Johanneksen Pojat

kysäisijä

Hieman haluaisin tarkentaa lentopallon historiantietämystäni:

Missä ja milloin vaikutti Johanneksen Pojat? Tiettävästi se voitti pari kertaa Suomen mestaruuden 60-luvulla. Onko vielä olemassa? Ja muukin info kiinnostaa.

23

9230

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Taisi olla helsinkiläinen seura,en ole varma.

      • Nimetön

        Olisiko alunperin tuolta itärajan takaa?


      • Dolf

        Johanneksen Pojat oli Johanneksen seurakunnan ( ennen nimeltään Eteläinen suomalainen seurakunta) lentopallojoukkue, jonka harjoittelupaikkana oli seurakunnan (myöhemmin: Helsingin ev. lut. seurakuntien) omistama, kesäisin nuorison käytössä ollut Kivisaari (sijainti Laajasalon itäpuolella, Villingin ja Satamasaaren välissä). Kivisaaressa oli vaatimaton lentopallokenttä, JoPon harjoituskenttä.

        Reino Tillanen, vuosikymmeniä sitten JoPon varapuheenjohtaja, Johanneksen srk:n nuorisopappi


    • Kemuna

      Lentopalloseura Johanneksen Pojat on aikanaan perustettu Johanneksen seurakunnan toimesta. Harjoituksia pidettiin mm. Punavuoren koululla,Karjalan Yhteiskoululla (Ruskeasuo),Pirkkolassa, pelipaikkana oli Urheilutalo, Helsinginkadulla. Suomen mestaruus tuli muistaakseni kaudella 1966-67. Jopo ja Lapo (Lautta-Pojat,Lauttasaari) fuusioituivat 70-80 luvun vaihteessa Lentopalloseura Hesaksi. Johanneksen Pojissa pelasi useita maajoukkumiehiä, mm. Jorma Knuutinen,Oiva Niemi,Jouko Rehumäki,Pertti Laaksonen, Eero ja Mauri Suuperko. Kuuluisia valmentajia olivat mm. Kainu Mikkola ja Harry Sundell sekä Juhani Villala

      • Entinen Lapon pelaaja

        Pieni korjaus yllä olevaan. Johanneksen Pojat voittivat Suomen mestaruuden v. 1967 ja 1968. Lautta-Poikien parhaaksi saavutukseksi jäi SM-pronssi vuodelta 1976, jolloin Johanneksen Pojat eivät enää pelanneet Mestaruussarjassa. LaPo ja JoPo yhdistyivät vuonna 1981 ja ottivat nimekseen Hesa. Hesa voitti Suomen mestaruuden 1985. Mauri ja Eero Suuperko olivat Lapon kantavia voimia lähes koko 70-luvun ihan Lapon loppuun saakka, eivät siis Jopon pelaajia enää 70 luvun alun jälkeen. Muita kovan luokan pelaajia LaPossa olivat mm. maajoukkuehakkuri Mauri "moukari" Leppänen, Olavi "spede" Kytö (joka tosin tuli Helsingin Elitestä, joka myös oli kova lentisseura 60-70-luvun Helsingissä) ja Leo Vilkka erinomaisena aloitusten vastaanottajana. Mainittakoon että Leo Vilkalla oli epävirallinen Suomen ennätys ponnistuksessa n. 110cm.


      • eh-lapolainen myös
        Entinen Lapon pelaaja kirjoitti:

        Pieni korjaus yllä olevaan. Johanneksen Pojat voittivat Suomen mestaruuden v. 1967 ja 1968. Lautta-Poikien parhaaksi saavutukseksi jäi SM-pronssi vuodelta 1976, jolloin Johanneksen Pojat eivät enää pelanneet Mestaruussarjassa. LaPo ja JoPo yhdistyivät vuonna 1981 ja ottivat nimekseen Hesa. Hesa voitti Suomen mestaruuden 1985. Mauri ja Eero Suuperko olivat Lapon kantavia voimia lähes koko 70-luvun ihan Lapon loppuun saakka, eivät siis Jopon pelaajia enää 70 luvun alun jälkeen. Muita kovan luokan pelaajia LaPossa olivat mm. maajoukkuehakkuri Mauri "moukari" Leppänen, Olavi "spede" Kytö (joka tosin tuli Helsingin Elitestä, joka myös oli kova lentisseura 60-70-luvun Helsingissä) ja Leo Vilkka erinomaisena aloitusten vastaanottajana. Mainittakoon että Leo Vilkalla oli epävirallinen Suomen ennätys ponnistuksessa n. 110cm.

        LAPO voitti myöskin hopeaa joten pronssi ei ollut paras saavutus.Hopea voitettiin ennen pronssia edellisenä vuonna


      • Ripa Kinttu

        Kun Joposta puhutaan oli siellä muitakin kovan luokan pelaajia.Olli ja Ilkka Ojala,Aallosen Pena ja Ruohon Pepe muutamia mainitakseni.Olli ja Ilkka ojala olivat kovan tason passareita ja puolustuspelaajia(takakentällä)Pena oli voimakas puolustaja ja höykkäyspelaaja ja Ruohon Pepe oli superhöykkäyspelaaja sekä puolustaja,Pepe siirtyi sittemmin Ruotsiin ja pelasi mm.vallentunassa,sollentunassa ja vei Atlas Copcon sarjansa mestaruuteen,oli pelaaja/valmentaja.Alamäki Jopossa alkoi tosiaankin kun pelaajia lopetti ja lähti muihin maihin.Rehumäen jouko meni Amerikkaan tietokonefirmaan töihin,Pepe Ruotsiin jne.Kainu Mikkola oli itsekäs valmentaja joka peluutti useasti omia suosikkejaan vaikkakin eivät olleet kunnossa ja tästä johtuen Jopo hävisi monta ottelua ja alamäki alkoi.Villala ja Sundell olivat enemmän joukkuevalmentajia.


    • Litografi

      JoPo vaikutti noin 1962-1976. Kaksi Suomen mestaruutta ja pari hopeaa 1960-luvulla.
      Valmentajana velho Kainu Mikkola. Huippupelaajia mm. Jouko Resla ( Rehumäki ), Jorma Knuutinen,
      Oiva Niemi, Pertti Laaksonen. Alamäki alkoi, kun neljä pelaajaa lähti 1974 Lapoon , naapuriseuraan.

    • 12+8=21

      Kirjassa on lentopallon SM-sarjan lopputaulukko.
      Joukkueita 12 kpl.
      Sarjajärjestys:
      Käle (Helsinki)
      JoPo (Helsinki)
      Kimmo (lahti)
      Tarmo (Helsinki)
      LaPo (Helsinki)
      ViRi (Tampere, Pirkkalan Viri)
      Karto (Karhula)
      SaPko (Savonlinna)
      Kisa (?)
      TU-38 (Tampere)
      Isku-Veikot (Valkeakoski tai Tampere?)

      Eli 4 joukkuetta helsingistä 12 joukkueen porukassa, tuota Kisan joukkuetta en paikallistanut, saattaa olla sekin helsingistä (tietääkö kukaan?).
      Vuonna 2009 helsingistä ei yhtään joukkuetta mestaruussarjassa!!!???
      Taitaa olla Helsingissä vähän väkeä ja rahaa vai onko syy jossain muualla huonoon menestymiseen lentopalloilussa?

      • ex-Jopo

        Oisko Lauritsalan Kisa.Isku-Veikot oli Valkeakoskelta.


      • xcccccccccccccc
        ex-Jopo kirjoitti:

        Oisko Lauritsalan Kisa.Isku-Veikot oli Valkeakoskelta.

        Vammalan kisa vois olla


      • Gorbatsohvi
        xcccccccccccccc kirjoitti:

        Vammalan kisa vois olla

        http://www.lentopalloliitto.fi/@Bin/4810886/Miesten SM-taulukot 1957-2009.doc

        Tuosta linkistä kaikki sarjataulukot 1957 alkaen.

        Tuo vuoden 1966 sarjataulukko :

        Käpylän Lentopalloilijat, Hki 22 21 1 64-9 43
        Johanneksen Pojat, Hki 22 20 2 61-21 42
        Lahden Kimmo 22 15 7 55-33 37
        Rantaperkiön Isku, Tre 22 13 9 48-36 35
        Helsingin Tarmo 22 12 10 47-41 34
        Lautta-Pojat, Hki 22 10 12 39-43 32
        Pirkkalan Viri 22 10 12 43-48 32
        Karhulan Karto 22 10 12 37-47 32
        -
        Savonlinnan Pallokerho 22 6 16 30-52 28
        Lauritsalan Kisa 22 6 16 30-53 28
        Tampereen Urheilijat-38 22 6 16 28-57 28
        Valkeakosken Isku-Veikot 22 3 19 19-61 25
        SaPKo, LaKi, TU-38 ja Isku-Veikot putosivat SM-sarjasta. Luolajan Kajastus ja Kuopion NMKYU nousivat SM-sarjaan.
        Mestarit: Enlund Väinö, Häkkinen Esko, Kallio Esa, Kärkkäinen Alpo, Laine Seppo, Ojanen Erkki, Ojanen Kalevi, Oras Ilkka, Peltonen Raimo, Uljas Niilo, Uljas Pekka, Uljas Väinö, Vuorlehto Pentti, Wikström Lars.

        ...ja JoPo voitti mestaruuden seuraavana vuonna...

        Johanneksen Pojat, Hki 18 16 2 48-21 34
        Lahden Kimmo 18 14 4 45-27 32
        Luolajan Kajastus, Hml 18 13 5 44-24 31
        Lautta-Pojat, Hki 18 10 8 38-37 28
        Helsingin Tarmo 18 9 9 40-37 27
        Rantaperkiön Isku, Tre 18 8 10 34-42 26
        Pirkkalan Viri 18 7 11 35-40 25
        Karhulan Karto 18 7 11 30-41 25
        -
        Käpylän Lentopalloilijat, Hki 18 4 14 30-45 22
        Kuopion NMKYU 18 2 16 20-50 20
        KäLe ja KuNMKYU putosivat SM-sarjasta. Koiton Riento ja Lauritsalan Kisa nousivat SM-sarjaan.
        Mestarit: Heikkilä Taisto, Knuutinen Jorma, Kurri Erkki, Kurri Heikki, Laaksonen Pertti, Niemi Oiva, Rasanen Aulis, Rehumäki Jouko, Rinkinen Ismo, Sundell Harry, Tamminen Mauri, Willala Juhani.


      • lentiskundi.

        Kisa oli Aavasaksalta, siis Aavasaksan Kisa. Siihen aikaan asui Aavasaksalla paljon Petsamosta evakkoina tulleita kolttalappalaisia. Hehän ovat luonnostaan pitkiä miehiä, ja niinpä Kisan joukkue koostui kokonaisuudessaan yli 205-senttisistä pelaajista. Ainoastaan libero oli lyhyt, kuten sillä pelipaikalla on tapana olla, hänen pituutensa oli vain 199 senttiä.
        Kisa jäi kuitenkin sarjataulukossa noinkin häntäpäähän, sillä ei ollut Lapin raukoilla rajoilla tuohon aikaan urheiluhalleja, pelaajat treenasivat talvella ulkona pakkasessa lumikinosten keskellä, eikä kotiotteluillekaan ollut parempaa paikkaa kuin yhden poroisännän moottorikelkkatalli.
        Näin olen kuullut kerrottavan. Kai se niin sitten on ollut.


    • "Mambo" Lamminen

      Olen pelannut melko monta matsia JoPo:a vastaan. Joskus tuli turpaan, mutta kyllä voitettiinkin JoPo-otteluita. Monta nimeä muistan ja kaikki olivat verkon toisella puolella vaikeita tapauksia. Mieleni jäivät mm. Oiva Niemi ja Sundellin Harry, jotka molemmat löivät kovaa ja korkealta. En ole koskaan nähnyt niin vastoin kaikkia oppeja passaavaa pelaajaa kuin Knuutisen Jore oli. Pallo lähti takapassiiin puhtaasti aivan ihmeellisestiJoren rinnan (melkein vatsan) korkeudelta verkon vastakkaiselle reunalle millin tarkasti. Alkuaikoina vastustajan peliä sekoitt ivasuri Kainu Mikkola. JoPossa oli paljon muualta saatuja (silloin ei ostettu) mm: Suuperkon veljekset Äetsästä, Häkkisen Esko Savosta, muistaakseni Ojasetkin olivat Vammalasta jne..

      • Anonyymi

        Häkkinen ja Ojaset pelasivat KäLessä.


    • drumsolainen

      Ensin Lapoon meni Montonen ratekosta ja Pasi Markkanen Elitesta, sitten Joposta Suuperkot, passarit Ojala ja Knuutinen ja viela Rissasen Aulis ja Spede Elitesta niin Lapo nousi SM hopealle - tuli siina Leppasen Maukka ruotsista samalla.

      ei siina mitaan JoPo fuusioita ollut, JoPo vain tipahti kakkossarjaan jossa jatkoi...

      Kun Lapo sitten tippui mestiksesta samalla kun Suuperkon Eero, passarit lopetti, Laposta yksinaan tuli Hesa ilman mitaan fuusioita.

      Hesan mestaruudessa sitten oli Kimmo Eklund, Vartiokylan Wartin kasvatti, Pekka Lahtinen Lapon junnuista asti pelanneena, Olli Haimi, Jopon paras kakkosarjasta (taisi pelata poliiseissa valilla) ja Pete Oulasmaa EVUn kasvatti eli Hgin parhaat, Jari Heikkila Mantsalasta oli sitten lahin muulata tullut, Victor oli loydetty Ruotsin kautta puolasta, ja Hakki, Hanninen ja Pentti junnumaajoukkueiden kautta parkano.orivesi-vaasa linjalta...

      • Huima

        Jaa kyllä Petri Oulasmaa on kuitenkin Oulaisten Huiman kasvatti


      • Eppuli
        Huima kirjoitti:

        Jaa kyllä Petri Oulasmaa on kuitenkin Oulaisten Huiman kasvatti

        Petri Oulasmaa on EVU:n kasvatti. Hesan mestarijoukkueessa pelasivat myös Spede Kytö ja Arto Mattila ja opeissa oli nuori Ari Kärkkäinen.


      • Huima

      • eppu

      • Fläkki

        Oulasmaan Peten kanssa itse pelasin Evussa, Pete oli vähän meikäläistä nuorempi siihen aikaan, iahn minijunnusta saakka seurassa opetteli. Isänsä Matti myös pelasi Evussa ja taisivat olla niitä muualta muuttaneita, kuten suurin osa Martsariin ja Myrtsiin tulleista 70-luvulla.


    • EsPe 1

      Hei kaiki lentopalloilijat. Vuodet ne vierii ja mustoihin jää.
      Mukava näitä on lukea vanhana pieruna.
      Pelasin JoPo:ssa ja tiukkana valmentajana oli Harry Sundell. Hän juoksutti meitä Punavuoren koululla kerroksia ylös ja alas,olisko niitä ollut 4. -Harry oli tiukka,mutta sen tason pelimies,että oppeja oli kuunneltava ilman nurinoita.
      Terveiset "pojille !"

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      373
      1382
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1203
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1150
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      154
      983
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      905
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      846
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      770
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      756
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      84
      749
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      163
      618
    Aihe