Tässä Haapajärven saama

OHO-tuomio

OULUN HALLINTO-OIKEUS

Isokatu 4, PL 189
90101 OULU

Puh. 01036 42800
Telekopio 01036 42841

P Ä Ä T Ö S

Antopäivä
6.7.2009


Numero
09/0306/2
Diaarinumero
00040/09/2204




ASIA Kunnallisvalitus

MUUTOKSENHAKIJAT
Ylikotila Vuokko ja 57 asiakumppania, jotka ilmenevät tähän päätökseen liitetystä valituskirjelmän jäljennöksestä

Prosessiosoite:
Vuokko Ylikotila
Kumisevantie 214
85800 HAAPAJÄRVI

PÄÄTÖS, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA

Viranomainen ja päätöksen päivämäärä
Haapajärven kaupunginvaltuusto 15.12.2008 § 78

Valtuusto on hyväksynyt Haapajärven kaupungin talousarvion vuodelle 2009 ja taloussuunnitelman vuosille 2010-2012 sekä päättänyt, että Ylipään koulu lakkautetaan 1.8.2009.

VAATIMUKSET HALLINTO-OIKEUDESSA

Valtuuston päätös on kumottava virheellisessä järjestyksessä syntyneenä siltä osin kuin se koskee Ylipään koulun lakkauttamista. Päätöksen täytäntöönpano on tältä osin kiellettävä, kunnes muutoksenhakijoiden valitus on käsitelty. Haapajärven kaupunki on velvoitettava korvaamaan asiasta muutoksenhakijoille aiheutuvat oikeudenkäyntikulut.

Muutoksenhakijat ovat perustelleet vaatimustaan muun ohella sillä, että valtuuston työjärjestyksen 11 §:n mukaan valtuuston puheenjohtajan on saatuaan valtuutetulta tai muuten luotettavasti tiedon esteestä tai esteellisyydestä kutsuttava valtuutetun sijaan kuntalain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu varavaltuutettu. Vasemmistoliitto r.p:n (jäljempänä Vasemmistoliitto) valtuustoryhmän valtuutetun Antti Siika-ahon tilalla kokoukseen osallistui Vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu Väinö Wassholm. Suomen Keskusta r.p:n (jäljempänä Keskusta) valtuustoryhmän valtuutettu Eila Vilppola oli estynyt saapumasta kokoukseen ja valtuutettu Kaarlo Kärkkäinen poistui valtuuston kokouksesta kello 13.15 työesteen vuoksi. Keskustan valtuustoryhmän 1. varavaltuutettu Sakari Mustanoja ja 2. varavaltuutettu Juha Huhtala olivat estyneitä saapumaan kokoukseen. Keskustan 3. varavaltuutettua Jukka Laitista tai järjestyksessä seuraavia varavaltuutettuja ei ollut kutsuttu kokoukseen, vaikka he olisivat olleet järjestyksessä seuraavia 1. ja 2. varavaltuutetun ollessa estyneitä. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p:n (jäljempänä SDP) valtuustoryhmän valtuutetuista poissa olivat valtuutetut Harri Härkönen, Teijo Paananen ja Mika Pesonen. Heidän tilalleen oli kutsuttu valtuustoryhmän 1. varavaltuutettu Tuomo Pylkkönen ja
3. varavaltuutettu Jorma Hiltunen. Valtuustoryhmän 2. varavaltuutettu Risto Paassilta ei ollut saanut kutsua valtuuston kokoukseen, vaikka hänet olisi tullut kutsua kokoukseen ennen valtuustoryhmän 3. varavaltuutettua Jorma Hiltusta. Ylipään koulun lakkauttamispäätös on syntynyt äänin 16-15, yksi tyhjä. Kun varavaltuutettuja on edellä todetulla tavalla jätetty kutsumatta ja kutsuttu virheellisessä järjestyksessä ja kun virheellisellä kutsumisjärjestyksellä on ollut merkitystä äänestystulokseen, päätös on syntynyt tällä perusteella virheellisessä järjestyksessä.

5

750

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • edelliseen 2.osa

      LAUSUNNOT JA SELITYKSET

      Kaupunginhallitus on lausunnossaan muun ohella todennut, että valtuuston työjärjestyksen 11 §:n mukaan valtuutetun on ilmoitettava poissaolostaan valtuuston puheenjohtajalle. Ilmoitus voidaan jättää myös valtuuston sihteerille. Valtuustokauden alussa valtuutetuille on lisäksi annettu kirjallisena ohjeena mahdollisuus ilmoittaa poissaolostaan virka-aikana kaupungintalon kirjaamoon tietopalvelusihteerille. Ennen valtuuston kokousta kirjaamoon oli poissaolostaan ilmoittanut vain SDP:n valtuustoryhmän valtuutettu Mika Pesonen. Hän tilalleen oli puhelimitse kutsuttu varajäsen Tuomo Pylkkönen. Muita ilmoituksia poissaoloista ei ollut tullut puheenjohtajalle, sihteerille tai kirjaamoon. Valtuuston kokouksen nimenhuudossa oli todettu, että poissa olivat Mika Pesosen lisäksi SDP:n valtuustoryhmästä Harri Härkönen ja Teijo Paananen, Keskustan valtuustoryhmästä Suvi Mehtälä ja Eila Vilppola sekä Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä Antti Siika-aho. Valtuuston puheenjohtaja kutsui heidän tilalleen paikalla olleet varajäsenet SDP:stä Tuomo Pylkkösen ja Jorma Hiltusen sekä Vasemmistoliitosta Väinö Wassholmin. Valtuuston puheenjohtaja, sihteeri tai kirjaamon hoitaja eivät olleet voineet kutsua ennen kokousta muita varajäseniä kuin Tuomo Pylkkösen, koska heille ei ollut ilmoitettu muista poissa- oloista.

      Muutoksenhakijat ovat selityksessään muun ohella todenneet, että Keskustan valtuutettu Eija Vilppola on omien sanojensa mukaan anottuaan eroa valtuutetun tehtävästä ja saatuaan eroanomukseensa kielteisen päätöksen, ilmoittanut, ettei hän tule enää eroanomuksen hylkäämisestä lähtien osallistumaan valtuuston kokouksiin eikä hän tule myöskään poissaolostaan enää erikseen ilmoittamaan. Vuonna 2008 hän ei ole ollut läsnä yhdessäkään valtuuston kokouksessa. Keskustan valtuustoryhmän valtuutetun Kaarlo Kärkkäisen poistuminen työesteen vuoksi ennen kouluasian käsittelyä ja SDP:n valtuustoryhmän valtuutetun Teijo Paanasen poissaolo perhesyistä, ovat olleet yleisesti tiedossa. On oletettavaa, että valtuuston puheenjohtajalla on Keskustan valtuustoryhmän jäsenenä ollut tieto ainakin keskustan valtuutettujen osalta. Kaupunginhallituksen lausunnossa ei ole otettu kantaa siihen, oliko valtuuston puheenjohtajalla muuten luotettavasti saatu tieto valtuutettujen poissaolosta, vaan lausunnossa on tuotu esille vain se, kuka valtuutetuista oli ilmoittanut poissaolostaan valtuuston puheenjohtajalle, valtuuston sihteerille tai kirjaamon hoitajalle. Jos sellainen ilmoittamiskäytäntö, että valtuustoryhmät ilmoittavat itse valtuutettujensa poissaoloista varavaltuutetuille on yleisesti hyväksytty, se tulisi kirjata valtuuston työjärjestykseen. Työjärjestys edellyttää, että valtuuston puheenjohtaja kutsuu varavaltuutetut kokoukseen. Keskustan valtuustoryhmän 1. varavaltuutettu Sakari Mustanoja ja 2. varavaltuutettu Juha Huhtala ovat omien sanojensa mukaan saaneet kutsun kokoukseen, mutta ilmoittaneet, etteivät tule osallistumaan siihen. Kutsu on ilmeisesti lähetetty valtuustoryhmän toimesta. Tämä seikka ei kuitenkaan poista sitä velvoi-
      tetta, että 1. ja 2. varavaltuutetun ilmoitettua esteestä, olisi kokoukseen pitänyt kutsua keskustan valtuustoryhmän 3. varavaltuutettu Jukka Lahtinen ja 4. varavaltuutettu Ossi Savola tai heidän ollessa estyneinä järjestyksessä seuraavat Keskustan varavaltuutetut. Valtuuston puheenjohtaja ei olisi saanut kutsua paikalla ollutta SDP:n valtuustoryhmän 3. varavaltuutettua Jorma Hiltusta poissaolleiden valtuutettujen tilalle, koska sitä ennen ei ollut luotettavasti selvitetty valtuustoryhmän 2. varavaltuutetun Risto Paassillan estettä. Ylipään koulun lakkauttamista koskeva päätös syntyi äänin 16-15 sekä yksi tyhjä ääni. Jos Risto Paassilta olisi ollut Jorma Hiltusen tilalla kokouksessa, olisi valtuuston päätökseksi tullut äänestyksen jälkeen 15-16 sekä yksi tyhjä ääni. Mainitunlainen äänestystulos olisi tarkoittanut sitä, että Ylipään koulua ei lakkauteta. Näin ollen väärällä varavaltuutettujen kutsumisjärjestyksellä on ollut merkitystä päätöksen lopputulokseen.

      Muutoksenhakijat ovat hallinto-oikeuteen 23.6.2009 saapuneessa kirjelmässään ilmoittaneet peruuttavansa oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksensa.

      HALLINTO-OIKEUDEN RATKAISU JA PERUSTELUT

      Hallinto-oikeus kumoaa Haapajärven kaupunginvaltuuston 15.12.2008 pöytäkirjan §:n 78 kohdalla tekemän päätöksen Ylipään koulun lakkauttamista koskevalta osalta.

      Asian tultua tällä päätöksellä hallinto-oikeudessa ratkaistuksi lausuminen valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevasta vaatimuksesta raukeaa.

      Koska muutoksenhakijat ovat hallinto-oikeuteen 23.6.2009 saapuneessa kirjelmässään peruuttaneet oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksensa, lausuminen myös mainitusta vaatimuksesta raukeaa.

      • 3.osa

        Perustelut
        Varavaltuutettujen kutsumisessa noudatettu menettely

        Kuntalain 11 §:n 1 momentin mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kunnallisvaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi.

        Haapajärven kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 11 §:n 1 momentin mukaan valtuutetun, joka on estynyt hoitamasta valtuutetun tointaan tai joka on esteellinen käsittelemään jotakin asiaa, on viipymättä ilmoitettava asiasta valtuuston puheenjohtajalle. Puheenjohtajalle tehtävä ilmoitus voidaan jättää myös valtuuston sihteerille. Pykälän 2 momentin mukaan saatuaan valtuutetulta tai muuten luotettavasti tiedon esteestä tai esteellisyydestä puheenjohtajan on kutsuttava valtuutetun sijaan kuntalain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu varavaltuutettu.
        Varavaltuutettujen järjestys määräytyy kunnallisvaalien perusteella ja tämän vuoksi varavaltuutetut tulee kutsua valtuuston kokoukseen vaaleissa määräytyneessä järjestyksessä. Kaupunginhallitus on perustellut menettelyään poiketa kunnallisvaaleissa määräytyneestä varavaltuutettujen kutsumisjärjestyksestä sillä, että vain yksi SDP:n valtuutetuista oli ilmoittanut asianmukaisesti poissaolostaan valtuuston kokouksesta ja vasta valtuuston kokouksen nimenhuudossa oli todettu, että kokouksesta oli poissa muitakin valtuutettuja, joiden tilalle oli kutsuttu paikalla olleita varavaltuutettuja.

        SDP:n poissaolleiden valtuutettujen sijasta kokoukseen oli osallistunut
        1. varavaltuutettu Tuomo Pylkkönen ja 3. varavaltuutettu Jorma Hiltunen. Valtuustoryhmän 2. varavaltuutettu on Risto Paassilta, ja hänet olisi tämän vuoksi tullut kutsua kokoukseen ennen Hiltusta. Häntä ei kuitenkaan ole edes yritetty tavoittaa kokoukseen kutsumista varten. Valittajien mukaan Keskustan valtuutettu Eila Vilppola on ilmoittanut, että hän ei enää osallistu valtuuston kokouksiin hänen eroanomuksensa tultua hylätyksi. Ilmoituksensa mukaisesti Vilppola ei ole osallistunut yhteenkään valtuuston kokoukseen vuonna 2008. Mainitun ilmoituksen vuoksi ja Vilppolan jättäydyttyä tosiasiallisesti pois valtuustotyöskentelystä, valtuuston puheenjohtajan on täytynyt olla tietoinen siitä, että Vilppola ei myöskään osallistu valtuuston kokoukseen 15.12.2008 ja hänen tilalleen olisi tämän vuoksi tullut kutsua kuntalain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu varavaltuutettu. Mikäli Keskustan 1. ja 2. varavaltuutetulla on ollut este saapua kokouk-
        seen, heidän tilalleen olisi tullut kutsua järjestyksessä seuraavat varavaltuutetut eli 3. ja 4. varavaltuutettu. Asiassa esitettyjen selvitysten perusteella
        3. ja 4. varavaltuutettua ei ole edes yritetty tavoittaa kokoukseen kutsumista varten.

        Kun otetaan huomioon, että varavaltuutettuja ei ole kutsuttu valtuuston kokoukseen kunnallisvaalien perusteella määräytyneessä järjestyksessä, valtuuston päätös on syntynyt tällä perusteella virheellisessä järjestyksessä.

        Ylipään koulun lakkauttamista koskeva päätös on syntynyt äänin 16-15, yksi tyhjä. Tämän vuoksi kokonaan poissuljettuna ei voida pitää sitä, että virheellisenä pidettävällä varavaltuutettujen kutsumisjärjestyksellä on saattanut olla vaikutusta päätöksen lopputulokseen. Valtuutetun tehtävän hoitamisen kannalta on olennaista, että hän voi olla läsnä kokouksessa ja käyttää siellä sekä puhe- että äänioikeuttaan. Edellä todetun vuoksi varavaltuutettujen kutsumista koskevaa menettelyvirhettä ei voida jättää ottamatta huomioon sillä kaupunginhallituksen lausunnossaan esittämällä perusteella, että yhden valtuutetun äänellä ei ole ollut Ylipään koulun lakkauttamista koskevan päätöksen lopputuloksen kannalta merkitystä.

        Muut valitusperusteet

        Valtuuston päätöksen tultua kumotuksi Ylipään koulun lakkauttamista koskevalta osalta edellä mainitun varavaltuutettujen virheellistä kutsumisjärjestystä koskevan valitusperusteen johdosta, asiassa ei ole syytä lausua muista valitusperusteista.



        Sovelletut oikeusohjeet
        Perusteluissa mainitut sekä
        kuntalaki 15 § ja 90 §

        MUUTOKSENHAKU
        Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

        Valitusosoitus on liitteenä (HaO 00.33 K).






        Esittelijä Renne Pulkkinen

        Päätöksen tekemiseen ovat ottaneet osaa hallinto-oikeuden jäsenet
        Aino Oksala, Martti Raunio ja Pirjo Jalonen.










        JAKELU
        Päätös
        Vuokko Ylikotila saantitodistuksin

        Hallintolain 56 §:n 2 momentin mukaan asiakirjan ensimmäisen allekirjoittajan Vuokko Ylikotilan on ilmoitettava tiedoksisaannista kirjelmän muille allekirjoittajille. Jos hän tämän laiminlyö, hän on mainitun lain 68 §:n mukaan velvollinen korvaamaan laiminlyönnistä aiheutuneen vahingon sikäli kuin se laiminlyönnin laatuun ja muihin olosuhteisiin katsoen harkitaan kohtuulliseksi.

        Jäljennös
        Haapajärven kaupunginhallitus

        Päätöksestä on julkaistava ilmoitus kunnan ilmoitustaululla.
        Maksutta


      • menettelyihin
        3.osa kirjoitti:

        Perustelut
        Varavaltuutettujen kutsumisessa noudatettu menettely

        Kuntalain 11 §:n 1 momentin mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kunnallisvaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi.

        Haapajärven kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 11 §:n 1 momentin mukaan valtuutetun, joka on estynyt hoitamasta valtuutetun tointaan tai joka on esteellinen käsittelemään jotakin asiaa, on viipymättä ilmoitettava asiasta valtuuston puheenjohtajalle. Puheenjohtajalle tehtävä ilmoitus voidaan jättää myös valtuuston sihteerille. Pykälän 2 momentin mukaan saatuaan valtuutetulta tai muuten luotettavasti tiedon esteestä tai esteellisyydestä puheenjohtajan on kutsuttava valtuutetun sijaan kuntalain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu varavaltuutettu.
        Varavaltuutettujen järjestys määräytyy kunnallisvaalien perusteella ja tämän vuoksi varavaltuutetut tulee kutsua valtuuston kokoukseen vaaleissa määräytyneessä järjestyksessä. Kaupunginhallitus on perustellut menettelyään poiketa kunnallisvaaleissa määräytyneestä varavaltuutettujen kutsumisjärjestyksestä sillä, että vain yksi SDP:n valtuutetuista oli ilmoittanut asianmukaisesti poissaolostaan valtuuston kokouksesta ja vasta valtuuston kokouksen nimenhuudossa oli todettu, että kokouksesta oli poissa muitakin valtuutettuja, joiden tilalle oli kutsuttu paikalla olleita varavaltuutettuja.

        SDP:n poissaolleiden valtuutettujen sijasta kokoukseen oli osallistunut
        1. varavaltuutettu Tuomo Pylkkönen ja 3. varavaltuutettu Jorma Hiltunen. Valtuustoryhmän 2. varavaltuutettu on Risto Paassilta, ja hänet olisi tämän vuoksi tullut kutsua kokoukseen ennen Hiltusta. Häntä ei kuitenkaan ole edes yritetty tavoittaa kokoukseen kutsumista varten. Valittajien mukaan Keskustan valtuutettu Eila Vilppola on ilmoittanut, että hän ei enää osallistu valtuuston kokouksiin hänen eroanomuksensa tultua hylätyksi. Ilmoituksensa mukaisesti Vilppola ei ole osallistunut yhteenkään valtuuston kokoukseen vuonna 2008. Mainitun ilmoituksen vuoksi ja Vilppolan jättäydyttyä tosiasiallisesti pois valtuustotyöskentelystä, valtuuston puheenjohtajan on täytynyt olla tietoinen siitä, että Vilppola ei myöskään osallistu valtuuston kokoukseen 15.12.2008 ja hänen tilalleen olisi tämän vuoksi tullut kutsua kuntalain 11 §:n 1 momentissa tarkoitettu varavaltuutettu. Mikäli Keskustan 1. ja 2. varavaltuutetulla on ollut este saapua kokouk-
        seen, heidän tilalleen olisi tullut kutsua järjestyksessä seuraavat varavaltuutetut eli 3. ja 4. varavaltuutettu. Asiassa esitettyjen selvitysten perusteella
        3. ja 4. varavaltuutettua ei ole edes yritetty tavoittaa kokoukseen kutsumista varten.

        Kun otetaan huomioon, että varavaltuutettuja ei ole kutsuttu valtuuston kokoukseen kunnallisvaalien perusteella määräytyneessä järjestyksessä, valtuuston päätös on syntynyt tällä perusteella virheellisessä järjestyksessä.

        Ylipään koulun lakkauttamista koskeva päätös on syntynyt äänin 16-15, yksi tyhjä. Tämän vuoksi kokonaan poissuljettuna ei voida pitää sitä, että virheellisenä pidettävällä varavaltuutettujen kutsumisjärjestyksellä on saattanut olla vaikutusta päätöksen lopputulokseen. Valtuutetun tehtävän hoitamisen kannalta on olennaista, että hän voi olla läsnä kokouksessa ja käyttää siellä sekä puhe- että äänioikeuttaan. Edellä todetun vuoksi varavaltuutettujen kutsumista koskevaa menettelyvirhettä ei voida jättää ottamatta huomioon sillä kaupunginhallituksen lausunnossaan esittämällä perusteella, että yhden valtuutetun äänellä ei ole ollut Ylipään koulun lakkauttamista koskevan päätöksen lopputuloksen kannalta merkitystä.

        Muut valitusperusteet

        Valtuuston päätöksen tultua kumotuksi Ylipään koulun lakkauttamista koskevalta osalta edellä mainitun varavaltuutettujen virheellistä kutsumisjärjestystä koskevan valitusperusteen johdosta, asiassa ei ole syytä lausua muista valitusperusteista.



        Sovelletut oikeusohjeet
        Perusteluissa mainitut sekä
        kuntalaki 15 § ja 90 §

        MUUTOKSENHAKU
        Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

        Valitusosoitus on liitteenä (HaO 00.33 K).






        Esittelijä Renne Pulkkinen

        Päätöksen tekemiseen ovat ottaneet osaa hallinto-oikeuden jäsenet
        Aino Oksala, Martti Raunio ja Pirjo Jalonen.










        JAKELU
        Päätös
        Vuokko Ylikotila saantitodistuksin

        Hallintolain 56 §:n 2 momentin mukaan asiakirjan ensimmäisen allekirjoittajan Vuokko Ylikotilan on ilmoitettava tiedoksisaannista kirjelmän muille allekirjoittajille. Jos hän tämän laiminlyö, hän on mainitun lain 68 §:n mukaan velvollinen korvaamaan laiminlyönnistä aiheutuneen vahingon sikäli kuin se laiminlyönnin laatuun ja muihin olosuhteisiin katsoen harkitaan kohtuulliseksi.

        Jäljennös
        Haapajärven kaupunginhallitus

        Päätöksestä on julkaistava ilmoitus kunnan ilmoitustaululla.
        Maksutta

        pitäs puuttua ajoissa.
        Eikä vasta, kun vetelät on housuissa.


      • päättäjät uskoo
        menettelyihin kirjoitti:

        pitäs puuttua ajoissa.
        Eikä vasta, kun vetelät on housuissa.

        enemmistönsä
        voimaan ja lain noudattaminen jää huomiotta.
        Näin niitä
        lainvastasia päätöksiä tulee jatkuvasti.


      • väärinkäyttöä
        päättäjät uskoo kirjoitti:

        enemmistönsä
        voimaan ja lain noudattaminen jää huomiotta.
        Näin niitä
        lainvastasia päätöksiä tulee jatkuvasti.

        on toimia lakien vastaisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      239
      2095
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      153
      1355
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1246
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      989
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      923
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      825
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      640
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      639
    Aihe