Hyviin käytöstapoihin pitäisi kuulua

lumihiutale583

...ettei heitä ruokaa roskiin.

Ruokakaupasta voi ostaa vain sen verran ruokaa, mitä tarvitsee eikä kauheita kärryllisiä, joista osa ehtii pilaantua tai muuten vain heitetään pois.

Ruokaa pitäisi valmistaa sen verran, mitä tarvitaan eikä niin, että sitä menee vaikka puolet roskiin tai loppuja, mitä jää.

Harmittaa myös nykyiset hygieniasäännöt, kalliiksi tulee kaikille se systeemi:-\

5

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 54

      Olet periaatteessa ihan oikeassa, mutta mielestäni tuo hölmöily ei kuulu käytöstapoihin. On ehkä makuasia, miten sitä ajatellaan. Huomaan usein omassa elämässämme, varsinkin kun käy paljon vieraita, että tulee jotenkin ylimitoitettua ne hankinnat, mutta me kyllä pyritään hyödyntämään "jämät" monin eri tavoin. Harvemmin heitetään mitään pois. OK, viimeksi sitruuna, joka oli varattu GT-drinkkejä varten ja unohtunut jääkaappiin puolikkaana. Tämän hellekesän ongelma on ollut myös hedelmät, esim. persikat ja nektariinit, joista aina joku pilaantuu.

      Tarkennatko, mitä tarkoitat hygieniasäännöillä ja sen suhteella etikettiin ja mistä ne kustannukset tulevat.

    • lumihiutale583

      Harmittaa tosi paljon, että ruokaa tosiaan heitetään hirveät määrät ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä pois, koska ne hygienialainsäädännön mukaan on niin nopeasti ihmisruoaksi kelpaamattomia.

      Jollain tavoin hirveää pröystäilyä, samaan aikaan, kun joka puolella ollaan huolestuneita ilmastonmuutoksesta ja kaikenlaisista tulvimisista ja sateista.
      Tuntuu että tosi sopimatonta, että päivässä voi jossain ravintolan keittiössä kadota monta lavallista "jätettä". Näin televisiossa, miten britit siivoaa jääkaappiaan tai amerikkalainen ravintola tuottaa "possunruokaa" takapihalle.
      Joo, ei ehkä Suomessa niin suuria määriä kuin tuolla isossa maailmassa.
      Mutta miten ihmeessä sen saa loppumaan??

      Sitten on näitä nälkäkuoleman partaalla olevia onnettomia lapsia kehitysmaissa ja katulapsia. Ihan kauheeta tuo ruoan pröystäily..
      Inhottaa tuo kuvio.

      Käykää joskus katsomassa lähiravintolan takapihan roskis, voi olla monelle iso yllätys, mikä mäskikasa sieltä voikaan paljastua.

    • joskus käy näin

      En itsekään tykkää ruoan haaskaamisesta - noutopöydässä tai itsepalvelulinjastolla otan sen verran kuin luulen syöväni, en esim. ota leipää ja voita, jos en syö sitä ruoan kanssa (leipäviipaleita löytyy työpisteen jääkaapista homeisena viikkojen kuluttua) tai ruokaa heitetään lautaselta roskiin ja kumminkin on itse annosteltu.

      Kotona laitan aterian jämät aina jääkaappiin, mutta suunnitelmat muuttuu joskus ja annos-kaksi saattaa hyvinkin unohtua sinne, sitten jossakin vaiheessa tajuaa, että jämät on jo pilalla.

      • 54

        Tuo on totta, usein näkee noilla erilaisilla itsepalvelulinjastoilla uskomatonta mättämistä. Lautanen pakataan täyteen alku- ja pääruokia, lihat ja kalat sekaisin, joka minusta on jo etikettikysymys. Mutta jos pysytään aloittajan teemassa, kiitän täsmennyksestä hygieniasääntöihin. Ehkä loppupeleissä on asiakkaan etu, että niistä pidetään kiinni. Eritoten kesäaikaan ruokien säilyminen on haasteellista ihan yksityistalouksissakin. Olen huomannut itse tämän hellekesän aikana, että ainakin maito, joka koko ajan on kylmimmälle viritetyssä jääkaapissa, pilaantuu viimeiseen myyntipäivään mennessä. Ehkä kylmäketju on meillä kaikista varotoimista huolimatta katkennut jossain kuljetusvaiheessa. Ravintoloilta tietysti toivoisi parempaa kulutuksen ennakointia, että jämiä ei tarvitsisi pistää jätteiksi.


    • monta puolta asiassa

      Sen, mitä olen ravintoloissa ollut, niin kukaan täysjärkinen yrittäjä ei tee ruokaa liikaa tarkoituksella. Kyse vain on kaupallisesta toiminnasta, jossa kysyntä ratkaisee kulutuksen ja etenkin lounaspaikoissa ruuan on oltava valmis kuin tehtävä jokaiselle annokset erikseen.

      Monelle asiakkaalle on ruuan tuoreus raaka-aineita myöten tärkeää, minkä vuoksi ruokaa voi loppujen lopuksi käyttää seuraavana päivänä aika huonosti. Tosin olen sitä mieltä, että ylijäänyt aamiaispuuro olisi mahtava pohja sämpylöille ja tätä jotkut sentään tekevät kuin nakkaavat puuron pois. Samoin tietyt turvallisesti säilyvät lisukkeet niin kuin juurekset löytävät tiensä seuraavan päivän annoksiin uudessa muodossa.

      Uskoisin, että ruuan haaskausta voi kuluttajana estää käyttämällä pienyrittäjien palveluja ja välttää suuria ravintolaketjuja. Pienet yrittäjät pystyvät pitämään aatteista ja periaatteista helpommin kiinni, joten voimme joka päivä nälän iskiessa miettiä suosinko pientä vaiko isoa lounaspaikkaa.

      Myöskin se, miten käyttäydymme asiakkaina elintarvikekaupoissa olisi parantamisen varaa. Miten moni meistäkin paiskovat vihannekset sormistamme tai puristelemme hedelmät piloille etsiessämme sitä oikeaa tai työnnämme sormemme joka sämpylään kiinni tarkistaaksemme sen tuoreuden. Olen joskus niin tyrmistynyt ihmisten välinpitämättämyydestä, koska ne piloille sörkityt tuotteet lentävät myöskin roskiin. Kiitos hygienialainsäädännön voin sanoa jollekin tollolle, että otahan irti siitä leivästä kun ei niitä saa omin sormin hiplailla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1925
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      51
      1853
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1383
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe