Ilmalämpöpumppu rivitalossa

RivariTypy

Meidän tapauksessa kyseessä on pieni viiden huoneiston rivitaloyhtiö jossa meillä on nyt tarve asentaa huoneistoomme ilmalämpöpumppu viilennyskäyttöön. Muilla vastaavaa ei vielä ole, joten olemme ennakkotapaus. Ongelmia on ollut paljon mm. asennuspaikan valinnan suhteen mutta onneksemme olemme päässeet jo melkein sopimukseen: hallituksen puheenjohtaja on esittänyt teorian, että huoneiston viilentäminen aiheuttaa höyrysulun ulkopuolelle veden kondensoitumista ja vaatii huoneiston asukkaita mm. laskemaan kastepisteitä yms. meille hieman outoja asoita. Hän vaatii, että kyseinen asia tulee kirjata pumppua koskevaan sopimukseen sille varalle, että pumpun käytöstä seuraa kondensoitumisen myötä kosteusvaurioita. Onko tämä ilmiö Suomessa edes käytännössä mahdollista? Sopimusta ei kuulema synny ilman kyseistä pykälää, joten meistä tämä tuntuu jopa kiristykseltä. Kysynkin, että onko kohtuullista vaatia asukkaita mm. seuraamaan ulkolämpötilan ja ulkoilman kosteusprosenttia ja näiden mukaan säätämään sisätilan viilennyslämpöä?? Muilla vastaavia kokemuksia/tietämystä asiasta?

7

6123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juu riski on
    • Naapurikateutta

      Eli hallituksen puheenjohtajan mukaan on talolle terveellisempää laskeaa ikkunoista sisään ulkoilman kosteus kuin johtaa se kosteus ulos kesähelteillä? Kousteutta ei saa pois kuin kunnon vehkeillä. Itselläni on viikon verran kokemusta Mitsubishin FD25:tä ja on hieno laite. Ei kuulu mitään melua sisältä tai ulkoa. Sisällä on niin viileää kuin haluan ja kustannuksista en välitä kun vain voin olla ja nukkua viileässä. Lämmitykseen en tule laitetta käyttämään paitsi talvella kunnon tuuletuksen yhteydessä.

      T:rivitalo, mihin sain luvan. Johonkin ei myönnetty mukamas ulkoäänen takia. Sopii tulla kuuntelemaan toimivaa laitetta, ei mitään ääntä kuulu!!

      • rakennustekniikkaapa

        No toihan nyt riippuu siitä onko kosteussulku sisä vai ulkopinnassa.

        Jos on ulkopinnassa riski on pienempi.

        Jos on sisäpinnassa, ilmalämpöpumppua ei kannattaisi ikinä käyttää jäähdytykseen, riskit on liian isot että kannattaisi asennus hyväksyä.

        Sieltä talon rakennepiirustuksistahan tuo selviää.


    • Ezku

      Käytännössä kesäaikaan ulko- ja sisälämpötilojen erot ovat niin pieniä, ettei tosielämässä mitään kondensoitumisriskiä ole. Kesälläkin vrk-keskilämpötila on yleensä alle sisälämpötilan. Talvellahan erot ovat jopa 50 astetta pitkiä jaksoja, joten silloin seinän sisäpinnan kosteussululla on tietysti oleellinen merkitys.

      Tuollaisten kondensoitumisteorioiden esittäminen kuvastaa joko melkoista tietämättömyyttä käytännön rakentamisesta tai sitten tarkoituksenmukaista oman asian ajamista, käyttäen tavallisia pulliaisia hämmentäviä rakennusteknisiä teorioita vailla todellisuuspohjaa...

    • viilennä

      Joo tilaa pumppu: http://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/7823/liian lammin kesa_ilmalämpöpumppu_kaukomarkkinat.htm

    • Vati täynnä

      Ilmalämpöpumpuista aiheutuu todella paha runkoääni, jota ei saa edes korvatulpilla estettyä. Hyvästi ikkunat auki nukkuminen! Kuulostaa samalta kuin että ikkunan alla olisi auto tyhjäkäynnillä - koko yön.

      • Kumit

        Tuo ilmalämpöpumpun meteli on helppo vaimentaa. Asun paritalossa jossa toinen asukas hommasi pumpun parivuotta sitten...ja se piti meteliä sisälle asti. Itse laitatin pumpun vuosisitten ja meteliä ei kuulu. Tutkittiin asiaa että mistä lie johtuu , pumput asennettu samallekohtaa taloa. Löytyi vika naapurista, pumpun ulkoyksikön jalustassa olevat kumivaimentimet olivat naapurissa kovat, kuin jääkiekko, itsellä uudessa laitteessa pehmoiset, yksikkö pääsee heilumaan "vetelien" kumien päällä ja ääntä ei juurikaan rakentaisiin johdu. No , vaihdettiin naapuriin myös löysemmät kumit ja asia korjaantui heti....Kannattaa vilkaista kumejaan !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      130
      9962
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2901
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      178
      2690
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1518
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe