16-vuotiaana muutto omaan kämppään

Want2BFree :)

Oon 15-vuotias tyttö, ja täytän ens vuonna 16 vuotta. Haluisin muuttaa omaan kämppään sitten kun oon täyttäny 16 vuotta, sehän on mahdollista jos huoltaja(t) antaa luvan. Vanhempani ovat eronneet. Asun tällä hetkellä isäni ja siskoni kanssa, joka on pari vuotta nuorempi kuin minä. Käyn äidilläni aina silloin tällöin, koska äidilläni ja isälläni ei ole yhteishuoltajuutta. Eli en siis voi "milloin vaan" käydä äitini luona, myös koska isäni kieltää, jos meen se soittaa poliisit vaikka ite on kännissä, niin ja vaikka äidille se olisi okei että menisin sinne. Jos asuisin äitini kanssa, voisin odottaa kunnes olisin 18 vuotta ja muuttaa sitten omaan kämppään, koska äitini on ok, mutta asun isäni kanssa eikä siellä oikeesti voi asua. Se juo, huutaa, valittaa, rikkoo tavaroita, pari kertaa lyöny mut ei oikeestaan kunnolla. En haluis mennä sossun puheille, koska en haluis et mä ja mun sisko tai jompikumpi jouduttais lastenkotiin. Isä sanoi kerran, et jos molemmat meistä (minä ja mun sisko) päästään asuu äitin luo, ni se tappaa sen. Tiiän et se on "vaan" uhkaus, mut se vois hyvinki toteuttaa sen miettien kaikkee mitä se on tehny äitille.. Saattais onnistuu myös niin, että mä asuisin äitin kaa ja sisko iskän kaa, joka mun siskolle ois ok (olen kysynyt) mut en sit tiiä oisko. Mutta asiaan... :D Mitä vaihtoehtoja mulla on? Onko helppoa ja tuloksellista opiskella ja tehdä töitä samaan aikaan? Maksaako sossu vuokran 18-vuotiaalta tai yli, jos tämä käy töissä ja opiskelee? Entä maksaako sossu vuokran 16-17-vuotiaalta, jos tämä opiskelee? Entä jos tämä 16-17-vuotias vielä käy töissä, maksaako silti vuokran?

Ois kiva tietää lisää.. Haluisin muuttaa valmistuttuani ulkomaille, eli mun pitäs samalla säästää koko ajan mahdollisimman paljon rahaa. Mitä mun kannattais tehdä?

6

748

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gsed

      Sulla on vissiin aika erikoinen käsitys siitä, mitä sossu tekee. Se ei maksa kenenkään vuokraa ihan tosta noin vaan. Alaikäisenä VANHEMPASI ovat velvollisia sinut elättämään, sossun ei tarvitse maksaa yhtään mitään. Täysi-ikäisenä taas sinun täytyy ensin käyttää muut keinot itsesi elättämiseksi, sossu on ihan viimeinen osoite, mistä lähdetään apua pyytämään. Jos käy töissä ja opiskelee, ei pitäisi olla mitään tarvetta käydä sossussa. Töistä yleensä maksetaan katsos palkkaa. Sillä maksetaan vuokra.

      Jos nyt ihan otan kantaa tuohon tilanteeseesi, niin mikäli kertomasi pitää paikkaansa, sinun ja siskosi ei pitäisi missään nimessä asua väkivaltaisen alkoholistin kanssa. Miksi te joutuisitte lastenkotiin? Eikö äitisi voi teistä huolehtia? Se on hänen tehtävänsä vanhempana, joskaan hän ei siinä kovin onnistuneesti tällä hetkellä toimi ottaen huomioon, että asutte väkivaltaisen isänne kanssa.

    • Tsemppiä...

      ""Eikö äitisi voi teistä huolehtia?""

      Jos vanhemmilla ei ole yhteishuoltajuus ja lapset määrätty isälle mikä on tunnetusti harvinaisempaa niin ei äidissäkään kaikki asiat ole kohdallaan..Muuten kommenttisi sisältö oli ihan kohdallaan ja asiapitoinen.. Eli noin nuorena ainoa tapa on nähtävästi se että menee sossulle ja selvittää ettei isäkään pysty huolehtimaan lapsistaan ja siten ehkä saada sossun kautta jonkinlainen asuminen. Mahdollisesti nuorisokoti..siis todennäköisesti näin...

    • Älä provoile

      Taitaa olla provo, sillä kirjoitustyyli muuttuu radikaalisti lopussa puhekielestä kirjakieleksi, ihan kuin ois copy pastettu vanhasta kyssäristä.

    • ......

      En oo provo, mutta joo. Mä voisinkin ihan hyvin muuttaa äitin kaa asumaan, mut mun sisko varmaan haluis asuu iskän kanssa, koska sen kaikki kaverit asuu täällä. Mun äiti nimittäin asuu kauempana. Eli tiiän sen, että mun sisko ei haluis muuttaa, mut en haluis jättää sitä yksin iskän kaa koska en tiiä miten iskä sitä kohtaan sit käyttäytyis koska siel ei ois muita..

    • tekisin toisin

      Mutta jäisihän se sun siskos yksin silloinkin jos muutat omilles..?

      Joka tapauksessa, mitä yksin asumiseen alaikäisenä tulee, 16-vuotiaana olet oikeutettu lapsilisään ja 17 täytettyäsi opintotukeen. Koska olet edelleen toisen asteen koulussa, opintotukesi määräytyy vanhempiesi (viimeisimmän ensisijaisen huoltajan, tässä tapauksessa isäsi) tulojen mukaan, joten jos vanhempiesi tulot on kovinkin hyvät, ei siitä montaa euroa tilille kilahtele. Tämän lisäksi molemmat vanhempasi ovat velvollisia maksamaan sulle elatusapua sossun määräämän minimi tuen suuruudeen mukaan. Kun itse olin alaikäinen se nousi 118 eurosta n.131 euroon, mutta tästä on jo aikaa.

      Itse tosiaan muutin kotoa kun olin 16, juuri täyttämässä 17. Koska äitini tulot olivat sen verran pienet sain opintotukea ja asumislisää yhteensä n. 345€/kk elatusavut n.260€/kk. Kuten varmaan yhteenlaskun tehtyäsi huomaat, ei summa järin suuri ollut, ja kun siitä maksettiin 350€ vuokraa ja päälle kaikki laskut, ei tosiaan elämiseen hirveästi rahaa jäänyt.

      En missään nimessä suosittele alaikäisenä yksin asumaan muuttamista, jos vaan mitenkään pystyt järjestämään asiasi muuten, niin pyri asumaan vanhempiesi luona täysi-ikäistymiseen asti. Alaikäisen sosiaalietuudet ovat hirvittävän pienet, eikä töitäkään juuri tarjolla, joten rahaa ei ole. On tärkeämpää keskittyä kouluun kuin murehtia raha-asioista tuon iläisenä.

      Lykkyä! :)

      • millads

        Riippuen missä kaupungissa asut, niin esim.Stadissa on semmonen vuokranantaja kuin lastu..Se välittää asuntoja 16-22 vuotiaille nuorille, jotka on joskus huostaanotettu, käyvät avo-hoidossa, asuvat sijaisperheessä tai laitoksessa. Lastun toiminta jatkuu aina 22 ikävuoteen asti, jollon lastun asunnosta on muutettava pois. Kun muuttaa omilleen alaikäsenä on oikeutettu opintotukeen, jos opiskelee päivisin päätoimisesti..Kun asuu lastun asunnossa on oikeutettu toimeentulotukeen ja sossu ja kela yhdessä maksaa vuokran. Jos muuttaa alaikäsenä yksityiselle, niin on kyllä välttämätöntä käydä töissä, sillon ei toimeentulotukea käsittääkseni tipu. Tai en oo ainakaan kuullut että joku olisi saanut jos muuttaa ekaan kämppään yksityselle vuokranantajalle..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe