Ovatko bouvierini laumanvartijakoiria ?

paukku boukku

Lehmälaiduntani ei olla aidattu, koska ei tarvitse.

Minun 2 bouvieria ovat apuna lehmien paimentamisessa. Mutta ne ovat muuttuneet itsenäisiksi ja karaistuneiksi, ja nykyään vahtivat nautakarjaani petoeläimiltä yötä päivää. Ne myös samalla vahtivat karjani pysyvän laitumella, eli jos lehmät vaikuttavat hajaantuvan liikaa tai siirtyvän laitumelta liikaa ulkopuolelle, koirat ohjaavat ne taas koolle laitumen keskelle sekä hakevat karkaavat lehmät takaisin. Ne haukkuvat heti kun havaitsevat alueella jonkun villipedon. Ne nukkuvatkin laitumella aina toinen silmä auki, vahtien etteivät lehmät lähde karkuteille. Öisin kumminkaan ne eivät koskaan nuku tai lepäile paikoillaan samanaikaisesti, vaan aina öisin joko toinen tai molemmat kiertelevät laidunseutua aktiivisesti. Heti kun jompi kumpi vainuaa jotain epäilyttävää, se alkaa haukkumaan ja toinenkin juoksee heti haukusta paikalle ja molemmat alkavat haukkumaan. Ne eivät ole aggressiivisia vieraille ihmisille, vaan tulevat haukkuen pelottamaan ne pois. Villieläimiin koirani sen sijaan ovat valmiita iskemään hampaansa hetkenä minä hyvänsä.

Bouvierini ovat 3-vuotiaita narttuja käyttölinjaisesta suvusta.

Huolehdin kyllä niiden ruokinnasta, turkinhoidosta sekä omasta johtoasemastani laumassamme.

Ovatko koirani teidän mielestänne jo laumanvartijoita ? Täyttävätkö ne laumanvartijakoiran piirteet ?

13

364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+3

      Kuulostavat asiansa osaavilta laumanvartijoilta! Ja älykkäiltä. Täytyy olla aika tehokasta laumanpaimentamista, ettei aitaustakaan tarvita :)

      • paukku boukku

        Ovat tosiaan mainioita karjapaimenia- ja vahteja. Minun ei tarvitse melkein kuin käydä säännöllisesti ruokkimassa niitä ja hoitamassa niiden turkkeja, niin ne pärjäävät kahdestaan. Ovat alusta saakka pitäneet minua johtajanaan. Nauttivat työstään itsenäisesti kuin sudet. Eivätkä ole vieraille ihmisille aggressiivisia, vaan yrittävät ajaa ne vain pois. On paljon helpompaa ja huolettomampaa karjan kanssa eläminen, kun on 2 loistavaa työkoiraa. Turkit tosin ovat koirillani vaativahoitoisia, mutta onneksi pidän niiden hoidosta, sillä harrastan koiranäyttelyitä, jotka eivät paheksunnasta huolimatta tee koirista työkyvyttömiä :-)


    • Katso sieltä

      Ihmeellisiä kysymyksiä voit aivan hyvin googlata itsekkin laumanvartioiden kotisivuille näät mitkä rodut ovat laumanvartioita.

      • paukku boukku

        Mutta tekeekö pelkkä rotu koirasta laumanvartijan ? Entä jos koira on rodultaan joku laumanvartija, mutta ei luonteeltaan, esimerkiksi vahtimaton kaukasianpaimenkoira ?


      • veeaa11
        paukku boukku kirjoitti:

        Mutta tekeekö pelkkä rotu koirasta laumanvartijan ? Entä jos koira on rodultaan joku laumanvartija, mutta ei luonteeltaan, esimerkiksi vahtimaton kaukasianpaimenkoira ?

        Ei rotu tee laumanvartijaa, jos ne geenit ei oo tuonu tiettyjä ominaisuuksia pintaan.

        Tuumailin tuota samaa meidänkin bouviereista. Ei oo maatilaa, mutta laumaksi käy myös perhe tai muu tiivis joukkio. Marja- ja sienimetsällä eron sakemaaniin huomasi: bouvier etsi korkeamman paikan, josta pystyi seuraamaan koko perheen "laiduntamista" rauhassa makoillen, sakemanni juoksi ihmisen luota toiselle koko päivän :-)


      • Katso sieltä
        veeaa11 kirjoitti:

        Ei rotu tee laumanvartijaa, jos ne geenit ei oo tuonu tiettyjä ominaisuuksia pintaan.

        Tuumailin tuota samaa meidänkin bouviereista. Ei oo maatilaa, mutta laumaksi käy myös perhe tai muu tiivis joukkio. Marja- ja sienimetsällä eron sakemaaniin huomasi: bouvier etsi korkeamman paikan, josta pystyi seuraamaan koko perheen "laiduntamista" rauhassa makoillen, sakemanni juoksi ihmisen luota toiselle koko päivän :-)

        Aivan varmasti rotu tekee laumanvartijan on vain opetuksesta kiinni
        ja vartiointi taipumusta paremminkin hillitä laumanvartioilla kuin lisätä.
        http://www.laumanvartijat.com/


    • cane corso

      Tää ei nyt ihan vastaa tätä kategoriaa, vierailen sivuila n. 2 v, tauon jälkeen, jollion kyselin tyhmyyttäni cane corsoista, koska olin rodusta kiinnostunut, ja sillon lynkattiin, ettei oo asiaa laumisten sivuille... juu nyt sen ymmärrän ettei corsonaattori ole laumis (ainakaan 24:sen osalta, oiskos sitten seurakoira, palveluskoiraoikeuksiakaan ko ei vielä ole). Corso toimii eri hyvin noissa edellä mainituissa tehtävissä, joskaan ei ole yhtään hvyviä kun nää ko. buvit noin itsenäisessä työskentelyssä, mut vartioinnissa riittää rajat, ei tartte aitaa, ei vaikka riista (esim. hirvet) lähtee pihamaalta... siis mihin ryhmään me ny sit kuulutaan.. kaikee hyvää boukuille, tuli nittä raunioillakin aikoinaan nähtyä ja kovin hyvinhän ne toimi sielläkin...

    • Ei

      Ei ole!

    • koiravahditt

      Eli kumpi on ratkaisevampaa laumanvartijakoirassa: luonne vai rotu ? Toki terveys ja koko ovat myös tärkeitä.

    • paukku boukku

      Bouvierini ovat pitäneet lehmäni tänäkin syksynä rauhassa susilta, vaikka toisen tuntemani lehmänkasvattajan vasikka joutui juuri susien suuhun yön aikana tällä viikolla. Lisäksi lähistölläni ainakin 2 muuta koiraa joutui susien suihin viime syksynä, mutta minun eivät ole vielä koskaan. Niistä koirista toinen oli berninpaimenkoira ja toinen venäjänajokoira, eri perheistäkin vielä, eli laajalti sudet täällä koiria metsästyskauden aikana/jälkeen ravinnon puutteessa kotieläimiä sapuskaksi etsivät.

      Kyllä bouvier on loistava laumanvartijakoira, vaikka sitä ei olla siihen jalostettu. Samalla luotettava paimen. Kun nykyiset koirani jäävät eläkkeelle, hommaan varmasti tilalle uudet bouvierit. En tarvitse mitään ylisuojelevia (vieraita varoittamatta purevia) ja jättiläismäisiä kaukkareita, vaan boukut sopivat laumanvartijoiksi loistavaksi, jotka osaavat varoittaen ohjata vieraat ihmisetkin pois vahingoittamatta niitä, eivätkä vie liikaa tilaa autossakaan :-)

      Omat koirani eivät pidä vieraista koirista reviirillään, mutta eivät hyöki niiden kimppuun yllättäin, vaan koittavat haukkumalla osoittaa reviirin omakseen ja saada vieraat koirat kääntymään alistuvasti pois päin, jos joku vaikkapa ulkoiluttaa koiriaan alueellani. Koirani suvaitsevat tutut koirat alueellamme sekä reviirinsä ulkopuolella suhtautuvat vieraisiin koiriin välinpitämättömästi.

    • oooooihhoi

      Rotu ratkaisee, eikä luonne, pöljä!

    • eilaumis

      Bouvieria voisi kai sanoa vartioivaksi paimeneksi? :) Saat kaksi kärpästä, kun koira on jalostettu sekä paimennus- että vartiointitehtävään ja jos nämä vietit on molemmat vahvoina, niin hienoja vahtipaimenia on sinulla! :)

      • paukku boukku

        Ahaa, no niinpä kai :-)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3886
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2451
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      193
      1454
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1035
    Aihe