Emännän avunhuuto: Valmet Kotilämpö ja alapohjan haju!

Onneton vaimo

Ostimme 4 vuotta sitten talon vm -78. Talossa ei ole kosteutta. Lämmitysjärjestelmänä on Valmet Kotilämpö. Tässä ongelmani:

* Yhteen huoneseen ei virtaa lainkaan lämpöä

* Huoneisiin virtaa betonin(?) haju, joka on kesäisin pistävän karmiva lämmityksen ollessa pois päältä (kun nappaa töiden jälkeen takkinsa naulakosta, oikein hävettää siihen tarttunut haju)

* Olen ehdottanut, että siirrymme sähköpattereihin. Ilmalämpöpumppukin on jo käytössä. Isäntä selittää että ei käy kun alapohja homehtuu. Eikö alapohjaan voi sitten tehdä tuuletusaukkoja? Lattialämmitys ei tällä hetkellä sovi kuvioihin - liian iso remontti.

Tämä on tietysti miesvoittoinen palsta, mutta pakko sanoa, että naisen ylpeyden päälle käy, kun koko perhe haisee kuin mikäkin!

15

3891

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taas yksi näitä

      Valmet kotilämpö on ilmalämmitys, yksi parhaita lämmitysmuotoja.

      Mistä teillä tulee ilma ? Ullakolta vai ulkoa. Voisiko kyseessä olla ullakon, ei märän betonin haju ?
      Silloin ilmanoton vaihtaminen niin että se otettaisiin ulkoa korjaisi ongelman.

      Jos kyseessä todella on betonin haju. teillä todennäköisesti on putkia asennettu alapohjaan ja siellä on putkirikkoa joka johtaa epämiellyttävän tuoksun sisään varsinkin silloin, kun virtaavan ilman määrä on vähäinen.

      Jos on betonilaatan päälle rakennettu siis ei ryömintätilaa, sille ei ole lattioita rikkomatta mitään tehtävissä.

      Jos on ryömintätila, ei kun talon alle vuotoja etsimään !

      Muutoinkin ilmastointikanavien / putkien puhdistaminen voisi auttaa asiaa.

      Lämmitysmuodon vaihtamisessa en näe mitään järkeä.

    • Kotilämmitäjä

      Betoni haju tule mahdollisesti vedenvuotosta talonulkopuolelta ks. huonen lähellä esim sadevesi tule talon seinälle tai pohjalle, erikoisesti jos jotain on rikki. Jos yhden huonen lämpö ei tule katso
      onko ilma virta. Jos ei ole ilma virta tarkista kanavan ilma ventiili eiko ole suljettu. Jos se on auki
      ja ilma ei tule se merkitse että ilma kanava on tukossa. Sitten täyttysi tarkista ilma kanavan kameran avulla, ehkä tarvitse puhdistus tai korjaus.

      Mielestäni ei kannatta vaihta patereiihin sen takia että sitten ilmanvaihto ei toimi. Kotilämpön ilma kanavat ovat ilmanvaihton systeemin osa.

      Valmet Kotilämpö oli aikansa hyvä kone no nyt sen elinikä on loppussa. Kotilämpön ilmanvaihto osa on tosi vanhentunut nykyisen koneiden verratuna
      Itse olen vaihtanut Kotilämpö Parmair Iiwarin Parmair Eximus Jr ilmanvaihtokonen. Se toimi tosi hyvin.

      Joka tapauksessa muista suodatimen vaihtamisesta ja
      ilmakanavien puhdistuksesta. Jos kanavat ei puhdistettu 30 v. paljon tavara siellä on.

    • Kotilämmittäjä

      Vielä hajusta. En huomannust että KOKO talossa on betoni haju. Se voi olla varoittava merkki että talossa on kosteus ongelma, tämä täyttyy tarkistaa eritäin huollisesti.

      Valmet Kotilämpö on myös ilmanvaihto systeemi eli puhallin pitäisi olla aina päällä ainakin osaksi myös kesän aikana.

    • Onneton vaimo

      Kiitos vastauksistanne!

      Elikä kyseessä ei ole kostean betonin haju, vaan betonin ylipäätään. Lasten huoneessa kun nosti nallet ilmanvirataus ritilän läheltä, ne olivat karmean hajuiset. Menin rakoihin nuuhkimaan ja sieltähän se kauan etsimämme hajun syy selvisi. Haisevaa ilmaa oikein pöllyy ja nimenomaan jokahuoneessa.

      Tuo vuoto kuullostaa järkeen käypältä. Jos ei olisi vuotoa, mistä paha haju pääsisi tulemaan, kun ilma kerran tulee ulkoa. Mutta meillä ei tosiaan ole mitään ryömintäaukkoa..

      Tuo mietityttää, että mitenkähän tuollainen kamera toimisi... Mutta puhdistuksesta meidän nyt pitää kyllä aloittaa. En usko, että on ikinä tehty ja voi vaan kuvitella mitä sieltä löytyy!

      Meillä on ollut järjestelmä päällä kesäisinkin, mutta pienellä teholla tietysti.

    • inssi'

      Meillä on talo v:lta 1981. Lämmitysmuoto on sama, tosin eri merkkinen. Puhdistus ilman muuta ja äkkiä. Onko suodattimia vaihdettu milloin. Meidän systeemissä on sekä rätti- että sähkösuodatin. Rättisuodattimen imuroin kerran kuussa ja sähkösuodattimen pesen astianpesukoneessa pari kertaa vuodessa, jolloin myös vaihdan rättisuodattimen kokonaan uuteen.

      Tsekkaa todellakin, tuleeko korvausilma ullakolta vai ulkoa. Suosittelen ulkoa ottamista, vaikka ullakolta otto saattaakin säästää muutaman promillen lämmityskustannuksissa. Molemmat puhaltimet pitää olla päällä koko ajan, myös poistopuhaltimen. Näin ilma vaihtuu tehokkaammin.

      • ei sitten homehdu

        hyvä ottaa korvausilma ullakolta että ilma vaihtuisi sielläkin.


      • inssi'
        ei sitten homehdu kirjoitti:

        hyvä ottaa korvausilma ullakolta että ilma vaihtuisi sielläkin.

        Jos ullakon ilmanvaihto on sen varassa, että sieltä otetaan korvausilmaa sisätiloihin, niin ullakon ilmanvaihto on suunniteltu ns. perseelleen. Ullakolta tulee myös kaikenalaista epämääräistä hiukkasta sisään. Vaikka olisikin tehokkaat suodattimet.


      • Ap

        Kesä tuli ja haju taas lisäni. Näiden vastauksien perusteella tarkistimme mistä korvausilma tulee: no ullakolta! Kiipesin katolla nuuskimaan kellarin ilma-aukkoja, jotka muuten vaadimme ed. asukkaalta ennen kun muutamme. Tuuletusaukkoja ei ollut ollenkaan! Niimpä se sitten haisi täsmälleen siltä kun kotimme ja vaatteemme! Löysimme myös kesä/talvi vivun, jolla säädettiin tuloilman lähde joko ulkoa tai ullakolta otettavaksi. Ullakko-asennossahan sekin tietysti oli. Aiomme tilata kanavien putsauksen samaan syssyyn. Jännittää ihan hirveästi lähteekö hajut pois... Jos on 30 vuotta puhaltanut ullakon villapölyjä sisälle. Ja mitä jos se haju kumminkin tulee alapohjasta. Siellä ei ole muuten putkia, vaan ilma kiertää vapaasti. Tarina ei siis ole vielä päättynyt, joten mieluusti kuulen edelleen mielipiteitä asiasta. Ne kun ovat jo saattaneet pelastaa minut!

        -ehkei sittenkään täysin epätoivoinen emäntä


    • EM

      Puhdistus heti.Ropottikameralla nähdään myös vuodot/rikkimennyt putki Jne...Valmettiin saat myös erinlaisia suodattimia Esim Laajapintasuodattimen F7 tai F5 ja tutki todellakin mistä korvausilma tulee !! Suodattimet edullisesti www.euromarkkinointi.fi

    • ml213.

      Niin, tuon korvausilman puhtauden voit helpommin havainnoida lämpökoneeseen tulevasta ilmasta. Aukaisemalla koneen ovi ja haistelemalla suodattimen yläpuolelle tulevaa ilmaa.Jos siinä ei ole erikoiseti hajua, niin haju huoneistoon voi tulla alipaineistuksen takia. Jos ikkunat on kiinni niin oikein säädettynä huoneistossa on lievä alipaine ja tämä tekijä huomioden, niin haju voi kulkeutua esim. lattiapohjasta tms/maaperästä.

      • 20v kokemus

        No huh hu! Jos avaat koneen oven haistelleksesi tulevaa ilmaa niin arvaapa tuleeko ilma ovesta joka on kooltaan 60x200 cm vai tuloilmaputkesta jonka koko on tuon ajan koneissa 12,5cm tai korkeintaan 16cm. Joten suosittelen järjestelmän puhdistusta koska noin vanhassa kanavistossa jota ei ole koskaan puhdistettu on takuu varmasti likaa suorastaan "paskaa". Ja lämpöä antava patteri on syytä puhdistaa myös koska veikkaan että se on melkein tukossa.


      • ml213.
        20v kokemus kirjoitti:

        No huh hu! Jos avaat koneen oven haistelleksesi tulevaa ilmaa niin arvaapa tuleeko ilma ovesta joka on kooltaan 60x200 cm vai tuloilmaputkesta jonka koko on tuon ajan koneissa 12,5cm tai korkeintaan 16cm. Joten suosittelen järjestelmän puhdistusta koska noin vanhassa kanavistossa jota ei ole koskaan puhdistettu on takuu varmasti likaa suorastaan "paskaa". Ja lämpöä antava patteri on syytä puhdistaa myös koska veikkaan että se on melkein tukossa.

        Pohdin kokemuksen pohjalta. Valmet-Kotilämpö koneen sisälle tulee raitisilma suodattimen yläosaan ja ilman laadun / hajun voi todella haistaa. Haistaa senkin otetaanko korvausilma suoraan ulkoa vai ullakolta. Ullakkoilma aina haisee eristeelle tms eli ei ole puhdasta.

        Meillä ei ole puhdistettu kanavia muutoin kuin kerran vuodessa koneen omalla puhalttimella eli painattamalla ilma täydellä teholla vuorotellen yhtä kanavaa käyttäen. Kanavat on silmämääräisesti puhtaat.

        Tuo lämpökenno/patteri kannattaa todella puhdistaa muutaman vuoden välein mahdolistaen hyvän/halutun puhallustehon. Monasti jo rakennusvaiheessa kenno tukkeentuu merkittävästi.

        Se lie mahdollista,- jos puhallusta käytetään 1 tai 2 asennossa , niin kanavat pölyyntyvät,- mutta eivät tukkeennu kuten aloittajan tapauksessa on käynyt.


    • --arvaajaa

      Kannattaa tarkistaa kokoojalaatikko sieltä lämmityspatterin alta. se on lattian alla , mutta sinne näkee kyllä koneen alaosasta. Siellä laatikossa on usein käsittelemätön betonipinta. Vähän kyllä hassulta tuntuu että haju tulis sieltä. samasta paikasta voi tarkastaa tulokanavienpäät. siihen kanavan eteen on voinut tippua vaikka joku villanpala mikä estää ilman kulkemisen. lämmityspatteri pitää kyllä irroittaa että sinne mahtuu jotain operoimaan, mutta siitä raosta kyllä näkee että mikä siellä on meininki.

    • Ap

      Ai viesti meni tuonne keskikohtaan. No uudestaan tähän.

      Kesä tuli ja haju taas lisäni. Näiden vastauksien perusteella tarkistimme mistä korvausilma tulee: no ullakolta! Kiipesin katolla nuuskimaan kellarin ilma-aukkoja, jotka muuten vaadimme ed. asukkaalta ennen kun muutamme. Tuuletusaukkoja ei ollut ollenkaan! Niimpä se sitten haisi täsmälleen siltä kun kotimme ja vaatteemme! Löysimme myös kesä/talvi vivun, jolla säädettiin tuloilman lähde joko ulkoa tai ullakolta otettavaksi. Ullakko-asennossahan sekin tietysti oli. Aiomme tilata kanavien putsauksen samaan syssyyn. Jännittää ihan hirveästi lähteekö hajut pois... Jos on 30 vuotta puhaltanut ullakon villapölyjä sisälle. Ja mitä jos se haju kumminkin tulee alapohjasta ja on vain vanhojen rakenteiden normaali haju.... Siellä ei ole muuten putkia, vaan ilma kiertää jotenkin suht vapaasti (Valmet Kotilämpö B1000). Tarina ei siis ole vielä päättynyt, joten mieluusti kuulen edelleen mielipiteitä asiasta. Ne kun ovat jo saattaneet pelastaa minut!

      -ehkei sittenkään täysin epätoivoinen emäntä

      • Anonyymi

        Minulla on Valmetin Kotilämpö ollut vuodesta 1981. Pidän aina poistopuhaltimen asennossa 1 ja korvausilman ulkoa, eikä välikatolta. Kiertoilmapuhallin on normaalisti nopeudella 2, joskus asennossa 1. Hajuhaittoja ei ole ollut!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4915
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3106
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1197
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe