COTON DE TULEAR & TURKKI

niiiiiN

Heippa!

Olen viimein päättänyt hankkia muutaman vuoden päästä itselleni cottonin pennun monen monen vuoden haaveilun jälkeen. Olenkin alkanut ottaa enemmän selvää rodusta ja haluaisinki kysyä mielipidettä teiltä asiantuntijoilta cottonin turkin hoidosta.

Onko turkki mahdollista pitää lyhyenä? Jos pennun totuttaisi pienestä pitäen turkin hoitoon niin tästä tulisi varmasti heti alusta lähtien "miellyttävä" tilanne ja tapa. Pidän cottonien ulkomuodosta enemmän lyhyt turkkisena ja uskoisin sen olevan myös helpompi hoitoinen näin. Onko teillä antaa, jotain vinkkejä minulle, vai onko tämä ehdoton EI! rotua ajatellen?

Kiitän :)

14

8966

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harkitse uudestaan

      Ehdoton EI. Miksi haluat ottaa turkkirodun, jos et meinaa sitä hoitaa;((. En usko, että kasvattaja edes myy jos kerrot että pidt turkin lyhyenä.

      Kyllä koiralle pitää jo pennusta lähtien opettaa turkin hoito, koiran peseminen, kynsien leikkuu yms. siis KAIKKI hoitotoimenpiteet.
      Ja kun ne on opetettu, ei ole mitään ongelmia kampaamisen ja kynsienleikkuun kanssa.

      • niiiiiN

        Ehdottomasti hoitaisin turkkia, kyse ei ole tästä ollenkaan. Jos pitäisin turkin "lyhyenä" niin sehän vaatisi varmasti ihan yhtä paljon huolenpitoa kuin pitkänä pitäminen.
        http://pepekotarit.webs.com/pepenroduista.htm Tarkoitan vastaavaa pituutta kuin sivuston cottonilla on.

        En vain haluaisi että turkki olisi silmillä ja laahaisi maata jatkuvasti. Mutta ymmärrän, jos tätä on kuitenki noudatettava. Kiitoksia vinkistä :)


    • 2 cotonia ollut

      No mun mielestä Cotonin turkin saa pitää vapaasti lyhyenä, jos ei ole näyttelyihin tarkoitus mennä.
      Jos Cotonin luonne miellyttää ja koira noin muuten, niin mikäpäs siinä leikkaa pois. Kyllä ne kasvattajatkin leikkaavat muiden kun näyttelykoirien turkkia.

      Eihän se nyt sitä tarkoita, ettei turkkia hoida jos sen leikkaa. Varsinkin Suomen kevät- ja syyskelit on niin rapasia, että koiralle taitaa olla mieluisampaa kun turkki on lyhyt, niin ei tarvi koko koiraa joka päivä pestä.
      Eikä myöskään takkuunnu niin helposti.
      En usko että tulee estettä kasvattajan taholta.

    • jjokuroti

      Kyllä on mahdollista pitää turkki lyhyenä. Ei se koira sillä mitään tee, vaan se on ihmisten turhamaisuuden takia koiralle jalostettu. Ja miksi hylätä muuten itelleen sopivaa rotua turkin takia:) Jos kasvattaja ei sulle myy pentua sen takia että pidät sen lyhyenä niin kasvattajassa on sitten jotain vikaa.

      Itse aion ottaa isovillakoiran vuoden parin sisään ja aion myös pitää koiran turkin lyhyenä.

      • voi sua

        HÖH, villakoiran turkki on AIWAN eri asia kun cottonin turkki :)...Ota selvää asioista, ennenkuin kommentoit.


    • kokjjyggg

      Samaa mieltä kuin yllä oleva vastaaja. Ihan voi pitää turkin halutessaan lyhyenä, silloin on paljon helpompi hoitoinen. Itsellä havannan ja villkoiran sekoitus ja olen pitänyt turkin lyhyenä, sillä pitkänä turkkia täytyy harjata päivittäin ja myös pestä useammin kuin lyhkästä turkkia.
      Mut suurta plussaa trimmattavissa roduissa on, että karva ei irtoa. Siitä olen tykännyt paljon oman koirani kanssa. Helpottaa huomattavasti siivoamista.
      Ja viime kerrat olen trimmannut itse ja oli parempi taas kuin ensimmäinen trimmaus, mutta vielä opetteluttaa. Siinäkin säästää rahaa jonkun verran kun trimmailee itse, jos vaan haluaa opetella.
      Itsekin mietin cottonia koirakseni silloin kun etsin tulevaa koiraani, mutta sitten osui kohdalleni nykyinen ihana koirani =)
      Tsemppiä koiranhankintaan!

    • less is more

      Eiköhän se ole jokaisen ihan oma asia minkä pituisena oman cotoninsa turkin pitää. Mielestäni on paljon paljon tärkeämpää se, että koiraa rakastetaan, sillä asetetaan rajat, se saa hyvää, laadukasta, monipuolista ravintoa, sopivasti liikuntaa ja olla oma itsensä, pitkällä tai lyhellä turkilla. Itselläni on reilu 5v. coton jonka turkin olen pienestä pitäen pitänyt lyhyenä, kesällä lyhyempänä kuin talvella. Minua itseäni rodussa miellytti sen luonne kuin turkki enkä ollut näyttelykoiraa edes hankkimassa. Edellisen kanssa sain ihan riittävästi näyttelyissä ravata, koira oli eri rotuinen mutta turkkirotu kuitenkin. Minun silmissäni lyhyeksi leikattu/trimmattu cotoni on ihan yhtä kaunis ellei jopa kauniimpi kuin pikässä turkissa liihooitteleva lajitoverinsa jolla kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä on jonkinlainen pompula päässään.

      Koira on pienestä pitäen opetettu turkin pesuun, harjaukseen samoin kuin korvakarvojen nyppimiseen ja kynsien leikkuuseen. Meillä koiran turkki on talvella ns. puolipitkä, riittävästi suojaamaan pakkasilta muttei kuitenkaan raahaa perässään koko kylänraitin lumikökköjä. Turkkia pitää hoitaa vaikkei sen antaisikaan kasvaa täyteen pituuteensa. Lisäksi etuna voin ainakin omasta kokemuksestani sanoa, että varsinkin näin syksyllä turkkiin tarttuu kaikki mahdollinen ulkoota, risuista havunneulasiin ja siltä väliltä. Siksi pidän syksyisin turkkia lyhempänä kuin talvella. Lisäksi koira kulkee paljon metsässä vapaana mukanamme joten myös siellä liikkuessaan lyhyestä turkista on etua. Saanen epäillä, että hienossa ja täysipitkässä turkissa olevat ns. näyttelykoirat tuskin liikkuvat monta kertaa viikossa monta tuntia sateen kostuttamassa metsässä.

      Pointtini tässä lyhkäisyydessään on se, että sinä itse ja vain sinä itse päätät missä pituudessa cotonisi turkki on. Siihen ei kenelläkään muulla ole mitään sanottavaa. Ei sillä turkilla ole mitään tekemistä sen kanssa, että rotuna cotoni on aivan mahtava!

      • S & W

        Minulla on kaksi cottonia poika 3v ja tyttö 6v edellisen äiti. Tyttö on käynyt kaikki maholliset näyttelyt ja ssavuttanut kaiken paitsi veteraani näyttelyn palkintoja koska ei ole vielä sen ikäinen. Mutta on menossa muutaman vuoden päästä sinnekin. Eli turkin ajamiseen; Mikään ei ole helpompi kuin lyhytkarvainen turkki!
        Se kyllä kasvaa sitten näyttelyyn kun sinne mennään. Kasvattaja oli myös sitä mieltä että voi ajaa.
        Koirat eivät kärsi kuumasta voivat uida ja nauttia elämästä!


      • kokemusta on.
        S & W kirjoitti:

        Minulla on kaksi cottonia poika 3v ja tyttö 6v edellisen äiti. Tyttö on käynyt kaikki maholliset näyttelyt ja ssavuttanut kaiken paitsi veteraani näyttelyn palkintoja koska ei ole vielä sen ikäinen. Mutta on menossa muutaman vuoden päästä sinnekin. Eli turkin ajamiseen; Mikään ei ole helpompi kuin lyhytkarvainen turkki!
        Se kyllä kasvaa sitten näyttelyyn kun sinne mennään. Kasvattaja oli myös sitä mieltä että voi ajaa.
        Koirat eivät kärsi kuumasta voivat uida ja nauttia elämästä!

        Miten lyhyeksi sen ajat, karvan laatuhan muuttuu turkin leikkauksen jälkeen.


      • S&W
        kokemusta on. kirjoitti:

        Miten lyhyeksi sen ajat, karvan laatuhan muuttuu turkin leikkauksen jälkeen.

        Ajan sen ihan "pintaa" myöten eikä turkin laatu ole yhtään huonontunut. Päinvastoin se on paljon tuuheampaa kuin ennen eikä meillä ainakaan ole tullut karkeaksi. Yhtä pehmeää on kuin ennenkin. Olen viimeksi ajanut molemmat heinäkuussa ja nyt on noin. 2-3 senttistä. Hännät jätän aina pitkälle karvalle vähän siistin niitä. Urokselta ajoin viimeksi myös pään ja korvat mutta nartun korvat siistin ja pään ajoin. Sanovat nartusta että se on ihan pennun näköinen kuulemma suloinen.
        Ja tottahan se on että jokainen tekee turkille niinkuin haluaa mutta ei oo pitkäkarvainen cottoni kiva jos ei sitä turkkia jaksa hoitaa.


    • pliiiiiiiiiis!

      hei! oltaisiin coton de tuleranssia hankkimassa voikko antaa vähä vinkkejä sen hoitamiseen?

      • ano

        jokaiselta tunnolliselta kasvattajalta saat kattavat ohjeet kaikkeen ja vähän enemmänkin jos vaan viitsit kysyä. meillä on niin hyvät kasvattajat, heille voi soittaa aina kun tulee kysyttävää ja he vastaavat mielellään.

        mutta pintaraapaisuna voin sanoa, että turkinhoitoon kannattaa varata aikaa ja rutkasti kärsivällisyyttä. hoitotoimenpiteisiin kannattaa totutella silloin, kun pentu on väsynyt (mutta ei saa herättää!) jolloin olosuhteet ovat otolliset. tarvitset eritiheyksisiä kampoja jotta saat turkin kammattua pohjia myöten selväksi. turkinhoidosta kannattaa tehdä miellyttävää kaikille osapuolille, ja ennempää kun huomaatkaan voit ottaa koiran kainaloosi kun katsot telkkaria ja kammata siinä samalla :) cottonin hampaita kannattaa myös harjata, sillä pikkukoirille tulee helposti hammaskiveä. itse pesen koirani noin kerran viikossa, kurakeleillä vähän useamminkin. hyvät hoitotuotteet ovat kaikki kaikessa, ja joudut tosiaankin "hifistelemään" aineilla. kannattaa syöttää laadukasta (eläinkaupasta hankittua) ruokaa. coton ei syö paljon, joten kannattaa ehdottomasti panostaa sen vähäisen ruoan laatuun. muista, että koiran ostohinta on usein kuluista pienin, joten paksu kukkarokaan ei ole haitaksi.


      • Woolstar
        ano kirjoitti:

        jokaiselta tunnolliselta kasvattajalta saat kattavat ohjeet kaikkeen ja vähän enemmänkin jos vaan viitsit kysyä. meillä on niin hyvät kasvattajat, heille voi soittaa aina kun tulee kysyttävää ja he vastaavat mielellään.

        mutta pintaraapaisuna voin sanoa, että turkinhoitoon kannattaa varata aikaa ja rutkasti kärsivällisyyttä. hoitotoimenpiteisiin kannattaa totutella silloin, kun pentu on väsynyt (mutta ei saa herättää!) jolloin olosuhteet ovat otolliset. tarvitset eritiheyksisiä kampoja jotta saat turkin kammattua pohjia myöten selväksi. turkinhoidosta kannattaa tehdä miellyttävää kaikille osapuolille, ja ennempää kun huomaatkaan voit ottaa koiran kainaloosi kun katsot telkkaria ja kammata siinä samalla :) cottonin hampaita kannattaa myös harjata, sillä pikkukoirille tulee helposti hammaskiveä. itse pesen koirani noin kerran viikossa, kurakeleillä vähän useamminkin. hyvät hoitotuotteet ovat kaikki kaikessa, ja joudut tosiaankin "hifistelemään" aineilla. kannattaa syöttää laadukasta (eläinkaupasta hankittua) ruokaa. coton ei syö paljon, joten kannattaa ehdottomasti panostaa sen vähäisen ruoan laatuun. muista, että koiran ostohinta on usein kuluista pienin, joten paksu kukkarokaan ei ole haitaksi.

        Koira (Coton) tulossa kuukauden päästä ja tässä hommailen jo hoitotarvikkeita valmiiksi...
        Olen ajatellut pitää karvaa lyhyenä ja monien hyvien mainintojen takia hankinnassa Moser Rex trimmeri. Tästä koneesta, ohjeessa puhutaan teränsäädöstä 1mm-3mm, siis leikkaako tämä vain noin lyhyeksi?
        En nyt kuitenkaan mitään nahkamallia haluaisi pitää tysillä joten eikö tässä ole mitään mahdillisuutta säätää karvan pituudeksi jotain sentti kaksi ?
        Semmonen pituus olisi minusta just "koiran näköinen" ja touhuaminenkin onnistuu vapaasti.


      • voihyvänenaika
        Woolstar kirjoitti:

        Koira (Coton) tulossa kuukauden päästä ja tässä hommailen jo hoitotarvikkeita valmiiksi...
        Olen ajatellut pitää karvaa lyhyenä ja monien hyvien mainintojen takia hankinnassa Moser Rex trimmeri. Tästä koneesta, ohjeessa puhutaan teränsäädöstä 1mm-3mm, siis leikkaako tämä vain noin lyhyeksi?
        En nyt kuitenkaan mitään nahkamallia haluaisi pitää tysillä joten eikö tässä ole mitään mahdillisuutta säätää karvan pituudeksi jotain sentti kaksi ?
        Semmonen pituus olisi minusta just "koiran näköinen" ja touhuaminenkin onnistuu vapaasti.

        Ei ole, sun pitää kysyä se koneen myyjältä . Tässä keskusttelussa oli puhe turkin lyhentämisestä, ei koiran skalpeeraamisesta. Trimmauskoneilla tulee aina 1-2 mm sänki, joten on aivan eri asia kun turkin lyhentäminen.

        Hanki villakoira, niitä voit ajella kaikenlaisilla koneilla kaljuiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4582
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe