Miten saada lääkäriin?

lapsenlapsi-

Kirjoitan siksi kun en tiedä miten saisin isoäitini muistitesteihin? Olen jo pari vuotta seurannut muistin heikkenemistä, nyt jo vähän muuttunutta persoonaa. Reilu puolivuotta sitten otin asian puheeksi, ja pyysin juttelemaan oman lääkärin kanssa muistiongelmista. Ei kuulema mitään vikaa hänessä, loukkaantui vaan kovasti. Nyt hänen sisaret ja muut läheiset ovat olleet minuun yhteydessä asian takia, tuntuu että hän saattaa jopa viikossa mennä huonompaan suuntaan. Esimerkkejä, kannattaako olla todella huolissaan?

- ei muista jutelleensa esim. edellisenä päivänä kanssani
- ei muista muutama minuutti sitten käytyä keskustelua
- puhuu vain ympäripyöreitä asioita "ompa kaunis luonto, katso tuotakin lintua"

- nukkuu välillä paljon, mutta välillä saattaa kadottaa ajantajun ja pyörii kauppakeskuksessa aamusta iltaan, samoja liikkeitä joka päivä uudelleen..ostamatta kuitenkaan mitään.
- ei valmista enää ruokaa, vaan käyttää valmisaterioita
- alkanut kiroilla, harvoin tosin (ei ikinä ennen kiroullut tai korottanut ääntään)
- on todella herkkä, liikuttuu helposti

Kuitenkin pukeutuu ja pitää huolta omasta siisteydestään, selviää arjesta omassa kotona..
Voinko viedä puolipakolla häntä testeihin, en halua olla toimeton ja odottaa... Sisar jopa epäili, että voi olla liian myöhäistä tehdä mitään? (lääkehoito)

Kuulostaa ehkä ulkopuoliselle ettei vielä mitään hätää, mutta kovasti on mummoni muuttunut, enkä halua häntä moneen vuoteen vielä pois päästää :(

13

2269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maallikko...

      Kyllä noitten oireiden perusteella isoäitisi pitäisi saada lääkärin pakeille.
      Eikä pelkästään muistitesteihin, vaan myös muihin tutkimuksiin.
      Pelkästään muistitesti ei ole välttämättä luetettava.
      Jo esim. alzheimeridiagnoosin saanut potilas voi joskus saada muistitestistä vielä vaikka 28 /30 pistettä. Tämä kerrottiin meille neurologisella osastolla, käyttäessäni puolisoani siellä keväällä.
      .
      Kyllähän noissa oireissa on useita dementiaan liittyviä oireita, joten kipin kapin lääkäriin.

    • vauhtia!!

      Suoraan lääkärille!!

    • psykologi

      Ihan normaalia vanhuuteen/depressioon liittyvää oireilua, minkä ikäinen ihminen kyseessä?
      Kaikki kuvaamasi oireet voivat liittyä pelkkään masennus-ahdistuneisuusoireiluun, jota 30-40 -vuotiaillakin vaikeasta depressiosta kärsivillä.

      Toisaalta perusterveydenhuollossa käytettävät muistitestit (mmse, cered) eivätkä verikokeet kerro vielä mitään vaikka tulisi suoritetuiksi kirkkaasti täysin pistein.

      Lähete neuropsykiatrian yksikköön tarkempaa kartoitusta varten, mikäli sairaudentunto puuttuu eikä selviä itsenäisesti kotioloissa.

      • ttppii

        Jos ihmisellä ei ole nuorempana ollut taipumusta alakuloon/masennukseen, on hyvin epätavallista, että se vanhana puhkeaisi, ainakaan "itsestään" ilman jotain puolison/lapsen kuolemaa tai muuta selvää syytä. Jos vanha ihminen, joka on "aina" ollut hyvätuulinen, alkaa oireilla masennustyyppisesti, on hyvin iso riski siitä, että on kehittymässä muistisairaus.


    • omainen kokonainen

      heh juu depressio,sama ehdotettiin miehelleni ja laajat tuhot aivoissa,alzheimer!!Lääkäri katsoo ja laittaa eteenpäin!!

    • lapsenlapselle

      Tiedän tunteesi, elän samassa tilanteessa. Mummun muisti heikentynyt jo parin vuoden ajan ja hän ei suostu lääkäriin eikä muistitesteihin. Loukkaantuu ja itkeskelee, jos hänelle moisesta puhuu. Olen soittanut terveyskeskukseen ja kysynyt samaa mitä sinäkin: miten saada mummu muistitesteihin?! Hoitaja sanoi vain aika tylysti ettei ole mitään pakkokeinoa (eikä pakkohoitoa), jolla mummu saataisiin lääkäriin. Ehdotti houkuttelemaan ym. Mutta kaikki on jo kokeiltu! Hoitaja sanoi että usein käy niin että tälläiset muistipotilaat tuodaan lääkäriin kun on sattunut jotain, esim. tapaturma. Ja sitä kautta sitten asiaa lähdetään selvittämään. Kamalaa vain odottaa että jotain sattuisi... Pelätä ja odottaa vain...
      Sivullisten on helppo sanoa että suoraan lääkäriin jne. Miten viet/ saat lääkäriin ihmisen, joka ei sinne halua?

    • lapsenlapsi-

      Hei taas!

      Nyt on käyty muistitesteissä ja jatkoa odotellessa.. testi meni aika kehnosti, hän sai 15 pistettä. Esim kellotaulun kanssa ongelmia, annettujen sanojen muistaminen ym.. lähimuisti on erittäin huono. Seuraavaksi aivokuvaan sekä verikokeisiin. Aika huonolta vaan näyttää, kun kokeiden jälkeen saadaan odottaa ensi kevääseen saakka lääkärin aikaa! Joten taidan viedä hänet yksityiselle, tosin lähin löytyy 130km päästä. Testien jälkeen hän ei vieläkään myönnä ongelmia (ei sitten ehkä itse niitä huomaakkaan?). Tuntui että pahoitin hänen mielen, mutta jo muutaman päivän päästä oli taas kuin ei mitään olisi tapahtunut. Olen testien jälkeen koittanut puhua jatkotoimista, mutta joko hän ei muista käyntiä hoitajalla tai sitten haluaa vain sivuuttaa koko asian. Väkisin en voi häntä viedä, mutta toivottavasti saan suostuteltua hänet kuviin.

      Tuntuu että tässä kuukauden aikana mennään niin hurjaa vauhtia huonompaan suuntaan, etten uskalla edes ajatella missä kunnossa hän olisi ensi keväänä, kun pääsisi kunnalliselle lääkärille!

      Edelliselle kirjoittajalle, koita selittää mummullesi, että haluaisit hänen lähtevän sinun takiasi, kerro että haluat saada itsellesi varmuuden ettei huoleen ole.. näin ainakin itse sain mummin testeihin! Vielä hoitajan luonakin hän naureskeli, että tämä minun lapsenlapsi se vaan on turhaan huolissaan, tulin nyt kuitenkin hänen mieliksi tekemään tämän testin..jne. Mutta eipä todellakaan ollut turha reissu!
      Tsemppiä kaikille tämän asian kanssa kamppaileville... :)

      • maallikko...

        Kerroit viestissäsi, ettei mummosi myönnä ongelmaa.
        Joidenkin dementiasairauksien ,esim. otsalohkodemetian oireisiin kuuluu mm. se, ettei ole sairaudentuntoa.


    • dementikon vaimo

      Dementia on niin monisäikeinen sairaus,johon vain neurologit osaa kokeiden perusteella diagnisoida,alzheimerissakaan ei ole sairaudentuntoa,kaikki hyvin vaikka keskivaikea vaihe jo menossa.Mie harhautan täysillä jos ei miehen ymmärrä parastaan,millo jalispeliin milloin mihinkin tansseihin,kun läkäriinmeno,täysi Poirotti tässä ollaan jo ,ja suuri sovittelija/neuvottelija ja siitä huolimatta äkäisyyttä,mutta kunnollisella lääkityksellä paremmat oltavat .Älä odota kuukausia,yksityiseen ,lääkitys hyvin tärkeä saada nopesti alkuun,koska vaikutus alkaa vasta viikkojen päästä,joskus jopa kuukausien.

      • dementikon vaimo

        ..ja ehdottomasti neurologille,ei mitään terkkarilääkäreitä!!!


      • lapsenlapsi-
        dementikon vaimo kirjoitti:

        ..ja ehdottomasti neurologille,ei mitään terkkarilääkäreitä!!!

        Nyt on päästy taas vähän eteenpäin. Aivokuvaan mennään ensi viikolla, ties sitten kauan menee kun kuvat saa. Yksityiselle kuvien jälkeen tilaan ajan. Koko syksy on ollut yhtä helvettiä.
        Isoäitini lisäksi myös vaari on sairastellut koko syksyn ja viettänyt pitkiä aikoja sairaalassa, lääkkeet lisääntyneet ja tämä isoäiti "yrittänyt" jakaa lääkkeet..Apua ei haluta, huomaan että häntä raivostuttaa käyntini heidän luona, menetän hermot nykyään niin helposti heidän kanssaan. Jaoin lääkkeet annostelijaan, mutta niitäkään ei ole osattu ottaa. Luulen että tämä talvi on jommankumman viimeinen..
        Vaarin sairaalassa olon aikana isoäiti hoiti heidän laskut (en usko että kovinkaan hyvin) joka päivä oli mukamas pankkiin viemässä laskuja. Automaatilta ei pysty nostamaan rahaa, koska ei muisteta tunnuslukuka, kaupassa ei voi maksaa kortilla samasta syystä.Pankissa ja kaupassa huudetaan kun tilillä ei olekkaan rahaa ym! Visalaskun huomasin heidän pöydällään, varmasti vahingossa maksaa luoton puolelta silloinkun kortilla onnistuu maksamaan, ei nimittäin ollut pieni summa! En tiedä mitä teen, en voi kuitenkaan heidän pankkiasioitaan hoitaa, sillä heidän mielestään he ovat täysin kunnossa ja järjissään hoitaakseen omat asiansa.

        Siivouspäivästä pitää mummo vielä kiinni (tosin taitaa olla vain muotoseikka, sillä ei taida enää nähdä sitä kaikkea likaa mitä siellä on), mutta kauhukseni huomasin että luultavasti lattianpesuvesi oli keittiön lavuaarissa, oli aivan likaista ja haisi tolulta, mutta kahvikupit ja lautaset lillui siellä myös! Sanoin asiasta, mutta ei mene jakeluun niin ei! Tulee kuulemma puhdasta... Kaikki mitä sanon tai sovin hänen kanssaan unohtuu heti tai muutaman tunnin kuluttua! On todella vaikeaa sopia lääkäriin menosta tai hakemisista, koko ajan joutuu soittamaan ja muistuttamaan kaikista asioista, mikä sekin on turhaa! Ja en töiden takia voi joka kerta heitä olla viemässä ja hoitamassa heidän asioita. Olipas tämä nyt vuodatus, mutta tuntuu että olen aika yksin tämän asian kanssa.
        Oma läheiseni jopa kysyi onko mahdotonta että antaisit vain asian olla?!! Järkytyin vähän, en pysty vaan vierestä seuraamaan kun toiset ovat päivä päivältä avuttomampia ja osaamattomia hoitamaan arkea. Kaipa se tästä joskus helpottuu, vaikka en enää usko lääkityksenkään auttavan.


    • tästä terveys alkaa

      Jonkun täytyy viedä mummosi lääkäriin että hän lakkaa muistamasta sinua ja alkaa ajattelemaan jotain muuta mielekkäämpää kuin sinä ja sinun sukulaisesi.

    • Voimia sulle

      Kyllä sulla hyvä lapsenlapsi on huolia annettu roppakaupalla. Äitini oli kanssa ihan mahdoton kun olisi pitänyt lääkärille lähteä aikoinaan. Sanoi että heittäytyy lattialle huutamaan jos viette.
      Alistui sitten ja saatiin asiaa eteenpäin. Pari vuotta selvisi vielä kotona hoitajien avulla mutta nyt on hyvässä dementiakodissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe