Kerrostalon tunkkainen makuuhuone

happea makkariin

Asustelen 90-luvun kerrostalo kaksiossa. Talossa on koneellinen ilmanvaihto, mutta silti makuuhuone tuntuu olevan todella tunkkaisen oloinen. Ilma ei vaihdu kunnolla sieltä, ja aamuksi lämpötilakin nousee aina parilla asteella.
Vessassa ja keittiössä ilmaventtiilit ja imu tuntuu niissä kohtuullisen selkeästi. Huoltomies myös tarkisti nämä pitäisi olla kunnossa.
Tuloilma tulee lienee ikkunan päällä olevista systeemeistä, mikä lie niiden virallinen nimi nyt onkaan. Putsasin ne, ei auttanut. Eikä oikeastaan auta vaikka ikkunankin laittaisi raolleen yön ajaksi.

Mikähän tässä mättää ja mitähän asialle voisi tehdä?

Uni maittais huomattavasti paremmin jos ois kunnolla happea tarjolla.

22

4194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • grynderikuraa

      > Tuloilma tulee lienee ikkunan päällä olevista systeemeistä, mikä lie niiden virallinen nimi nyt onkaan. Putsasin ne, ei auttanut.

      Karmiventtiilit. Näissä on usein jonkinlainen karkeasuodatin, johon pääsee käsiksi vetämällä koko lärpäkkeen ulos. Suodatin voi olla tukossa. Lisäksi ilmamäärää pystyy säätämään joko lärpäkettä vetämällä/työntämällä tai kahdella, päätyjen lähellä sijaitsevalla, vivulla.

      Kylmällä säällä nämä voivat aiheuttaa vetohaittaa, joten laitteet on lähes varmasti suljettu. Paitsi että uudempia ei saa ihan kokonaan kiinni, minkä vuoksi on mahdollista, että ex. asukas on "parannellut" ilmanvaihtoa vielä jollain teippi- tai sukkahousuvirityksillä.

      > Vessassa ja keittiössä ilmaventtiilit ja imu tuntuu niissä kohtuullisen selkeästi.

      Arvatenkin päivällä. Mutta yöllä voi olla käytössä ilmanvaihdon puolitus, jolloin ilmanvaihto jää riittämättömäksi.

      Karmiventtiilit vaativat yleensä n. 15 Pa = aika reippaan alipaineen, jotta niistä tulisi vaadittu ilmavirta läpi. Puolituksen aikana ei toivoakaan eikä muulloinkaan, jos löytyy helpompi reitti = riittävää alipainetta ei synny.

    • iv)(&/%

      Pidätkö makuuhuoneen ovea kiinni? Jos ovi on kiinni, ei ilma vaihdu riittävän hyvin koska huoneessa ei ole omaa poistoventtiiliä. Minulla on kokemusta tällaisesta.

    • happipappi

      Makkarin ovi on auki. Ja tein vielä niin, että karmiventtiilit on auki pelkästään makkarista. Ilma ei vain vaihdu riittävän hyvin siellä. Putsasin myös karmiventtiilit. Kyllä siinä venttiilin kohdalla hyvin pieni veto tuntuu, varsinkin päivisin, jolloin ilmanvaihto on kunnolla päällä, mutta ei se riitä tuomaan riittävästi raitista ilmaa makkariin silloin kuin sitä tarviaisi. Ainoa toimiva tapa on ollut pitää läpivetoa, ikkunat auki makkarista ja olkkarista.

      Kylmemmällä kelillä tämä ei tietenkään ole enää vaihtoehto, joten onkohan mitään viritystä miten itse voisi tilannetta parantaa? Ilmeisesti alipaineen lisääminen olisi järkevämpää, joten mietin, että laittaisko puhaltimen puhaltamaan olkkarin karmiventtiilistä ulos ilmaa, onkohan tässä mitään järkeä?

    • > ... karmiventtiilit on auki pelkästään makkarista. Ilma ei vain vaihdu ...

      kyllä se huoneiston korvausilma sitten jostain muun huoneen tuloilmaventtiileistä tai ikkunanraoista tai porrashuoneesta tulee

      minä 15 kk kerrostalossa asuessani pistin ämpäri"suppiloon" teipatun pöytätuulettimen puskemaan ilmaa pois kylppärin poistoventtiilin kautta

      • fefewfwew

        minä 15 kk kerrostalossa asuessani pistin ämpäri"suppiloon" teipatun pöytätuulettimen puskemaan ilmaa pois kylppärin poistoventtiilin kautta

        - Voi luoja, kai tiedät että kerrostalon poistoilmaventtiiliin ei saa asentaa edes liesituulentinta?!!

        Ilman puhaltaminen sinne aiheuttaa hormissa ylipaineen, joka taas puhaltaa (todella likaisen ja terveydelle haitallisen) ilman naapureiden huoneistoihin, sisään heidän poistoilmaventtiiselsitään! Niin käy kaikissa ilmanvaihdoissa, myös jos katolla on huippuimuri imemässä ilmaa koneellisesti, sillä ilmanvaihdon säätö on herkkä asia.


    • Ilman on vaihduttava

      Ei huoltomies ole mikään ilmanvaihdon asiantuntija.
      Kerrostalossa pitää kaikkien asuntojen ilmavaihdot tarkistaa sekä säätää uudestaan.
      Ilmastointialan asiantuntija kehiin jotta huoneilman laatu vastaisi terveysvaatimuksia ja asumisviihtyvyys parantuisi.

    • Kokemus sama...

      Kokemus on samantyyppinen minulla ja puolisollani. Asuimme vanhassa kerrostaloasunnossa. Makuuhuoneessamme ei ilma vaihtunut ja se oli todella tunkkainen. Nukkuminen varsinkin matalapaineilla oli tuskaa. Ikkunoiden ja makuuhuoneen oven auki pitäminen ei auttanut. Poistin palan tiivistettä sisäikkunasta, sekään ei auttanut. Varsinkin matalapainen seisova ilma oli pahin painajainen. Laitoimme makuhuoneeseemme pöytäpuhaltimen puhaltamaan, mutta sekään ei auttanut.
      Tosin ikkunan auki pitäminen ja puhaltimen päälläpitäminen toivat mukanaan vedon kylmällä säällä.
      Pesuhuoneen ilmanvaihto pelasi mielestäni hyvin.
      Taloyhtiön ilmastointi oli yöt puoliteholla.
      Eräs seikka jota ajattelin ilman kulun esteenä oli pesuhuoneen yhteyteen rakennettu sauna. Sauna tilat oli otettu makuuhuoneestamme. Näin huonetila pieneni ja siihen tuli lyhyt käytävä saunan kohdalle.

    • dwqdwqkjkjl

      Tunkkaiselta tuntuva ilma on yleinen merkki sisäilmaongelmasta (=homeista).

      Kaikki mikrobit eivät haise, vaan niitä voi aistia juuri tunkkaisuuden tunteella tai tunteella, että pitäisi saada happea ja tuulettaa.

      Kosteus on voinut tulla asuntoon ihan mistä vain, katto vuotanut, ulkoseinät väärin rakennettu, onko kph tai keittiö seinän toisella puolella? (kosteus menee yleensä seinän alitse niissä), patterivuotoja, onko ollut vesivahinkoja teillä tai naapureissa? mitä vain oikeastaan.

      Jälkimmäisessä viestissä mainittiin makuuhuoneeseen rakennettu sauna, eipä tarvitse syyllistä kaukaa etsiä.

      • löylynlyömä

        > Tunkkaiselta tuntuva ilma on yleinen merkki sisäilmaongelmasta (=homeista).

        Paskat on. Tunkkaisuuden tunnetta aiheuttaa myös liian korkea huonelämpötila tai ilmankosteus.


      • Syksyä päin
        löylynlyömä kirjoitti:

        > Tunkkaiselta tuntuva ilma on yleinen merkki sisäilmaongelmasta (=homeista).

        Paskat on. Tunkkaisuuden tunnetta aiheuttaa myös liian korkea huonelämpötila tai ilmankosteus.

        Tämä on totta. Korkea lämpötila aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta. Tämän huomaa erityisesti saunassa ollessa, jossa ilma on aina tunkkaista. Ilmiota vielä korostaa korkea ilmankosteus, eli löylyä heittäessä tunkkaisuus tunne kasvaa huomattavasti.

        :)


    • n uj pklj plk

      Susi jo syntyessään.

      Ilmastointeja ei oikein kukaan osaa suunnitella. Kerrostalossa se on just se mikä se on, ei sille ite voi mitään.

      Oikeestaan ainoa, mikä tulee mieleen, on koittaa tuulettaa päivisin, jos pystyy/uskaltaa pitää ikkunoita raollaan.Siitä kesäisin tietysti onkelmana, että sisälle tulee lämpöä ja talvella kylmää.

      Joku jo sekoili homeitten kanssa. Asia voi muuten olla just toisinkin päin, sisäilma liian kuivaa, koneellinen ilmanvaihto tahtoo kuivattaa. Kokeile ilmankostutinta. Niitä saa erittäin halvalla kirppareilta, joku perinteinen Ufox maksaa ehä pari kymppiä käytettynä, eikä uutenakaan kuin jotain satasen. Monet, jotka joutuvat muuttamaan kerrostaloon ok- talosta, valittavat nimenomaan ilman kuivuutta. Kaukolämmössä puolensa, huonotkin.

      • Anonyymi

        "Susi jo syntyessään.

        Ilmastointeja ei oikein kukaan osaa suunnitella. Kerrostalossa se on just se mikä se on, ei sille ite voi mitään."


        Juuri näin! kerrostaloissa on surkea ilmanvaihto jo heti valmistuessaan koska poisto ja tuloilma venttiilejä pitäisi olla tiheämmin ,joka huoneessa joten nyt kun ne on vain keittössä,vessassa ja vaatehuoneessa niin ilmanvaihto toimii kunnolla vain imemällä suuri ilmamäärä niistä


    • ilmajarrumies

      Helppo nakki.


      Se yöllinen ilmanvaihdon puolitus pois, taikka ainakin vähemmäksi!

      Huippuimurin tehoa voisi lisätä myös hihnapyörää pienentämällä.

      Kysykäi neuvoa ilmanvaihtoliikkeestä!

      • 63 % jatkuvasti

        > Se yöllinen ilmanvaihdon puolitus pois, taikka ainakin vähemmäksi!

        Tästä juurikin pitäisi aloittaa. Kon. poiston taloissa eli valtaosassa 1960-2005 valmistuneita kerrostaloja ilmanvaihto on mitoitettu siten, että suurimmissa asunnoissa ilmanvaihtokerron on 0,8 1/h, mutta ilmanvaihto on "poikkeuksellisesti" puolitettuna 16-20 h/d. Tällöin keskimääräiseksi ilmanvaihtokertoimeksi tulee likimain rak. määr. edellyttämä 0,5 1/h.

        Vika on vain siinä, että ilmanvaihto toimii täydellä teholla esim. klo 7-9, 11-12 ja 16-18 eli pääasiassa asukkaiden ollessa poissa (koulussa/töissä/kaupoissa). Suurimman ilmanvaihtotarpeen aikana = illalla (klo 18-22) kun on saunavuoroja / jengi käy suihkussa & yöllä, kun kaikki asukkaat ovat kotona (nukkumassa) ilmanvaihto jääkin ohjearvoa heikommaksi.

        Pienissä asunnoissa ongelma on päinvastainen. Näissä on saatettu tavoitella keskimääräistä ilmanvaihtokerrointa 1,0, jolloin puolituksen aikana ilmanvaihto OK (n ~ 0,8), mutta "tehostusjaksojen" aikana n = 1,5...2,0 ja sukat pyörii jalassa.

        Vetohaitan vuoksi joissain taloissa onkin sellainen käytäntö, että "tehostus" otetaan talveksi kokonaan pois käytöstä ja ilmanvaihto on siis jatkuvasti ½ teholla = suurimmissa asunnoissa 20 % min. suosituksia heikompi.

        BTW, puolitus aiheuttaa valtavasti ongelmia myös talojen yhteissaunatiloissa. Saunavuorothat ovat usein klo 18-21 tjsp. ja ilmanvaihto on koko ajan puolitettuna = riittämätön. Sitten ihmetellään, kun saunassa seinäpaneelit yms. happanee...

        > Huippuimurin tehoa voisi lisätä myös hihnapyörää pienentämällä.

        Huippuimurin tehoa ei pidä lisätä, vaan vähentää. Eihän moottorikaan yleensä kestä tehon nostoa...

        Siis
        1) kello-ohjattu puolitus pois käytöstä & puhaltimet asetetaan toimimaan jatkuvasti suuremmalla nopeudella

        2) poistoilmamäärää pienennetään 37 % muuttamalla puhaltimen pyörimisnopeutta tai uusimalla koko puhallin

        Tällöin
        - suurimpien asuntojen ilmanvaihtokerroin on jatkuvasti 0,5 ja pienten ykkösen luokkaa, mikä vastaa nyk. suosituksia
        - keskimääräinen ilmanvaihtokerroin pysyy ennallaan, joten energiankulutus ei muutu
        - MH ilmanlaatu on parempi, kun yöajan ilmavirta on 25 % suurempi kuin aiemmin
        - myös saunatiloissa himpun verran parempi ilmanvaihto käytön aikana
        - meluhaittaa ja vetoa aiheuttavat tehostusjaksot puuttuvat

        Kiilahihnakäyttöisten kammiopuhaltimien (vanhimmat talot) kanssa muutos on helppo; moottori kytketään käymään 1/1 nopeudella jatkuvasti ja puhaltimen pyörimisnopeutta alennetaan kiilahihnavälitystä muuttamalla. Homma pitää tehdä nimenomaan näinpäin, ½-tehon pyörimimisnopeuden nosto ylikuormittaa ja rikkoo moottorin.

        Uudempien talojen huippuimurit ovat vähän haastavampia. Ne pitää joko varustaa taajuusmuuttajakäytöllä (helpommin sanottu kuin tehty) tai uusia. Tosin 25-30 v. ikäisten laitteiden tapauksessa uusiminen on joka tapauksessa ajankohtainen.


      • Anonyymi

        Tuntuuko sinusta ettet ymmärtänyt?


    • hyvin toimii.

      Ainakin 2006 valmistuneessa kerrostalossa, huoneistokohtainen ilmanvaihtokone ja siis ilmanvaihto itse säädettävissä. Makuuhuoneen ilma ei koskaan tunnu tunkkaiselta.

      • ilmajarrumies

        Laki muuttui vuoden 2000 tienoilla.

        Uusissa taloissa täytyy olla myös koneellinen ilman tulo. Tuossa naapurissa on pari uudehkoa kerrostaloa.

        Toisessa hoitovastike 3.55 ja toisessa 2.65e m2.

        Onkohan taitamattomuudesta johtuvaa?


    • Näin menee..

      Laki muuttui niin, että kun rakennuslupa oli haettu ennen tiettyä aikaa, sai rakentaa vielä vanhojen määräysten mukaan eli viimeiset talot , joissa pelkkä koneellinen poisto valmistuivat vuonna 2005 ja tiedän taloja 2004 valmistuneita, joissa on koneellinen tulo ja poisto.
      Yhtiövastikkeen määrä riippuu yhtiöstä, jotkut on paremmin hoidettu, kun yhtiössä huono hallitus, vastike on korkea.

    • MF35

      Auttaiskohan tunkkaisuuteen, jos pienen pöytäpuhaltimen laittaa makuuhuoneen kynnykselle puhaltamaan ilmaa toisesta hiuoneesta? Silloin olisi käytössä olohuoneeseenkin karmiventtiilistä tullut ilma.

    • Anonyymi

      Jos makuuhuoneessa on vaatekomerot niin kaikki tekstiilit mitkä irti lähtee niin tuuletus ja kaappien pesu sen jälkeen komeron ovet auki vaikka viikoksi.Hyllyjen takareuna irti seinästä jotta ilma kiertää.Huoneilman kosteus oltava kunnossa samoin hepasuodattimella varustettu ilmnpuhdistin.Eucalyptus tuoksuöljy auttaa myös itselläni pieni tuoksu kivi joka luovuttaa tuoksua vähän kerrallaan.Onnea kodin raikastamiseen👍

      • Anonyymi

        Bensiini on eucalyptus tuoksuöljyä parempaa. Kumpikaan ei tietenkään paranna huoneilman laatua mutta bensa peittää muut hajut tehokkaammin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Bensiini on eucalyptus tuoksuöljyä parempaa. Kumpikaan ei tietenkään paranna huoneilman laatua mutta bensa peittää muut hajut tehokkaammin.

        Noin niinkuin yleensä tunkkainen ilma = liian korkea lämpötila.

        Siis oikeasti. Tässäkin mainittiin lähtötiedoissa, että MH lämpötila nousee, jos ovi on kiinni. Liian kuumaa = ilma aistitana tunkkaisena. Ja yllätys, yllätys, ratkaisu on pitää tuuletusikkunaan koko ajan auki. Jätän kotitehtäväksi päätellä, miksi tämä auttaa tunkkaisuuteen.

        Eihän sitä ikinä pidä myöntää, että on tarpeeksi/liian lämmintä, koska lämpötilan voi säätää sopivaksi ikkunatuuletuksella. Ilmanvaihto sen sijaan on tarpeetonta ja haitallista, joten kannattaa kaikki venttiilit ensitöikseen tukkia.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6063
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2556
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2063
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe