Lentäen USA:han - lentokenttätoiminnasta (Hel - JFK)

Keltanokka

Saattaa nyt olla, että syksyllä on vastassa matkustaminen USA:han (Helsinki-Vantaa - JFK ja takaisinpäin JFK - Helsinki-Vantaa).

Itse olen täysin keltanokka lentomatkustamisen ja ulkomaiden suhteen. Finnavian, Finnairin, Trafin ym. sivuilta olen selvitellyt tähän mennessä vähän tuota lentomatkustamisen prosessia (check-iniä, turvatarkastusta, koneeseen nousua ym.), mutta minua hämää erityisesti USA:n matkalla tarvittavien matkustusdokumenttien, ennakkoselvitysten ym. määrä. Olen saanut sellaisen käsityksen, että esimerkiksi ESTA, API, TSA Secure flight ym. menisivät sähköisessä muodossa lentoyhtiön lentovarauksen kautta, eikä näistä tarvitsisi olla meno- tai paluulennolla paperidokumentteja mukana?

Osaisiko kukaan vielä selvittää lentokenttätoimintaa Helsinki-Vantaan päässä USA:n lennolle lähdettäessä ja erityisesti JFK:n päässä laskeuduttaessa? Ainakin se, mitä sisältyy koneen laskeutumisen ja terminaalista ulos kävelemisen väliin on toistaiseksi melkoisen hämärää minulle. Entä JFK:n toiminta ja sille tyypilliset toimintaperiaatteet USA:sta poistuttaessa, ja mitä yleisestikin on otettava poistuessaan huomioon, millaisia dokumentteja tarvitaan ym? Lentoyhtiö molempiin suuntiin on Finnair.

5

635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Keltanokka

      Nämä USA:n matkailukäytännötkin kun siis tuntuvat muuttuvan suhteellisen nopeasti, joten mielellään kuulisin asiasta viime aikoina matkustaneilta.

      Kiitos!

    • reissureetta

      Suomen päässä check-in automaatilla (tai netissä) tai luukulla, ja sitten laukut luovutetaan ruumaan. Sitten turvatarkastukseen. Muista laittaa nesteet erikseen pussiin, sama Jenkkien päässä. Passintarkastuksen läpi sitten vielä. Ja passi esille vielä koneeseen mennessä.

      Juu sähköisessä muodossa estat ja muut menevät perille, mutta kannattaa ainakin estan tiedot tulostaa just in case mukaan. Ja vaikka matkavarauksesta vielä tuloste mukaan. Koneessahan täytetään vielä se visa-waiver, joka annetaan viranomaisille perillä. Siihen myös tulee täyttää täydellinen majoittumisosoite perillä, eli kannattaa koneeseen ottaa tiedot mukaan.

      Kun kone laskeutuu, marssitaan maahantuloviranomaisten luokse (siellä on erikseen ulkomaalaisille luukut ja amerikkalaisille omat jonot), jossa katsotaan passi ja se visawaiver annetaan virkailijalle, joka repäisee osan irti ja antaa osan sinulle takaisin., virkailija usein kyselee vielä maahantulon tarkoitusta, tai että onko ollut maassa aiemmin. Sitten sormenjäljet molemmista etusormista ja valokuva. Sitten vaan matkalaukkuja hakemaan.

      Sen jälkeen kapssäkkien kanssa tulliviranomaisten ohi, joille annetaan se repäisty osa (vai oliko se niin, että ne katsoo sen vaan) ja näytetään passia kans. Sitten pääseekin jo ulos taksijonoon =) Jo tosiaan matkustaa taksilla Manhattanille (kätevintä ja nopeinta) ei kannata ottaa muuta kuin keltainen taksi jonosta, vaikka ulko-ovilla tyrkytetäänkin muita kyytejä.

      Ajankohdasta riippuen se maahatulotarkastus saattaa olla hyvinkin pitkä. Luukulla käynti vie pari minuuttia vaan, mutta se jonotus saattaa olla hyvinkin pitkä, riippuen siitä, onko monta koneellista juuri laskeutunut. Yhden kerran jonotimme kaksi tuntia siinä odottaen omaa vuoroa. Toisella kerralla meni paljon nopeammin, oiskojan puoli tuntia mennyt. Keskimäärin puolesta tunnista tuntiin joutuu jonottelemaan.

      Maasta poistuttaessa eka sisään check-iniin (voi tehdä automaateissa) ja sitten Finnairin luukulle (melko oikealla hallissa) viemään laukut. Normaalisti siellä on ainakin yksi suomea puhuva virkailija. Sitten turvatarkastukseeen passien kera. Turvatarkastuksen jälkeen ei ole mitään tupakointipaikkoja sitten, vaan jos polttaa, on poltettava terminaalin ulkopuolella .

      Passit katsotaan myös koneeseen mennessä. Paluulennoille ei tarvita enää mitään esta-tai muitakaan dokumentteja kuin passi ja check-inistä saatavat liput.

      Mielestäni mm turvatarkastuksissa ja myös maahan tultaessa viranomaiset ovat melko tylyjä käytökseltään, melkein pelottavia, kun eivät edes hymyile... Asiakaspalvelutaidoissa vielä hieman parantamisen varaa, kun Suomeen vertaa.

      Eka kerta sinne reissaten jännitti aika lailla juuri noiden muodollisuuksien takia, mutta toka kerta meni jo rutiinilla, kun tiesi, mitä tuleman pitää =)
      Hyvin se menee!

      Itsekin lähdetään neljättä kertaa lokakuussa =)

      • tsadaam

        Sormenjäljet otetaan muuten kaikista sormista; peukalo erikseen ja muut sormet yhdessä, kummastakin kädestä, käsi kerrallaan.

        Suomessa on omien kokemusteni mukaan tylyimmät turvatarkastajat. Tyypilliseen suomalaiseen tapaan he eivät aina edes puhu, vaan näyttävät erilaisilla käsimerkeillä mitä pitää tehdä. Kohtelevat kuin koiraa, eikä ihmistä.

        Amerikassa turvatarkastajat ovat mukavampia, mutta heitä on ilmeisesti kielletty kaveeraamasta liikaa matkustajien kanssa. Kerran heppu ei millään löytänyt vaimon passista jotain tietoa mitä etsi. PIti oikein kädestä näyttää, että siinähän se on aivan hänen edessään. Hemmo tajusi hölmöilynsä ja yritti pitää kovan ulkokuorensa, mutta lopulta pokka petti ja hän räjähti nauruun.

        Maahantulotarkastajat ovat toisinaan kovinkin puheliaita ja mukavia.


    • 11+11

      Ehka ajat ovat muuttuneet mutta en mina ainakaan ole koskaan saanut hymya Helsinki-Vantaalla, painvastoin ihan suoranaista v******ua ja aivan asiatonta huulenheittoa.
      USAn puolella on se etta ei koskaan tieda vaikka olisivat saaneet varoituksen etta joku terroristi ta muu rosvo on pyrkimassa maahan ja ovat silma tarkkana, ei siina sitten hymyilla. Yleensa ovat aika lupsakkaa vakea.
      Welcome to USA!

    • matkailija-x

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4135
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1620
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1416
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1140
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe