Oi sosiologia, minne menit?

Animush

Oi sosiologia. Kerran tulit elämääni tulevaisuuden hahmottajan muodossa. Olit itsestäänselvyys yliopisto-opintojen kohteeksi. Tahdoin avullasi selvittää itselleni maailman ja luoda uusia tapoja ymmärtää yhtä aikamme suurimmista mysteereistä, ihmisen käyttäytymistä.
En tiedä onko vika minussa vai tieteenalassa, sillä vuositarrojen hiljalleen peittäessä opiskelijakortin vaaleansinisen värin, uskoni sosiologian voimaan vastata kysymyksiini ja kaipuuseeni selittää niinkin monimutkaisen organismin kuin ihmisen toimintaa teorioin alkaa uhkaavasti hiipua. Alalle johdattaneet suuret kysymykset siitä, kuinka yhteiskuntamme on rakentunut, ja kuinka juuri minä tai alakerran naapurini päädyimme siihen statukseen jossa olemme nyt ovat vaihtuneet hiiren klikkauksiin muuttujien välillä. Muuttujien, jotka parhaimmillaan kertovat, kuinka usein valitsemme kasvisruokavaihtoehdon yliopiston ruokalassa.
Olenko vain haihattelija koneistossa, joka tahtoo tietää tarkkoja lukumääriä ja prosenttiosuuksia? Ovatko odotukset maailman kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä vain keino saada uusia opiskelijoita mukaan alalle, joka loppupeleissä vain valmistaa diagrammien pyörittelijöitä tilastokeskukselle?

5

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epämiellyttävätotuus

      Jos etsii jotain kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä niin ei kyllä yliopisto ole siihen oikea paikka. Ei sitä taideta opettaa enää missään. Mutta jos sanomasi voi ottaa kirjaimellisesti, niin ainakin sosiologiasta sitten työllistyy aikanaan. Joillain muilla aloilla näpertelystä ei ole sitäkään iloa.

    • PaulWillis

      Kaikissa yliopistoissa sosiologia ei ole tuota kvanttipyörittelyä, pikemminkin etnografiaa ja diskurssianalyysia tarjoillaan meille joka tuutista.

    • Uskokaa vanhaa

      Sosiologian (kuten useimpien muidenkin yhteiskuntatieteiden) tarkoituksena on lähinnä houkutella opiskelijoita yliopistoon, jotta yliopisto saisi määrärahoja ja kyseisten alojen opetushenkilöstöllä riittäisi töitä. Diagrammien pyörittelijöiksi otetaan kai lähinnä tilastotieteilijöitä. Sosiologian työllistävyysarvo taitaa itse asiassa olla yhteiskuntatieteiden joukossa kaikkein surkein, mikä tietysti miellyttää mm. valtio-oppineita ja sosiaalipoliitikkoja, joilla itselläänkään ei kovin hyvin mene.

    • Anette A

      Miksi pitää ajatella, että hohdokkuus tietystä aiheesta, saati sitten kokonaisesta tieteenalasta, olisi mennyttä vain sen takia, että omalla laitoksella ei satu olemaan tarpeeksi innostuneita opettajia tai intohimoa tarttua uusiin ja tutkimattomiin kysymyksiin? Itseasiassa ei sen kysymyksen edes tarvitse olla uusi, tärkeää ja innostavaa tietoa saa aikaiseksi jo sillä, että onnistuu katsomaan tiettyä aihetta näkökulmasta, jota aikaisemmin ei ole ymmärretty käyttää. Uuden tiedon luominen ei tarkoita pyörän keksimistä vaan sitä mitä teet sillä pyörällä.
      Edellinen lause on kornihko, tunnustan. Mutta tarkoitan sillä sitä, että jos hyväksyt sen, tai tarkemmin sanottuna sulatat sen, että periaatteessa kaikki mitä voit tieteenalan tiedolla tehdä on sitä aihetta, johon opettajasi sinua ohjaavat, et voi kysyä moisia "sosiologia minne menit"-kysymyksiä.

    • löydä itsesi

      Olet jo vähän aikuistunut opintojesi aikana ja huomannut sen että arkiset asiat ja niiden ymmärtäminen eivät välttämättä vaadi sen suurempia kykyjä kuin kärsivällisyyttä, tahtoa ja mielenkiintoa niihin paneutumiseen. Olet kohtaamassa omat realistiset kykysi työelämässä ja se on hyvä asia. Sosiologia ei edelleenkään ratkaise elämää suurempia kysymyksiä mutta kuitenkin suorastaan kuhisee mielenkiintoisia havaintoja. Kenttä on laaja, valitse erikoistumisalasi, syvenny johonkin osa-alueeseen josta löydät kaipaamasi elämykset ja rakastu uudelleen! Kvanttimenetelmien opinnoissa kaikki normaalit yhteiskuntatieteilijät kokevat turhautumisen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2860
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2135
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe