Oi sosiologia, minne menit?

Animush

Oi sosiologia. Kerran tulit elämääni tulevaisuuden hahmottajan muodossa. Olit itsestäänselvyys yliopisto-opintojen kohteeksi. Tahdoin avullasi selvittää itselleni maailman ja luoda uusia tapoja ymmärtää yhtä aikamme suurimmista mysteereistä, ihmisen käyttäytymistä.
En tiedä onko vika minussa vai tieteenalassa, sillä vuositarrojen hiljalleen peittäessä opiskelijakortin vaaleansinisen värin, uskoni sosiologian voimaan vastata kysymyksiini ja kaipuuseeni selittää niinkin monimutkaisen organismin kuin ihmisen toimintaa teorioin alkaa uhkaavasti hiipua. Alalle johdattaneet suuret kysymykset siitä, kuinka yhteiskuntamme on rakentunut, ja kuinka juuri minä tai alakerran naapurini päädyimme siihen statukseen jossa olemme nyt ovat vaihtuneet hiiren klikkauksiin muuttujien välillä. Muuttujien, jotka parhaimmillaan kertovat, kuinka usein valitsemme kasvisruokavaihtoehdon yliopiston ruokalassa.
Olenko vain haihattelija koneistossa, joka tahtoo tietää tarkkoja lukumääriä ja prosenttiosuuksia? Ovatko odotukset maailman kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä vain keino saada uusia opiskelijoita mukaan alalle, joka loppupeleissä vain valmistaa diagrammien pyörittelijöitä tilastokeskukselle?

5

281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epämiellyttävätotuus

      Jos etsii jotain kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä niin ei kyllä yliopisto ole siihen oikea paikka. Ei sitä taideta opettaa enää missään. Mutta jos sanomasi voi ottaa kirjaimellisesti, niin ainakin sosiologiasta sitten työllistyy aikanaan. Joillain muilla aloilla näpertelystä ei ole sitäkään iloa.

    • PaulWillis

      Kaikissa yliopistoissa sosiologia ei ole tuota kvanttipyörittelyä, pikemminkin etnografiaa ja diskurssianalyysia tarjoillaan meille joka tuutista.

    • Uskokaa vanhaa

      Sosiologian (kuten useimpien muidenkin yhteiskuntatieteiden) tarkoituksena on lähinnä houkutella opiskelijoita yliopistoon, jotta yliopisto saisi määrärahoja ja kyseisten alojen opetushenkilöstöllä riittäisi töitä. Diagrammien pyörittelijöiksi otetaan kai lähinnä tilastotieteilijöitä. Sosiologian työllistävyysarvo taitaa itse asiassa olla yhteiskuntatieteiden joukossa kaikkein surkein, mikä tietysti miellyttää mm. valtio-oppineita ja sosiaalipoliitikkoja, joilla itselläänkään ei kovin hyvin mene.

    • Anette A

      Miksi pitää ajatella, että hohdokkuus tietystä aiheesta, saati sitten kokonaisesta tieteenalasta, olisi mennyttä vain sen takia, että omalla laitoksella ei satu olemaan tarpeeksi innostuneita opettajia tai intohimoa tarttua uusiin ja tutkimattomiin kysymyksiin? Itseasiassa ei sen kysymyksen edes tarvitse olla uusi, tärkeää ja innostavaa tietoa saa aikaiseksi jo sillä, että onnistuu katsomaan tiettyä aihetta näkökulmasta, jota aikaisemmin ei ole ymmärretty käyttää. Uuden tiedon luominen ei tarkoita pyörän keksimistä vaan sitä mitä teet sillä pyörällä.
      Edellinen lause on kornihko, tunnustan. Mutta tarkoitan sillä sitä, että jos hyväksyt sen, tai tarkemmin sanottuna sulatat sen, että periaatteessa kaikki mitä voit tieteenalan tiedolla tehdä on sitä aihetta, johon opettajasi sinua ohjaavat, et voi kysyä moisia "sosiologia minne menit"-kysymyksiä.

    • löydä itsesi

      Olet jo vähän aikuistunut opintojesi aikana ja huomannut sen että arkiset asiat ja niiden ymmärtäminen eivät välttämättä vaadi sen suurempia kykyjä kuin kärsivällisyyttä, tahtoa ja mielenkiintoa niihin paneutumiseen. Olet kohtaamassa omat realistiset kykysi työelämässä ja se on hyvä asia. Sosiologia ei edelleenkään ratkaise elämää suurempia kysymyksiä mutta kuitenkin suorastaan kuhisee mielenkiintoisia havaintoja. Kenttä on laaja, valitse erikoistumisalasi, syvenny johonkin osa-alueeseen josta löydät kaipaamasi elämykset ja rakastu uudelleen! Kvanttimenetelmien opinnoissa kaikki normaalit yhteiskuntatieteilijät kokevat turhautumisen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3035
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2122
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1953
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1237
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe