liian runsas tarina

alooottelija

Tervehdys!

Onko kenelläkään muulla ollut romaanikäsikirjoituksen kanssa ongelmia liian runsaan/rikkaan tarinan kanssa, ja jos on, niin onko se ongelma? Olen viimeiset pari vuotta kirjoitellut kirjaa (kai sen voi jo tässä vaiheessa sellaiseksi laskea), ja se on periaatteessa ihan hyvin mallillaan. Juonellisesti näkisin että teos on hyvinkin puolessa välissä, itse asiassa jopa niin että juonen ns. käännekohta (tärkein niistä monista) on nyt kirjoituksen alla. Tässä ei vielä ongelmaa ole, mutta kirjan pituudessa saattaapi jatkossa olla.
Homma tosiaan on nyt puolivälissä (juonellisesti), mutta sivuja on kertynyt jo pitkälti neljättä sataa. Ja nämä ovat siis A4 arkkeja kirjoitettuna Timesilla fonttikoolla 12, riviväli 1. Normikokoisiksi kirjansivuiksi (A5 tai vast. ja fontti arial) muutettuna määrä olisi vielä paljon isompi. En osaa arvaillakaan kuinka pitkä systeemistä on tullut kun se on valmis. Oman kirjoitustyylin huomioiden voisi heittää villin veikkauksen että sivumäärä kohoaa vielä ainakin kolmella sadalla.

Tekstiä voisi joiltain osin tiivistää sitten kun toista versiota kirjoitan, mutta toisaalta sitä joutuu väkisinkin joissakin puutteellisesti kerrotuissa kohdissa laventamaan. Monelta osin teksti on jo niin tiivistä että vielä tiivistämällä luettavuus kärsii.
Syypää mittavaan tekstiin on massiivinen pääjuoni ja useat sivujuonet. Oma tyyli tahtoo vain olla sellainen että tärkeimpien henkilöhahmojen ympärille kehittyy sivujuonia, jotka sitten osaltaan kerryttävät tarinan pituutta. Hankalasti sivujuonet vielä tahtovat nivoutua pääjuoneen jolloin niiden poisto ei enää onnistukaan, tai pitäisi muuttaa koko höskää. Ja kun kirjalla on peräti seitsemän tai kahdeksan päähenkilön statuksen omaavaa henkilöhahmoa, ei tarinan paisumiselta voi välttyä.
Runsaus ei vielä itsessään haittaa tarinan kerrontaa eikä tee siitä sekavaa, mutta valtavasti ajatustyötä se jo vaatii ettei se muutu sellaiseksi. Lisäksi on sellainen pikku jutska kuin kustantaja. Oman käsityksen mukaan kustantajat eivät ihan avosylein ota esikoiskirjailijoilta liki tuhatsivuisia (kirjan sivuina) tiiliskivikäsikirjoituksia vastaan.

Yhtenä vaihtoehtona (ehkä) voisi olla tarinan napsaus keskeltä poikki, eli jakaminen kahteen kirjaan. Tätä en kuitenkaan mielellään lähtisi tekemään, koska se rikkoisi kokonaisuuden ja jättäisi ensimmäisen puoliskon vähän tyhmästi kesken.


Auttakaa aloittelijaa. Mitä teen? Jatkanko kirjoittamista entiseen malliin vai pistänkö pilkkoen? Vai teenkö jotakin ihan muuta?

3

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hmmm...

      Sori, itselläni on pikemminkin ongelmana liiankin tiivis kerronta.

      Mutta sinulla lienee suuri tulevaisuus edessäsi, kun ajatellaan, että Stieg Larssonin kaltainen jahkailija myy ziljoonia.

    • scarabaeus

      ........jahkailija, heheeeee, hyvin kirjoitettu.
      Onko nyt muuten joitakin vetäviä näissä syksyn uutuuksissa, jotka pitäisi pikapikaa lukaista
      ?

      Ja ketjun aloittajalle inspistä jatkuvaa toivottelen, kirjoitakirjoita ja pätki sitten mielesi mukaan. Sinä päätät.

    • Tarinatyylisi muistuttaa George R. R. Martinin kerrontatyyliä. Hänen tarinansa rönsyilevät, henkilöitä on runsaasti ja sivujuonet käydään kunnolla läpi. Hänen kirjasarjansa kolmas osa on niin pitkä, että se täytyi julkaista kahtena erillisenä kirjana! Hurjuakin ennakkotapauksia on siis nähty, mutta tällaisen tempun tekemiseen ei esikoiskirjailijalla usein liene varaa.

      Jos tarinasi olisi timanttia alusta loppuun voisin taata, että kustantaja tekisi kaikkensa julkaistaakseen sen pituudesta täysin riippumatta. Oikeasti kirjailijat - siis oikeasti maailmanluokankin kirjailijat - joutuvat kuitenkin karsimaan tarinoitaan rankallakin kädellä. Heidän voi kuulla surevan hahmoja, jotka eivät koskaan päässeet kirjaan asti, koska heidän tarinalleen ei yksinkertaisesti ollut tilaa. Siksi suosittelenkin sinua seuraamaan heidän esimerkkiään ja miettimään, mitkä hahmot ja juonet ovat sellaisia, etteivät ne istu täydellisesti kirjan pääjuoneen. Virtaviivaistaminen ja yksinkertaistaminen ovat taitoja, jotka on pakko oppia jos haaveilee koskaan saavansa tarinaansa painoon.

      PS. Jos haluat jonkinlaisen käsityksen siitä miten pitkä tarinasi olisi painettuna, voit tehdä sen merkkilaskurin avulla. Kirjan sivulle mahdutetaan yleensä suunnilleen 2000 merkkiä, välilyönnit mukaan lukien.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1725
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1342
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      284
      1250
    4. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      66
      1169
    5. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      113
      1092
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      969
    7. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      947
    8. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      24
      923
    9. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      232
      838
    10. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      809
    Aihe