Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Näyttelykertomuksia, onko vastaavia?

Arvojen ihmettelijä

Kävin koirani kanssa näyttelyssä, olimme aika isolla joukolla, ja tuli puheeksi koirien luonne ja käyttäytyminen näyttelyillä.

Minulla on koira jonka rodulla on yleisesti ailka huono maine, hermostuvat helposti, pelkopurijoita ja haukkumakoneita.
Itse etsin kovin kauan ennen kuin löysin kasvattajan joka myös otti luonteen huomioon terveyden ja ulkonäön lisäksi, ja sain siksi aivan ihanan koiran jolla hyvä hermorakenne ja luonne.

Tuli juttua kun n. kolmestakymmenestä koirasta puolet olivat aika vilkkaita tapauksia kehässä, hyppelyä kehänkierrossa ja vaikeuksia seistä paikallaan. Kehän ulkopuolella sattui rodun keskuudessa useampikin tappelu. Tästä rodusta löytyy useampikin koira joka on Suomessa menestynyt näyttelyissä vaikka olisivatkin tunnettuja siitä että yrittävät purra (tai jopa onnistuvat puremaan) tuomaria ja esittäjä saa kunnon pakolla esittää... Minusta on harmillista että vaikuttaa siltä että joidenkin tuomareiden mukaan tämä kuuluu vähän rotuun ja antaa tällaisille koirille kuitenkin hyvää tulosta ja sijoitusta. Näitä koiria voidaan sitten käyttää jalostukseen ja vaikka olisi kuinka "hyvästä suvusta" niin eikä se luonne pitäisi myös olla tärkeä?

Varsinainen kysymykseni on siis, onko täällä muita jotka ovat näyttelyissä nähneet vastaavaa, eli koira selvästi pelokas/arka/aaggressiivinen/ärhäkkä mutta sijoittuu kuitenkin?

Kertokaa kokemuksianne!

p.s. en halua kertoa tarkalleen mistä rodusta on kyse koska piirit ovat pienet enkä halua kysymykselläni pahoittaa mieliä

7

389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvojen ihmettelijä

      Onkohan tämä väärä palsta kysymykselleni vai eikö ihmisiä kiinnosta luonne niin hirveästi?

    • oikea osoite siellä

      Menepäs keskustelemaan tuosta aiheesta tonne tuomari-palstalle, siellä saat tuomareilta vastauksia. On paljon antoisampaa keskustelua siellä.

    • Arvojen ihmettelijä

      Nimenomaan muiden näyttelykävijöiden kertomuksia tässä havittelin.. Harmi ettei sitten ollut ketään kiinnostava aihe! :)

    • Suomi-rodun edustaja

      No, meillä on kaksi karhukoiraa ja rodun luonnetta on pidetty pahana. Rotumääritelmässä sanotaan, että uros saa olla aggressiivinen toisille uroksille, mutta ihmistä kohtaan ei koskaan. Näyttelyissä karhukoira saa haukkua toisille koirille (mitä kaikki rotua tuntemattomat eivät ymmärrä). Suomen Pystykorvajärjestön "oma" tuomari Pekka Teini on sanonut jotain siihen tyyliin, että karhukoiran on kehässä oltava kovalla asenteella, ikäänkuin omistettava koko maailma, mutta ei saa purra.

      Näyttelyissä on karhukoirakehässä enemmän tai vähemmän meninkiä. Kyllä aina huomaa milloin se alkaa. Varsinkin junioriurokset saattavat tapella keskenään. Jonkin verran sitä tuomarit sietävät ja yrittävät asetellakin koiria sen mukaan. Kokeneet karhukoiratuomarit siis. Agressiivisuudesta ihmistä kohtaan tulee välittömästi hylsy, yhtään ei saa nappasta. Pitää myös antaa kopeloida.

      Sitten on taas paljon niitä karhukoiria, jotka käyttäytyvät hienosti (niin kuin meidän koira ja moni muu näkemäni karhukoira). Siitä ei kyllä palkita :( Eli ei rohkaista juurikaan erityisen hyvään käytökseen. Tuomari saattaa kovaan ääneen koiraa kehua, mutta ei se tulokseen vaikuta yleensä (kerran tosin vaikutti ja juuri Pekka Teinillä, jos eräs koira olisi paremmin käyttäytynyt olisi ollut JUK1, muuten JUK2).

      Halutaanko me tähän maailmaan ihmisiä purevia koiria? Koosta riippumatta. Jos ei haluta, niin sen mukaan pitäisi tuomareidenkin toimia ja johan alkaa asia kasvattajiakin kiinnostamaan. Jos koira puree toisia koiria niin sitten asialle on joko tehtävä jotain tai pidettävä se erossa toisista koirista.

      Ihan turha tulla ainakaan mulle sanomaan, että koira on niin kova, että on ihan OK jos se satunnaisesti ihmistä näykkäisisi. Pitäähän se karhukoirankin olla "kova", ei karhun kanssa muuten pärjää ellei ole luonnetta ja itsevarmuutta. Ei karhukoira silti saa tai tarvitse purra ihmistä. Kiusatut tapaukset toki erikseen rodussa kuin rodussa ja silloin vastatoimien arviointi tilanteen mukaan, mutta se on sitten jo toinen tarina...

      No OK, nyt tuli mieleen, että kaadolla (ja vain kaadolla) saattaa joku karhukoirakin olla adrenaliinihuumassaan ihmiselle agressiivinen, kun saattaa "saalistaan" puolustaa, mutta ei se ole varsinaisesti hyväksyttävää eikä oman tietoni mukaan ole mikään pääsääntö karhukoirien tapauksessa. Omaa koiraa sai ainakin pikkulapsi rapsuttaa aivan rauhassa kun meidän uros retuutti kaadettua hirvisonnia. Lapsi livahti huomaamatta narussa ollutta koiraani rapsuttamaan.

      • Arvojen ihmettelijä

        Onpa jännä! Että oikein rotumääritelmässä lukee tuollaista... En minäkään ymmärrä sitä miten tällaiset riitapukarti pääsevät tuolla lailla livahtamaan rakojen välistä, ja ehdottomasti mielestäni tuomareiden pitäisi arvioida luonnetta enemmän tai ainakin ottaa huomioon sijoittaessa.

        Kiitos että kerroit oman kokemuksesi, aika kuivaa on ollut kirjoittelu tästä aiheesta näemmä!


      • Hei karjalasta

        Luonne saa olla kova karhukoiralla ei vihainen ja pureva Koskaan !


    • Suomi-rodun edustaja

      No siis luin rotumääritelmän uudestaan. Siinä sanotaan, että ... saattaa käyttäytyä aggressiivisesti toisia koiria, mutta ei koskaan ihmistä kohtaan. Eli onko tuo nyt sitten hyväksyvä vai vain toteava lause. Tuskin todellakaan mikään hyväksyvä.

      Omat koirat eivät pure ihmistä, eikä toisia koiria. Macho-urokset muista roduista käyvät meidän koiran päälle, koska se on juuri sellaisella voittaja-asenteella koirapuistossa. Mitään isoa tappelua ei ole vielä tullut, kun on aina jommankumman koiran omistaja ollut heti välissä. Meidän koira ei ole ikinä vielä tappelua aloittanut, eikä toivottavasti aloitakaan.

      Itse vain yritän hoitaa oman hommani kunnialla näyttelyissä ja tietenkin toivoisin, että siitä jotain palkkiotakin saisi - ja vaikkei saakaan niin silti parhaamme yritetään. Meidän koira on aina puunattu näyttelyyn, juoksee hienosti ja käyttäytyy kopeloinnissa vähän liiankin hyvin (tykkää kun luulee, että tuomari rapsuttaisi).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1847
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1575
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 63
      1415
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      93
      1336
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe