Te, joilla astma alkoi yskällä

jetiu

Kerrotteko millaista yskä oli? Kuinka kauan kesti ennen kuin hakeuduitte hoitoon? Paheniko yskä ajan kuluessa? Oliko muita oireita? Muuttuiko yskä rasituksessa tai sen jälkeen erilaiseksi? Mitä tutkimuksia lääkärissä tehtiin kun ensimmäisen kerran menitte? kaikkea muuta asiaan liittyvää saa kertoa.

Itseäni on vaivannut koko kesän ajan lievä yskä, joka ei näköjään aio parantua itsekseen. Lievää lämpöilyä (n. 37,4) esiintyy silloin tällöin, ei suinkaan joka päivä vaikka yskä on joka päiväistä. Onko lämpöily tyypillistä astmaoireilua? Keväältä muistan kerran tai pari, jolloin juoksulenkin jälkeen yskitti hetken aikaa, mutta pistin sen kylmän ilman piikkiin. Silloin ei siis ollut vielä tätä jatkuvaa yskimistä. Kipuja tai hengenahdistusta ei ole ollut. Itse yskä on kuivaa, mutta välillä hengittäessä tunnen jossain syvällä hengitysteissä rahinaa tms. ihan kuin jotain siellä kuitenkin liikkuisi tai painaisi, joka aiheuttaa yskänärsytystä. Kuulostaako ollenkaan tutulta? Lääkäriin kyllä olen menossa piakkoin mutta etukäteen haluaisin kuulla kokemuksista.

6

1027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jetiu

      Ja niin, olen 20-vuotias nainen, ei perussairauksia. Olen myös poistanut asunnostani kaikki tekijät, jotka voisivat aiheuttaa allergiaa. Homeongelmiakaan talossa ei pitäisi olla.

      • minun alkoi

        Mulla alkoi parin vuoden kurkkukivun jälkeen. Pientä yskimistä oli. Tuo tulehdus aiheutti henkitorveen kaiketi arpeutumia ja sen astman. Todennäköinen syy kurkkutulehdukseen oli lastulevyjen formaldehydi. Toinen mahdollisuus on tukanvärjäysaineet joita vaimo käytti.


    • _rasittavayskä_

      Hei, mulla ei oo todettu astmaa (ainakaan vielä), mutta siis itsekin olen kärsinyt juuri samanlaisesta oireilusta kuten sinäkin, jo 2 kk. Keskiviikkona olin lääkärissä ja ensin hän kuunteli keuhkoni. Sitten hän ultrasi poskionteloni ja sen jälkeen, kun mitään poikkeavaa ei ollut tullut ilmi, hän määräsi minulta otettavaksi nipun verikokeita. Testattiin ainakin keuhkoklamydia ja mykoplasma-bakteeri niistä. Lääkäri pisti mut myös spirometriaan joka tehdään keskiviikkona mulle, eli sellanen keuhkojen rasituskoe. Jos näistä tutkimuksista ei selvii mitään, täytyy kuulemma alkaa kuvata keuhkoja.
      Tässä vähän kokemuksia, vaikkei vielä oo mulla astma-diagnoosia, mutta saa nähdä...

    • 32

      Voikohan tuo lämpöily johtua esimerkiksi mykoplasmasta, se selittäisi myös yskän? Mykoplasma onneksi paranee itsestään ajanmyötä. Astma taas ei, eli kannattaa kuitenkin yrittää päästä astmatutkimuksiin. Minulla siis myös astma ensin pitkittyvinä flunssina keuhkoputkentulehduksina, sitten yöllisenä yskänä ja seuraavaksi tuli rasitusoireet, sitten tuli niin pahat allergiset astmakohtaukset että ne kohtaukset ei todellakaan jääneet huomaamatta! Sen jälkeen sitten aloitettiin jatkuva lääkitys ja sillä tiellä ollaan vieläkin.

    • astmaatikko***

      Mulla astma alkoi yskällä. Ensin oli flunssia, jotka aina pitkittyi ja tuli hankalia yskiä niiden yhteydessä. Myös rasitus aiheutti yskää. Edelleenkin on näin, vaikka nyt on astma todettu ja lääkitys siihen. Eli flunssassa saan helposti tosi ärsyttävän yskän ja flunssan jälkeen rasitus aiheuttaa yskimistä. Mutta silloin, kun keuhkot on kunnossa, niin ei yskitä rasituskaan!

      Mulla myös tuntui hieman hengenahdistusta flunssien yhteydessä ja kävinkin jo aiemmin astmatutkimuksissa, mutta astmaa ei tutkittu. Mutta oireilu jatkui ja kerran oli taas flunssan jälkeen kamala yskä ja sain tarpeekseni ja menin yksityiselle keuhkolääkärille ja hän osasi ottaa oireeni tosissaan ja lopulta sain astmadiagnoosin. Hän ymmärsi nämä yskäoireeni. En siis koskaan ole vinkunut tms.

    • Ei usko.

      Aiheuttaako hamsteri astmaa?
      Avopuolisollani on atopia ja otimme vuosi sitten hamsterin. Hän ei ole oireillut hamsterista, mutta viime kuun puolessa välissä alkoivat yskänpuuskat iltaisin. Sillä kertaa kuulosti siltä kuin pitäisi haukkoa henkeä ja yskä oli suht rajua. Sittemmin rauhoittunut ja yskää on ollut siitä lähtien aina vain iltaisin ennen nukahtamista eikä edes paljon.

      Itse en usko hamsterin aiheuttavan yskää, mutta hän uskoo niin ja epäilee sen kehittyvän astmaksi. Lähisuvussa on myös atopian sukuisia allergioita ja heilläkin ollut hamstereita tms. jyrsijöitä, joista vain alkuun tullut jotain lieviä oireita, kuten nenän vuotamista, mutta mennyt pian ohi jyrsijän ottamisen jälkeen.

      Syksy tulee ja kerrostaloasunnoissa huoneilma kuivahtaa, kuten myös pölyinen huone on minusta yksi tekijä kuivahtaneen huoneilman lisäksi, josta yskä voisi johtua. Avopuoliso ei ole yskinyt kun vasta nyt.

      Eiköhän astmaan viittaava yskä olisi vuorokautista, ja varsinkin jos se hamsterista johtuisi. Siivoamme sentään säännöllisesti ja huoneilman tasapainottajana on äskettäin hankittu ilmankostutin.
      Ärsyttävää vaan kun appivanhemmat pyrkivät puhumaan ympäri että siitä hamsterista yskä johtuu. Tätä en usko, ja keho oppii vähitellen immuuniksi pienelle eläimelle. Eiköhän ne oireet olisi jo tulleet kuukauden parin sisällä hamsterin otosta taloon jos se aiheuttaisi allergiaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe