Työpaikalla hometta? Työterveyslääkäri vähättelee asiaa

Lilla-mamma

Olen töissä pienessä kunnassa pääkaupunkiseudulla ja siellä on ollut kuukausia (tai jopa vuosia) tajuttoman paljon hengitystieoireita (yskää, keuhkokuumeita, uusia astmatapauksia), väsymystä, iho-oireita jne. Kukaan ei uskalla puuttua asiaan, vaikka kaikki juoruilevat homeesta ym. Jotain korjauksia on räävitty ja sanotaan, että asia on hoidossa ja että varmaan on vaan stressiä. Työterveyshuolto on vaihtunut ja uusi lääkäri on kuulemma kunnon bisnesmies, joka toimii kunnan johdon pillin mukaan (oma firmakin työterveysasioissa ja sen lisäksi vissiin ylilääkäri, esiintynyt lehtien palstoilla). Ei kirjaa ylös kunnantalon työntekijöiden oireita ja vähättelee koko hommaa, jopa syyttelee työntekijöitä. Mitä ihmettä tässä voi tehdä? Seuraan sivusta tätä touhua ja rupeaa huolestuttamaan vaikkei itsellä ole (vielä) oireita. Osaatteko neuvoa asian suhteen??

19

1761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Työterveyshuolto on vaihtunut ja uusi lääkäri on kuulemma kunnon bisnesmies, joka toimii kunnan johdon pillin mukaan (oma firmakin työterveysasioissa ja sen lisäksi vissiin ylilääkäri, esiintynyt lehtien palstoilla)."

      - Pukkeja kaalimaan vartijoina, justiinsa juu.

      "Bisnes ennen kaikkea", sanoo nykylääkärit. Kaikessa muussa paitsi kuolintodistuksessa pihtailevat.

    • Niin mistä

      Onko työpaikalle valittu työterveysvaltuutettu, joka veisi asiaa eteenpäin?

      Kokeile yhteyttä Työsuojelupiiriin ja Työterveyskaitoksen aluetoimistoon. Vain kansalaisten terveydestä välittävä viranomainen voi tehokkaasti puuttua asiaan.

      Tuo voi kiinnostaa, mutta tuskin auttaa: http://www.hengitysliitto.fi/Hengitysilma/Sisailma/Mista-apua/

    • ;-)

      Työterveyslaitos ei ole viranomainen vaan palveluja myyvä yksikkö joka saa myös valtionapua.

    • Oliivi.

      Minun mielestäni pitäisi saada sellainen yhteisymmärrys aikaan, että ihmiset työpaikoillaan rupeaisivat yhdessä vaatimaan puhtaita tiloja. Ihan niin kuin ammattiyhdistykset taistelevat palkkojen korottamiseksi, niin nyt pitäisi ruveta taistelemaan puhtaiden työtilojen puolesta.

      Tänä päivänä homeesta sairastunut saa taistella yksin, kukaan ei ole hänen puolellaan. Lääkärit tarjoavat vain lääkkeitä, niin että sairastunut pystyisi jotenkin olemaan työpaikalla, työsuojelupiiri kehottaa keskustelemaan työnantajan kanssa, ja työnantaja viis välittää.

      Valitettavasti vielä on niin, että työpaikalla on yleensä se yksi vakavammin sairastunut , ja muutama muu oireilija, joka selittelee oireitaan kuka mitenkin ("Kun minulla on tämä allergia, minulla näyttää flunssa pitkittyvän, minulla on tämä oma yskä....."). Kukapa haluaisi leimautua homesairaaksi. Sehän on vieläkin melkein kuin luulosairaus.

      En voi muuta sanoa, kuin että toivottavasti oireilevat työkaverisi ryhtyvät sinun kanssasi ottamaan asian esille. Muuten ei mitään tapahdu.
      On hienoa, että sinä välität asiasta, vaikka et ole itse sairastunut - vielä.

      • Home sweet Home

        Jos tämä on se yksi "Espoon sisällä oleva pikkupaikka" sanon että paras lähteä kälppimään,siellä ei mikään muutu


    • .....

      Vieläkö ne työterveyslääkärit vähättelee? Eletään kuitenkin jo vuotta 2011 ja tietoa on saatavilla, jos ymmärtää lukemansa. Yhteiskunta maksaa kalliin ja pitkän koulutuksen, mutta buranaa vaan osataan määrätä.

    • työntantaja myrkytti

      Kuten Oliivi jo totesi, paras keino saada laiskiaiset ja maton alle lakaisijat liikkeelle on asioista puhuminen työntekijöiden kesken, järjestäytyminen sekä asioiden dokumentoiminen. Kirjaamalla ylös jokaisen oireet, oireiden esiintymispaikat, yleiset sairastelut sekä työpisteiden sijainnit voidaan selättää väitteet oireiden satunnaisuudesta sekä mahdollisesti myös väitteet yksittäisyydestä, jos saadaan kirjattua riittävän suuren joukon tiedot.

      Työterveydenhuolto vetoaa helposti potilas- ja tietoturvaan kieltäytyessään luovuttamasta lukuja tai muita tietoja, tämäkin saadaan kierrettyä, jos porukka puhaltaa yhteen hiileen ja täyttää tietonsa listaan, taulukkoon tms. (Kannattaa kuitenkin muistaa että kenenkään tietoja ei pidä kirjata luvatta ja kertomatta niiden aiottua käyttötarkoitusta sekä kysymättä mihin niitä saa käyttää)

      Työterveydenhoito on ainakin erään valtion tekniikan alan tutkimuslaitoksen kohdalla täysi vitsi. Lääkärit viittasivat kintaalla epäilyille sisäilmaongelmista (home tms.) ja väittivät jokaisen valittajan olevan lähes ainoa vaikka jälkikäteen uhrien määräksi on paljastunut vähintään kymmeniä ihmisiä. Joillekin jopa ehdotettiin psykiatrin konsultaatiota... Määräsivät vain allergialääkkeitä toisensa perään ja osa ihmisistä on sairastunut pysyvästi mm. astmaan. Surkuhupaisana yksityiskohtana kampusalueella sijaitsevan apteekin proviisori on ihmetellyt oireisiin lääkkeitä hakevan väen määrää, kun kauppa taisi käydä jo vähän liiankin hyvin.

      Ongelmaa lakaisee maton alle klikki, johon kuuluu edustajia ainakin työterveydenhuollosta, työntantajan kiinteistöhallinnosta ja työturvallisuudesta, työterveyslaitokselta sekä Senaatti Kiinteistöiltä. Kokonainen toimistorakennus on tyhjennetty, mutta henkilöstöltä ei ole otettu kuin kahdelta henkilöltä verikoe tutkimukseen, jolla haetaan yleisimpien kosteusvauriomikrobien vasta-aineita verinäytteestä. Henkilöstöltä myös pimitetään tietoja joista kuuluisi työsuojelupiirin mukaan tiedottaa. Tällaista vastaan on paha yksittäisen ihmisen taistella ja järjestäytyminen on varmasti paras vaihtoehto.

      Laiskanpulskeat johtajat ovat olleet välinpitämättömiä ja he tekevät selvästikin kaikkensa, jotta tämä yksittäisiä kohteita laajempi ongelma ei paljastuisi ja vaarantaisi heidän korkeapalkkaisia virkojaan. Häpeällistä porukkaa.

    • !!

      Minun työpaikalla Työterveyslääkärit sioittelivat minua,paikkaan jossa todettu jo vuosikausia laajat kosteus,home ja sisäilmaongelmat,tiesivät toimet hyvin,koska toimivat työantajan sisäilmatyöryhmän lääketieteellisinä asiantuntijoina,lisäksi tiesivät että astmaa,kroonista kurkunpää tulehdusta,käheys,korvatulehduksia.kuulonalentuma,iho-oireita,ym.ym sairastin enkä saanut olla epäpuhtaissa työpisteissä,valehtelivat jopa osan työpisteiden tutkimuksista ja siellä muiden oireilusta.
      Minun astmaani tutkittiin TTL.llä paikallinen kansallinen ja kansainvälinen asiantuntija?(itse sanonut)väitti että oireeni tulivat TTL.ä joka homepesä,kun puhallusarvoni laskivat 28%,ei kuitenkaan ammattiastmaa,työpisteistäni löytynyt kaikkea homeita,hiivoja bakteereja,PAH-yhdisteitä,2-etyyliheksanolia,fenolia,tupakansavua,mineraalikuituja,eristekuituja,pikikiveä ym.ym

      Astmani ym kuulema johtuu aikanaan tupakanpoltosta,vaikka senkin olin lopettanut,ja oireet ainoastaan työaikaa,vapaalla oireet helpottuivat huomattavasti,työ-kotiseurannat tehty lukuisen erikoislääkärien valvonnassa.

      Työterveyslääkärit ovat työnantajaa varten ei työntekijöitä,työnantajahan voi vaihtaa työterveyden toiselle "paremmalla"Lääkäriasemalle.

      • 28%

        Näyttöhän oli sitten erinomainen, jos tämän asiantuntijan mukaan TTL:n homepesässä puhallusarvot laskivat 28 %!!!!! Suorastaan erinomainen näyttö, mitä puhalluksille tapahtuu homeiden läsnäollessa.
        Työterveyshuolto ajaa työnantajan etuja samalla tavalla kuin TTL ajaa vakuutusyhtiöiden etuja.
        Oma astmani johtuu taas siitä, että en ole saanut tarpeeksi kognitiivista psykoterapiaa vai olikohan se sittenkin hyperventiloinnista johtuvaa vai ihan silkkaa paniikkia vai sekoitus näistä, ei kai se homepesässä työskennellyt asiantuntijakaan ihan varma ollut, oliko edes asiantuntijuudestaan.


    • !!

      Jos "asiantuntija" on työnantajan palveluksessa,ei tulosta oikein voi tasapuoliseksi mainita,asiantuntijakin voi valehdelle ja jättää kertomatta asioita jotka tärkeitä.

      Mutta jos Työterveyslääkärit ja asiantuntijat eivät huomaa asiakirjoista laajoja kosteus,home.sisäilmaongelmaa,vaikka molemmat olleet vuosikausia sisäilmatyöryhmän jäseniä,ja heillä käytössään kaikki tutkimukset sekä Lääkäreillä potilasasiakirjat käytössään kokoajan,valehtelivat etteivät niitä edes saaneet!vaikka osan itse tehneet ja osan saaneet epikriisinä työterveyteen.

      Tässä tapauksessa "kansallinen ja kansainvälinenasiantuntija(sairaanhoitaja)"
      ,toimi työsuojeluvaltuutettuna,ja omissa valvontapisteissä surkeimmassa kunnossa vuosikymmeniä,kaikista asiakirjoista näkyy,että asiantuntijat tosiaan hoitaneet asioita,yhdessä Työterveyslääkärien kanssa,kysyttäessä työpaikalta ei löyty yhtään puhdasta työpistettä,johon homeille,kemikaaleille,palonestoaineille vuosikausia altistunut voisi sioittua,tiloissa oireilee satoja muutkin,
      osaamista,halua,ja tahtoa ei löyty,kun vielä sisäilmatyöryhmä vain neuvoantava,ei päätöksiä pysty tekemään jos ei rahaa korjata,rakentaa kunnollista,valvoa ym.saadaan sutta joka kuuluisa tälläkin hetkellä,koska koko pytinki ollaan jyräämässä,ja joudutaan rakentamaan uusi,joka maksaa satojamiljoonia,mitäs jos siitäkin tulee sisäilma ongelmainen,kuten nykyisin kaikista rakennuksista.

    • STM:öön yhteys!

      Työsuojelun valvonta työpaikoilla - Sosiaali- ja terveysministeriö
      www.stm.fi/tyosuojelu/viranomaiset/valvonta
      7. huhtikuu 2011 – Työsuojelun valvonta perustuu työsuojelun valvonnasta ja ... Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistyöstä 44/2006 (Finlex) ...

    • !!

      STM/Työsuojeluvalvonta???(paperilla,mutta ei käytännössä)
      Heillä (TSP/AVI)
      täysin samat tiedot työpisteiden tutkimuksista ,sisäilmatyöryhmän pöytäkirjat,mutta osaamista,halua,kykyä puuttua tiedossa oleviin epäkohtiin ei löydy,vastaus oli"ei haluta puuttua asiaan,koska voisi pilata hyvän yhteistyön työnantajan kanssa"parasvalvoja työpaikalla on työnantaja itse,ja onhan heillä Suomen parhaat asiantuntijat kokoajan käytössä(TTL.VTT,STM,THL,ym isoja tutkintafirmoja) silti tilat surkeassa kunnossa,jopa uudisrakennukset,ennen valmistumistaan,tai heti valmistumisen jälkeen,tiloja yritetty korjailla vuosien aikana 215milj,eurolla ,nyt joudutaan rakentamaan kokonaan uusisairaalakustannusarvio n 200-milj.euroa.eikä takuuta tuleeko niistäkään sisäilmaltaan puhtaita.

      Työpisteistä löytyneitä sisäilmaa pilaavia aineita:Homeet,hiivat,bakteerit,2-etyyliheksanoli,fenoli(muovimatoista,jotka liimattu märän betonin päälle)PAH-yhdisteitä tupakansavusta,vanhoissa tiloissa,ent-autotalli,pikiviveä,mineraalivillakuituja,eristevillakuituja,palonesto-aineita(huonekalut,verhot,petivaatteet)vieläkuin ilmastointia pidettiin puoliteholla 22-06,osassa tiloista puuttui poistoilmastointi,olo olikuin kalalla kuivalla maalla,ja kaikki tämä vuosikausia sairaalan tiloissa päättäjien,esimiesten työsuojelupäällikön,valtuutettujen,TSP/AVI.n hyvässä tiedossa ollessa.

      Kaikista tästä fakta tietoa valvovallaviranomaisella vuosikausia,mutta se puuttumisen halu,alkoi vasta 2011.
      www.ksshp.fi/Public/download.aspx?ID=34299&GUID...6F78...

      • stämmä

        AVIT ja STM yms. viranomaistahot eivät halua puuttua, niin totta. Aivan turha valittaa sinne, mitään ei tapahdu, vaikka ihmisten terveydestä tai toisten terveyden vammauttamisesta on kyse. Vuosikausia pitävät siellä valituksia, miksi? Suursiivous pitäisi aloittaa näistä norsunluutorneista!


    • Piikkuliikku

      Mitä tälle asialle on tapahtunut? Meillä on samanlainen tilanne ja eletään kohta 2019 vuotta

    • Jouko83.5

      Asia on ajankohtainen tälläkin hetkellä. Helsingin kaupungin uusi uljas organisaatiomuutos, tuo aivan uuden tavan käsitellä sisäilmapotilaita. Varsinkin omia työntekijöitä. He saavat oireilustaan ja poissaoloista tarpeeksi monta varoitusta ja lopulta heidät irtisanotaan epäluotettavuuden takia. Myös pitkään kaupungilla olleet saavat yhtä kylmää kyytiä. Palvelusvuodet eivät ratkaise. Työterveys tarjoaa ensin uniapnea tai työuupumus diagnoosia. Jos ette suostu heidän vaihtoehtohoitoihin, eli kieltäydyt yhteistyöstä. Saat potkut.
      Helsingin Kaupunki on nykyään kaupunkiympäristön toimiala. Heillä on oikein panostettu sisäilmaongelmaan ja tutkimuksiin. Omat työntekijät saavat toisenlaisen kohtalon. Heidät poljetaan hiljaiseksi häpeän keinoin. Suomen paras työpaikka?

    • Väliinputoaja

      Opiskelen eräässä suomalaisessa yliopistossa, jossa on todettu laaja homeongelma, oireilevia on paljon ja miljoonien eurojen remontteja on jo tehty. Terapeuttini sanoi, että homeen pelko johtuu psyykkisestä sairaudestani. Jos homeen pelko johtuu psyykkisestä sairaudesta, niin onpa sitä psyykkistä sairautta sitten todella paljon liikkeellä. :D Tulee vielä kalliiksi, kun tehdään psyykkisten sairauksien vuoksi kalliita remontteja. ;-)

      • Voimiasinne

        sama homma selkäsärkyjen ja hengitystieoireiden kanssa. Kun lääkärillä ei riitä osaaminen ja/ tai taloudelliset intressit ei käy yksiin, se laittaa asiakkaalle hulluleiman.

        Kaikki pitäisi olla hoidettavissa kalliilla reseptilääkkeillä, buranalla tai patistamalla asiakas ulos huoneesta.

        Suomalainen lääketieteen koulutus pitäisi tutkia - mitä siellä oikein touhutaan ja millaista oppilasmateriaalia siellä oikein pyörii.

        Valitettavasti on kokemusta hometyöpaikoista ja asunnoista - kaikista tuli oireita ja lääkärit heittäytyy mykiksi ja tyhmiksi kun esittää epäilyksen. Ja sitten humioidaan, että homealitus on elimistölle myrkytys EI allergia. Ja elimistöllä jää siitä muistiin jälki.

        Ne kieltää sen vain koska niillä pitäisi oikeasti olla vastuu tilojensa terveysaikutuksista.

        On asioita joissa ei kannata tehdä kompromisseja ja luottaa toisen "ammattitaitoon".


    • Joonaswxy

      Jep. Se on joukkohysteriaa, niinkuin työterveyslaitos julistaa. En ymmärrä miksi työterveyslaitos saa julistaa, mitä julistaa. Euroopassa asiaa on tutkittu ja tuloksia julkistettu satoja, ellei tuhanssia? Minne se tieto häviää, kun tullaan Suomen rajojen sisäpuolelle?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      120
      2483
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2287
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2021
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1452
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1393
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1383
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe