Voiko isovanhemmat kutsua vanhainkodeista juhlaan?

mummu ja vaari

Toinen elossa olevista isovanhemmistani on dementoitunut ja toinen istuu pyörätuolissa. Luulen, että he kuitenkin nauttisivat hääjuhlasta ja kakkukahveista, ja saisivat vaihtelua vanhainkodin arkeen.

Heidän tuomisessaan olisi tosin hieman työtä. Onko se vaivan arvoista?

4

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tottakai paikalle

      Tottakai kannattaa isovanhemmat järjestää häihin. He kyllä nauttivat niistä.

      Onko mahdollista saada spr:ltä tai muulta yhdistykseltä avustajaa, joka voisi sitten sopivana hetkenä auttaa isovanhemmat takaisin hoitokotiinsa?

    • paljon pohdittavaa

      Oleellista on miettiä, kuinka paljon isovanhemmat tosiasiassa tajuaisivat (dementoitunut osapuoli) juhlasta ja kuinka paljon he tarvitsevat jonkun muun hoivaa. Onko kyseessä pitkät juhlat ja kuinka "virallisella" kaavalla mennään? Onko joku sukulainen, joka ottaisi hommakseen dementoituneen perään katsomisen ja pyörätuolissa istuvan auttamisen tarvittaessa (miten hääjuhlapaikalla oleelliset järjestelyt eli vessakäynnit yms.). Mietittäviä asioita on paljon ja ne pitää miettiä etukäteen, koska muuten ei tule kuin itkua ja hammastenkiristystä, jos vasta juhlassa aletaan vetää pitkäätikkua, kuka oman juhlimisensa ohella huolehtii vanhuksista.

      Idea on sinänsä kiva. Olen ollut juhlissa, joissa oli mukana hoivaa tarvitseva henkilö. Hänellä oli oma hoitaja mukana, joten muiden vieraiden tai hääparin ei tarvinnut pohtia, onko kyseisellä henkilöllä kaikki ok. Mutta todennäköisesti kukaan ulkopuolinen ei pelkällä kiitos- tai ruokapalkalla ryhdy vanhusten hoitajaksi juhlan ajaksi, eikä vanhainkodin henkilökunnalla siihen todennäköisesti ole ainakaan resursseja. Pitää siis miettiä etukäteen, maksaako jollekulle puuhasta (kenelle, pitää ehkä olla vanhukselle ennestään tuttu, jotta homma vanhuksen ja hoitajan kannalta sujuu hyvin), vai ottaako joku sukulaisvieraista vanhukset hoitaakseen. Mietittävää on siis muutenkin kuin pelkkä vanhusten tuominen ja vieminen juhlaan ja juhlasta.

    • ...

      Toki tuossa tilanteessa mietittävää on paljon, mutta kaikkea ei kannata välttämättä ajatella vaikeimmankaan kautta. :)

      Tiedätko missä kunnossa isovanhempasi ovat muuten kuin että toinen on liikunnallisesti rajoittinyt pyörätuoliin ja toisella dementia? Jos heidän jaksamisensa tai muuten avustamisensa juhlissa huolestuttaa, voithan aina soittaa heitä avustavimme ihmisille ja kysyä heidänkin mielipidettään jaksaisiko isovanhempasi esimerkiksi ainakin vihkitilausuuden ajan olla kanssanne.

      On se varmasti suuri kunnia ja mieleinen asia sekä sinulle että isovanhemmillesi, jos hän vain jaksaa lähteä. Omalla tavallaan jo se että pääsee käymään jossain muualla tuo virkistystä arkeen ja normaaleihin päivittäisiin kuvioihin. Samalla pääsee näkemään sukulaisia ja tuttavia, ihanaa se on vaikkei kaikkia välttämättä tunnistaisikaan! Ja vaikka sen hetken vain juhlissa olisikin. :)

      Yleensä hoitohenkilökunnasta kukaan ei pysty irtoamaan työtehtävistään lähteäkseen saattajaksi juhliin, mutta esimerkiksi jos tilataan taksi ja sovitaan että hoitajat huolehtivat heidät taksiin sovittuna aikana ja joku on ihmistä vastassa juhlapaikalla sen ei pitäisi olla mikään ongelma. Kenenkään ei tarvitse kuljetella ennen juhlia tai kesken juhlia heitä takaisin hoivapaikkaansa ellei itse halua, mielestäni taksit kyllä osaavat tehtävänsä tänä päivänä ja etenkin kun etukäteen kyydit tilataan ja asia sovitaan kuljettajan kanssa.

    • turha sääli pois

      Juttele vanhempiesi ja hoitohenkilökunnan kanssa. Viimeksi mainitut ovat seuranneet isovanhempiesi jaksamista ja mitä harva ottaa huomioon, niin kaikki vanhukset eivät jaksa viittä minuuttia kauempaa hulinaa, meteliä ja remputtamista paikasta toiseen. Siis vaikka saisitkin hoitoapua heille, niin jonkun on todellakin ehdittävä hakea heidät sekä lähteä viemään heti kun vanhuksen olo on tukala.

      Omassa suvussani on vastaavissa tapauksissa tehty juhlapäivänä tervehdyskäynti vanhuksen luona, jolloin hän näkee juhlakalun/juhlakalut sekä samalla viety maistiaisia tarjoilusta sekä otettu yhteiskuvat. Se perinne on toiminut oikein hyvin ja näin myös vanhus saa rauhassa tilaisuuden onnitella sekä ikään kuin olla osana juhlaa. Mitään hylätyksi tulemisen tuskaa ei ole esiintynyt.

      Yleensä me omaiset rauhoitamme vain omaa omatuntoamme kuin järkevästi mietimme, mikä olisi toiselle kaikkein paras. Siksi kannattaa, jos vanhus on vielä terävässä kunnossa, kuulostella hänenkin mielipidettään ja neuvotella rauhassa vaihtoehdoista. Teemme nuorempina liian helposti johtopäätöksiä, että elämä vanhuksena olisi jotenkin kurjaa ja kaikesta pois jäämistä. Eivät kaikki vanhukset ihan niin ajattele ja moni voi peräti tykätä, että saa tehdä niin kuin itse haluaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7060
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2741
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2313
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      87
      1996
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1717
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1515
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1298
    Aihe