Tasavuosien muistaminen osa suomalaista tapakulttuuria?

Näin meillä_

Arvoisa ystävä,

Kirjoitan tämän viestin turhan ihmetyksen ja väärinkäsitysten välttämiseksi.

Kyse on ns. viisikymmenvuotis-syntymäpäivästä, joista olen päättänyt, etten järjestä mitään tilaisuutta, vastaanottoa tms. Mitään lahjoja en myöskään ota vastaan.

Ehkä mieleesi tulee, että kyse on turhasta vaatimattomuudesta ja/tai tylsästä luonteesta. Miten asia sitten on – perustelen seuraavassa.

Kuten eräs minulle tullut kirje totesi ”Tasavuosien muistaminen on osa suomalaista tapakulttuuria”. Olkoon näin, mutta tapakulttuurin perustan täytyy olla vapaaehtoisuus ja toisen tahdon kunnioittaminen, ts. se ei ainakaan saa olla peruste painostaa ketään yhtään mihinkään. Erityisesti ei jonkinlaisen ylenpalttisen vastaanoton järjestämiseen.

Ihmiset jostain syystä rakastavat traditioita. Tykätään siitä, että tiettyjä perinteitä vaalitaan ja ne toistuvat samanlaisina tietyin väliajoin. Ehkä se luo jotain turvallisuuden tunnetta, sellaista jota minä en ole ikinä osannut arvostaa tai kaivata. Tietysti ne luovat tilaisuuden sosiaalisten suhteiden hoitamiselle, yhdessäololle ja myös hauskanpidolle (harvoissa poikkeustapauksissa). Sosiaalista puolta voi toteuttaa hyvin keskellä arkeakin – spontaanisti järjestyneet juhlatapahtumat ovat minulle olleet aina niitä mieluisimpia ja ikimuistoisimpia. Lisäksi, omalla kohdallani ei se päivä tai vuosi minä on sattunut syntymään, ole sen kummoisempi kuin joku toinen vuosi tai päivä. Puhumattakaan että fyysisessä rappeutumisessa olisi juhlimisen aihetta.

Virallisiin juhlatilaisuuksiin liittyvää paskantärkeää pönötystä, vaikkapa typerien puheiden pitämistä ja kuuntelemista, voin kokea tarpeeksi työhöni liittyvissä tapahtumissa. Huomioimisesta: kaiken tarvitsemani saan hankittua itse – uuteen asuntoon muuttaessa erityisesti huomasi, kuinka turhakkeita on komerot väärällään, roskiin heitettäväksi asti.

Mahdollisen ”ympäripuhumisen” yrittäminen on sitä painostusta ja epäkunnioitusta, josta puhun yllä.

Talletan ja lähetän tämän saman kirjeen seuraavien pyöreiden lähestyessä.

6

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miten niin juhlat?

      Juhlathan ovat juuri sen näköisiä kuin on ystäväpiirinsä ympärilleen kerännyt ja jos paineet ovat noinkin kovat täytyy todeta saman ikäluokan edustajana, että teet aivan oikein opetellessasi viimeistään nyt kuulostelemaan mitä sinä ylipäätään elämältä haluat. Käsittääkseni juhlien järjestäminen tai järjestämättä jättäminen on molemmat yhtä hyväksyttyjä, eikä se tuttavasi kommentti suomalaisesta tapakulttuurista vastaa enää 2000-luvun ajatusmallia tai sitten olette kotoisin syvimmältä maaseudulta, jossa kylän väki kaipaisi tekemistä.

      Toisaalta mikään ei estä sinua suomasta läheisillesi juhlimisen ja lahjan antamisen iloa sellaisella tavalla kuin sinä pidät. Minä ratkaisin omat kemuni juhlia painostavien kohdalla lähtemällä koko porukalla metsään marjoja ja sieniä poimimaan. Se on paikka, jossa viihdyn parhaiten ja mieleni pysyi iloisena koko päivän saadessani juttuseuraakin mukaan.

    • Näin meillä_

      OK synttäreistä ehkä selviää, mutta miten esim. joulu? Suomessa vietät joulua taikka itket ja vietät.

      Pitäisi kai muuttaa johonkin muslimimaahan tai avaruusasemalle että saisi tehdä siitä omannäköisen. Eli ei minkäännäköisen.

      • juhlistajaloin

        Hyvänen aika, minä ainakin vietän joulun siten kuin itse katson parhaaksi. Lapissa tai kotona. Itken silloin vain jos lähimmäinen on hiljattain kuollut. Joulu on ilon juhla.


      • Näin meillä_
        juhlistajaloin kirjoitti:

        Hyvänen aika, minä ainakin vietän joulun siten kuin itse katson parhaaksi. Lapissa tai kotona. Itken silloin vain jos lähimmäinen on hiljattain kuollut. Joulu on ilon juhla.

        "Joulu on ilon juhla."

        Tää on niin tätä...


    • pönöpönö

      Etkö ole ollut koskaan hauskoissa syntymäpäiväjuhlissa? Niin, ehkäpä kuulut itse pönöttäviin.

    • Näin meillä_

      Olen, ollut lukemattomissa hauskoissa juhlissa. Harvemmin synttärisellaisissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8443
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe