Tinnitus ja ilman ionisointi

ElectroNicX

Kirjoitan koska havaitsin tänään jotain todella omituista. Olen "kärsinyt" tinnityksestä niin kauan kuin muistan ja jo jollain tapaa siihen korkeataajuiseen vinkumiseen tottunutkin. Erilaisia taustaäänikokeiluja yms. olen tähän asti kokeilumielessä kokeillut mutta tinnitus ei ole kadonnut. Vinkuminen on itsellä aina läsnä, mutta olen sen "poistanut" häiritsemästä olemalla siihen huomiota kiinnittämättä ja toteamalla vain että siellä se vinkuu, vinkukoon.

Tänään kuitenkin tultuani hiljaiselle toimistolleni huomasin jotain outoa, tinnitus on vähentynyt ja kuulen huoneessa olevien laitteiden äänet paremmin kuin aiemmin. Olo on muutenkin nyt jotenkin sellainen kuin olisin enemmän läsnä. Pieni aamuväsymys vaivaa mutta silti olo on jotenkin skarpimpi.

Mitä olen tehnyt? En edes ajatellut tämän mahdollisesti vaikuttavan tinnitukseen, mutta lisäsin kotona olevaan ilmanpuhdistimeen ionisaattorin (harrastan elektroniikkaa), joka vapauttaa puhdistetun ilman sekaan negatiivisia ioneja. Ionisaattori on peräisin kierrätyksestä löytämästäni vanhasta ilmanpudistimesta. Tämä oli siis jo valmiiksi toimiva kapistus eikä tarvinnut alkaa sen tarkemmin mittaamaan mikä ionituotto tuolla virityksellä on.

Yhden illan ja yön olen tuota ionisoitua ilmaa nyt hengittänyt.

Negatiivisten ionien terveysvaikutuksista on selvää tutkimusta, joten ihan huuhaata se ei ole. Tarkoitukseni oli kokeilla auttaako ionisointi unen laatuun tai sisäilman laatuun mitenkään. Meillä on allergiat, tukkoiset nenät ja ajoittain oireileva astma jo parannettu huolehtimalla sisäilman laadusta. Työskentelen paljon sähkölaitteiden kanssa ja "negatiivisesti" varautunut työympäristö seuraa myös kodissakin jossa on runsaasti viihde-elektroniikka.

Onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia? Ilmanpuhdistimia joissa ionisaattori on jo valmiina myydään toki erikseenkin eikä moista laitetta tarvitse itse rakentaa. En suosittele ionisaattorin rakentamista itse ellei tasan tarkkaan tiedä mitä on tekemässä. Väärin tehtynä on enemmänkin terveysriski (alkaa tuottamaan otsonia haitallisissa määrin).

Harmikseni en muistanut mitata verenpainettani aamulla. Olostani en muuten juurikaan huomaa olisiko verenpaineenikin mahdollisesti laskenut. Olo ei kuitenkaan merkittävästi poikkea siitä perus aamu-unisuudesta mikä itseäni on teinivuosista lähtien "vaivannut".

4 kommenttia

Vastaukset

 • Olisi kiinnostavaa kuulla jonkun ajan päästä kokemuksiasi.

  Itse asun kerrostalossa jossa on koneellinen ilmastointi.
  Kun vietän aikaa lapseni omakotitalossa, tinniä ei ole ollenkaan siellä. Kotona alkaa hetikohta.

 • Olen itselläni liittänyt korvien tinnityksen ja poskien kipuilun homeiseen asuntoon. Olisiko mahdollista, että ionisaattori puhdistaa ilmaa niin tehokkaasti, että home/pöly jää pinnoille.

 • Monilla nuorilla on fysiatrian erikoislääkärin Minna Ståhlin väitöskirjan mukaan ”some-niska”.

  Kun 5 kiloa painava pää työnnetään eteenpäin ja alas, voi kuormitus selkärangassa olla vipuvaikutuksen vuoksi jopa 27 kiloa. Näin käy, kun älypuhelin on sylissä ja ihminen syventyy sitä näpräämään.

  Tästä on seurauksena, että monille niskan ja hartioiden lihasten jännitys aiheuttaa mm. tinnituksen.

  Tässä muutama linkki, joista on ehkä apua tinnitukseen:

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10859808#comment-60056977

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10859808#comment-57760300

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10859808#comment-59262597

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10859808#comment-63024256

  Tinnitukseen löytyy apua
  http://keskustelu.suomi24.fi/t/13415260

  Minulla päätetyöskentely aiheutti luultavasti tinnituksen.

  Tästä linkistä toteutan käsipainolla kuvat 1 ja 2 tuota moottorisahan käynnistysliikettä en tee vaikka sekin on hyvä. Sen sijaan vien painot alas vyötärölle ja nostelen niitä kainalon korkeudelle.
  Teen niitä liikkeitä yhteensä noin 4 minuuttia.
  https://www.yhteishyva.fi/hyva-olo/treeniohjeet-kasipainoilla/0570217

  Tässä videossa on jonkin verran samantapaisia liikkeitä.:

  https://www.youtube.com/watch?v=oUychjqfO8I&list=PLlheuEV8PtFiywPuEmB6168CXeNuzxe6G

  Yritin etsiä Youtubesta niitä videoita hakusanalla : niskajumppa käsipinot

  • Pitkän päälle vaikea kuvitelle, että epäergonomisesta toiminnasta ainoa seuraus olisi tinnitus. Kyllä siinä niskatkin alkavat kipuilla, etenkin jos on rapakunnossa. Ja koko ajan me vahnetaan, ja samalla vaivat tai herkkyys vaivoihin lisääntyy. Eiköhän ergonomiaongelmien sijaan suurempi riski ole melu? Ergonomiaa voi korjata, meluvaurioihin ei auta oikein mikään.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.