Lehmien talviulkoilu

Lehmien ystävä

Onko kellään kokemuksia lehmien talviulkoilusta? Jaloille ulkoilu tekee hyvää mutta kärsiikö lypsylehmän utare kylmästä ilmasta / kylmästä tuulesta? Mikä on pakkasraja, jolloin lehmiä ei voi ulos päästää, jos käyvät esim. 2-3 kertaa viikossa eli eivät ole kylmään tottuneet? Entä vasikat (1-6 kk); tuleeko yskäongelmia jos ulkoilevat esim 2 kertaa viikossa pakkasella? Niillä on aika pienet karsinat ja nauttisivat kyllä juoksemisesta talvellakin. Olisi mukava saada kokemustietoa näistä asioista!

6

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin se menee

      Lehmä ei ole läheskään niin kylmän arka, kuin on moni muu kotieläin.
      Pieni pakkanen tekee sille vai hyvää, tosin parikymmentä astetta vaatii jo kunnon totuttelun ajan kanssa.

      Emolehmät pärjää ulkona ympäri vuoden, parhaiten niistä Highland Cattle.

    • Muamuija

      Märkyys ja tuuli tai pakkanen eivät sovi yhteen, eli tyynellä ilmalla kestää pakkastakin, mutta kuiva pitää eläimen olla aina, jos menee talvella ulos. Utare on kuulemma sellainen "lämpöpatteri" että se ei herkästi palele, kosteat vetimet (vuotava lehmä) on suurimmassa vaarassa. Itsellä ollut se periaate, että sen aikaa voivat ulkoilla, että eivät mene vielä makuulle - lumeen ja kylmään maahan ei oikein passaa pitkälleen lehmänkään rötkähtää, mutta polvia myöten voi vaikka siellä porkata jonkin aikaa. Joskus ainoa ulkoilureitti ollutkin ummpihankeen aurattu "rata" jota lehmät juoksevat onnessaan ympäri. Apropos - jos eivät ulkoile säännöllisesti, kannattaa lehmät laittaa ulos mahdollisimman tyhjillä utareilla, niin ei tule revähtymiä utateereen eikä lypsyyn veristä maitoa. Samoin hyppivä kiimainen lehmä parempi jättää sisälle - säästyy hyppimis- ja liukastumisvaurioilta niin itse kuin lajikumppanitkin.

    • Lehmien ystävä

      Kiitoksia hyvinstä neuvoista! Nyt vain odotellaan pahimpien kurakelien loppumista.

    • Häntäputkella

      On kokemusta. Puhtaasta ilmasta ja hyvästä mielestä vain terveysvaikutuksia ja navetta tuulettuu samalla hyvin kun eläimet ovat hetken pois, taudit poistuvat nopeammin jos sattuu joku epidemia käväsemään (virusyskä,-ripuli). Kerran viikossa oli meillä ulkoilupäivä. Nyt on eläimet vaihtuneet, ne ovatkin ulkona jatkuvasti.

      • sikaosmo

        Ihan rupesi kiinnostamaan tuo talviulkoilu.- Onko teillä pakkasrajaa milloin ette päästä lehmiä ulos ja mitenkäs sitten se aitaus. Ilmeisesti tekin auraatte jonkin kiekan peelolle, mutta kuinka paljon pitää olla lunta, että lehmät pysyvät siinä auratulla alueella. Entäs sitten, ne lehmät jotka ovat esimerkiksi poikimisen vuoksi ollet sisällä, voiko niitä päästää ulos vai pitääkö lehmät totuttaa aina syksystä lähtien raittiiseen ilmaan.


      • Häntäputkella
        sikaosmo kirjoitti:

        Ihan rupesi kiinnostamaan tuo talviulkoilu.- Onko teillä pakkasrajaa milloin ette päästä lehmiä ulos ja mitenkäs sitten se aitaus. Ilmeisesti tekin auraatte jonkin kiekan peelolle, mutta kuinka paljon pitää olla lunta, että lehmät pysyvät siinä auratulla alueella. Entäs sitten, ne lehmät jotka ovat esimerkiksi poikimisen vuoksi ollet sisällä, voiko niitä päästää ulos vai pitääkö lehmät totuttaa aina syksystä lähtien raittiiseen ilmaan.

        Nyt on emoja, mutta lypsikkien kanssa toimittiin näin. Ulkoilu aloitettiin jo syksystä, ilmoja seurattiin, mutta periaatteessa sää kuin sää, lauhalla kelillä voivat oleilla ulkona pitempään ja pakkasilla vaan pyrähtää. Tais olla joku pakkasviima kun ei ulkoilutettu. Kyllä kokemattomampikin (vasta poikinut) oppii nopesti ulkoilun joukon matkassa. Utareet hehkuvat lämpiminä ulkoilun jälkeen, verenkierto kiihtyy ja sorkat ovat puhtaat! Jollakin kelillä sorkkiin tarttuu lunta ja sisälle tullessa voi olla liukasta, huom. kuivitus käytäville.

        Jos hiehoja tai muita nuoria opettaa ulos ensimmäistä kertaa, kannatta laittaa lehmä porukkaan, se on mallina, lingottu alue lumella ja aita, ei ne hangessa kehtaa rämpiä.

        Kun talviulkoilun aloittaa, ei sitä raski lopettaa, lehmät niin tykkää siitä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1733
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      175
      1350
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1148
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1128
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      52
      969
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      77
      937
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      870
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe