Opettajaksi, vahvuuksista

Pohdiskeleva ope?

Hei!

Kysyisin anonyymisti neuvoa. Opettajan ammatti on ollut haaveena itselläni aivan pikkutytöstä lähtien ja olen toiminut paljon erilaisten kerhojen ja leirejen ohjaajana sekä mm. tukioppilaana. Opettajani ovat kannustaneet minua toistuvasti hakeutumaan opetusalalle ja minulla on jopa muutama täysin pyytämättäni saama kirjallinen suositus, jossa minua suositellaan lämpimästi erilaisiin kasvatusalan toimiin ja tehtäviin. Ongelma on tässä: olen (rehellisesti en kerskuen) hyvä monella eri saralla, äidinkielessä, kielissä, musiikissa, liikunnassa, kuvaamataidossa, filosofiassa, uskonnossa, biologiassa... Pidän lukemisesta ja haluan tietää asioista yleisesti paljon, siksi koska minua kiinnostaa. Minua kiinnostaa moni eri opetusaine, enkä osaa päättää vain yhtä, minkä takia minun on vaikea päättää mihin hakisin.

Luokanopettajan tehtävät kiinnostaisivat kovasti, mutta silti epäilen, onko minusta siihen. En ole erityisen hyvä kuitenkaan matematiikassa (lukiossa minulla on lyhyt matematiikka), enkä osaa esimerkiksi soittaa mitään instrumenttia erityisen hyvin, olen lähinnä hyvä vain laulamisessa. Opetetaanko näitä aihealueita koulutuksessa kuinka paljon?

Luonteeltani olen luova, johdonmukainen, ripeä, sosiaalinen, hyvä kuuntelemaan, avulias sekä tunnollinen. Olen huomannut, että lasten on jostain syystä helppo kertoa murheistaan minulle, ilman suurempia patisteluja. Pidän lapsista ja nuorista ja mielelläni esimerkiksi keskustelisin lasten kanssa enemmänkin. Melko jämäkkä ja minulla on "paha tapa" sanoa astioita suoraankin, ehkä hieman terävästikin, jos asia ei mene millään perille. Voisi sanoa, että minulla on jonkinlaista luontaista auktoriteettiä, mutta en osaa täysin käyttää sitä. :)

Luuletteko, että sopisin luokanopettajaksi? Arvon myös lastentarhanopettajan sekä luokanopettejan välillä, jälkimmäinen vastaisi kiinnostuksen kohteitani vielä enemmän, vaikka pidän myös pienistä lapsista valtavan paljon.

3

486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Sinun pitää itse vastata tuohon kysymykseesi. Vain itse tiedät, sovellutko alalle. Oletko tehnyt luokanopetajan sijaisuuksia ? Siitä sinulle olisi varmasti suuri apu, näkisit millaista se työ oikeasti on ja tietäisit viihtyisitkö siinä.

      Kovin vaikeaa matematiikkaa ei siellä peruskoulussa ja varsinkaan alemmilla luokilla opeteta. Sinulla on tukena opettajan oppaat sun muut, etköhän sinä pärjää aivan hyvin matematiikassa (vähennys, jako, kerto ja pluslaskut). Sinulla on myös valmiina vastauskirjat ja voin kyllä itse sijaisuuksia tehneenä sanoa, että varmasti pärjäät matematiikassa. Musiikissa ei välttämättä tarvitse osata soittaa jotain tiettyä instrumenttiä, mutta voithan sinä tulevaisuudessa vaikka opetella, jos haluat.

    • puuhpööh

      Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja eli sinun itsesi pitää miettiä sovellutko alalle. Tai kysy entisiltä opettajiltasi, he ovat seuranneet sinua useamman vuoden ja voivat antaa oman arvionsa. Opettajan ammattia tuntemattoman on vaikea kertoa mitä työ todellisuudessa on eikä leirinohjaus tms. ole sama asia kuin opettaminen. Sijaisuuksia kokeilemalla (jos onnistut sellaisia saamaan, ei aina ole helppoa, sillä alle kolmen päivän sijaisuudet hoidetaan sisäisin järjestelyin) voit selvittää miltä homma tuntuisi.

      Se, että tulet toimeen lasten kanssa ja he kertovat sinulle huoliaan, ei ole este mutta ei myöskään takuu, että pärjäät opettajana. Opettaja toki kuuntelee, silloin kun ehtii, mitä murheita lapsilla on mutta toisaalta pitää pystyä myös pitämään itsensä ammattilaisena eli huoliin ei saa mennä mukaan. Muuten olet pian burn outissa, sen verran vaativia oppilaita on tänä päivänä luokissa (toki paljon myös mukavia ja ahkeria!).

      Oppaat ovat apu, mutta eivät aina riitä. Esim. matematiikassa niissä on myös vastaukset, mutta sinun on myös itse ymmärrettävä asia. Joskus oppilaat eivät (onneksi) hyväksy pelkästään vastausta vaan kysyvät mistä se tulee, jolloin sinun on pystyttävä kertomaan asia. Vaikeimmat asiat tulevat toki kuudennella ja jos joku lasku ei millään selviä, yleensä opehuoneessa voi kysyä. Riippuu opehuoneesta, mutta kokemukseni mukaan useimmat kolleegat auttavat kyllä. Ja oppaissa on kyllä vihjeitä tunnin asioiden käsittelyyn, mutta ne eivät aina sovellu jokaiselle luokalle / ryhmälle ja niitä on niin paljon, että joudut valitsemaan.

      Suorapuheisuus on joskus hyväksi, joskus ei. Suoraan sanomistakin voi pehmentää eli asia pitää sanoa, vaikka olisi negatiivistakin palautetta. Kunhan muistat, että aina positiivistakin pitää löytää! Muuten latistat oppilaan / vanhemman täysin. Varaudu myös siihen, että suoraan sanova saa myös suoraa palautetta takaisin. Vanhemmat ovat usein ärhäköitä, jos eivät ole samaa mieltä.

      Että tällaista. Harkitse ja etsi sijaisuuksia. Ehkä sinusta on opettajaksi, ehkä et jaksa vaativassa ammatissa. Palkan takia tähän ei kannata ryhtyä, mutta lapsen oppiminen on kyllä palkitsevaa (vaikkei elätä ;).

    • tota noin

      Tota noin.
      Jos ei tuolla osaamisella ja luonteen ominaisuuksilla pääse alkuun opettajan uralla, niin millä sitten.
      Jos listasi pitää kutinsa, niin sinulla on suorastaan velvollisuus antaa opettajan panoksesi oppilaiden käyttöön.

      Ei opettajuus sentään mitään yliluonnollista ole

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe