Sienten kuivaamisesta...

Sieninoviisi

Kuinka kuivakse niitä pitäs kuivattaa? Miten pitkää tuollainen kuivattu suppilovahvero kestää lasipurkissa? Siskolikka sanoi käyttäneensä 2-3 vuotta vanhoja, eikä niissä ollut mitään vikaa vielä.

Kokeilin satsin tuossa aikaisemmin viikolla ihan rutikuivaksi. Niistä tuli aika tumman ruskeita. melkein mustia. Joillakin olen nähnyt sellaisia tavallisen ruskeita. Miten käytätte kivattuja sieniä? Likoon ensin, vai sellaisenaan kastikkeeseen?

16

8526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • S Hessu

      Itselläni on vihannes kuivuri (saa kodinkone liikeistä mm) eikä ole kovin kallis, supiloiden kuivaus noin 12 tuntia ja säilyy vuosia lasipurkissa ja voi vaikka jauhaa hinoksi ja käyttää vaikka mausteena esim. lihapullataikinassa, tässä kuvia ja ohje suppiloiden kuivauksesta.
      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/82807/Suppilovahveroiden kuivaus/

    • exnikki

      -Minulla on itse tehty kuivuri, johon mahtuu ämpärillinen suppiloita, neljälle verkkohyllylle kuivamaan. Lämmmön lähteenä on auton sisätilan lämmitin, jota käytän 650 watin teholla yön yli ja niistä tulee aivan rutikuivia noin 8 tunnin "korpeemisella".
      -Siis on syytä kuivattaa kaikki neste pois ja sitten laittaa lasitölkkiin, jossa on kuminen tiiviste ja ns.patentti lukitus, joka estää sienien imemästä ilmasta kosteutta / hajuja..
      -Näin olen saanut sienet säilymään niin, että vanhimmat on nyt 5 vuotta vanhoja..
      -Kaikilla on tietysti omat tapansa tehdä asiat,-)

    • Krounfox

      Suppilovahveroita on tullut kuivattua.
      Nytkin on niitä kuivumassa ja vaalean ruskeina ovat pysyneet.
      Joskun on kuivuessa tummuneet, tai jopa mustuneet.
      Silloin keräsimme niitä hyvin myöhään, kun oli maa ollut kuurassa ja sienet kohmeessa.
      Se voi olla yksi syy siihen, että sienet menee jopa mustiksi kuivuessaan.

      • Anonyymi

        Liian korkea kuivaamislämpötila saattaa irrottaa nesteen ja silloin sienet saattaa mustua.


      • Anonyymi

        Neste ei saa irrota sienistä kuivauksen aikana. Sienen pitää kuivua rauhallisesti haihtumalla.

        Kuivattu sieni pitää murtua hienoksi. Jos kuivattu sieni on vähäisessäkään määrin sitkeää, niin silloin kuivaus on jäänyt vajaaksi.
        Kuivauksen loppuvaiheessa voi lämpötilaa nostaa, näin varmistuu kuivauksen onnistuminen.


    • SIENIEN POLTTAJA

      Ostin OBH NORDICA merkkisen kuivaajan, jossa ei ole ajastinta eikä lämmön säätö mahdollisuutta. Nyt saan vain palaneita suppiloita vaikka pidän kantta pois päältä ja vaihtelen kerroksia keskenään, ja sammutan konettakin välillä.
      Ohjekirja kertoo: kannen venttiilien ollessa kiinni lämpötila saavuttaa korkeimman lämpötilan 70 astetta, mutta siinä ei kerrota paljonko niiden ollessa suljettuna, saati sitten ilman kantta? Kalliimpi kuivuri olisi maksanut lähelle 300e jossa olisi lämmön säätö, tiedän että sillä olisin onnistunut, mutta samalla rahalla saa jo pakastimen.

      • exnikki

        Tuollainen vekotin olisi syytä palauttaa ostopaikkaan reklamaation saattelemana. Mutta, on halvempikin keino, jos ei viitsi tehdä itse kuivuria..
        -Pienet määrät suppiloita voi kuivata jääkaapin/pakastimen päällä. Siellä on aina noin 30-32 asteista, jatkuvasti vaihtuvaa lämmintä ilmaa, joka syntyy kaapin jäähdyttämisestä. Itse olen pitänyt siellä marjojen pyöreää siivousritilää kuivausalustana kolmen tyhjän jogurtti purkin varassa. Sillä voi hyvin kuivata kolmen litran erän suppiloita ja lopputulos on todella hyvä. Mikä parasta, lämpöä ei tarvitse tuottaa erikseen kuivaukseen. Mikään ei estä, (paitsi välikön korkeus) laittamasta toistakin ritilää, tai jopa kolmekin saattaa sinne päällekkäin mahtua ja näin saa enemmän valmista aikaiseksi. Niin, kuivausaika on tuollaiset kolme vuorokautta, mutta mihin tässä oikein on kiire? ,-)) Välillä kannattaa hieman pöyhia kuivattavia sieniä, niin prosessi nopeutuu.
        -ps.tarkoitin sitten keittiökaapistoon upotettua jääkaappia/pakastinta. Erillään seisovassa yhdistelmässä pitäisi olla jokin lauhdelämpöä keräävä tila päällä, jossa sieniä voisi kuivata.


      • Viini-imuri
        exnikki kirjoitti:

        Tuollainen vekotin olisi syytä palauttaa ostopaikkaan reklamaation saattelemana. Mutta, on halvempikin keino, jos ei viitsi tehdä itse kuivuria..
        -Pienet määrät suppiloita voi kuivata jääkaapin/pakastimen päällä. Siellä on aina noin 30-32 asteista, jatkuvasti vaihtuvaa lämmintä ilmaa, joka syntyy kaapin jäähdyttämisestä. Itse olen pitänyt siellä marjojen pyöreää siivousritilää kuivausalustana kolmen tyhjän jogurtti purkin varassa. Sillä voi hyvin kuivata kolmen litran erän suppiloita ja lopputulos on todella hyvä. Mikä parasta, lämpöä ei tarvitse tuottaa erikseen kuivaukseen. Mikään ei estä, (paitsi välikön korkeus) laittamasta toistakin ritilää, tai jopa kolmekin saattaa sinne päällekkäin mahtua ja näin saa enemmän valmista aikaiseksi. Niin, kuivausaika on tuollaiset kolme vuorokautta, mutta mihin tässä oikein on kiire? ,-)) Välillä kannattaa hieman pöyhia kuivattavia sieniä, niin prosessi nopeutuu.
        -ps.tarkoitin sitten keittiökaapistoon upotettua jääkaappia/pakastinta. Erillään seisovassa yhdistelmässä pitäisi olla jokin lauhdelämpöä keräävä tila päällä, jossa sieniä voisi kuivata.

        Se paikka on kuin tehty myös kotiviinin käyttämiseen.
        Itse olen tehnyt kotiviiniä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kaapissa jääkaapin yläpuolella, jonne tulee juuri sopiva lauhdelämpö.
        Kaapin ovea voi pitää raollaankin, että lämpötila on lähempänä 28 astetta.


    • Sienten kuivaaminen on kärsivällisen puuhaa. Sitä on vaikea nopeuttaa.
      Hyväkuntoisia suppiksia voi kuivata ihan huoneen lämmössä, mutta se kestää pitkään. Erilaisilla kuivureilla asia nopeutuu mutta ei muutu nopeaksi. Lämpö ei tosiaan saisi nousta juurikaan yli 50 asteen, muuten sienet alkavat tummua ja muuttuvat jopa mustiksi. Ne kypsyvät ilmeisesti omassa nesteessään. Mustuneet suppikset eivät enää pehmene normaalisti.

      Huoneenlämmössä kuivatut suppikset eivät tule aivan rutikuiviksi. Itse kuivaan saunassa ja siellä ne toki kuivuvat aivan rapeiksi, kun vaan jaksan makuuttaa niitä tarpeeksi pitkään.

      Suppilovahvero pehmenee nopeasti.
      Kuivattua suppista voi murentaa sellaisenaan ruokiin mausteeki, siis kypsennysvaiheessa, ei pöytämausteena :-) Keittoihin, murekkeisiin, kastikkeisiin.
      Jos käytän sitä murentamatta esim. kastikkeisiin, niin liotan vain noin 5 minuuttia, ja sitten leikkaan haluamaani karkeuteen ja ei kun pannulle.

      Kuivatut suppikset kestävät tosiaan pitkään. Itselläni vanhimmat erät joita olen syönyt ovat olleet 5 vuotta vanhoja ja aivan hyviä. Sksi kuivaan mielelläni, vaikka se vaatiikin vähänpitkäjänteisyyttä.

      • kdjgdkjgtkoldg

        Juurikin näin, eli sieniä ei saa kuivata liian korkeassa lämpötilassa niin, että kypsyvät. Muuten eivät enää ime itseensä nestettä.


    • Moni mainitsee, että kuivaaminen ihan huoneenlämmössä kestää pitkään, onko tietoa kuinka monta viikkoa siinä menee?
      itse huomasin juuri, että ovat aikas tummia jo nyt, vaikka päivän vasta olleet kuivumassa, sekä jännä haju, ehkä hieman kuvottavakin. Mahtaako olla ihan normaalia?

      • Kun itse olen kuivannut huoneen lämmössä suppiksia, niin ne on olleet ritilällä lattialla ja mulla on ollut lattialämmitys päällä. Ne ovat kuivuneet 1-2 vuorokaudessa. Ilman lattialämmitystä siihen menee tietty pitempään, mutta ei siihen nyt viikkoa pitäisi mennä.

        Kuivausaika riippuu monesta seikasta:
        - kuinka märkiä sienet olivat poimittaessa
        - kuinka ilmavasti asetat ne: kannattaa käyttää jotain ritilää tai verkkoa, joka päästää ilman myös suppisten alle. Hyvin märät suppikset paperin päällä: kyllä ne voivat mennä huonoiksikin, jos parikin vuorokautta makaavat märässä ilman tuuletusta.
        - Jaksatkö käännellä sieniä. Ne kuivuvat nopeammin jos niitä vähän pöyhii, että uudet pinnat pääsevät haihduttamaan.
        - Halkaisetko sienet ennen kuivausta: itse revin kaikki suppikset halki, pienet kerran, isot kahdesti. Se lisää haihduntapintaa ja ainakin ajattelen niin että siinä menee solukko rikki, ja se lisää haihtumista entisestään. Ehjä suppis kuivuu hitaammin.

        Tuon verran kun on muuttujia, niin ei sille voi tarkkaa aikaa sanoa.

        Kuivuessaan suppikset saavat sellaisen tummahkon ruskean värin, se on normaalia. Liian kovassa lämmössä ne muuttuvat hyvin tumman ruskeiksi tai mustiksi. Jos ne esim. uunissa ovat liian kuumassa ja joutuvat omaan nesteeseensä, ne muuttuvat aivan mustiksi.

        Hajusta on paha mennä sanomaan. Munkin mielestä kuivuvat suppikset haisevat vähän vastenmielisiltä. Mutta vaikea sanoa miltä jonkun muun suppikset haisevat :-)


      • 13+9

        Minulla on Ellokselta ostettuja neuleidenkuivatustasoja 2 kpl joiden päälle levitän sienet, telineet päällekkäin lattialle ja matala tornituuletin viereen pöhisemään, hyvin kuivuu parissa päivässä, musta torvisieni päivässä.


    • SIENIEN POLTTAJA

      Tuli sitten kerättyä vielä muutama ämpärillinen ja arvatkaapa mitä tein. Kiehautin suppilot ja ladoin kerroksittain karkean suolan kanssa, eli suolasienien tapaan. Tilaahan ne vievät ja niistä voi lähteä kaikki maku ym. aineet, mutta eivät ne ainakaan palaneet. Onko kukaan kokeillut samaa .

      • Kääppäräinen

        Tuli viime syksynä kerättyä ja kuivattua monenlaista sientä, ja nyt syödään varastoja tyhjäksi uusien tieltä. Kuivattiin lampaankääpää, ja viipaleet oli tummuneet kuivatessa, nyt vasta huomasin kun kääpäpurkkia katselin. Onkohan tämä normaalia, vai sekoitanko sienen nyt johonkin? Noista korpuista kun on hankala sanoa varmaksi :)


    • Hidaskuivaaminen

      Samaa tässä funtsailen, että voiko lampaankääpää kuivata ?

      Voisiko olla jopa niin, että hidas huoneenlämmössä kuivattaminen, luonnollisempi lopputulos ?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      212
      7480
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      58
      2933
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      192
      2343
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1753
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      165
      1712
    6. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      20
      1396
    7. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      75
      1251
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      38
      1173
    9. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      27
      1155
    10. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      50
      1029
    Aihe