Keliakiaa vai sen kuvittelua?

maha-ahdistus

Vai kenties jotain muuta...

Mulla on parin vuoden sisään alkanut tulemaan ilmavaivoja satunnaisesti. Olen yrittänyt seurata mistä vaivat tulee, mutta välillä tuntuu ettei siinä ole päätä eikä häntää, saattaa tulla mistä ruoasta vaan.
Eilen söin itse tehtyä perussämpylää ja heti sen jälkeen tuli kamala myllerrys mahaan ja ilmaa. Tänään söin aamupalaksi samaa sämpylää, nyt 3:n tunnin jälkeenkään ei ole tullut mitään.

Sen oon huomannu että aina pizzan syönnin jälkeen tuo on tullut.

Olin jonkin aikaa myös laktoosittomalla linjalla, kun luulin sen johtuvan siitä. Ei auttanu, siirryin kokonaan maidottomaan. Molemmilla kuureilla alussa tuntui että jes kyllä tää tuntuu toimivan, mutta pian oireet tuli takaisin. Nyt lopetin kuurin ja olen juonu maitoa normaalisti, eikä mitään eroa kuurin aikaiseen.

Sitten aloin miettimään allergioita, ja lopulta keliakiaa. En tiedä meneekö se vaan väkisin jonkun taudin keksimiseksi, mutta tajusin jotain juttuja jotka vois myös yhdistyä tuohon keliakiaan, oireita lukiessani netistä.

Mulla on ollu ala-asteesta lähtien (nyt oon 18) heittelevä hemoglobiini, ja pariin kertaan terveydenhoitajan tarkistuksissa mua on kehotettu ostaan heti rautatabletteja hyvin alhaisien hb:n takia (viimeksi puoli vuotta sitten). Ja joskus taas testatessa hemoglobiini on ollu lähellä normaalia.

Ylä-asteella mua vaivasi jatkuva väsymys, jonka takia testattiin kilpirauhaset. Ei vastausta väsymykseen..

Ylä-asteella mulla myös alkoi kumma hengenahdistus. Välillä sitä ei ole ollenkaan, ja välillä se taas iskee, yleensä kestää pari viikkoa. Ja hengenahdistuksella meinaan sitä, että vähän väliä musta tuntuu siltä etten saa tarpeeksi happea -> joudun huokailemaan ja haukottelemaan jatkuvasti (ärsyttävää esim. koulutunneilla, opettaja pian luulee että ei kiinnosta ku haukottelen 2min välein.. :D)

Ja tuo hengenahdistus ei tule yleensä urheillessa, vaan eniten silloin kun istun paikallani ja yritän keskittyä johonkin.

Luin jostain että hengitystieoireet voi liittyä keliakiaan. Lasketaanko tämä nyt hengitystieoireeksi vai mitä se on?
Olen kyllä ollu aina jotenkin altis hengitystieoireille muutenkin, pienenä sairastin hinkuyskän (jota aluksi alettiin hoitamaan astmana), ja reilu vuosi sitten oli alahengitystietulehdus, jonka hoito kesti viikkoja.
Ja jokaikinen kerta kun mulla on flunssa/kuume tms. virusperäinen, niin sen jälkeen tulee monta viikkoa kestävä sitkeä yskä. Tällöin tulee aina kamalia yskäkohtauksia, alussa yskä on tosi kuivaa ja loppua kohten tulee limaiseksi.

Eniten mua kuitenkin häiritsee ilmavaivat ja hengen ahdistus. Voiko nämä liittyä keliakiaan, vai onko kyse muusta?

Suvussa ei tietääkseni ole keliakiaa. Äidillä on myös oikkuileva maha, ja isä on ollut parin vuoden sisään jo kahdesti sairaalassa vakavien vatsaongelmien takia. Voisiko siis vaan olla jotain perinnöllistä? Mutta mikä selittää hengen ahdistuksen..

3

531

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • maha-ahdistus

   eli vielä selvennettynä kaikki oireeni jotka olen huomioinut:
   - Ilmavaivat; kaasun kerääntyminen mahaan
   - Edellisestä johtuva mahakipu, yleensä alamahassa mutta joskus tulee vielä tuotakin kipeämpi ylävatsan kipu
   - Hengenahdistus kausittain
   - Hemoglobiinin heittely (toisinaan hyvin alhainen)
   - Väsymys

  • 1234567890+

   Mulla on samantapasia oireita ollu jo jonkun aikaa. Ärsyttää kun en yhtää tiedä mistä voisi olla kyse. Muuten aika samanlaista, mut mulla on nuha jatkuvasti ja hengenahdistukset tulee juostessa, lisäksi haukottelen usein. Luulin et mulla ois laktoosi-intoleranssi kun maha-oireet hävisi laktoosittomaan maitoon vaihdolla, mut jonkun ajan päästä ne tuli sit takasi paitsi vähä erilaisena...maidotonta en ole kokeillut. Allergioita mulla ei ole todettu, mutta atooppinen ihottuma on. Vaikeuttaa elämää tosi paljon kun maha ääntelee tunneilla istuessa tai sitten joutuu pidättelemään koko ajan joka on turhauttavaa-.- Isällä on kans mahavaivoja ruisleivän ja maidon kanssa,mutta vaikka se ei syö niitä niin oireilee. Olisi kiva tietää onko tämä keliakiaa (jota pelkään) vai ei. Olen lisäksi hirvittävän nirso, joten ruokavalion vaihtaminen on aika tositosi vaikeaa.

  • helka454

   No, kuulostaa tutulta, joten lääkärillä verikokeissa käynti tai testin ostaminen apteekista voisi olla järkevää.

   T: keliaakikkona jo 5 vuotta

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   85
   3474
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   114
   1660
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   1203
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   104
   1030
  5. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   101
   880
  6. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   869
  7. 218
   836
  8. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   217
   757
  9. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   67
   731
  10. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   724
  Aihe