Paruresis in army

uihj89hjknm

Kirjoitin otsikon englanniksi vähentääkseni trolleja. Yritettäisiinkö keskustella asiallisesti?

Miehillä Paruresis on yllättävän yleinen vaiva. Meille tutumpana puhutaan psykologisesta häiriöstä, joka estää kusemisen - eli ujopisassasta.

http://www.urinatenow.com/blog/how-the-military-cures-shy-bladder/

Mielenkiinnosta kyselisin kokemuksia Suomen armeijan käyneiltä, ihmisiltä jotka kärsivät eri asteisena tästä vaivasta. Miten pärjäsitte?

Itse kärsin tästä vaivasta, melko pahanasteisena. Suoritin asepalvelukseni normaalisti. Olen hyväkuntoinen ja olisin halunnut johtajakoulutukseen, mutta edellä mainitusta syystä en hakeutunut AUKkiin. Katkeruus siitä jäi, koska olisin pärjännyt siellä muuten hyvin.

Suurin ongelma oli se, että tunsi itsensä huonommaksi ihmiseksi kuin muut. Joutui aina kävelemään kauas pusikkoon, tai pidättelemään. Välillä joutui välttelemään juomista paljon, ja se taas heikensi suorituskykyä oleellisesti.

Välillä sitä ihmettelee millaiset henkiset koettelemukset sitä koettiin ja turhaan. Yhdellä yli vuorokauden kestävällä marssilla kävin kusella kerran - silloin, kun oli niin pimeää että sen pystyi tekemään huomaamattomasti.

Metsä kun oli taistelupaikoilla vieläpä niin saatanan harvaa, että piti kävellä todella kauas että pääsi katseilta piiloon.

Toisaalta armeija kasvatti itseluottamustani. Vaivani ei tule koskaan parantumaan, se on niin paha-asteinen. Mutta tajusin, että tällaisesta ei moni selviäisi, että joudut kuukausi tolkulla miettimään, missä voit seuraavan kerran käydä kusella, vai voitko ollenkaan. Se on saatanan kova henkinen rasitus, sitä ei tajua normaali ihminen.

Miten muut ovat selvinneet?

20

3826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • armeijadude91

      No perkele, en olis uskonu että jollain on yhtä paha ongelma ku mulla. Ku luin tota sun juttuas tuli sellane fiilis ku lukis omaa elämää... Itte oon nyt armeijas ja vieläpä AUK:ssa. Olis kyllä itekki pitäny mennä vaan puolen vuoden mieheks mutta aattelin nyt käydä aliupseerikoulun kun kerran isäkin on käynyt.
      Armeija on ollu kyllä tähän asti täyttä helvettiä ton kusemisongelman takia. Itekki oon ollu vaikka kuinka pitkiä aikoja kusematta ja juomatta. Parhaimmillaan oon ollu kusemati jonku 14 tuntia. On kyllä pirun rankkaa ku en pahemmin juo ja koko ajan nestevajaus päällä... ärsyttää ku muut valittaa jostain ihan turhanpäiväsistä asioista ku itte kuolee joka päivä henkisesti. Ite kyllä oon luonu pakolla sellasta imagoo että olis kauhee paskomisen tarve aina että pääsee pitemmälle kuselle eikä oo niin kiire mut ei aina sitäkään katolla hyvällä enkä semmosesta maineesta kauheesti välitä... Ei voi muuta sanoo ku että vittu mitä paskaa...

    • dfgdgsdgdsf

      haloo?

    • uihj89hjknm

      Voimia sinnepäin. Tiedän miten vittumaista tuo on. Ja sitten kun sitä vaivaa ei oikein voi parantaa, se vaan on.

      Mutta se auttaa, kun vaan kävelee kauas kuselle. Vaikka silloin kun muut jonottaa pakkiruokaa. Jos joku kysyy, mihin menet, niin sanoo vaan että kyllä sitä nyt kusella pitää rauhassa saada käydä.

      Ei tämä vaiva tee kestään huonompaa ihmistä vaikka onkin yleinen vitsailun aihe intissä, ja sekin vituttaa toisinaan, kun niillä jotka tästä vitsailee ei ole aavistustakaan miten rajoittava vaiva voi olla.

    • armeijadude91

      Kiitoksia tuesta ja vinkeistä :) Onneks on enää 8 viikkoo aukki kakkosta jäljellä ja sit pääsee johtaa ja on paljon vapaampaa toi liikkuminen eikä tartte enää pahemmin sykkiä. On kyllä ihme ku oon näinki pitkälle päässy mut kyllä täs on oppinu arvostaan aika pirusti siviilielämää ja muutenki kasvanu henkisesti ihan mukavasti mut en kyl silti enää kävis samaa läpi uudestaan mistään hinnasta. Täytyy ny vaan toivoo että tää 8 viikkoo menis nopeesti ja mahdollisimman vaivattomasti.

    • uihj89hjknm

      Ja päivät lyhenevät tällä hetkellä koko ajan, mikä taas tarkoittaa sitä että pimeä tulee aikaisemmin ja pimeässä on myös helpompi elää tämän vaivan kanssa. Tämäkin seikka auttoi minua jaksamaan talven pitkillä leireillä, kun valoisia tunteja oli niin vähän.

      • armeijadude91

        Jep. Täytyy kyllä ihmetellä, että kuinka moni jaksaa armeijan käydä tälläisen vaivan kanssa armeijan läpi? Veikkaanpa, että ollaan melkeinpä ainoita. Sillä vaiva on tämänasteisena muutenki kohtuu harvinainen ja sillä kun pitäisi vielä armeija käydä niin veikkaan aika monen hakeneen johonkin siviilipalvelukseen tai vain hankkineet C:n paperit. Mitkä oli muuten fiilikset kun pääsit reserviin?


    • uihj89hjknm

      Fiilikset oli itse asiassa tosi hyvät, mutta vähän katkerat juuri kun koin että AUKiin olisin halunnut ja myös koin että olisin ollut hyvä johtaja, mutta tämän takia jätin sitten AUKiin menemättä.

      Olen yhä siviilissä miettinyt miten tätä vaivaa voisi hoitaa. Se on edelleen paha-asteinen mulla, muttei rajoita sosiaalista elämääni, koska valitsen esimerkiksi kantapaikka -baarini sen mukaan että niissä on mahdollista käydä rauhassa kusella.

      Olisi mukava tosiaan kuulla muidenkin juttuja aiheesta.

      Pakko vielä jatkaa, että myönnän että koin aika ajoin voimakkaasti olevani huonompi ihminen kuin muut. Tuli aina mieleen vaarini joka katsoisi silmiin ja sanoisi että eipä meillä paljon rintamalla ollut aikaa miettiä, saako käydä rauhassa kusella. Tämäkin vituttaa, koska en koe olevani sotilaana erityisen heikko. Vaiva on tosiaan henkisestikin aika raskas.

      En kyllä millään usko että me oltaisiin ainoat tämän vaivan kanssa tappelevat, varmasti on muitakin.

    • armeijadude91

      Aikalailla samoja asioita olet käynyt läpi kuin minäkin. Itte en kauheesti juo mutta jos juon niin juon myös tutuissa baareissa. Mietin myös itsekkin hyvin paljon ongelmaa ja koitan koko ajan keksiä eri keinoja siitä eroon pääsemiseksi mutta veikkaanpa, että tähän ei ratkaisua löydy... Ja kyllä niitä muitakin varmaan on mutta ei niitä vain kauheasti tule vastaan kun kukaan ei puhu ongelmasta ja kaikki osaavat varmasti myös peittää sen,
      Onneksi on kuitenkin enää 5 viikkoa aliupseerikoulua jäljellä. Ehkä sitten voi olo hieman helpottua.

    • uihj89hjknm

      Pistän tähän nyt avainsanoja, jos joku löytäisi tämän ketjun joskus esim. googlettamalla:

      Ujo pissa, armeija, paruresis, army, kuseminen armeijassa, ujopissa armeijassa, kusivaikeus, virtsaaminen armeijassa, asepalvelus, intti, virtsaamisongelma armeijassa, henkinen paine

      vaikea keksiä sanoja joilla ihmiset voisivat googlettaa tästä aiheesta.. uskon että keskustelu aiheesta ja sen tiedostaminen ettei ole ongelmansa kanssa yksin varmasti helpottaisi monia.

    • armeijadude91

      Jep. Eiköhän nuo avainsanat hieman auta :) Ittellä alkaa maanantaina viikon loppusota ja se tulee avain varmasti olemaan täyttä helvettiä... en tiedä mistä siihenkin saa taas voimia... Sillä leiri ei tule olemaan mikään helppo koska siihen sisältyy 200 kilometriä polkemista ja 50 km marssia.... Perkele RUK:ssakin olis ollu helpompaa... En tästä taida tulla yhtään mitään... Mutta on sentään viiminen leiri oppilaana... Pakko vaan jotenki kestää...

    • Gffg

      Ite sain vapautuksen kyseisen asian takia....

    • VanDam

      Eipä ole ainesta kummoiseksi sotilasjohtajaksi jos ei edes uskalla kusta.

      • Anonyymi

        kommentistasi päätellen olet oikea järjen jättiläinen! katsos jos kusi ei tule niin se ei tule!


      • Anonyymi

        Kyllä on, parhailla sot.johtajilla kusi nääs kerääntyy päähän.


    • Anonyymi

      Itellä alko just intti ja kärsin täsmälleen samasta vaivasta. Pelottaa jo etukäteen mettäleiri kun ei tiedä liikutaanko kokoajan porukassa. Multa löytyy kuitenkin lääkärinpaperit ja lääkitys kyseiseen ongelmaan, mutta ei nekään joka tilanteessa auta.

      • Anonyymi

        Hei. Itekki alotin intin nyt 22 tammikuussa ja tähän asti on ollut täyttä helvettiä koko armeijja parhaillaan noin 20tuntia kusemata. yksikön vessassa en ole pystynyt käydä ollenkaan paitsi yöllä kun ketään muita ei ole vessassa ja välttelen veden juomista tosi paljon. kukaan kelle siitä sanoo ei ota tosissaan edes lääkärit intissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei. Itekki alotin intin nyt 22 tammikuussa ja tähän asti on ollut täyttä helvettiä koko armeijja parhaillaan noin 20tuntia kusemata. yksikön vessassa en ole pystynyt käydä ollenkaan paitsi yöllä kun ketään muita ei ole vessassa ja välttelen veden juomista tosi paljon. kukaan kelle siitä sanoo ei ota tosissaan edes lääkärit intissä.

        Suosittelen käymään urologilla hakemassa paperit jotka näytät sitten varuskunnan lääkärissä. Mä sain suoraan B:n paperit. Onhan se hieman nolo ongelma mutta älä välitä siitä mitä muut ajattelevat vaan hae siihen apua. Missä päin suoritat palvelusta?


    • Anonyymi

      Ei tule sellaisesta sotilasta joka jo kusemista pelkää.

    • Anonyymi

      toisaalta lohduttavaa että löytyy kavereita jotka painivat saman ongelman kanssa kuin minä. kävin intin jo vuosia sitten ja voin sanoa että se alokas aika oli yhtä helvettiä kun sitä joutui parhaimmillaan olemaan yli 12 tuntia kusematta kun ei vaan pystynyt kusemaan. kassullakaan ei kopissa meinannut aina kuseminen onnistua kun alikessut kellotti kurkkusuorana että paljonko aikaa on jäljellä. en vaan pysty kusemaan jos muita on läsnä tai jos en saa kusta rauhassa. alokas aikana oli niin kova stressi tila sen jatkuvan kiireen takia ettei kuseminen meinannut onnistua millään. oli kyllä erittäin lähellä etten romahtanut henkisesti. sitä tuntee ittensä jotenkin kelvottomaksi mieheksi kun ei pysty kusemaan normaalisti niin kuin muutkin mutta kun tälle ujolle rakolle ei vain voi mitään, kun se kusi ei tuu vaikka kuinka yrittää. tämä ujorakko kun ei ole mikään valinta vaan suorastaan kirous. onneksi alokas ajan jälkeen homma helpottui huomattavsti kun ei ollut kukaan sillei pingottamassa niin sitten se kuseminen onnistu siellä kopissa. vituttaa kun mettäleireillä sitä piti mennä aika kauas muista ja piti usein vedota ainaiseen paska hätään kun muut ihmetteli että minne menen. moni tästä vaivasta kärsii mutta ei tätä viitti ottaa esille varsinkaan intissä koska toiset varusmiehet ovat niin vitun lapsellisia että pelkkää vittuiluahan sieltä vaan tulee. mutta pitää olla vaan rämäpää eikä välittää muista ollenkaan. muistan kun jotkut rupes mettäleirillä vittuileeen ja mussuttaan että mites sä noin kauas meet kuselle ja jne. niin sanoin että vittuako se teille kuulluu vaikka menisin ivaloon asti. jos on tää vaiva niin aina voi tietty kääntyä kapiaisten puoleen tai mennä veksiin ja voi myös auttaa jos kusee istuen kopissa niin se voi tulla helpommin. onneksi alokasajan jälkeen löyty usein aina sopiva väli kun käytti vaan oveluutta ja hyvä puoli oli se kun monilla marsseilla ja mettäleireillä pimeä tuli tosi nopeesti ja sit jos oli paljon puita ympärillä niin kuseminen onnistui aika hyvin. mutta muistakaa että turha kiduttaa itteensä ja aina sieltä intistä pääsee pois jos tää vaiva on tosi vakava. kun tietäs vaan että miten tästä ujon rakon ongelmasta pääsis eroon. kovassa humalatilassa kuseminen onnistuu vaikka missä, kait se johtuu siitä että silloin on niin rennossa tilassa että kusi tulee vaikka kusis keskellä vilkasta toria.

    • Anonyymi

      Itselläni ei varsinaisesti kusemisongelmaa ollut, mutta nuorempana olin erittäin häveliäs yleensäkin tarpeiden tekemisen suhteen. Eli aina kotonakin varmistelin, että wc:n ovi on varmasti lukossa ennen asioiden hoitoa, vaikka muita ei olisi kotona ollutkaan.
      "Ongelma" poistui alokasaikana. Siihen aikaan ei ollut ovia putkien edessä, joten paskalla istuessa oli jokaisen putkan edessä pitkä jono muita alokkaita odottamassa vuoroaan. Ensimmäinen jonossa oleva oli lähes kiinni istujaa ja katsoi koko ajan silmiin tyyliin "kuinka kauan aiot vielä istua siinä". Siinä ehti muutamaan kaveriinkin tutustua jollain lailla.
      Siinäpä se ujous lähti ja armeijan jälkeen en ole välittänyt paskaakaan asiasta. Lapsetkin joskus sanovat, että eikö voisi laittaa sitä wc:n ovea kiinni. No, kieltämättä tällä iällä on ihan kiva, että kertauksissa on saanut käydä tarpeillaan lukitun oven takana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2362
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1980
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      187
      1825
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1651
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1534
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe