Tutkimuksiin?

nuorena-äidiksi

Heippa! Asun avopuolisoni kanssa Riihimäellä ja olemme molemmat 20 vuotiaita. Olemme yrittäneet vauvaa jo noin vuoden verran mutta mitään ei tapahdu.. Miten, ja missä voi hakeutua tutkimuksiin, paljonko maksaa ja voimmeko hakea apua näin nuorina? Olen aikaisemminkin miettinyt onko minun mahdollista saada lasta, kun nuo kuukautiskierrot ovat todella epäsäännölliset, joskus voi olla 3 kk ilman vuotoa ja joskus n kuukauden välein, mutta vuotoa kestää jopa 2 viikkoa putkeen!
Olen myös hieman ylipainoinen ja en tiedä vaikuttaako se asiaan..

Hieman harmittaa kun moni tuttuni on jo vanhempia tai tullut juuri raskaaksi, osa jopa vahingossa, ja vaikka me kuinka yritämme aina testi on negatiivinen..

7

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ikuisestiko lapseton

      Me hakuduimme tutkimuksiin kun olin 19vuotias. Kyllähän sen huomasi, ettei lääkärit ihan tosissaan ehkä ottaneet, mutta olimme kuitenkin oikeutettuja tutkimuksiin, kuten tekin. Ota vaikka terveyskeskuseen yhteyttä , ohjaavat eteenpäin. Itse jätin tutkimukset kesken, lääkärin käytöksestä johtuen, myös pelkäsin. Nyt kaduttaa! Olen 22vuotias ja edelleen lapseton:( . Yksityiselle olisi tarkoitus, ehkä ensi vuonna mennä. Älä jää odottamaan, kuten itse tein.

    • Hei,

      Kiitokset hyvästä kysymyksestä. Kyllä sinun kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Jos nuorella naisella raskaus ei ala helposti, on taustalla yleensä joku selvä syy ja pitkä kuukautiskierto kertoo siitä, että mahdollisuuksia raskauden alkamiseen vuoden aikana onkin selvästi tavallista vähemmän.

      Perustutkimukset; gynekologinen tutkimus, ultraäänitutkimus ja perushormonimääritykset voi tehdä kuka tahansa asiaan perehtynyt gynekologi vaikkapa Riihimäellä. Ne maksavat arviolta 200 - 250 euroa. Terveyskeskuksessa onnistuu hormonitutkimukset, mutta yleensä ei gynekologinen ultraäänitutkimus. Miehelle on myös hyvä tehdä sperma-analyysi. Siihen suosittelen lapsettomuusklinikkaa.

      Jos todetaan, että tarvitset esimerkiksi hormonihoitoa, niin senkin voi toteuttaa oman lapsettomuuteen perehtyneen gynekologin kanssa. Hormonihoidon seuranta voi vaatia useampia ultraäänitutkimuksia parin viikon sisällä, joten käytännössä hoito voi olla helpompi toteuttaa lapsettomuusklinikalla esim. Helsingissä.

      Perustutkimusten jälkeen voit myös saada gynekologiltasi lähetteen julkiselle puolelle lapsettomuuspoliklinikalle. Ja lopuksi, ylipaino voi todella hidastaa raskauden alkuun lähtöä. Nyt sinulla on hyvä syy pinnistää painonpudotus käyntiin.

      Syysterveisin
      Anne-Maria / Väestöliiton klinikat

    • Perheenpää70

      Kun menet tutkimuksiin, niin myös miehen kannattaa käydä tarkistamassa siittiöiden määrä. Nykymiéhillä on sperman laatu heikompaa verrattuna meihin vanhempiin.

      Joskus myös tuo turhautuminen nostattaa sellaisia hormonitasoja, jotka ovat esteenä raskaudelle. Usein lapset syntyvät juuri tuollaisen huolettoman seksin seurauksena ja harvemmin kovien yritysten kautta. Vaikeaa onkin olla yrittämättä :)

      Olet vielä nuori, joten sinun pitää olla ehdottoman varma, että haluat lapsen. Lapsella pitää olla myös isä. Jos raskaus osuu kohdalle, onko tämä sama isä edelleen kuvioissa vaikkapa 5 vuoden päästä? Lasta ei kannata hankkia sen takia, että muillakin on. Mielestäni lasta kannattaa harkita silloin, kun on avioliitossa ja taloudellinen tilanne on kohtuullinen. Tällöin lapsella on edellytykset kasvaa turvatussa ympäristössä.

      Totuus on vain se, että taloon tullut lapsi lisää vanhempien väsymystä ja stressiä. Jos sen lisäksi on vielä jatkuva huoli rahasta, vanhempien välit kiristyvät väistämättä. Sen lapsi aistii, ja ei tunne oloaan turvalliseksi, ja oravanpyörä on valmis. Monet valvotut ja lapsen itkuiset yöt vaikuttavat kaikkeen elämiseen.

      Kannattaa kuitenkin käydä tutkimuksissa ja niiden tulosten myötä miettiä asiaa uudelleen. Älä ota lasta leikkikaluksi, jota on muille kiva näyttää, että "minullakin on tälläinen". Näitä äitejä olen tavannut tarpeeksi.

      • nyde

        "Joskus myös tuo turhautuminen nostattaa sellaisia hormonitasoja, jotka ovat esteenä raskaudelle. Usein lapset syntyvät juuri tuollaisen huolettoman seksin seurauksena ja harvemmin kovien yritysten kautta. Vaikeaa onkin olla yrittämättä :)"

        Tämä on yleinen urbaanilegenda, jonka soisi jo poistuvan lopullisesti. Turhautuminen ei vaikuta millään tavalla mihinkään mystisiin hormonitasoihin, uskokaa jo! Millä ihmeellä selität esimerkiksi teiniraskaudet tai insestin tai raiskausten seurauksena raskaaksi tulemisen? Entä nälänhädässä tai sotien keskelle syntyvät lapset? Eihän tällaisten raskauksien pitäisi olla tällä logiikalla edes mahdollista!

        Raskautuminen on biologiaa ja matematiikkaa. Kun sekä naisen että miehen lisääntymisterveys on tutkittu ja hyväksi havaittu, on jokaista kuukautiskiertoa kohden 25 % todennäköisyys raskautua kun harrastaa seksiä ovulaation aikan (2-4 päivän ikkuna joka kuussa). Simple as that. Periaatteessa.

        Meillä ei löytynyt mitään vikaa kummastakaan ja yritimme (kyllä, nimenomaan yritimme!) kolme vuotta ennen kuin onneksi tärppäsi ja saimme ihanan lapsen! Asiaa ei olisi todellakaan auttanut yhtään se, että olisimme harrastaneet pelkkää "huoletonta seksiä" emmekä olisi esim. ajoittaneet tarkoin yhdyntöjä! Toki harrastimme seksiä myös huvikseen, mutta fakta nyt vaan on se, että pelkällä onnella ei raskaaksi tule jos ei tajua harrastaa huoletonta seksiä ovulaation aikaan.

        Vähän asiatonta on mielestäni myös edellisen vastaajan holhoava asenne nuorta naista kohtaan. Kyllä ne vanhemmatkin ihmiset tekevät virheitä ja eroavat vaikka kuinka olisivat toisin suunnitelleet!


      • A.M.U.

        "Mielestäni lasta kannattaa harkita silloin, kun on avioliitossa ja taloudellinen tilanne on kohtuullinen."

        Mitä merkitystä sillä on, onko avio- vai avoliitossa? Rakastamme toisiamme, olemme olleet pitkään yhdessä ja yrittäneet lasta. Tulisinko raskaaksi helpommin, tai olisimmeko parempia vanhempia, jos olisimme naimisissa? En ymmärrä tätä logiikkaa..


    • asian toinen puoli

      Niin onhan se noinkin, mutta asioilla on myös toinen puoli. On siinäkin riskinsä, että jättää lapsen hankkimisen sinne kauas tulevaisuuteen. Nuorena raskautuminen voi käydä helpommin.
      Valitettavasti ei aina ole niin, että kun olet ajattelematta asiaa niin naps, raskaana ollaan. Itse saatiin lapsi hoidoilla. Ilman niitä olisi ollut kuin lottovoitto jos luomusti raskaaksi olisi tultu. Oli se suoranainen ihme hoidoillakin:)

      Kyllä se lapsi tuo väsymistä ja stressiä kaikille vanhemmille, mutta myös paljon iloa! Jaksamista, toivon että vielä saatte sen kaivatun lapsen!

    • nuorena-äidiksi

      Kiitos tiedosta ja mielipiteistänne. :) Kokeilenki ensiksi tuota painon pudotusta ja jos ei auta otan yhteyttä lääkäriin..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      188
      1512
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1237
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      313
      1153
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1094
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      967
    6. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      105
      950
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      948
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      932
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      61
      910
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      885
    Aihe