Ylen luomukeskustelu

Ipulainen.

Tuohan oli täysi fiasko. Eikö Suomesta löydy asiantuntevia henkilöitä keskustelemaan tärkeistä asioista? Toimittaja ulalla toimija. Luomun vastustajat kiihkoilevia ääliöitä ja puolustajat eivät älyä miksi luomutuotanto on ainoa vaihtoehto.
Mielestäni tärkein tekijä luomun puolesta on nykymaatalouden loppuminen öljyn loppumisen myötä. Käsittämätöntä että aikuiset miehet eivät ymmärrä missä nyt mennään. Öljyn loppuminen lopettaa näet koko nykymaatalouden ja ne suurtilat eivät pysty tuottamaan ruokaa edes itselleen. Leveä viljelijä jopa leuhki sillä että heidän varassaan on ruuan tuotanto. Pahemmin ei voi erehtyä. Tammisola jatkoi tuttuun tyyliinsä viisaampien pilkkaamista. Hänen menetelmänsä ovat tuottaneet jo riittävästi ongelmia ilman tulevia asioita.
Luomun puolesta puhuu parhaiten myrkkyjen vaikutukset. Koko maailman pölytysarmeija on tuhottu kasvimyrkyillä lähes sukupuuttoon ja sen vuoksi hedelmä ja marjasadot ym ovat pienentyneet ratkaisevasti. Samoin pohjavedet ovat myrkyttyneet lopullisesti useimmissa maissa. Vesistöt on pilattu niin että kalakanta on pienetynyt ja syönti kielletty myrkkyjen takia. Nämä seikat jo yksin puoltavat tehotuotannon lopettamista.
Mutta se suurin ongelma on tuleva ruuantuotanto. Öljypula on jo nyt totta ja öljyä jatketaan hinnakkailla korvikkeilla. Talous ei tätä kestä vaan on jo kaatunut. Seuraava ongelma on ruuan riittävyys. Tehotuotanto näet loppuu kallistuvaan öljyyn ja pikkutilat on tyhmästi hävitetty suurtilojen moninkertaisten tukien avulla. Nyt on piru merrassa ja vieläkin käydään pöljiä keskusteluja maailmanlopun maatalouden puolesta. On se saatana että ihmiset on tyhmiä.

24

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Öljystä ei ole pulaa

      lähimpään 200 vuoteen ja esim turvesoittemme vuotuisesta kasvusta riittää dieseliä vientiinkin..

      • hölynpölyä vain

        Kerro turvedieselin hinta. Luultavasti et tiedä. Jos tietäisit sen ja hinnan vaikutuksen talouteen niin et puhuisi mitään.


      • Turverieseli
        hölynpölyä vain kirjoitti:

        Kerro turvedieselin hinta. Luultavasti et tiedä. Jos tietäisit sen ja hinnan vaikutuksen talouteen niin et puhuisi mitään.

        on halvempaa kuin öljystä tehty kun kansantalous otetaan huomioon, ensimmäiset koelaitokset käynnistetty.


    • Ipulainen.

      Siitä on jo nyt huutava pula. Olet propagandan uhri. Kannattaisi kaikkien palata jo maan pinnalle jotta vältytään täydelliseltä katastrofilta. Nykyinen meno syö öljyn loppuun muutamassa vuodessa.Sitä on pakko ryhtyä säästämään ja kehitettävä maatalous joka ei kuluta öljyä. Ratkaisu on sama kuin ennenkin: Pientilat jotka tekevät työt lihasvoimin. Muuta ratkaisua ei ole. Satuja tietysti keksitään mutta niillä ei ruokaa tuoteta.
      Maailmaa hallitsevat idiootit pitää ensin syöstä vallasta. Väestö pitää siirtää maalle työn tekoon.

      • joo ei ristus

        muuta kun kuokka kåteen ja pettua leipään!


      • Mikä pula

        öljystä on, nyt vasta pumpataan helppoja lähteitä ja valtavia öljyntuotanto alueita on reservissä kun helposti pumpattavista lähteistä saatu on niin halpaa ettei tuotanto kannata.


    • Energiaa löytyy

      Ei maatalous tarvitse öljyä. Maakaasu on tulevaisuus.

      Mikäli siirrytäisi luomuun olisi aika soveltaa Linkolan oppia. Ruokaa riittäisi miljoonalle Suomalaiselle . Loput olisi pakon sanelemana tapettava nälkään.


      Pikkutilat on hävitetty??????? Kyllä ne on myyty maajusseille ja siittä saadut rahat siirretty kaupunkiin.

      Luomu kasvi ottaa ravinteet samassa muodossa kuin tehotuotannossa oleva.!!

      Luomu on markkinavoimien sanelema muoti villitys.

    • Sähkörattori

      Ei kai tulevaisuures tarvita öljyäkään traktoriin. Jos traktorin varsin raskas moottori- voimansiirto korvataan akuilla ja sähkömoottoreilla, niin tuloksena on aika moni kilowattinen vempele, jolla kyllä työt joutuu. Yöksi voi sitte konneen jättää latautumaan kotikartanon tuulimyllyn kupeeseen.

    • maaelli

      Minun luomuryytimaani vilisee matoja. Sitä lannoitetaan vain karjanlannalla, mutta se lanta ei ole luomua. Saan savimaastani todella hyvän sadon joka vuosi. Omasta mielestäni se on se aitolanta joka kasvattaa. Vilja- ja nurmimaille isäntä laittaa karjanlannan lisäksi apulantaa paremman sadon toivossa. Mutta jos pelkkää apulantaa käytettäisiin niin luulen että jossain vaiheessa maan kunto heikkenisi. Mutta pakkohan sitä apulantaa on laittaa, koska muuten köyhiltä mailta ei saisi mitään.

      Mutta uskon kyllä että todella hyvä luomupelto antaa hyvän sadon. Entäpä köyhä luomupelto? Luulen että sellaiselta ei tule ravinteikasta tuotetta millään. Ja sehän se ongelma onkin että jotkut luomupellot voivat tuottaa heikompilaatuisia tuotteita, koska ravinteet ovat ovat pielessä.

    • Ipulainen.

      Näyttää siltä että kaikki on lukeneet raamattua. Siitä ei hyvä seuraa.

    • luomu ruokkii

      Ipulainen on oikeassa perusjutussa, öljy ja lannoitteet kallistuvat lähivuosikymmeninä ja ruoka pitää tehdä muulla tavalla. Tammisola ja tehomaajussi puhuivat käytännössä kemianteollisuuden puolesta, jotta nämä saavat maksimi katteet vanhoille investoinneilleen. Tammisola piti keskustelua koko ajan terveysasioissa, koska yksittäistapauksilla saa lietsottua luomupelkoa.
      Ja taas kerran puuta heinää, hän väitti kahteen otteeseen että sarviapilan siemenet olivat syypää Saksan EHEc skandaaliin, kiistaton tieto löytyi kuulemma Eviran sivuilta. Sieltä löytyykin uutinen 4.10. ´´Sarviapailan siemenistä ei löytynyt epidemian aiheuttajaa.´´!!!! On siinä dosentti. Laboratoriokokeissa ei näyttöä saatu, epäily perustui haastatteluihin, eli asia jää hämärän peittoon. Ja vaikka ne olisivatkin olleet syypäitä, ei mitään luomuepidemiaa ole olemassa. Tehotalous on myrkyillään kuten DDT ja dioksiini aiheuttanut todella suurta tuhoa verrattuna luomuongelmiin. Hygienia voi pettää kellä tahansa, Evira valvoo meillä luomua ja tehoa samalla tavalla.

      Tehojussi kehui että he hoitavat meille ruuan. Eivät muuten hoida, valtaosa eläinten rehuun tarvittavasta valkuaisesta tuodaan meille ulkoa, siinä menee tuonti GMO soijaa sikojen suuhun , kun oma väki ei saa rehua aikaiseksi. Ja taas kuultiin sitä MTK katkeruutta, luomu on vain tukien kalastelua, Jos äijän naapurissa joku luomutila ei hoida hommiaan kunnolla, ei pidä leimata koko alaa. Luomussa saadaan ihan hyviä satoja ja sen piirissä löytyy kovia ammattilaisia.Eikä kehitysmaissa ole paljon muita vaihtoehtoja kun koneet ja kemikaalit ovat kalliita. Opettaminen on halvempaa ja pitää ihmiset siellä työssä. Muuten on pakolaislaumat Eussa ja Monsanto hoitaa monopolina kaiken ruuan tuotannon kolmella mantereella.

    • =&Y((G

      Palataan vaan 50 luvulle kun viljelttiin maatiaislajikkeita ja karjanlannasta huolimatta oli nälkä monella vierailulla ja leipävehnä tuontitavaraa.Nopeasti tulisi luomun olleessa kyseessä miksi taas maksaa enemmän ja miksi maistuu hiukan oudolta eli taudit ja tuholaiset vievät vielä leijonanosan sadosta.
      Myös tukipolitiikka joutuisi tarkasteluun kun nopeasti ilmaantuisivat kaupunkilähtöiset näennäis viljelijät kotopuoleen.

      • luomu ruokkii

        Luomusadot 2000 luvulla ovat joitain aivan muuta kuin viljely 50 luvulla, luomu ei ole vain sitä että ei käytetä keinolannoitteita tai myrkkyjä. Joillakin on pakkomielle hokea sitkeästi väitettä etta kaikki ennen tehoviljelyä oli luomua. Ei ollut eikä ole esim. kehitysmaissa vaikka eivät kemikaaleja käytäkään.

        . Kasvitauteja pitää hoitaa luomussa huolellisemmin, mutta oikealla viljelykierrolla ne pysyvät kurissa. Tehomyrkyt tekevät ajan myötä rikat ja tuholaiset immuuneiksi ja vahvemmiksi, tai alkavat kehittää toisia tauteja niiden sijaan joita tuhoavat. Näin on käynyt mm. Roundupilla jota on pitkään käytetty USAssa. Sikäläisen tutkimuksen mukaan Roundup aiheuttaa pelloilla viljoihin uusia sienitauteja. Kuin sairaalabakteerit, joihin ei mikään antibiootti enää pysty.


      • Uskoo ken tahtoo..
        luomu ruokkii kirjoitti:

        Luomusadot 2000 luvulla ovat joitain aivan muuta kuin viljely 50 luvulla, luomu ei ole vain sitä että ei käytetä keinolannoitteita tai myrkkyjä. Joillakin on pakkomielle hokea sitkeästi väitettä etta kaikki ennen tehoviljelyä oli luomua. Ei ollut eikä ole esim. kehitysmaissa vaikka eivät kemikaaleja käytäkään.

        . Kasvitauteja pitää hoitaa luomussa huolellisemmin, mutta oikealla viljelykierrolla ne pysyvät kurissa. Tehomyrkyt tekevät ajan myötä rikat ja tuholaiset immuuneiksi ja vahvemmiksi, tai alkavat kehittää toisia tauteja niiden sijaan joita tuhoavat. Näin on käynyt mm. Roundupilla jota on pitkään käytetty USAssa. Sikäläisen tutkimuksen mukaan Roundup aiheuttaa pelloilla viljoihin uusia sienitauteja. Kuin sairaalabakteerit, joihin ei mikään antibiootti enää pysty.

        Luomulla ei maailman elintarviketilannetta kohenneta, sadot ei yksinkertaisesti riitä, jos pitää tyytyä nykyiseen elintasoon. Luomulla ei saavuteta sitä satotasoa mitenkää, millä pystyisituottamaan ruokaa edullisesti, että kaikki sitä pystyisivät ostamaan.
        Traktorit voidaan tulevaisuudessa korvata vetytraktoreilla taikka sähköisillä roboteilla. Sähköä voidaan saada aurinkokennoilla, tuulivoimalla, ydinvoimalla jne. Myös biokaasua voidaan hyödyntää entistä tehokkaamin jatkossa, jolloin saadaan metaanipäästöjä kuriin.
        Maatalous tarvitsee kemiaa turvatakseen satotasot ja geenimuuntelu on tullut jäädäkseen, halusimme sitä tai emme.

        En ole luomun vastustaja varsinaisesti, olen hyvinkin tarkkaan perehtynyt edellisten sukupolvien muistiinpanoihin viljelystä ja takavuosien oppikirjoihin (isoisäni oli 20-40 luvuilla alansa huippuja maanviljelyssä) ja olen koettanut oppia jotain sieltä menneisyydestä tämän päivän maanviljelyyn. Luomussa on monia ongelmia, joita ei pysty ratkaisemaan mm. toksiinit, joita on erittäin vaikea saada tuhottua elintarvikkeista, jos niitä on sattunut esiintymään. Viljatuotteissa esiintyy luomussa toksiineja helposti.


      • ipulainen.
        Uskoo ken tahtoo.. kirjoitti:

        Luomulla ei maailman elintarviketilannetta kohenneta, sadot ei yksinkertaisesti riitä, jos pitää tyytyä nykyiseen elintasoon. Luomulla ei saavuteta sitä satotasoa mitenkää, millä pystyisituottamaan ruokaa edullisesti, että kaikki sitä pystyisivät ostamaan.
        Traktorit voidaan tulevaisuudessa korvata vetytraktoreilla taikka sähköisillä roboteilla. Sähköä voidaan saada aurinkokennoilla, tuulivoimalla, ydinvoimalla jne. Myös biokaasua voidaan hyödyntää entistä tehokkaamin jatkossa, jolloin saadaan metaanipäästöjä kuriin.
        Maatalous tarvitsee kemiaa turvatakseen satotasot ja geenimuuntelu on tullut jäädäkseen, halusimme sitä tai emme.

        En ole luomun vastustaja varsinaisesti, olen hyvinkin tarkkaan perehtynyt edellisten sukupolvien muistiinpanoihin viljelystä ja takavuosien oppikirjoihin (isoisäni oli 20-40 luvuilla alansa huippuja maanviljelyssä) ja olen koettanut oppia jotain sieltä menneisyydestä tämän päivän maanviljelyyn. Luomussa on monia ongelmia, joita ei pysty ratkaisemaan mm. toksiinit, joita on erittäin vaikea saada tuhottua elintarvikkeista, jos niitä on sattunut esiintymään. Viljatuotteissa esiintyy luomussa toksiineja helposti.

        Joo joo. Olet ymmärtänyt jutun aivan vääri. Homma on näet niin että öljy on vaurautemme perusta. Kun se vähenee ja kallistuu niin elintaso laskee ja tekniikka kallistuu . Nyt se tapahtuu eikä sitä voida estää millään konstilla. Nyt maataloutemme on täysin tukiaisten varassa koska kuluttajat eivät pysty maksamaan ruuasta kalliin teknologian aiheuttamaa hintaa. Seuraavaksi ei pystytä maksamaan tukiaisia ja olemme pulassa joka suhteen. Siksi pitää välttämättä palata halpaan teknologiaan ja fyysiseen työhön. Jos tätä ei tehdä kuolee suurin osa ihmisistä nälkään.
        Suurin osa viljelijöistä uskoo että öljy voidaan korvata jollain. Se on pelkkää luuloa koska energian hinta ratkaisee kilpailukyvyn Jossain päin maailmassa käytetään kuitenkin halpaa energiaa kuten ihmisiä ruuan tuotantoon. Täällä on luultu että tekoöljy ratkaisee ongelmat mutta seuraus oli että jo nyt talous on kumossa ja miljardi ihmistä näkee sen vuoksi nälkää.
        Suomalaisille oli suurin vahinko EU-jäsenyys joka estää tukiaisineen viljelijöitä käyttämästä omaa järkeään. EU:sta tulee pelkkää vaarallista utopiaa ja suuruudenhulluutta joka kostautuu pahasti. Myös suurtilallisille.


      • Uskoo ken tahtoo...
        ipulainen. kirjoitti:

        Joo joo. Olet ymmärtänyt jutun aivan vääri. Homma on näet niin että öljy on vaurautemme perusta. Kun se vähenee ja kallistuu niin elintaso laskee ja tekniikka kallistuu . Nyt se tapahtuu eikä sitä voida estää millään konstilla. Nyt maataloutemme on täysin tukiaisten varassa koska kuluttajat eivät pysty maksamaan ruuasta kalliin teknologian aiheuttamaa hintaa. Seuraavaksi ei pystytä maksamaan tukiaisia ja olemme pulassa joka suhteen. Siksi pitää välttämättä palata halpaan teknologiaan ja fyysiseen työhön. Jos tätä ei tehdä kuolee suurin osa ihmisistä nälkään.
        Suurin osa viljelijöistä uskoo että öljy voidaan korvata jollain. Se on pelkkää luuloa koska energian hinta ratkaisee kilpailukyvyn Jossain päin maailmassa käytetään kuitenkin halpaa energiaa kuten ihmisiä ruuan tuotantoon. Täällä on luultu että tekoöljy ratkaisee ongelmat mutta seuraus oli että jo nyt talous on kumossa ja miljardi ihmistä näkee sen vuoksi nälkää.
        Suomalaisille oli suurin vahinko EU-jäsenyys joka estää tukiaisineen viljelijöitä käyttämästä omaa järkeään. EU:sta tulee pelkkää vaarallista utopiaa ja suuruudenhulluutta joka kostautuu pahasti. Myös suurtilallisille.

        Joo minulle opetettii jo 70-luvulla luennoilla, että nykyinen satotaso on kokonaan öljyn ansiota. Ja kyllä se aika pitkälti niin tietty onkin, halvalla öljyllä saadaan monenlaista tapahtumaan.

        Vaan kuten tuossa jo totesin, niin luomulla ei juuri maailmaa pelasteta nälänhädältä, pakko on ottaa muuta avuksi. Luomulla voidaan tietty viljellä tiettyyn rajaan asti viljelytapoja tehostamalla, eikä se loppujen lopuksi ole ihan pieni juttu, jos maailman laajuisesti saadaan niitä pieniä muutaman aarin perheviljelmiä kehitysmaissa tuottamaan viljelyä tehostamalla suurempia satoja, jolloin sadosta riittäisi jopa (enemmän) myyntiinkin.

        On tietty myös taivaan tosi, että maapallon fosforivarat ovat rajalliset, nykyiset apatiitti esiintymät on varsin nopeasti käytetty loppuun ja guanon tuotantoa on vaikea nykyisestään lisätä. Ravinteiden kierrätys tulee saamaan enemmän merkitystä tulevaisuudessa. Geenimuuntelu on tullut jäädäkseen ja maatalouskemiaa on jatkossakin käytettävä suurempien satojen turvaamiseksi.


    • luomutuot.

      Luomulla saa hyviä satoja kun käyttää typensitojakasveja ja eläinten lantaa.

      Liialla apulannankäytöllä ja eläinten lannan puutteen vuoksi eteläsuomes on paljon peltoja joista lähes kaikki humus on kaikonnu.

      Venäjällä on todelliset mahdollisuudet ruveta ruokatuotannon suurmaaksi. Tahtoa ja taitoa ei vaan taida olla. Sielä on suuret mustan mullan alueet.(Myös ukrainan puolella) Huippusatoihin pääsee luomunakin. (Tuttu toi sellä kasvatetun perunan. kokoa oli n.15*5 cm.... Eikä ollu musta sisältä. Tosin vitsailtiin että se hohtaa pimees. Tshernobyllin " läheisyys")

      Luomumaitotilat on isoja. 2013 Jälkeen ei luomueläin saa olla päästä kiinni. Poikkeus eläinyksikköjä/vuosi alle 30.

      Lupaavia kaasulöydöksiä on, mutta tekniikka koneisiin puuttuu vielä. Ölystä tehdään typpeä. ´Tuskin sama onnistuu kaasulla.

      • ruoka on vielä halpa

        Luomulla saadaan kyllä hyviäkin satoja, mutta on otettava huomioon osa viljelysmaasta on samaan aikaan pois tuotannosta!!!

        Öljystä tehdään typpeä ,,,on hiukan väärin sanottu. Oikein olisi sanoa kaasulla tehdään typpeä.
        Suuret lannoite tehtaat sijaitsevat suurien kaasuesiintymien vieressä.Valmistetaan mm. Ammonium nitraatti lannoiteita.


    • Anonyymi

      Kyllä tästä luomusta ohi päästään , se nyt on vain kestettävä , uusia huuhaa villityksiä tulee tilalle kun toisesta ohi on päästy . Taikausko ei kuole , se saa vaan uusia ilmenemismuotoja ,

    • Anonyymi

      Jussi Tammisola puhuu täyttä asiaa . Erittäin fiksu mies . Kannattaa lukea geneticliterecyproject , ja tuottava maa sivustoja . Luomu on suuri mielikuvahuijaus , pelkästään vahinkoa luonnolle ja ihmiselle , mainosten lupaukset on aivan pötyä .

    • Anonyymi

      Minä luotan , että järki ja tieto lopulta voittaa , luomu ajetaan alas ja geenitekniikan käyttö kasvinjalostuksessa otetaan käyttöön laajassa mittakaavassa , kyntämätön suorakylvä ja glyfosaatti kasvinsuojeluaineena . Solumaatalous ilmsn tuotantoeläimiä . Luomu jätetään taakse likaiseen ja pölyiseen historiaan.

    • Anonyymi

      Yli 10v myöhemmin voidan todeta, että tämän aloituksen tehnyt profeetta oli kutakuinkin väärässä. Tokkohan on enää itsekään samalla kannalla, että Luomu tulee valtaamaan markkinat 'lähivuosina', siis vuoden 2011 lähivuosina. Kun paremminkin näyttäisi, että lähimmän 10v aikana se ei ole kasvanut yhtään, ja on tullut muita, kiinnostavampia ruokatrendejä, kuten vaikka lähiruoka....

      • Anonyymi

        Suomen naiset miksi ette anna pimsaa pienviljeliäle,tämä on perusongelma.😫😫😫


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      159
      6710
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      36
      4007
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2035
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1989
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1829
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1573
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1535
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe