Telkänpönttö.

Jounipee

Hei.

Asensin telkänpöntön 2006 kesällä mökkimme ranta koivuun. Täytin sen sahanpuruilla ja sammaleella. Se oli siinä 3 vuotta, eikä yhtenäkään kesänä/keväänä siinä ollut asukkia.

Otin sen pois ja vaihdoin paikkaa, vein sen 30m päähän rannasta metsään, kun kuulin että telkät tekee myös metsään pesiä ja pöllöt tietenkin.

Nyt ollut 2 kesää siellä uudessa paikassa ja ei asukkeja. Pöllöjä siellä on näkynyt, eli niitä siellä on, samoin telkkiä menee usein rannan ohi uiskentelee.

Mökkimme sijaitsee pohjois-pirkanmaalla Visuvedellä.

Tässä kuvia pöntöstä ja sijainnista.

Minkä takia emme saa sinne asukkeja?

Telkäthän ja pöllöt aloittaa aikasin pesinnän, me alamme käymään siellä vasta toukokuun puolivälin jälkeen, eli häirinnästä ei voi olla kyse.

http://aijaa.com/v.php?i=009068827170.jpg
http://aijaa.com/v.php?i=008848827172.jpg
http://aijaa.com/v.php?i=002428827173.jpg
http://aijaa.com/v.php?i=006078827175.jpg

18

4477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pöllö 55

      Eipä sinne asukkaita sovi kun pönttö on täynnä purua ja sammalta.

    • korpikuuss

      No jos puruja kuitenkaan ei ihan pönttö täynnä ole, vaan pohjalla n. 10cm kerros, niin ei siitä pitäisi olla kiinni.

      Mahdollista on että pönttö on kuitenkin hieman turhan suojaisessa paikassa, olkoonkin että kyllä telkät kohtuu hyvin vesistöjen lähistöiltä kolot löytävät ja oksiakin osaavat väistellä. Mutta ehkä pöntön voisi kokeilla siirtää puuston seuraan, niin että varmasti sinne pääsee ongelmitta lentämään.

      Helmipöllölle pönttö saattaa olla hieman matalalla, eivätkä ne toisaalta niin hirveän helposti pöntössä pesi, vaikka kuinka toivoisi. Alueellahan saattaa olla paljon muitakin helmarille sopivia telkänpönttöjä ja palokärjenkoloja. Viime vuodet eivät myöskään ole olleet kovin hyviä pöllöjen pesintöjen suhteen ainakaan eteläisessä suomessa.

    • ei ne...

      kyllä rantakoivuun tule ei lähellekään.Ei telkkä niin yleinen ole että se tosta vaan tulee kun sanot että"hyvää päivää".

    • piti sanoa..

      että pihakoivuun

    • telkkäisti

      No vanhana kokeneena telkän auttajana sanoisin, että olen itsekin monesti miettinyt, millä perusteella se pöntön valitsee. ratkaisua en ole saanut. Muutaman vuoden välein (5 - 6 v) olen vaihtanut joidenkin kelpaamattomien paikkoja. Jokun on natsannut, joskus ei. Jotkut pöntöt ovat olleet paikallaan jopa kymmenenkin vuotta kun sitten lopulta siihen on asukki tullut. Ja kun se kerran tulee, on se toistakymmentäkin vuotta uskollinen asukki.
      Kuvista näytti, että paikka kaikkineen on ihan ok. Annappa sen olla siinä jokunen vuosi.

    • Jounipee

      Joo.
      Pohjalla on n. 10cm sammalta ja joka syksy vaihdan.

      Tosta vierestä, kuten kuvasta näkyy, ni on hakattu metsää puolen hehtaarin verran. Josko se auttaisi löytämään asukkeja. Ja ekasta kuvasta näkyy, että järvi on siinä n. 25-30m päässä.

    • Jounipee

      Mitä olette mieltä, pitäisikö pönttö vaihtaa lähemmäksi rantaa tänä vuonna? Telkkiä näkyy paljon uiskentelevan mökkimme edestä usein. Tosin, siellä on myös joutsenia paljon.

    • nero3

      Tämä on vanha keskustelu mut aattelin kuitenki kirjottaa. Nuista kuviasi katselin niin sinuna laittaisin pöntön lähmmäksi rantaa ja avonaisemmalle paikalle missä ei ole oksia pöntön edessä eli telkän on vaivatonta lentää pönttöön.

    • Sotka

      Oisko liian pieni lentoaukko (telkälle)? Jos toi keskimmäinen lauta on 10 cm. ni aukon halkaisija n. 8 cm, ja telkkä saa kyllä siihen jo änkemällä änkeä. Jos taas ko. lauta esim. 12,5 cm niin sitten kyllä aukkokin on ok.

    • einaakalle

      Nosta asumus 4m:n korkeuteen, niin alkaa kysyntä paranee. Korkeus ei haittaa poikasia, ne on luotu hyppimään. Ja on suuri etu. että uuttu näkyy vähän etäämmälle ja reitti avoin, kuten jo totesivat. Jos toi aukko on 10-11cm, se käy telkälle ja helmipöllölle hyvin. Ja viel voit kokeilla vaihtaa sammalet kuiviksi puruiksi (tav., m-saha, kutteri), on lämpösempiä kylmällä. Ehdit toimia vielä hyvin tänä talvena, kun et aikaile. Yleensä kantsii tarkastaa ennen maaliskuuta, ettei orkut ole täyttäneet laitosta risuilla ja tarvitessa paiskata net sieltä pihalle.

      • Jiii-Pee

        Laitan extrakysymyksen tähän ketjuun, kun näytti olevan asiallisia vastauksia edellä.
        Olen laittanut muutaman telkänpöntön, mutta naakat valtaavat ne joka kevät.
        Mikä neuvoksi? Voiko naakkojen kantamat risut heitellä pois pöntöstä (ennen munintaa), vai syyllistyykö siinä johonkin rikokseen? Joku neuvoi karsimaan pönttöpuusta naakkojen "istumaoksat"-mahtaako auttaa?


    • jos kannat...

      niiden tumat risut pois niin ne ilmeisesti kantavat uusia tilalle.Pesinnän häiritseminen on jo rokos mutta voithan pistää oven kiinni eli sulkea suuaukon niin voivat häipyä sitten vaan sulku pois

    • Yhtä hyviä

      Kyllä naakka aivan yhtä hyvä lintu on, kuin telkkäkin. Ja mukava niitä naakojakin on seurata :-)

    • sotka

      Muutama naakka kylää kohti ok, mutta muutamia kymmeniä/satoja parvessa jo liikaa. Naakka on varislintuna pesärosvo, erityisesti peltoalueilla ongelma munapesille ja poikasille;muutenkin ahtaalla olevat peltolajit ei kaipaa lisää riesoja.
      Tuosta pönttöhommasta, voisi ehkä kokeilla jotain värillisiä nauhoja jotka heiluu tuulessa, naakka varovaisena saattaisi karsastaa. Tai ylipäänsä jotain mikä "ei kuulu kuvioon", kuitenkin ottaen huomioon telkän pääsy pesimään.

      • Kempanpoika

        Meillä on omakotitalon pihakoivussa, n. 10 m olohuoneen ikkunasta pönttö, jossa on ollut asukit sen kuuden vuoden ajan, kun talon olemme omistaneet. Pönttö on edellisten asukkien laittama ja kuuleman mukaan edellinen isäntä munitti lintua ja söi munia. Meille ne ovat mukavia seurattavia naapureita, telkkaria katsellessa näkee, kun tyttö tulee takaisin hautomaan. Pari kesää sitten sain videolle, kun pesue lähti pöntösta rantaa kohti. Niin, pönttö on aika avoimella paikalla, n. 200 m järven rannasta.


    • Anonyymi

      Luin jostain että isot hauet syö pieniä telkänpoikasia. Onko tästä varmempaa tietoa?
      Olen vuosia mökkijärvellä ihmetellyt, että minne kuoriutuneet telkänpoikaset katoavat. Voisiko siinä olla selitys?

      • Anonyymi

        Viime kesänä sain parikiloisen hauen, jolla oli mahassaan sorsan poikanen. Epäilen kuitenkin että esimerkiksi varikset tai minkit ovat suurempi surma vesilintupoikueille.


    • Anonyymi

      Minkit ovat oppineet tyhjentämään telkänpönttöjä. Eikä niitä telkkiäkään enää juuri edes näe vähäisyyden takia. Olen myös huomannut, että minkit käyttävät talvisin telkänpönttöjä myös yökortteerinaan, joten se niistä pöntöistä.
      Viisaampaa olisikkin asentaa rannat täyteen minkinloukkuja, niin ne telkätkin pikkuhiljaa alkaisivat lisääntyä.

      Minkkiä voi kukatahansa pyytää nykyisen lain mukaan (laki vieraslajeista), kunhan huolehtii asiallisesta lopetuksesta. Suosittelenkin kaikille mökkiläiselle, että nyt koronaaikana voisi tehdä arvokasta luonnonhoitotyötä, ja rakentaa vaikkapa keinulautaloukun iltapuhteinaan ja viemään sinne omaan kesämökkirantaan. Luonto kiittäisi ja ne pian muuttomatkaltaan saapuvat vesilinnut voisivat pesiä onnistuneesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1156
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe