Ranya ElRamly: Auringon asema

Sinde vm-82

(Otava 2002)

Kirja kertoo vieraaseen kulttuuriin muuttaneesta suomalaisesta naisesta. Ehkä yksi parhaimmista teoksista, tästä aihepiiristä, jota suosittelen luettavaksi, mikäli kaukomaiden kaipuu käy liian kovaksi. Pokkari muodossa luen itse. Kirja alkaa pariskunnan tutustumisesta, kuvaillen upeasti maisemia sekä Suomessa, että ulkomailla.
"Minä elän tulevaisuudessa, sanoi minun äitini, eikä se pidä paikkaansa ollenkaan. Totuus on se, että hän eli menneisyydessä. Sillä vaikka minun äitini kyllä rakasti kiiltäviä autoja, vaikka hän seisoi niiden vieressä ja hymyili, vaikka hän ui aamuisin ja suunnitteli mainoksia päivisin, vaikka hän kävi oopperassa iltaisin ja vietti juhlissa useat yöt, minun äitini oli myös egyptologisen seuran sihteeri."
En ole koskaan lukenut varsinaisia matkakirjoja, mutta kyllä tämä kirja on etusijalla, kun lähtee vieraaseen kulttuuriin. Kirjan päähenkilöt tekevät lapsia ja heidän päivittäistä elämäänsä kuvataan kirjassa hyvin tarkasti. Mitään ei ole liikaa tai liian vähän. Kirja pohtii äitisuhdetta hyvin upeasti ja nopeasti, lasten silmin nähtynä. Olikohan lukukokemukseni liian halpa, kun tämän vain pehmeäkantisena pokkarina?


Ranya ElRamly: Auringon asema
Seven Otava 2002

4

1218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suicider-Sinde-82

      Luettuna kirjan, kyyneleet suorastaan kihosivat silmiini. Olimme jo niin kauan sotineet useita turhia ihmishenkiä, kuitenkin taustalla väijyi aiheeton helpotus siitä, ettei itse tarvinnut osallistua tuollaiseen asekaupalliseen turhuuteen. Kirja oli todella ajankohtainen ja kertoi siitä, kuinka elämämme päätepiste ei koskaan ulottuisi perheiden ulkopuolille. Ulkopuolille, jättäen, kaikki ihmisryhmät huomioiden, maapallolta ja kierrätyksestä, jonkun ulkopuoliseksi yhteiskunnasta. Kaikki oli kirjassa, niin rauhallista ja jatkuvaa, aivan toista kuin Lähi-Idän kriisi, jonka hektinen vaihe alkaa nyt jo olla takanapäin, toivottavasti. Meillä on yhteinen tehtävä, viime aikoina Paavikin on korostanut muiden kulttuurien hyväksyntää, suvaitsevaisuutta. MTV:ltä huomasin, että me, suomalaiset, olemme hyvin suuriääninen kansa, myös me tarvitsemme hyväksyntää, jotta pääsisimme jotenkin osalliseksi yhteisestä maailmastamme. Mitähän muut ihmiset, kulttuurit ja kansat, ajattelevat meistä, ihmisinä?


      Ah, kuinka antoisaa, mutta vaikeaa, onkaan tehdä kirja-arvostelua. Palstan alussa annettu ohje, ei paljon tehtävää, tai urakkaa, helpota. En saa ohjenuorasta jotenkin lainkaan kiinni, enkä pidä tästä konekirjoitukseen perustuvasta mahdollisuudesta. Tämä saattaa kehittää kymmensormijärjestelmän hallintaa ja on siihen, sen opiskeluun, varmasti hyvä keino, mutta ei harrastus.

      • joku vaan -82

        Anteeksi, pääpiste.... Aseet tappavat, emme halua tällä hetkellä suuntautua tarpeeksi yhteiseen rauhaamme. Aseilla ihmiset menettävät useita turhia ihmishenkiä, joka päivä, varmaan tänäkin päivänä, Afrikan ja Lähi-Idän alueella.


    • Peltoturilas---

      "Maan ääristä minä huudan sinua, kun sydämmeni nääntyy. Sinä viet minut turvaan, kalliolle, jolle en itse jaksaisi nousta." Raamattu (Psalmi 61:3 ) Tämä antaa kuvan Jumalasta, joka nääntyvän vierellä on mukana kulkemassa ja nostamassa, kun voimat ovat loppuneet. Väsyneenä Jumalan varassa - onko suurempaa armoa ja lohdutusta? Masentunut taistelee jatkuvan syyllisyyden ja kelpaamisen kanssa, mutta Jumalalle kelpaa sellaisenaan. Se on äärettömän lohdullista, mutta vaikeaa ottaa vastaan. Mielen synkkyys voi muuttua sairaudeksi. Raskas sydän voi olla merkki masennuksesta. Kristittyjen on olltu usein vaikea hyväksyä sitä, että elämässä ihminen voi uupua ja sairastua mieleltään." Sydänmen lohduksi; Hoitavia sanoja matkakumppaniksi, Hanna Ekola Sley-kirjat

      " Autuaita ovat murheelliset: He saavat lohdutuksen." Matt. 5:4
      On se marionetti murheellinen, mutta onko tämä Internet ihan samanlainen?
      Mitä mieltä olette ulkomaalaisista? Ulkomaalaistaustaisten miesten suorittamista raiskauksista? Monestihan heillä, rikollisilla, voi olla sellainen vasemman aivolohkon vamma, psykopatia. Uusimmassa Valituissa Paloissa oli juttua otsikolla: Tapahtukoon oikeus, Doug Colligan, Valitut Palat Lokakuu 2011 10/11
      Päättäväinen nuori lakimies ryhtyi salapoliisiksi auttaakseen nuorta raiskattu tyttöä ja satoja muita. Artikkelin tai lehtijutun esimerkki kertoo nuoresta Kristinestä, joka raiskattiin. Tavallisesti niin pirteästä ja eloisasta Kristinesta oli tullut innoton ja masentunut. Läheiset kyselivät: Oliko kaikki kunnossa? Siten Kristine lähetettiin turvakotiin. Turvakoti oli kristillinen eli hoito oli sielullista.
      "Turvakodissa Kristine sai kolme ateriaa päivässä, paikan missä nukkua ja missä nukkua ja - mikä tärkeintä- myös mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä. Ennen lähtöään pienestä kotikylästään Minadaon saarelta hän oli luvannut vanhemmilleen, ettei palaisi, ennen kuin on valmistunut ammattiin. Hän oli myös tehnty lupauksen itselleen: vielä jonain päivänä hänet raiskannut mies joutuisi vastaamaan teoistaan.
      - Voinko auttaa mitenkään?
      - Tule mukaani, johtaja sanoi. Nainen käveli viereisessä huoneessa olevan korkean, ruosteisen arkistokaapin eteen ja avasi yhden vetolaatikon, joka oli täpötäynnä tapausten mappeja.
      - Nämä kaikki, hän sanoi.
      - Koskevat tapauksia, jossa tyttöä on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Mikään tapauksista ei ole johtanut tuomioon. Hän nosti yhden mapeista esille ja antoi sen Littonille. Tapaus oli Kristinen.
      Haugen sanoi:
      - Rukoukset auttavat. Rukoukset ja asianaja auttavat vielä enemmän."

      Meitä on käsketty usein varomaan kaikki vierasmaalaisia ja vieraista kulttuureista tulevia. Kirja voi yllyttää sellaiseen. Kukaan ei voi koskaan luvata tai sanella etukäteen, kuinka maahanmuuttaja esim. käyttäytyy lähimmäisenä tai parisuhteessa. Usein Iltapäivä-lehtien lööpit kirkuvat "Nuori nainen raiskattiin ja tapettiin" tai " Heitteillejättänyt raiskaaja on yhä vapaalla jalalla."

    • oooo, ooh alalala-82

      Joo, mutta se valittujen palojen juttu oli jotenkin tosi nolo. Siinä oli paljon "sellaisia sanoja".... Miten mä nyt sanoisin, vähän niinkuin Depeche Mode: Enjoy the Silence, vaikkapa kuvailisin tätä yksinkertaista konekirjoitettua kirja-arvostelunrytmiä. Kenestä ne kertovat esim. kappaleet Enjoy the Silence tai Personal Jesus. Bändi on aivan kamala, siis absoluuttisen hirveä, mun makuun. Ja niitä kenkiä, chinoja, miesten nilkkureita, ei sitten missään paljon enää näy, jotain "homojen" varusteita.

      Valitut Palat Lokakuu 2011 10/11
      "Abrigon tuomion jälkeen IJM-kansalaisjärjestö on kymmenen vuoden aikana auttanut Filippiinien viranomaisia pelastamaan yli 500 lasta ja naista prostituutiolta, pidättämään yli 300 seksikaupasta epäiltyä, tuomitsemaan 22 miestä lasten raiskauksesta ja pidättämään 38 muuta henkilöä. Ennen sitä Haugen oli kertonut evankelilaisesta kansalaisjärjestöstä nimeltä International Justice Mission. IJM tarjosi oikeutta, kaikki muut kansalaisjärjestöt tarjosivat lähinnä lämmintä ruokaa ja juomaa.
      - Kristine oli odottanut tätä hetkeä lähes kaksi vuotta. Koko ajan hän oli ajatellut, että hänet raiskannut mies - mies, joka oli tuhonnut hänen elämänsä - oli edelleen vapaalla jalalla. Hän nosti leukansa ylös, katsoi 33-vuotiasta Littonia suoraan silmiin ja sanoi: "Opo!" Litton oli onnistunut siinä, missä Tokion poliisi ei. Parin viikon kuluttua Abrigo istui vankilassa. Sean Litton ei koskaan unohda Kristinea eikä tämän päättäväisyyttä hakea itselleen oikeutta. Sean Litton on muuttanut, turhautuneena, takaisin Washingtoniin Tokiosta ja toimii IJM:n kenttäoperaatioiden varapääjohtajana. Kristine on nykyään 45-vuotias, naimisissa ja kolmivuotiaan pojan äiti. Koko ajan hän ajattelee sitä kun oli ollut 15-vuotta ja saanut kansalaisjärjestöltä apua, vain sanoilla
      - "Opo!" Kyllä, haluan oikeutta.
      Näyttö oli hyvin vahva, mutta ei vedenpitävä. Paljon riippui siitä, miten 15-vuotias tyttö esiintyisi ja oli esiintynyt oikeudessa."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe