Mitä gerbiili tarvitsee?

???

Tahtoisimpa tietää seuraavaa: mitä gerbiili tarvitsee? Tarvikkeet, ruokinta?

Näin tuolla alempana keskustelun, jossa ristiriidaksi nousi lihan syöttäminen gerbiilille. Eli saako sitä nyt sitten syöttää vai ei? Vai kannattaako antaa sitä pellettiä missä on eläinproteiinia? Mitä muuta? Tuoreruokaa, mitä?

Tarvikkeista tajuan että häkki, ruokakuppi, juomapullo, purut on oltava, mites heinän laita, entä suola- ja kalkkikivet? Sit varmaan jotain virikejuttuja (juoksupyörä, ja muita härveleitä). Ja varmaan joku mökki..

Olen kiitollinen jos joku voisi vastailla!!

Kiitos!

5

1860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piippu

      Heips!

      Gerbiileille saa syöttää lihaa esim. jauhenlihaa paistettuna ILMAN mausteita.
      Jotkut antavat jotain makkaraleikkeitä,missä hyvin vähän rasvaa ja suolaa tms. Se ei kuitenkaan ole niin hyväksi gerbun sydämelle.
      Lihaa jos ei muuten voi antaa niin vaikka piltti muodossa,mutta se lihan anto ei siis ole pakollista.

      Pellettejäkään ei ole mikään pakko antaa, ne vain ovat hyvää ravintoa.Pelkästään siemensekoituksen antaminenkin riittää.
      Tuoreruokia olisi hyvä tarjota vaikka pari krt. viikossa esim.Juusto,kurkku,tomaatti,salaatti,omena,porkkana,mandariini,näkkileipä ovat ne tavallisemmat ja tosiaan pienissä erissä.

      Tarvikkeista sen verran, että gerbiileille hyvä asuin paikka on terraario/vanha akvaario tai duna. Häkki ei ole tarkoitettu niinkään gerbiileille niiden hyvin voinnin kannalta. Esim. Häkissä ne jyrsivät kaltereita ---> meteli,nenä tulehtuu kun karvat lähtevät!
      Häkissä on myös huomattavasti paljon enemmän vetoa, mikä ei ole hyväksi.

      Ja vikana pointtina häkkiin ei saa todellakaan niin paljon puruja kuin gerba toivoisi ehkä joku 5-7cm parhaillaan, mutta nekin kaivaessa lentävät ulos. Terraan saa jopa 15-30cm puruja mihin voivat sitten kaivaa tunneleita ja koloja.

      Heinää voi antaa ne syövät vähän sitä, mutta useimmat käyttävät sitä pesänrakennus tarvikkeena. Sitä ei ole kuitenkaan pakollista antaa. Suolakiveä gerbiilille ei saa antaa,mutta sen sijaan kalkkikiven saa antaa, mutta ei ole sekään pakollinen.

      Toinen tarvike häkin lisäksi mitä _ei_ saa antaa/käyttää gerbiilillä on se juoksupyörä! Siinä saattaa helpostikkin jäädä häntä pinnojen väliin ja se siitä sitten.Se ei ole turvallinen.
      Virikkeeksi kaikki wc-rullat ja pahvipalat voit antaa jyrsittäviksi ja ulkoa joitakin oksia.
      Jokin keraminen pesämökkikin olisi hyvä.

      Kaikkea puusta tehtyjä/itse keksittyjä juttuja saa laittaa niille tasoiksi tai virikkeeksi miten nyt itse keksii. Muovi tarvikkeita niille ei saa antaa! Nekin jyrsitään ja niistä voi joutua elimistöön paloja ja seurauksena kuolema.

      Joku saa lisäillä tähän jos jotain puuttuu! :)

      • vegata

        piippu kertoikin jo lähes kaiken, mutta lisään vielä vähän vinkkejä...

        kyllä gerbiilit tarvitsevat lihaa, sillä luonnossa ne syövät hyönteisiä, ja jos löytävät kaikkia raatoja ja jopa kuolleita lajitovereitaan. se siis tarvitsee lihaa. mm. lihapiltit, kissan ja koiran kuivanappulat (jos et omista koiraa, niin eläinkaupoissa myydään aika pienissä pakkauksissakin rakuja, ja joskus myyjät antavat näytepusseja ilmaiseksi.) ja liha. yleensä kannattaa antaa kypsää liha,a sillä raa´an ne voivat varastoida jonnekkin, ja se homehtuu. siis paistettu (tai keitetty) maustamaton liha käy hyvin. voit myös antaa eläinkaupassa myytäviä jauhomatoja herkuksi, täällä gerbiilit tykkää kovasti.
        jyväsekoitus on luultavasti maistuvin ruoka, ja se on hyvää. mm. supahamster on halpa, ja laadukas. jos gerbiilit lihovat, niin sitten voi vaihtaa pelletteihin, ne eivät ole rasvaista ruokaa. lisäksi tietty tuoreruokaa.
        mun gerbut tykkää silputa heinää, ja ne vie sitä pesään, eli sitä on hyvä antaa.
        minä yleensä teen niin, että laitan monia isoja pahvilaatikkoja terraan, sekä sen perinteiden pesän. jos gerbut haluaa, ne voi mennä nukkumaan pahvilaatikkon, ja sinne saa kulkuaukot järsiä just minne haluaa.
        terraan voit myös laittaa savisen kukkaruukun, mitä gerbut saattavat innostua kaivamaan. sitten kynnetkin pysyy kurissa. :)


      • eräs

        Gerbiilit tykkäävät kylpeä hiekassa. Chinchillan kylpyhiekka käy myös gerbiileille, mutta kylpemistä kannattaa harrastaa terrarion ulkopuolella erillisessä astiassa, sillä jos hiekka-astian jättää terraarioon, se on kohta täynnä puruja.
        Mikäli on mahdollista, gerbiilejä voi myös "ulkoiluttaa" valvotusti lattialla tai sängyn päällä tms. sopivassa paikassa, jolloin ne voivat kunnolla irrotella (terraariot kun ei yleensä ole hirveän isoja). Lattialla pitää varoa, etteivät gerbiilit pääse käsiksi (tai hampaiksi) sähköjohtoihin tai muihin vaaranpaikkoihin.
        Vielä korostan, vaikka se on jo sanottu tuossa, että ei todellakaan juoksupyörää eikä muovista ruokakuppia. Juomapullo sen sijaan voi olla muovia, kunhan varsinainen juottopää on metallipallolla varustettu metalliputki.


      • Tomaatteja ei saa antaa gebuille!!


    • Savupiippukorva

      Mitä isompi terraario sitä mukavampi gerbiilin on olla. Meillä terra on 110×45. Meillä käytetään mörttiröpöä kun se ei pöllyä niin pahasti. Meillä tyttöset rakastaa yli kaiken kuivatettua omenaa, ja se onkin hyvä herkku,sillä omena on terveellistä eikä lihota paljoa. Kortinen heinä on todella hyvää jyrsittävää. Pesätarvikkeeksi ovat saaneet vessapaperia ja heinää. Kuivatettua ruisleipää on hyvä antaa välillä jyrsittäväksi. Ovat tykänneet jyrsiä ohuita pajukeppejä mitä olen pihaöta hakenut ja käyttänyt uunissa 200: ssa asteessa. Tuoreita jota voi antaa ovat esim, omena, porkkana, salaatti,kurkku, tomaatti.... sitrushedelmiä ei saa antaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      93
      4417
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4406
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4046
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2967
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2591
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2153
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2115
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      204
      2069
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1695
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1462
    Aihe