Mummulle kivaa postia

Lapsenlapsonen

Hei!

Ensiksikin, pahoittelut jos tämä on kovasti väärässä paikassa täällä. En oikein tiennyt mihin kysymykseni laittaisin.

Sitten itse asiaan;
Eli mummuni on 85v (itse olen 20v) ja on asunut vanhainkodissa nyt n. vuoden ajan. Hän sairastaa alzheimerin tautia. Muisti pätkii ajoittain pahasti, mutta fyysinen kunto on mummalla vielä melko hyvin tallella.

Haluaisin kovasti ilahduttaa mummaani ja olla häneen yhteydessä, mutta valitettavasti vanhainkoti, jossa hän on, on melko kaukana (40km), enkä omista autoa, jotta pääsisin häntä katsomaan usein (bussitkaan eivät kulje).

Keksin, että voisin lähettää mummalle vanhainkotiin postia.
Mutta koska mummani ei kovin pitkiä pätkiä enää jaksa lukea, niin olisi kiva laittaa kirjeisiin jotain muutakin kivaa.

Mummalla on oma huone vanhainkodissa, mutta melko vaatimaton (ankea) sellainen. Hän tykkää kovasti katsella vanhaa itsetekemäänsä leikekirjaa ja niitä muutamaa valokuvaa, mitkä omistaa. Hänelle tärkeitä ovat elämässä olleet kukat, vanha maatila ja käsityöt.
Edelleen mumma on kovasti pirteä ja suunnittelee "osakkeensa" laittoa :)

Eli löytyisikö teiltä ideoita, mitä voisin mummalle kirjeisiin liittää?
Itse olen jo ajatellut ainakin valokuvia lähetellä (uusia ja vanhoja).
Myös jos jostain löytyisi kivoja lehtileikkeitä, niin niitäkin voisi mukaan laittaa.
Lehtiäkin olen ajatellut, että voisin ostaa ja pistää kuoressa menemään (jotain puutarhalehtiä esim.)

Mutta olisiko muita ideoita? Kaipaisin jotain sellaisia hetken iloakin tuottavia juttuja, onnistuukohan esim, joku makeisten yms. lähettäminen (mumma tykkää kyllä herkuista)?

11

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iloa päivään

      Nyt on kirjakaupoissa alennusmyynnit ja ainakin minä puutarhaihmisenä olen käynyt siellä selailemassa jotain puutarhaan, perennoihin, kukkiin ja erilaisiin kukka-asetelmiin ja kodin sisäkasveihin ja kukkiin liittyviin kirjoihin. Myös on erilaisia virkkauskirjoja villalangoista tai vaikka pitsiliinoista, kirjailukirjoja jne.
      noita kirjoja on edullisestikin (10-20 e) ja niissä on selkeät värikuvatkin.

      Itsekään en enää niin hirveästi puutarhaa hoitele, mutta noita kukkakirjoja on ihana selata kauniiden kuvien takia - minulla on aivan ihana 'Ruusukirja', jota katsellessani tulen hyvälle tuulelle.

      Olen muuten ostanut kirja-alennuksesta tänne mummolaan lastenlapsia varten myös lintukirjan, luontokirjan, jossa on kalatkin, Värikuvakasvion jne. Niitä on mukava tutkia lastenlasten kanssa (palautuu muuten mieleen uudelleen unohtuneita kasveja, lintuja ja kalojen nimiä - ja oppii mummokin uutta).

      Ja tietenkin kaikista ilahduttavinta on, jos vain itse pääset piipahtamaan tervehtimään mummaa. - Kiitos kauniista kysymyksestäsi.

      • lapsenlapsonen

        Kiitos paljon hyvästä ideasta. :) Pitääpä käydä kirjakaupasta katsomassa. Mummalla on itselläänkin ollut joskus joitain puutarhakirjoja, joten varmasti tykkäisi jostain kukkakirjasta. Ja voisi kyllä kovasti tykätä luontokirjastakin, kun on aina ollut kiinnostunut kaikista linnuista, oravista ja fasaaneista, joita pihassa on tallustellut :)

        Kovin mielelläni kävisin mummaa katsomassa vaikka muutaman kerran viikossa, mutta kun ei tosiaan onnistu kulkeminen. Kun ei ole oikein mahdollisuutta lainatakkaan autoa keneltäkään. :/ Mutta toki tavoitteeni on häntä päästä katsomaan mahdollisimman usein =)


    • ehdotus

      Hei,

      Muistisairaalle voisi koota leikekirjan vanhoista valokuvista. Kuvakooste voisi olla kappale hänen elämänkaaresta, tutuista ihimisistä, tapahtumista, taloista, kodeista, vanhoista esineistä jne..

      Kuvien alle voisi kirjoittaa mitä kuva esittää. Voisi hoitajienkin kanssa katsella ja käydä kirjaa läpi.

      • lapsenlapsonen

        Tämäkin todella hyvä idea. Tämän voisi vaikka antaa joululahjaksi mummalle (muuta kyllä kanssa). Jos nyt alkaa tekemään, niin voisi vaikka ehtiäkkin. :)
        Mumma tykkäisi varmasti. Saisi "virkistää" muistiaan kirjan parissa =)


    • 36

      Lehtien pitäisi olla ajalta, joka vielä muistissa, eli vanhoja ei vuosissa vaan vuosikymmenissä.

      Makeiset ja muu syötävä taitaa mennä parempiin suihin..

      Jos on mahdollista kuunnella siellä äänitteitä, niin vanhat iskelmät vuosilta 1940-1960 ovat niitä jotka tavoittavat monet muistihäiriöiset.
      Käymme kuoromme kanssa vanhain kodissa ja vanhat iskelmä tuntuvat kuin herättävän useamman vanhuksen.

      Tiedätkö kenen kirjailijan teoksista hän nuorena ja keski-ikäisenä piti? Äänikirjat joita voi lainatakin kirjastosta ovat varmasti hyviä.

      Valvo, jos voit, miten mummua hoidetaan.. Hoitajissa on monen moisia eikä vanha muisti häiriöinen kykene puolustautumaan..

    • Lämmöllä muistellen

      Jos sinulla on mahdollisuus saada käyttöösi vanhoja valokuvia mummistasi, hänen lapsuudestaan tai kotitalostaan ym. elinpiiristä, sekä läheisistä, niin teetäpä niistä kirja tai kalenteri. Sukulaisemme sai kalenterin, johon oli joka kuukaudelle laitettu kuva hänen aikoinaan vaarin kanssa tekemästään kesämökistä. Sisäkuvia, ulkokuvia, halkojen hakkuuta ym. Kalenteri on tosi pidetty, sillä hän ei enää itse jaksa mökille mennä.

    • lapsenlapsonen

      Täällähän on tullut taas paljon ideoita :)

      Ajattelin nuoden lehtien suhteen, että lähettäisin jotain puutarhalehtiä tai vastaavia. Mumma kun ei tosiaan paljon jaksa lukea, mutta kuvia katselee mielellään. :)

      Valitettavasti äänitteistä hänelle ei ole iloa, koska hänellä on äärimmäisen huono kuulo (kulee vain vähän toisella korvalla). Tämän takia hänellä ei ole edes radioita huoneessa, eikä paljoa katso televisiotakaan :(

      Sen mitä itse olen nähnyt hoitajia, niin ova vaikuttaneet todella mukavilta ja vanhuksethuomioon ottavilta. Paikka on itse asiassa nimenomaan keskittynyt muistisairaiden hoitoon. Toki näissäkin voi aina olla joukossa huonoja hoitajia. Kovasti toivon, että mumma saisi mahdollisimman hyvää hoito. Hän on sen vähintäänkin ansainnut, :)

      Tuo kalenteri on todella kiva idea! Voisin vaikka tehdä hänen vanhasta maatilasta sen (jossa hän luulee asuvansa). Paikka oli hänelle hyvin tärkeä, samoin kuin valtavat hienot kukkapenkit. Eli niistä vaan kuvia etsimään. :) Saa sitten ensi vuodeksi hienon kalenterin seinälle. :)

      Toisaalta kuvakirjakin olisi kiva. Mutta jos tekisin itse hänelle sellaisen jolulahjaksi. Vanhoja kuvia, ja kaikkea muuta kivaa sekaan =)

      Kiitoksia kovasti taas jälleen vastauksista! =)

    • Iloa päivään

      Kun käyt, vie amarylliksen sipuli tms. kasvin alku kauniissa purkissa.
      Siitä voisi olla iloa joka päivä.

      • lapsenlapsoen

        Tämäkin kiva idea =)
        Voisikohan tässä auttaa, jos pukkiin kirjoittaisi jotenkin (kauniisti), mitä siinä on? Jos mumma sitten välissä unohtaa, mitä siinä kasvaa =)


    • .

      Ehkä kuulolaite olisi ihan hyvä...

      • lapsenlapsonen

        Heh.. Kyllä mummalta kuulolaite lötyy, mutta ei ole ikinä tykännyt käyttää sitä. Kuulemma vinkuu ja ottaa liikaa ääniä ympäristöstä.

        Pitää korkeintaan joissain juhlissa sitä, mutta ei ikinä arkena. :/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe