adhd lääkkeestä vainoharhoja?

adelaide

terve!

Eräs ystävä erittäin vaikean avioliiton jälkeen sai adhd diagnoosin ja saa nyt lääkettä..arvelisin että concertaa..

Hän on muuttunut sen jälkeen, on nyt paljon puhunut että kaikki ihmiset tuijottavat häntä,että joku on kertonut hänestä pahaa ja siksi kaikki ihmettelevät häntä..menipä vaikka vieraalle paikkakunnalle nii sielläkin hän väittää että kylläpä pahanpuhuja on onnistunut kertomaan hänestä sinnekin asti..ja on ahdistunut siitä luulosta että ihmiset, täysin tuntemattomatkin ihmiset pitävät häntä hulluna ja pahanpuhuja oikein urakoi kertoakseen kaikille hänen hulluudestaan..
Hän väittää tällaisia ihan tosissaan,naama pokkana..
Muuten ihan fiksu nainen mutta uskomatonta että uskoo tosissaan tällaiseen..

Voiko adhd lääkkeen sivuvaikutuksiin kuulua tällainen?
Pääsisikö jotenkin kertomaan hänen lääkärilleen että hänellä on ilmiselviä vainoharhoja? Kun se ei välttämättä näy vastaanotolla, hän vaan kehuu että lääke auttaa hyvin ja on paremmin keskittynyt asioihin..ei oikein osaa tajuta että on vainoharhainen..
Outo juttu..

Onko tämä lääkkeen sivuvaikutus vai onko se jokin mielenterveyshäiriö?

Ennen lääkitystä hänellä ei ollut mitään vainoharhoja, vaan realistinen ihminen..

4

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liellkkeee

      Mielenterveyshäiriö. Vaikea avioliitto ja ehkä vaikea erokin. Itse olin henkisesti aika huonona alkoholistin jäljiltä. Nämä parisuhdevaikeudet on tosi rankkoja. Itselleni tuli pysyvät rytmihäiriöt.

    • marinakoko

      Sivuoireluettelossahan on kaikkea maan ja taivaan väliltä, joten tuokin on ihan mahdollista. Kauanko ystävälläsi on tätä jatkunut ja alkoiko heti lääkkeen käytön alussa? Mulla on eräs kokemus vähän samankaltaisesta. Eri psykostimulantti kyllä kyseessä.

      Mulla oli pari-kolme viikkoa kestänyt jakso, jolloin mä epäilin kyllä tosi vahvasti kaikkia ja kaikkea. Mä olen kyllä epäluuloinen noin muutenkin, mutta silloin meni yli. Tulkitsin ihmisten eleitä/sanomisia, ja kaikki mua itseäni vastaan. Loppujen lopuksi aloin kyllä itse epäilemään, että oonko tulossa hulluksi - meneekö mun ajatuksen juoksu jo överiksi. Jälkikäteen sanottuna voin todeta että meni. Nimittäin yhtenä päivänä mä "heräsin" todellisuuteen ja ne mun ajatukset tuntuivat hulluilta, ja jotenkin kaukaisilta (vaikka siis ihan järkeenkäypiä sinänsä ja osiltaan ihan todellisia - meni vaan yli).

      Mulla on aiemmin masennusläääkkeestä tullut mm. hypomaniaa ja silloin on epäilty kaksisuuntaista mielialahäiriötä, nyttemmin tiedostettu että alttius on olemassa. Psykoottista ei ole aiemmin ollut, mutta toi mun kokemus oli vähän sen suuntaista. Psykostimulantithan voi psykoosin laukaista, etenkin jos alttius siihen on olemassa. En tiedä mikä sitten sen alttiuden aiheuttaa, onko taustalla aina joku mielenterv. häiriö.

      Itse en oo lääkärilleni tuosta puhunut, kun tuosta ei kovin pitkää aikaa. Mietin otanko puheeksi vai en, koska lääke kuitenkin toimii tosi hyvin ja pelkään, että jos lekuri ei sitä enää anna (mikä tietty on sinänsä ihan perusteltua, mutta kun tuo mun kokemus oli kuitenkin tollainen häilyvä...).

      Mutta jos ystäväsi on selkeesti harhainen eikä koe olevansa hoidon tarpeessa, niin sinun kannattanee asiaan puuttua.

    • myymymmeli

      On siellä mainittu tuollaisiakin sivuvaikutuksia, mutta kuten sivuvaikutukset yleensä, niin myös tämän lääkkeen tapauksessa: ne ovat yksilöllisiä.

      Itse en ole kokenut Concertasta muita sivuvaikutuksia kuin ruokahaluttomuuden.

      Mitä jos puhuisit ensisijaisesti ystävällesi huomaamistasi muutoksista ja kehottaisit häntä kertomaan niistä lääkärille. Annos voi olla väärä. Ystävälläsi ehkä on voinut olla taipumusta tuollaiseen jo ennen lääkitystä.

    • vaikeudest vainiksii

      erittäin vaikean avioliiton jälkeen vainoharhoja?

      Onnittelut ystävällesi niin erittäin vaikeasta avioliitosta "pääsemisestä" ja että on saanut dignoosin & apua adhd:hensä.

      "Hän on muuttunut sen jälkeen"
      Avioliiton päättyminen on hyvin suuri muutos ja stressitekijä. Vaikka onkin ollut erittäin vaikea avioliitto, niin ei se pelkästään helpottavaa ole "päästä siitä". Ei mitenkään.

      "realistinen ihminen" kerroit
      uskoisin jotta jo tuo yhdistettynä erittäin vaikeaan avioliittoon ja sen erittäin vaikean avioliiton päättyminen ravistaa rankalla kädellä etenkin omaa realistista käsitystä omasta itsestään, luottamisesta ym.

      Toivottavasti olet keskustellut mielipiteestäsi hänen kanssaan, jopa kirjoittelustasi tänne. Luottamus
      Käsittääkseni "vainoharhaisenkin" ajatukset, tunteet, ovat "aitoja", todellisuutta itselleen. Joten miksipäs hän ei uskoisi, onpa ne sitten tosia toisille.
      Kaiken sen kokemansa, josta kerroit, voi luottamus todellakin olla hyvin vaikeaa, mihinkään, kehenkään. Toivottavasti pystyt pitämään luottamusta ja luottamista yllä ystävään & ystävässä.
      Toivottavasti saa (keskustelu)apua myös tuohon vaikean avioliiton ruodintaan.

      "Outo juttu.."
      Oikeastaan, onko outo juttu?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3633
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      165
      2242
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      1959
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1834
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      396
      1268
    6. 80
      1195
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1071
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1010
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      960
    Aihe