Opinnäytetyönohjaajani on plagioinut lähes kokonaisuudessaan opinnäytetyöni ja käyttänyt sitä tekesin hankkeessa. Plagiointi on otettu lähes kokonaan sanasta sanaan. Muutamassa lauseessa on minun kirjoitusvirheet korjattu. Tämä on tapahtunut muutama vuosi sitten ja löysin teoksen vahingossa googlen kautta.
Tekes on tod. näk maksanut opinnäytetyönohjaajalleni teoksesta/raportista.
Miten minun tulee toimia?
plagiointitapaus
4
144
Vastaukset
- 21
Tiedustelet ohjaajaltasi, millä perusteella hän on käyttänyt työtäsi ilman lupaa ja tekijänoikeutta loukaten. Onko se todellakin niin röyhkeästi, että sinun nimeäsi ei ole siellä Tekesin julkaisussa lainkaan tekijänä?
- hyväksikäytetty
Ei ole mitään mainintaa minusta tekijänä tai viittauksia, plagioitua tekstiä noin 30 sivua. Muutama lause muutettu, koska niissä minulla on ollut kirjoitusvirheitä. En ota vielä yhteyttä ohjaajaan. Ajattelin kysyä tekikänoikeuksia valvovoalta taholta aluksi.
- 21
Eipä taida semmoista valvovaa tahoa edes olla.
Tosiaan voi olla parempi, ettet suoraan ota yhteyttä ohjaajasi. Riippuu nyt siitä oppilaitoksesta, miten kannattaa menetellä. Jos ei satu olemaan pääjehu itse, niin oppilaitoksen rehtori voisi olla oikea taho ilmoittaa asiasta.
Palaan hiukka myöhemmin tuohon tekijänoikeudenloukkaukseen. - 21
21 kirjoitti:
Eipä taida semmoista valvovaa tahoa edes olla.
Tosiaan voi olla parempi, ettet suoraan ota yhteyttä ohjaajasi. Riippuu nyt siitä oppilaitoksesta, miten kannattaa menetellä. Jos ei satu olemaan pääjehu itse, niin oppilaitoksen rehtori voisi olla oikea taho ilmoittaa asiasta.
Palaan hiukka myöhemmin tuohon tekijänoikeudenloukkaukseen.Listasin tuohon alemmas keskeisimmät plagiointitapaukseen sovellettavat säännökset. Ne välipisteet tarkoittaa lakitekstistä poisjätettyjä kohtia lukemisen helpottamiseksi.
Teko voidaan katsoa tekijänoikeusrikkomukseksi ja se on asianomistajarikos, jolloin syyttäjä ei siihen puutu ilman asianomistajan vaatimusta. Tämän voi siis ilmoittaa poliisille tutkittavaksi ja vaatia rangaistusta, jos niin haluaa. Toisaalta vaihtoehtoisesti on käytettävissä myös siviilioikeudellinen riitakanne, joka näissä tämäntyyppisissä on tavallisempi reitti. Tai ainakin siihen vedotaan, kun lähdetään neuvottelemaan mahdollisesta korvauksesta. Kolmas tapa edetä on sitten neuvotella sen vastapuolen kanssa omatoimisesti tai juristin avustuksella suoraan ilman tuomioistuinta. Luonnollisesti vastapuoli joutuu kantamaan kustannukset kunhan sille vaatimukselle on olemassa pitävät perusteet. Tämä voidaan katsoa tahalliseksi tai tuottamukselliseksi, joten hyvityksen lisäksi voi vaatia korvausta kärsimyksestä ja muusta haitasta sekä kaikista kuluista.
Ohessa pari linkkiä
IPR University Centerin esimerkkitapaus oppilaan kirjoituksen julkaisu luvatta:
http://www.operight.fi/artikkeli/esimerkkitapaus-oppilaan-kirjoituksen-julkaiseminen-ja-tekijänoikeuden-loukkaus
Tekijänoikeusneuvoston lausunto 1992:16, jossa oli lainattu pari sivua lupaa kysymättä ja tekijän nimeä ilmoittamatta.
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/1992/Liitteet/TN_1992-16.pdf
Tekijänoikeuslaki
56 a § Tekijänoikeusrikkomus.
Joka
1) tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta valmistaa teoksesta kappaleen tai saattaa teoksen yleisön saataviin tämän lain säännösten vastaisesti tai rikkoo 3 §:n säännöksiä moraalisista oikeuksista,
...
on tuomittava, jollei teko ole rangaistava rikoslain 49 luvun 1 §:ssä tarkoitettuna tekijänoikeusrikoksena, tekijänoikeusrikkomuksesta sakkoon.
56 g § Loukkauksen kielto
Jos joku loukkaa tekijänoikeutta, tuomioistuin voi kieltää häntä jatkamasta tai toistamasta tekoa.
57 § Hyvitys ja korvaus
Joka vastoin tätä lakia ... käyttää teosta ..., on velvollinen suorittamaan tekijälle kohtuullisen hyvityksen.
Jos teosta käytetään tahallisesti tai tuottamuksesta, hyvityksen lisäksi on suoritettava korvaus kaikesta muustakin menetyksestä, myös kärsimyksestä ja muusta haitasta.
Joka muutoin kuin teosta käyttämällä syyllistyy ....tämän lain 56 a §:n ....rangaistavaan tekoon, on velvollinen suorittamaan tekijälle korvauksen rikoksesta aiheutuneesta menetyksestä, kärsimyksestä ja muusta haitasta.
Edellä 2 ja 3 momentissa tarkoitetusta korvauksesta on lisäksi voimassa, mitä vahingonkorvauslaissa (412/1974) säädetään.
58 § Menettämisseuraamus
1. mom.
Jos teoksen kappale on valmistettu, ... tai saatettu yleisön saataviin taikka sitä on muutettu vastoin tätä lakia tai ..., tuomioistuin voi asianomistajan .... vaatimuksesta, sen mukaan kuin katsoo kohtuulliseksi, määrätä, että kappale ... on hävitettävä taikka että omaisuutta on määrätyin tavoin muutettava taikka että se on luovutettava asianomistajalle valmistamiskustannuksia vastaavasta korvauksesta taikka saatettava sellaiseksi, ettei sitä voida käyttää väärin.
59 §
Sen estämättä, mitä 58 §:n 1 momentissa on säädetty, voi oikeus, jos sanotussa momentissa tarkoitetun kappaleen taiteellisen tai taloudellisen arvon taikka muiden seikkojen perusteella harkitaan kohtuulliseksi, tehdystä vaatimuksesta antaa luvan siihen, että kappale asianomistajalle suoritettavaa erityistä korvausta vastaan saatetaan yleisön saataviin tai sitä muutoin käytetään aiottuun tarkoitukseen.
59 a § Tuomion julkistaminen
Tuomioistuin voi tekijänoikeuden loukkausta koskevassa riita-asiassa kantajan vaatimuksesta määrätä, että vastaajan on korvattava kustannukset, jotka kantajalle aiheutuvat siitä, että hän soveltuvin toimin julkistaa tietoja lainvoimaisesta tuomiosta, jossa vastaajan on todettu loukanneen tekijänoikeutta. Määräystä ei saa antaa, jos tietojen levittämistä on muussa laissa rajoitettu. Harkitessaan määräyksen antamista ja määräyksen sisältöä tuomioistuimen tulee ottaa huomioon julkistamisen yleinen merkitys, loukkauksen laatu ja laajuus, julkistamisesta aiheutuvat kustannukset ja muut vastaavat seikat.
Tuomioistuin määrää vastaajan korvattavien kohtuullisten julkistamiskustannusten enimmäismäärän. Kantajalla ei ole oikeutta korvaukseen, jos tietoja tuomiosta ei ole julkistettu tuomioistuimen määräämässä ajassa lainvoimaiseksi tulleen tuomion antamisesta.
62 § Syyteoikeus
Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä muusta kuin 51 tai 52 §:ää vastaan tehdystä tekijänoikeusrikkomuksesta tai 56 e §:n 2 kohdan mukaisesta teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksesta, ellei asianomistaja ole ilmoittanut rikosta syytteeseen pantavaksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht1282177Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3441811- 381488
Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii291295Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em941163- 541133
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua26926Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.
Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul327867Jumala puhui minulle
Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles104810Annan meille mahdollisuuden
Olen avoimin mielin ja katson miten asiat etenevät. Mutta tällä kertaa sun on tehtävä eka siirto.Sen jälkeen olen täysil53722