plagiointitapaus

hyväksikäytetty

Opinnäytetyönohjaajani on plagioinut lähes kokonaisuudessaan opinnäytetyöni ja käyttänyt sitä tekesin hankkeessa. Plagiointi on otettu lähes kokonaan sanasta sanaan. Muutamassa lauseessa on minun kirjoitusvirheet korjattu. Tämä on tapahtunut muutama vuosi sitten ja löysin teoksen vahingossa googlen kautta.

Tekes on tod. näk maksanut opinnäytetyönohjaajalleni teoksesta/raportista.

Miten minun tulee toimia?

4

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 21

      Tiedustelet ohjaajaltasi, millä perusteella hän on käyttänyt työtäsi ilman lupaa ja tekijänoikeutta loukaten. Onko se todellakin niin röyhkeästi, että sinun nimeäsi ei ole siellä Tekesin julkaisussa lainkaan tekijänä?

    • hyväksikäytetty

      Ei ole mitään mainintaa minusta tekijänä tai viittauksia, plagioitua tekstiä noin 30 sivua. Muutama lause muutettu, koska niissä minulla on ollut kirjoitusvirheitä. En ota vielä yhteyttä ohjaajaan. Ajattelin kysyä tekikänoikeuksia valvovoalta taholta aluksi.

      • 21

        Eipä taida semmoista valvovaa tahoa edes olla.

        Tosiaan voi olla parempi, ettet suoraan ota yhteyttä ohjaajasi. Riippuu nyt siitä oppilaitoksesta, miten kannattaa menetellä. Jos ei satu olemaan pääjehu itse, niin oppilaitoksen rehtori voisi olla oikea taho ilmoittaa asiasta.

        Palaan hiukka myöhemmin tuohon tekijänoikeudenloukkaukseen.


      • 21
        21 kirjoitti:

        Eipä taida semmoista valvovaa tahoa edes olla.

        Tosiaan voi olla parempi, ettet suoraan ota yhteyttä ohjaajasi. Riippuu nyt siitä oppilaitoksesta, miten kannattaa menetellä. Jos ei satu olemaan pääjehu itse, niin oppilaitoksen rehtori voisi olla oikea taho ilmoittaa asiasta.

        Palaan hiukka myöhemmin tuohon tekijänoikeudenloukkaukseen.

        Listasin tuohon alemmas keskeisimmät plagiointitapaukseen sovellettavat säännökset. Ne välipisteet tarkoittaa lakitekstistä poisjätettyjä kohtia lukemisen helpottamiseksi.

        Teko voidaan katsoa tekijänoikeusrikkomukseksi ja se on asianomistajarikos, jolloin syyttäjä ei siihen puutu ilman asianomistajan vaatimusta. Tämän voi siis ilmoittaa poliisille tutkittavaksi ja vaatia rangaistusta, jos niin haluaa. Toisaalta vaihtoehtoisesti on käytettävissä myös siviilioikeudellinen riitakanne, joka näissä tämäntyyppisissä on tavallisempi reitti. Tai ainakin siihen vedotaan, kun lähdetään neuvottelemaan mahdollisesta korvauksesta. Kolmas tapa edetä on sitten neuvotella sen vastapuolen kanssa omatoimisesti tai juristin avustuksella suoraan ilman tuomioistuinta. Luonnollisesti vastapuoli joutuu kantamaan kustannukset kunhan sille vaatimukselle on olemassa pitävät perusteet. Tämä voidaan katsoa tahalliseksi tai tuottamukselliseksi, joten hyvityksen lisäksi voi vaatia korvausta kärsimyksestä ja muusta haitasta sekä kaikista kuluista.

        Ohessa pari linkkiä

        IPR University Centerin esimerkkitapaus oppilaan kirjoituksen julkaisu luvatta:
        http://www.operight.fi/artikkeli/esimerkkitapaus-oppilaan-kirjoituksen-julkaiseminen-ja-tekijänoikeuden-loukkaus

        Tekijänoikeusneuvoston lausunto 1992:16, jossa oli lainattu pari sivua lupaa kysymättä ja tekijän nimeä ilmoittamatta.
        http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/1992/Liitteet/TN_1992-16.pdf

        Tekijänoikeuslaki

        56 a § Tekijänoikeusrikkomus.
        Joka
        1) tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta valmistaa teoksesta kappaleen tai saattaa teoksen yleisön saataviin tämän lain säännösten vastaisesti tai rikkoo 3 §:n säännöksiä moraalisista oikeuksista,
        ...
        on tuomittava, jollei teko ole rangaistava rikoslain 49 luvun 1 §:ssä tarkoitettuna tekijänoikeusrikoksena, tekijänoikeusrikkomuksesta sakkoon.


        56 g § Loukkauksen kielto

        Jos joku loukkaa tekijänoikeutta, tuomioistuin voi kieltää häntä jatkamasta tai toistamasta tekoa.


        57 § Hyvitys ja korvaus

        Joka vastoin tätä lakia ... käyttää teosta ..., on velvollinen suorittamaan tekijälle kohtuullisen hyvityksen.

        Jos teosta käytetään tahallisesti tai tuottamuksesta, hyvityksen lisäksi on suoritettava korvaus kaikesta muustakin menetyksestä, myös kärsimyksestä ja muusta haitasta.

        Joka muutoin kuin teosta käyttämällä syyllistyy ....tämän lain 56 a §:n ....rangaistavaan tekoon, on velvollinen suorittamaan tekijälle korvauksen rikoksesta aiheutuneesta menetyksestä, kärsimyksestä ja muusta haitasta.

        Edellä 2 ja 3 momentissa tarkoitetusta korvauksesta on lisäksi voimassa, mitä vahingonkorvauslaissa (412/1974) säädetään.


        58 § Menettämisseuraamus
        1. mom.
        Jos teoksen kappale on valmistettu, ... tai saatettu yleisön saataviin taikka sitä on muutettu vastoin tätä lakia tai ..., tuomioistuin voi asianomistajan .... vaatimuksesta, sen mukaan kuin katsoo kohtuulliseksi, määrätä, että kappale ... on hävitettävä taikka että omaisuutta on määrätyin tavoin muutettava taikka että se on luovutettava asianomistajalle valmistamiskustannuksia vastaavasta korvauksesta taikka saatettava sellaiseksi, ettei sitä voida käyttää väärin.

        59 §
        Sen estämättä, mitä 58 §:n 1 momentissa on säädetty, voi oikeus, jos sanotussa momentissa tarkoitetun kappaleen taiteellisen tai taloudellisen arvon taikka muiden seikkojen perusteella harkitaan kohtuulliseksi, tehdystä vaatimuksesta antaa luvan siihen, että kappale asianomistajalle suoritettavaa erityistä korvausta vastaan saatetaan yleisön saataviin tai sitä muutoin käytetään aiottuun tarkoitukseen.


        59 a § Tuomion julkistaminen

        Tuomioistuin voi tekijänoikeuden loukkausta koskevassa riita-asiassa kantajan vaatimuksesta määrätä, että vastaajan on korvattava kustannukset, jotka kantajalle aiheutuvat siitä, että hän soveltuvin toimin julkistaa tietoja lainvoimaisesta tuomiosta, jossa vastaajan on todettu loukanneen tekijänoikeutta. Määräystä ei saa antaa, jos tietojen levittämistä on muussa laissa rajoitettu. Harkitessaan määräyksen antamista ja määräyksen sisältöä tuomioistuimen tulee ottaa huomioon julkistamisen yleinen merkitys, loukkauksen laatu ja laajuus, julkistamisesta aiheutuvat kustannukset ja muut vastaavat seikat.

        Tuomioistuin määrää vastaajan korvattavien kohtuullisten julkistamiskustannusten enimmäismäärän. Kantajalla ei ole oikeutta korvaukseen, jos tietoja tuomiosta ei ole julkistettu tuomioistuimen määräämässä ajassa lainvoimaiseksi tulleen tuomion antamisesta.

        62 § Syyteoikeus
        Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä muusta kuin 51 tai 52 §:ää vastaan tehdystä tekijänoikeusrikkomuksesta tai 56 e §:n 2 kohdan mukaisesta teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksesta, ellei asianomistaja ole ilmoittanut rikosta syytteeseen pantavaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3023
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2364
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2112
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1943
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe