Hotakainen: Jumalan sana

alvari.raappavaara

Suurehkoin odotuksin tartuin Kari-sedän uusimpaan. Olihan edellinen, Ihmisen osa, yksi tämän vuosituhannen parhaita kotimaisia. Nimenomaan tämän hetken kuvaajana Hotsku on näyttänyt taitonsa monesti.
Toki tässä ajassa liikkuu Jumalan sanakin. Jopa aina muodikkaana yhden päivän tarinana. Peruskuvio on jo monesta mediasta tuttu (K H osaa markkinoinnin). Investointipankkiiri Jukka Hopeaniemi matkaa autokyydillä läpi Suomen( ei Juhani) ehtiäkseen television aamulähetykseen. Saariselältä Pasilaan Jaguaria kuljettaa oman firman, Konsernin, eläköitynyt kahden sukupolven luottokuski Armas. Lentää ei voi, kiitos tuhkapilven. Lukijan etu, lentomatkasta ei saisi irti kuin novellin tai runon.
Nyt on toimitusjohtajalla aikaa ajatella, muistella ja jaaritella. Sekä kuunnella mitä isävainaa, vanhan polven teollisuusmies on sanellut kaseteille poikansa ohjeeksi ja avuksi
Jonniinmoista rinnastusta tai vastakkainasettelua talouselämän sukupolvien välillä K H kai tavoittelee. Edellinen polvi teki kauppaa Kekkosen avulla, ujuttautui viinan voimalla päättäviin pöytiin ja pöytien alle. Eikä kenenkään idänkauppatavara ollut R-kioskia pienempää. Kunnon kamaa, rautaa ja betonia. Toki tätä idänkaupan etikettiä on kaunokirjallisuus käsitellyt ennenkin. Lasse Lehtisestä alkaen ja puhumattakaan alalla olleiden muistelmista. Joten sillä rintamalla Hotsku ei tuo mitään uutta esiin. Korkeintaan korostetun perseennuolemisen.
Nyt bisnes on vain bittejä ruudulla, numeroita näytössä, ja potin korjaa se joka herkimmin haistaa miten ajan jumala, markkinavoima, reagoi.
Jumalansanaa saattavat toki olla myös Jukka Hopeaniemen luonnokset pitämättömään puheeseen Davosiin, Markkinavoimien maailmankonfrenssiin. Jotennii niin nallewaalruusmaista jäpinää, miedosti karrikoituna.
Mediakin saa osansa kirjoittajan aikalaiskritiikistä. Erityisesti taloustoimittajat, nuo julkkisjohtajan fanikuvan kiilloittajat vailla laajaa näkemystä ja kokonaiskuvaa. Ja tietennii aamuteevee. Jonka juontajat ja tuottajat kasvattavat studion kelmeässä valossa yhä uusia narsistisia yleisjulkkiksia. Joiden julkisuuden alkuperäistä syytä ei kukaan enää muista.
Kun tarkasti yksityisyyttään varjellut Jukka Hopeaniemi lopulta lupautuu suoraan aamuohjelmaan niin eihän se hyvin voi mennä. Työ- ja talouskeskeinen ihminen repeää tavalliseksi kansalaiseksi, sanoo mitä ajattelee ja loppu on taloushistoriaa. Noin lyhyesti sanottuna.
Jotenkin tästä vain jäi hieman pettynyt olo. En oikein tiedä mitä odotin. Jotain iskevämpää, hiotumpaa, olennaiseen pitäytyvää. Nyt Hotakainen hortoilee unen ja valveen rajoilla leperrellen ja jaaritellen. Valitettavasti.
Toki hänen kielensä iskee välillä kuin pallosalama luoden uusia merkityksiä. Valitettavan harvoin vain.

5

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pieni kulkija

      Minusta kirja oli tylsä. Odotin siinä olevan enemmän draaman kaarta ja jännitystä.
      Isäpapan rahisevista nauhoista olisi voinut löytyä jotain todella merkittävää, joka olisi muuttanut kupletin juonen kokonaan toiseksi. Lopputulos oli ennalta arvattavissa. Kielikään ei yltänyt edeltäjiensä tasolle.
      Makukysymyksistä ei voi riidellä.
      Hotakainen on ilman muuta kirjailija jota seuraan.

    • A R itte

      Seurataan, seurataan ja onneksi jopa ranskalaiset ymmärsi trilogian ykkösosan ja pistivät pari tonnia parhaan käännöskirjan palkintona. Päätösosaa saanemme odottaa muutaman vuoden, mutta työn alla on. Jos uskomme hesaria.

      • mauttomasti

        Kuuluu tuolta radiosta vanhaa Hotakaisen haastattelua. En ole lukenut Hotakaisen kirjoja eikä ole nyt lähiaikoina suunnitelmissakaan, eikä tuon viimeisen kirjan nimikään ole lisäinnostusta antanut, se on nimittäin mielestäni m a u t o n.


    • scarabaeus

      Olen odotellut kirjastosta tätä kirjaa jo vaikka kuinka ja kauan.Vähän tympäsee, kun sitä ei jo kuulu. Huutonetissä olen muutaman kerran nähnyt myynnissä, mutta menee liian korkealla hinnalla, siis minun mielestäni. Kuinkahan kauan vielä pitää odotella kirjastosta?
      Huoh!

    • En tuntenut itseäni mitenkään pettyneeksi, kun luin kirjan joskus viime syksynä. Hotakainen osaa jotenkin ihmeen taitavasti asettua parkkiintuneen kapitalistin nahkoihin, missä kuitenkin piilee se elävä ihminen. Jos itse koetan samaistua niihin hahmoihin, niin en voi muuta kuin todeta sille pikku rouva toimittajalle, että sitä saa, mitä tilaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe