Gradu "etänä"

kouputt

Millaisia graduja voisi tehdä pelkästään sekundaarisia lähteitä käyttäen, jos ei ole mahdollisuutta itse tehdä tutkimusta? Ovatko kirjallisuuskatsaukset tietystä aiheesta hyväksyttyjä gradu tutkielmaksi?

9

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • santtu888

      Minäkin mietin gradua kirjallisuuskatsauksena. Mistäköhän löytyisi ohjeita kirjallisuuskatsausgradun tekoon?

    • tietää.
    • Ei mee läpi

      Kysessä on kypsyyden osoitus. Ei ole mitään mieltä hyväksyä pelkkää kirjallisuuskatsausta, joka vastaa oikeastaan vain puolta gradusta, sitä helpompaa, eli viitekehystä. Ei mene läpi, tai ei ainakaan saisi mennä. Oma tutkielma on koko homman ydin, eli se ainoa asia, joka yliopistossa täytyy tehdä itsenäisesti ilman, että saa kaiken valmiina ja/tai tarvitsee vain lukea toisten kirjoituksia.

    • ::::::::::::

      Edelliselle tiedoksi, että kyllä joillakin aloilla - yliopistossakin - tehdään kirjallisuuskatsausgraduja. Laittaa vaikkapa Linda-tietokantaan hakusanaksi kirjallisuuskatsaus ja aineistoksi gradu, niin löytyy.

    • Mahdollista on!
    • kirjallisuusihminen

      On kai sekin tutkimusta, että tutkii kirjallisuutta. Joka on hyvinkin varteenotettavaa, jos opiskelee kirjallisuutta. Tai kasvatustieteitä. Tai melkein mitä tahansa.

    • eraar

      Kirjallisuusihminen.

      Tästä voitaisiin vääntä jonkinlaista tieteenfilosofista pohdintaa ja väitellä siitä, mitä tiede tai suppeammin tutkimus on.

      Tää menee itse ketjun aiheesta sivuun, mutta mun mielestäni humisgradut, etenkin just kirjallisuuden gradut tai esim. erilaiset viestinnän ja mediatutkimuksen gradut ovat usein jotain muuta kuin tiedettä sanan tiukassa merkityksessä, koska usein niiden metodi on ongelmallinen. Eli yleensä niissä on jokin väittämä tai tutkimuskysymys, jonka puitteissa sitten aineistoa tarkastellaan - näin pohjimmiltaan on kyse tulkinnasta, ei niinkään tutkimuksesta.

      Toki toi tulkinta ei ole ihan mitä sattuu, vaan kyseistä tulkintaa (tai luentaa) tuetaan ja rajataan sitten erilaisilla lähteillä - eli tavallaan kyseessä on hyvin perusteltu väittämä. Tai jos on lähdetty tutkimuskysymyksestä, ei niinkään teesistä, niin sitten saadan hyvin perusteltu vastaus esitettyyn kysymykseen. Se tosin on aika näennäistä, onko näissä graduissa esitetty väittämä, tutkimuskysymys vai molemmat, koska ne voi yleensä kääntää päittäin tyyliin "Virginia Woolf on merkittävä modernisti", "Onko Virginia Woolf merkittävä modernisti?" tai hitusen mielenkiintoisemmin "Miksi Virginia Woolf on merkittävä modernisti?"

      No, tää ei silti mun mielestä haittaa eikä sinänsä tee tällaisia tulkinnallisia humisgraduja tai -väikkäreitä välttämättä mitenkään merkityksettömiksi. Oma gradunikin edustaa tätä linjaa. Kyllä nämäkin tietoa tai ainakin "tulkintoja" siis tuottavat - tiedettä ne eivät oikein ole mm. siksi, että tällaista "tutkimusta" on hankala toistaa ja toisaalta sen tuottamaa "tietoa" on hankala kumota.

      • edwinchester

        Luin joskus jonkin verran tieteenfilosofiaa ja tulin siihen tulokseen, että edes luonnontiede ei voi olla täysin objektiivista, vaikka sitä yleisen käsityksen mukaan sellaisena pidettäisiinkin. Usko luonnontieteen objektiivisuuteen taisi olla voimissaan joskus ennen Toista maailmansotaa, mutta käsitys on sen jälkeen muuttunut.


    • Mistäköhän alasta oli kyse?
      Aina voi tehdä kirjallisuuskatsauksen,mutta tutkimusongelmaksi on hyvä löytää jokin lähtökohta, joka ehkä edesauttaa tutkimusta tai jonka selvittämisestä on hyötyä tms. (ei siis pakosti aina tätäkään)
      Yleensä kirjallisuuskatsauksissa verrataan erilaisia teorioita ja niiden plussia & miinuksia; tai tutkitaan vaikka jonkun verbimuodon ilmenemistä tiettynä aikana / kehittymistä tiettynä ajanaksona yms

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      75
      3414
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3210
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2822
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2072
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1855
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1835
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      140
      1460
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1281
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1260
    Aihe