Laikait ei hauku?

Laikkuus

onko kellään (pitkää) kokemusta laikasta? minulla on ollut nyt jo 6 itäsiperiä laikaa joista yksikään ei ole metsällä toiminut. mutta muut koirani (jämptit ja pohjikset) on haukkunut ja vieläpä hyvällä menestyksellä. ja kuletan niitä paljon metsällä. Onko rotu oikeasti semmoinen ettei ymmärrä metsästä mitään vai tarvitseeko se "erikois" kohtelua metsällä?

vai mikä hitto tuossa nyt mättää kun ei toimi niin ei toimi.

23

454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jaa´a

      Koiran viettien voimakkuus riippuu suuresti geeneistä. Jos jalostuksessa aletaan käyttämään vietittömiä koiria, niin tietysti sukupolven metsästysvietti jatkossa heikkenee. Millaisista vanhemmista koirasi ovat peräisin ? Jalostuksessa/kasvatuksessa on oltava huolellinen, jotta saadaan rodun ominaisuudet säilytettyä.

    • Laikkuus

      kyllä pitäisi hyvä sukuisia koiria olla, nykyisen laikani emä on ollut vuoden laika jo 4 kertaa ja ikää on vasta reilut 5.v. ja isä käyttö valio, joten en kyllä usko että nuo geeni hömpötykset pitää paikkaanssa.

      on minulla niitä "huono" sukuisiakin laikoja ollut mutta en nää mitään eroa näihin "hyvä" sukuisiin

      • Eurooppalaika

        Kengänkiillotajiksiko olet sitten 6 kpl laikoja pitänyt jos et ole saanut niistä metsästyskoiria ? On kyllä muutama hyväkin laika mitkä ovat kokeissa pärjänneet.


    • hempulipuli

      en kyllä ole IKINÄ tavannut hyvää laikaa, siis metsästys käyttöinen. onhan se muuten ihan mukava koira..

    • Laikkuus

      onhan niitä muutamia hyviäkin. ja minä en koiraa lopeta tai anna pois jos siitä ei tulekkaan metsästys koiraa. koira on kumminkin niin hyvä kaveri vaikka ei metässä mitään tajuisikaan.

      ja ainaha sitä "ihmettä" odottaa että se alkaisi haukkua..

    • Totean vain

      Tässä on isompi hirviseura ja kahdenlaisia koiria: laikoja ja hirvikoiria...

    • Laikkuus

      ja?

    • Kokemuksenääni

      Itselläni ollut suomenpystykorvaa, karjalankarhukoiraa yms. pystykorvaista rotua.
      Pystykorvaisista nykyään ainoastaan laika ja harmittaa, kun en aikaisemmin ole tutustunut laikarotuun, sen hienoon luonteeseen ja mahtaviin metsästysominaisuuksiin ! Muihin pystykorvaisiin rotuihin minulla ei tule enään olemaan paluuta. Tässä vuosikymmennien kokemus

    • hate laika..

      vuosi kymmenien kokemus?? voi jos sinulla oikeasti olisi vuosikymmenien kokemus, niin kyllä tietäisit että laikaa ei kannata otta. sinä ja aloittaja olette tehneet saman TYPERÄN virheen!

      • Siperiasta

        Ensinäkään Suomi 24 palstalla ei kannata laikoista keskustella.


    • hate laika..

      ja miksi ei?

    • Kokemuksenääni

      Väärinkäsityksen välttämiseksi arvostan metsästyskoirina myös .mm. suomalaisiakin " puhtaita" pystykorvaisia rotuja.
      Myös sekarotuisista, eli ( monirotuisista .mm. pystykorvaisista saa metsästysominaisuuksiltaan todellisia huippuyksilöitä.
      Ne ovat useimmiten "elivoimaisia" ja geneettisesti terveempiä kuin ns. "puhdasrotuiset". Lämmöllä muistelen 1960 luvulla omistamiani sekarotuisia,pystykorvaisia monikäyttöisiä metsästyskoiriani.

      1970 luvun alussa aloin hankkimaan ns "puhdasrotuisia", eli paperikoiria. Näiden paperikoirien jalostusrendi perustuu outoihin ihmismielen OIKKUIHIN , kuten rodun ulkonäköön tms. tällöin koiran perintötekijöistä menetetään POSITIIVISTA tai ´LUODAAN negatiivisia ominaisuuksia.

      Kun työskentelee koirien parissa alkaa ajan mittaan arvostamaan koirien fyysistä ja etenkin psyykkistä terveyttä.

      Laikoissa ja muissa ns alkukantaisissa roduissa jalostus on perustunut luonnonvalintaan, eli luonto on jalostanut metsästys / käyttö ominaisuuksiin, eli siihen miten niillä on saatu riistaa. Riistaverisyys siirtyy näillä "roduilla" itsestään selvyytenä jälkipolville. Jos jos ei siirry silloin on koiran terveydessä jotakin pielessä.? Riistaverisyys on erittäin dominoiva; eli voimakkaasi periytyvä ominaisuus
      Terveistä rriistaverettömistä koirista, jos niitä edes on olemassakaan?? tai muuten "pahapäisistä yksilöistä on ihminen tehnyt rukkaset, syöty, .tai ovat kuolleet nälkään.

      Näitä alkukantaisia rotuja oli Suomessakin aikoinaan, mutta nykyään lähimmät taitanevat olla itänaapurissamme Vienankarjalassa, josta eri kantoja kuumeisesesti etsitään.ja yritetetään viimeiset rippeet "pelastaa"

      Kiinnostaisi tietää lähinnä tämän ketjun aloittajasta lisää, eli kasvatusmetodeistasi yms ja selvittää, mistä ihmeestä tämä käsittämätön tuloksesi laikojesi parissa voisi johtua ?

      Pyrkikäämme pitämään keskustelu jatkossa ilman rotuennakkoluuloja, analyyttisenä, sekä asiallisena : )

    • Laikkuus

      Niin, minullakin on ollut nuita ns. "pohjasakan koiria" eli sekarotuisia, jotkut sanoo tosi inhottavallakin nimellä niitä.

      Elikkä minä toimin näin koirieni kanssa; kun pentu tulee (tai aikuinen) niin kaikki tapahtuu koiran ehdoilla, ja nyt ettei kukaan ymmärrä väärin niin selvennän että koiran "määräämään" tahtiin.

      Koira saa rauhassa totutella uuteen ympäristöön ja talontapoihin. Leikin parissa tulee nämä arkipäivän komennukset/ tottelevaisuus.

      Metsässä kuletaan silleen että koira on irti ( TOTTAKAI) ja jos pentu lähtee hajun/eläimen perään niin odotan paikoillani että pentu palaa siihen mistä läksikin. Kun ikää tulee lisää ja jäljittämis vaistot "pongahtavat" esiin niin sitten liikun vaikka koira olisikin jossain muualla, kyllä aikuinen koira osaa sen verran jäljittää.

      Sitten olen yrittänyt sitäkin että juoksutan toisen toimivan koiran kanssa että jos ottaisi oppia. Pauke pelkoa ei koirilla ole koska ne on pienestä asti siihen totutettu.

      Mielestäni menetelmissäni ei ole vikaa, en vain yksin kertaisesti enää usko nuihin geeni perimä juttuihin..

    • haulit hattuun

      joo jos koirassa ei ole metsästys intoa eikä vielä 3 vuotiaanakaan toimi on viisaampaa laittaa turvetta päälle.mielestäni laikkoja on paljon yli mainostettu

    • Laikkuus

      Minä en EDELLEEKÄÄN LOPETA KOIRAA VAIKKA EI IKINÄ MITÄÄN HAUKUISIKAAN!

      mutta se taitaa olla selvä että laikaa ei tähän taloon enää tule. Olen l´ötänyt sen "oikean" koiran :)

    • paaskaaa

      Laika= elämä pilalla

      Ei laikaa= Elämä kukoistaa

    • Laika on metsästäjän koira.Ei nuotiolla istuvien pössövattojen käyttöön. 6 on kova luku jo pilata koiria. Ota norjalainen. Minä palaan laikaan, PYSÄYTTÄVÄÄN hirvikoiraan, en perässä juoksijaan.

      • Toden Puhuja!

        Kuukkeli 1, viestiä kommentoin. Sanat laika ja pysäyttävä EI TODELLAKAAN kuulu samaan lauseeseen!!! Laika on mitä loistavin pien riista koira mutta on sitte heti luu kurkussa kun joku jänistä isompi tulee vastaan.

        Norjalaista, jämptiä ja pohjista voi jo todellakin kutsua PYSÄYTTÄVÄKSI KOIRAKSI.


    • Laikuus

      Ensinnäkin et tunne minua tai koiriani. Uskoisit nyt että ei se laika ole todellakaan muuta kuin kengänkiilotttaja. Ei niitä tarvitse näköjään pilata, ne on pilalla jo valmiiksi.

    • poronjäkälä

      Arvelen että ne on niintä etelän laikoja joilla ei totta puhuen tee mittään.täällä pyydetään eläkseen ja muualla huvikseen.21 vuotta pyytäny 50 hirviä enkä laikasta luovu rotuna. on muitaki rotuja kokeiltu ja saatu. mutta oikia laika paras.

      • gfhbjnkn.

        Mitää ttua sillä on väliä missä koira on. Lappalaisten katt5eettomalla leuhkuudella
        taas, opetettiin sikäläiset metsästämään hirviä 70-luvulla ja nyt ei kukaan muu
        mukamas osaa mitään.


    • laikuttaja

      Minulla on ollut itälaikoja 20 vuotta. Neljäs on menossa ja kaikkki ovat haukkuneet ja ajaneetkin, painostaneet, nostaneet ylös, noutaneet, tiedottaneet jne.... Kohteena on ollut sekä pien- että suurriistaa. Rotua ei ole tarvis tässä elämässä vaihtaa.

    • aivan sama mikä seon

      Mikä helvetti se on tämä ainainen intto näistä roduista? Aloittajalle, todellakin olet itse koirasi pilannut tai onnistunut jo 6kertaa valitsemaan sen pelaamattoman pennun. laitahan rek nro näkyviin niin kattellaan tuolta jalostusnetistä nuo siun koirat? ja tuosta koirien pelaamattomuudesta sen verran, että harmaita ja jämptejä menee monttuun vuodessa enempi pelaamattomuuden takia kuin laikoja syntyy kahdessa. eikä noilla kahdella edellä mainitulla voi metsästää kuin hirviä, suurin osa noistakin on enempi ajokoiria kuin pysäyttäviä hirvikoiria. (onhan se shellin baarissa kiva vouhottaa, että meidänpä koira seuras hirviä 150km) saattaa vain nuo kaadot jäädä melko vähiin , ei ne ainakaan omillelupa alueille kaadu. mutta mutta, joka rodussa on hyviä ja huonoja yksilöitä. lisäksi se mitä metsästät ja miten kandee miettiä ennen koiran hankintaa. Jos tykkää istua nuotiolla tai autossa ja vahdata gps:sää ja ajella koiranperässä satojakilometrejä, niin ehdottomasti jämy tai harmi. ps osalla koiria on luontainen lahjakkuus esim hirvelle, suurin osa kuitenkin on ns "käyntiin vedettyjä" yksilöitä. ei ole KVA arvo 6vuotiaaltakoiralta kovin hieno saavutus, tai kertoohan se huonosta riista vietistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4709
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1471
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1031
    Aihe