Kuivasilmäisyyden aiheuttamat ongelmat

Dry Eye

Toivoisin saavani kommentteja teiltä, joita vaivaa kuivat silmät, millaisia kaikenlaisia ongelmia normaaliin elämään tuo vaiva teillä aiheuttaa.
Olen täältä palstalta lukenut vuosikausiksi venyneistä ongelmajaksoista kuivasilmäisyyden vuoksi. Olen yksi tällainen, koska minulla on kuivasilmäisyys vaikeuttanut elämää jo yli kahdeksan vuotta.
Välillä tuntuu, että olemme lääketeollisuuden mannekiineja, koska tarvitsemme joka päivä keinokyyneleitä silmiemme kostutukseen. Näin olemme pakotetut ostamaan kalliita aineita. Miksi kukaan ei löydä syytä tähän vaivaan? Jokinhan kuivasilmäisyyden aiheuttaa? Miksi alkuperäiseen syyhyn ei löydetä poistajaa?

Oma kuivasilmäisyyteni on todella kivulias ja esim autolla ajaminen on lähes mahdotonta, koska silmiin sattuu niin paljon eikä niitä voi kertakaikkiaan pitää auki.
Tämä vaiva on tehnyt minusta lähestyökyvyttömän.
Nyt olen havainnut, että tämä ongelma on todella monilla , kuka auttaisi meitä.

16

12224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juu kyllä

      Vaimo alkoi käyttämään normaalia voita vähäsen joka päivä kevytrasvalevitteiden sijasta. Ilmeisesti auttoi.

    • Kuivaa on.

      Jokapäiväiseen elämään tosiaan vaikuttaa kuivasilmäisyys paljon. Jatkuvasti kirveltää tai kaihertaa joten asia on melkein koko ajan mielessä ja se on tietysti pois muusta tekemisestä ja ajattelemisesta.

      Itse käytän autoa ajaessa aina päivänvalon aikaan päänmyötäisiä aurinkolaseja (vahvuuksilla) suojaamassa silmiä. Puhaltimet minimille ja suuntaus poispäin.

      Olen yrittänyt löytää kirkkailla linsseillä tai auringossa tummuvia ajo- tai suojalaseja jotka olisivat sen näköiset että ilkeää pitää myös ihmisten ilmoilla esim. fillaroidessa. Ei ole löytynyt, ogelmana -6 diopterin miinukset.

      Tietokoneen käytön olen yrittänyt minimoida -mikä onkin insinöörin ammatissa tosi helppoa! No onneksi päässyt pikkupomoksi niin voi eniten tietokoneella puurtamista vaativat hommat delegoida. Mutta väkisinkin vaikuttaa työtehoon ja laatuun tämä vaiva. Tippojakin saa vähän väliä laitella.

      Kerronpa huviksi mitä hoitoja ilman tyydyttävää tulosta on kokeiltu oireiden lievittämiseksi (kun parannuskeinoa ei tosiaan taida olla):

      1. Kostutustippoja:"Vesimäisiä tippoja kuten Artelac ja Ocutears ja niiden lisäksi geelitippoja kuten Viscotears tai oftagel.

      2. Em. tippojen lisäksi tulehdusta lievittämään allergiatippoja kuten Lecrolyn, Lomudal tai Alomide.

      3. Kortisonitippoja (vain reseptillä).

      4. Kipua lievittäviä tippoja (vain reseptillä).

      5. Silmässä geeliytyviä tippoja kuten Systane. Silmälääkärit tätä tuotetta mainostavat että useimmat ovat tästä saaneet riittävän avun. No minä en saanut.

      6. Yöksi ja välin päiväksikin Oftan A-pant -rasvaa silmiin (vain reseptillä) tai reseptivapaana Vita-Pos tai Lacrilube.

      7. Lisää kaikkia mahdollisia tippoja mitä apteekista reseptittäkin saa... Ja tiuhaan ja pitkäkestoisesti.

      8. Alaluomen kyyneltiet tukittiin silmäpolilla väliaikaisilla silikonitulpilla jotta kosteus pysyisi paremmin silmissä. Ei huomattavaa vaikutusta joten pysyviä tulppia ei laitettu.

      9. Silmälamellejakin (reseptillä, silmäluomen alle laitettava ohut pötkylä kuivaa ainetta jonka tarkoitus vähitellen "sulaa" silmää voitelemaan) kokeiltu. Ei toimi minulla. Pitäisi ilmeisesti olla kosteutta omasta takaa sen verran että lamelli alkaisi liueta...

      10. Omega-3 -lisää, tyrniöljyä kokeiltu - joopa joo.

      11. Ilmankostutin himassa, ei siitä ainakaan haittaa ole ellei ala homeet kasvaa.


      Eli siinä oli nyt mitä on minun kuuden vuoden kamppailun aikana kokeiltu. Mutta toivoa en ole heittänyt että tähän jotain apua joskus tulee:

      1. Yritän löytää siedettävän näköiset, hyvin silmiä suojaavat lasit omilla vahvuuksilla.

      2. Amerikassa käyttävät lääkettä nimeltä Restasis joka lisää kyyneleritystä. Vaikuttava aine taisi olla syklosporiini tai jotain sinne päin. Jostain syystä euroopassa ei ole saanut myyntilupaa. Syklosporiinitippoja kuitenkin tehdään ilmeisesti potilaskohtaisesti sekoitellen joissakin yliopistoapteekeissa? Eräs lääkäri kertoi että Suomessa tulossa kokeiluun tuo syklosporiini sekoitettuna Oftagel -tippoihin...

      3. Pilokarbiinipillerit, tuotemerkki taisi olla Salagen, lisäävät kyyneltuotantoa. Tässä sitten haittana kuulemma sivuvaikutukset. Haluisin silti kokeilla jos muuta ei ole...

      4. Jenkkilässä myös tähän avuksi piilolinssejä jotka peittävät koko silmän, siis myös "silmämunan" jolloin kosteus ei karkaa.

      5. Geeniterapia tai kantasoluhoidot - sitten joskus...

      • dry eye

        Hei, kyllä on niin samanlainen lista konsteista, mitä sovellettu ja mitään apua ei tunnu löytyvän.

        Olen pian taas menossa lääkäriin, joten kiitos noista lääkkeiden nimistä. Kaikki mahdolliset reseptilliset ja reseptivapaat kostutukset ja geelit on tullut jo testattua.

        parempia aikoja odetellessa.


    • MAIREARJA

      Olen kärsinyt kuivasilmäisyydestä aika kauvan kokeilut kakkia mitä on neuvottu,

      nyt olen käyttänyt Bepanthen Eye silmätippoja joista olen saannut apua, nyt pystyn pitämään silmälasejakin ovat käteviä kerta-annos pakkauksia joista kuitenkin yhdestä pipetistä saa kaksikertaa.toivotan muillekin apua

    • Ox

      Hei!

      Minäkin kärsin kuivasilmäisyydestä vuosia. Silmäni olivat niin kuivat, että silmäluomet tarttuivat usein yöllä silmien pintaan kiinni ja kostutustippoja piti olla aina sängyssä, jotta sain hätätilanteessa silmäni avattua. Lopulta ryhdyin käyttämään öisin jopa silmävoidetta.

      Sitten jouduin ulkomaille muuton vuoksi sellaiseen tilanteeseen, etten saanut mistään käsiini silmien kostutusaineita. Tai ainakaan sellaisia, joita olisin uskaltanut silmiini pistää. Niinpä jouduin olemaan ilman. Olin aluksi aivan kauhuissani, mutta pian huomasin, ettei tilanne ollutkaan niin paha kuin pelkäsin. Ihmeekseni silmäni alkoivat vähitellen kostua itsekseen. Eivät niin hyvin kuin nuorena, mutta riittävästi.

      Olen ollut nyt ilman kostutustippoja jo pitkään ja ihan hyvin on mennyt. Olenkin tullut siihen tulokseen, että jos silmiä kostuttaa keinotekoisesti, ne tottuvat siihen, ja alkavat vaatia aina vaan enemmän kostuttamista.

      Tämä on minun kokemukseni ja tiedän, että kuivasilmäisyys voi johtua monesta syystä, joten kaikki eivät varmaankaan hyödy kostuttamisen lopettamisesta. Päätin kuitenkin kirjoitella tänne, koska oma elämäni helpottui valtavasti, kun silmäni alkoivat taas kostua itsekseen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos kostuttamisen keskeyttämiselle ei ole mitään vakavaa terveydellistä estettä. Oman kuivasilmäisyyteni syytä ei varsineisesti pystytty nimeämään, mutta minulla on acne rosacea ja olen atoopikko. Molemmat saattavat vaikuttaa silmien kostumiseen.

    • Elsa -50

      Hei. Minä olen myös kärsinyt kuivista silmistä. Pari vuotta sitten silmät tuli valolle araksi,niitä kirveli ym. Jouduin käymään Keskussairaalassa tutkimuksissa. Silmiin oli tullut haavaumia ja lääkkeeksi sain kortisoni tippoja,lisäksi kostutustippoja joudun käyttämään lähes joka päivä. Minulla on käytössä Oftan tipat. Nyt silmät ovat olleet tosi hyvät.

    • PL

      Oletko kokeillut Klarin Perfekt. Tämä on luontaistuote joka ainakin auttoi ystäväni jolla oli samat ongelmat, kuivat silmät. Hänellä ongelmat loppui kokonaan Klarin Perfektillä.

      Tuote saa ostaa ainakin täällä:
      www.clarinella.com

    • PL

      Oletko kokeillut Klarin Perfekt. Tämä on luontaistuote joka ainakin auttoi ystäväni jolla oli samat ongelmat, kuivat silmät. Hänellä ongelmat loppui kokonaan Klarin Perfektillä.

      Tuote saa ostaa ainakin täällä:
      www.clarinella.com

    • ärsyttävää

      LOPETA JO TUO MAINOSTUS! >:(

    • enää ei kirvele

      Itse kärsinyt "vasta" vuoden kuivasilmäisyydestä ja ikää nyt 46v. Olen kokeillut vaikka kuinka monenlaisia silmätippoja ja jo ajattelin,että tässähän kärsin lopun ikää.MUTTA en sitä yksinkertaista ohjetta tajunnut noudattaa,että niitä tippoja sinne silmään JOPA 4-5 KERTAA TUNNISSA!!! Laitoin silloin tällöin ja kuvittelin sen riittävän,mutta eihän se riitä!! Aloin tiputella todellakin min. 4 kertaa tunnissa viikon ajan ensin ja johan alkoi auttaa. Kirvely väheni parissa päivässä huomattavasti ja nyt pikkuhiljaa laittelen harvemmin. Jokaisen täytyy löytää se määrä,kuinka usein niitä laittaa ja miten hitaasti vähentää tippojen laittoa lopulta. Käytän Systane Balance tippoja lipidikalvon avuksi ja bebanthen tippoja lisäksi. Minulla tämä usein tiputtelu auttoi ja toivottavasti muillakin,jotka ovat liian harvakseltaan tiputelleet :-) On kuin elämä olisi avautunut uudestaan :-)

    • ROUVA667

      Kofeiinipitoiset tuotteet POIS niin silmät kirkastuu. Kokeilkaapa ainakin pari viikkoa. Kofeiini kuivattaa elimistöä, tottakait se kuivattaa silmätkin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kofeiini

      • kofeiinista

    • lääkäriin

      Kannattaa oikeasti ottaa selvää siitä mikä on laukaissut kuivuuden ja mitä tyyppiä kuivuus on, onko se esim. silmän lipidien puutetta vai itse kyynelnesteen puutetta. Kaikkiin on eri hoidot ja samat keinot ei tepsi eri sairaudenmuotoihin. Tärkeää on myös mahdollisuuksien mukaan pyrkiä eliminoimaan se tekijä mikä on aiheuttanut kuivasilmäisyyden mikäli se on joku muu kuin ikä. Taustalla voi olla mm. lääkitys tai liiallinen ilmastointi, ja tänä päivänä pääsääntöisesti molempiin voi jollain asteella vaikuttaa, esim. lääkityksen voi joitain poikkeuksia lukuunottamatta vaihtaa toiseen valmisteeseen jolla on ainakin lähes vastaava vaikutus.

      Kuitenkin jos noita eri tekijöitä ei pysty tunnistamaan tai oireilu on vakavaa niin kannattaa kääntyä silmälääkärin puoleen. Itse en ole vielä toistaiseksi joutunut sitä tekemään, mutta luulisin että TK:sta tai työterveydenhuollosta saa vakavemmissa tapauksissa kyllä lähetteen julkiselle silmälääkärille, jos ei ole varaa yksityiseen. Silmälääkäreillä on kyllä monia eri keinoja parantaa vaiva ja jos ne eivät toimi niin sitten on tukku eri reseptilääkkeitä, joita voi käyttää. Jos ei satu olemaan todella huonotuurinen niin joku keinosta varmaan tuo merkittävää apua. Tärkeää on kuitenkin ainakin käydä kokeilemassa nämä hoitovaihtoehdot jos vaiva alkaa esim. haittamaan työkykyä, siinä tapauksessa työterveydenhuolto kyllä varmasti enemmän kuin mielellään tekee tarvittavat järjestelyt, että pääsee silmälääkärille.

    • Luulis.auttavan

      Juokaa enemmäm vettä.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä, juokaa vettä, varsinkin heti herättyä. Itsellä ainakin on auttanut. Myös Oftagel tipat aamulla on auttanut.


    • Anonyymi

      Olin kaihileikkauksessa. Silmiini laitettiin kummankin leikkauksen aikana linssi. Luulin, että linssit aiheuttivat kuivasilmäisyyttä ja ylimääräistä vuotoa. Lääkäri kirjoitti reseptin silmägeelistä, jolle olin ilmeisesti allerginen. Ymmärsin sen vasta, kun yksityislääkäri neuvoi ostamaan ei-Kelakorvattavvia Systane Balance silmätippoja. Olen käyttänyt ko. tippoja nyt vajaan kolme päivää. Silmien punareunaisuus on pois eikä silmänympäryksissä tunnu ärsytystä.

      Tulin siihen tulokseen, että virkalääkärit joutuvat kirjoittamaan vain silmätippoja, joihin saa pienen kela-alennuksen. Kannattaisi siinä sivussa vihjaista, että punasilmäreunainen asiakas kokeilisi tippoja joihin ei sitä alennusta saa ;(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe