São Miguel marraskuussa

Marraskuun keskimääräinen maksimilämpötila Ponta Delgadassa jää hieman alle 20 C:n (19,6 C), yön minimi nousee melkein 14 C:een (13,9 C). Viime vuoden marraskuussa maksimipäivälämpötilat liikkuivat 13 C ja 21 C:n välillä.

Siirryttäessä joulukuuhun lämpötilat eivät radikaalisti putoa. Joulukuu on jotakuinkin yhtä lämmin (keskimääräinen maksimi 17,9C, minimi 12,6 C) kuin huhtikuu. Marraskuu puolestaan on yhtä lämmin kuin toukokuu; käytännössä marraskuu on lämpimämpi, koska maa, vesi ja rakennukset ovat kesän jäljiltä lämpimiä.

Marraskuu keskimääräinen sademäärä Ponta Delgadassa on 130,5 mm, mikä tekee siitä tammikuun jälkeen vuoden toiseksi sateisimman kuukauden. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on noin 20. Sademäärissä on vaihtelua vuodesta toiseen.

Marraskun loppuun mennessä meriveden lämpötila on laskenut 19-18 C:een.

Aurinkotunteja marraskuu on keskimäärin vajaa viisi vuorokaudessa. Azoreiden säälle on tyypillistä pilvisten ja aurinkoisten jaksojen vaihtelu ympäri vuoden. Kuun lopulla aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 7.44 ja laskee klo 17.33. Valoisalle ajalle kertyy siten pituutta 9 t 49 min.

Tuulen nopeus liikkuu tyypillisesti lukemissa 10-40 km/t (2,7 – 10,8 m/s). Puuskissa se saattaa nousta 75 km:iin. Syksyllä, talvella ja keväällä saattaa sumu hetkellisesti haitata mm. lentoliikennettä. Azoreiden korkeilla paikoilla sumua esiintyy yleisesti ympäri vuoden.

Marraskuu Azoreilla alkaa pyhäinpäivällä (Dia de Todos os Santos), jonka paikka portugalilaisessa kalenterissa on kiinteä, 1.11. Vainajia muistetaan kukilla ja jonkin verran myös kynttilöillä. Viime vuosina ovat edullisen hintansa ja kestävyytensä vuoksi luonnonkukilta vallanneet alaa tekokukat.
Matkailijalla on Ponta Delgadan keskustassa tilaisuus seurata haudoilla käyntiä São Joaquimin ja Fajã do Baixon hautausmailla. Niistä edellinen sijaitsee kauppakeskus Parque Atlânticon vieressä kadulla Rua Jácome Correia lähellä São Miguel Park -hotellia, jälkimmäinen taas kadulla Rua de São Gonçalo, Hipermercado SolMarin ja VIP Executive -hotellin lähimaastossa.

Pyhäinpäivä seuraa anglosaksista halloween-juhlaa eli noitien päivää, joka Azoreilla on saanut vahvan jalansijan lasten ja nuorten keskuudessa.

Pyhän Martin päivää (Dia de São Martinho) vietetään portugalilaisen kalenterin mukaan 11. marraskuuta – suomalaisessa kalenterissa Martin päivä on päivää aikaisemmin. Ponta Delgadassa Pyhä Martin päivän ajasta kertovat ravintoloiden ilmoitukset lehdissä erityisistä Pyhän Martin illallisista (jantar de São Martinho). Niiden erittäin perinteellisellä ruokalistalla on – kastanjoiden ja viinin lisäksi - tarjolla mm. caldo verde-keittoa, bacalhau com broaa (kapakalaturskaa mausteisten maissileipämurujen kera) ja chicharros com molho de vilãota (uppopaistettuja piikkimakrilleja rosvokastikkeella). Jälkiruokana kenties tyypillisin (mihin aikaan vuodesta tahansa) on riisivanukas, arroz doce.

Pyhäinpäivän aikaan ilmestyy Ponta Delgadan keskustan Gonçalo Velhon aukiolle (Praça de Gonçalo Velho Cabral) paahdettuja kastanjoita myyviä opiskelijoita.

Ponta Delgadan musiikki- ja muut tapahtumat sisätiloissa keskittyvät teattereihin Coliseu Micaelense(www.coliseumicaelense.pt) ja Teatro Micaelense (www.teatromicaelense.pt) sekä Portas do Marin satamakeskukseen. Coliseu Micaelensen marraskuun ohjelmasta mainittakoon mm. pontadelgadalaisen viihdekuoro Vox Cordisin 60-luvun populaarimuusikista koostuva konsertti (Sharing the Music) 12.11. Kansainvälistä tuotanto edustaa konsertti Celtic Feet – Irish Dance 19.11. Molemmat esitykset alkavat klo 21.30. Kuun loppupuolella (26.-27.11.) Coliseu Micaelensessa vierailee perinteinen joulusirkus (Circo de Natal). Sen iltaesitykset (klo 21.30) on tarkoitettu aikuisille.

Portas do Marin satamakeskus (www.portasdomar.pt) tarjoaa martinpäiväviihdettä 10.11. klo 21.30 itäsiiven puolella sijaitsevalla Tentorium-ulkoilmanäyttämöllä. 6. marraskuuta. saman satamakeskuksen alueella pidetään kansainväliset triatlon-kilpailut (2º Triatlon Internacional) klo 15 alkaen.

Sotamuseossa (Museu Militar, linnoitus Forte São Brás) on avattu azorilaisten panoksesta siirtomaasodassa (1961-1974) kertova näyttely. Muita näyttelytiloja Ponta Delgadan keskustassa ovat kaupungin kulttuurikeskus (Centro Municipal de Cultura), taideakatemia (Academia das Artes), galleria Fonseca Macedo (http://www.fonsecamacedo.com/paginainicial.php?ling=en) ja Museu Carlos Machadon (http://museucarlosmachado.azores.gov.pt/) kirkkotaiteeen osasto (Núcleo de Arte Sacra) ja Santa Barbaran luostari (Núcleo de Santa Bárbara), joissa molemmissa on meneillään erikoisnäyttelyitä.

Tästä tarinasta julkaistaan kohta puoleen pitempi versio linkkeineen kotisivuillani osastossa Minun azorini/Azorit/São Miguel kuukausittain. Tapahtumista Azoreilla kerrotaan sivuillani valikoidusti osastossa ”Azoreilla tapahtuu”. Kirjoittajalta antaa mielellään lisätietoja tapahtumista.

0

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

        Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
        Tv-sarjat
        187
        7436
      2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        42
        4322
      3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

        Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
        Seinäjoki
        26
        2135
      4. Haluan jutella kanssasi Nainen

        Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
        Ikävä
        19
        2059
      5. Onko mies niin,

        että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
        Tunteet
        27
        1889
      6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

        Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
        Ikävä
        77
        1696
      7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

        Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        35
        1681
      8. Haluisin suudella ja huokailla

        ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
        Ikävä
        22
        1629
      9. Tietysti jokainen ansaitsee

        Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
        Ikävä
        17
        1613
      10. Miksi näin?

        Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
        Maailman menoa
        39
        1428
      Aihe