Taideteollinen ala: Lapin vai Aalto-yliopisto?

heebbu

Löytyykö täältä taidealan opiskelijoita? Olen harkinnut hakevani ensi keväänä graafista suunnittelua opiskelemaan. Kaupunkeina Helsinki ja Rovaniemi ovat varmaan mahdollisimman erilaiset, mutta entä itse opinahjot? Aalto on toki SE taideteollinen korkeakoulu, mutta tuskinpa tuo Lapin yliopistokaan kökkö on. Sinne ehkä helpompi päästä(?), mutta toisaalta jos kuitenkin yrittäisi molempiin... kaikki kokemukset, ajatukset jne tervetulleita! Myös tasokkaista amk-koulutuksista (onko niitä? Lahtea pidin ennen laatuisana, mutta taannoinen opiskelijan pidättäminen mahdollisena koulusurmaajana on muuttanut ajatukseni! Turun piirustuskoulu?)

18

4095

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mietteitä taiteesta

      Turun piirustuskoulu on kaiketi suomalaisista yksiköistä SE. Huippua on tosin vain kapea animaatiokärki. Aalto tuottaa hyvää bulkkia teollisuudelle ja vahvuus on insinöörikoulutuksen läheisyys.

      Lähinnä kannattaisi miettiä akselilla Aalto, Turku ja EU. Parhaat italialaiset ja ranskalaiset vaihtoehdot ovat hyviä. Pariisia pidettiin aikoinaan erinomaisena, mutta sieltä on tullut viime vuosikymmeninä lähinnä huippu arkkitehtejä. Milano?

      http://www.finlande.campusfrance.org/fi/node/6568

      Taidealojen opiskelua haittaa, jos kielivalinta on ollut vain englanti. Alalla tulee osata ainakin jotain valtakielistä: italia, ranska ja ehkä venäjä. Jos valitset kotimaisen vaihtoehdon, kannattaa satsata jatko-opiskelujen vuoksi kieliin. Lisäksi tulee tarkastaa, että suomalainen tutkinto vastaa bolognansopimuksen mukaista kandia, jolloin jatko-opinnot voi tehdä missä vain.

    • heebbu

      Kiitoksia vastauksesta. Minulla on ulkomailla opiskelun suhteen se probleemi, että yksi yliopistotutkinto on jo alla, joten tukikuukaudet kävisivät todella äkkiä vähiin... toki töitäkin voi tehdä, mutta koko tutkinto ulkomailla voisi tulla kuitenkin varsin kalliiksi. Mites Lappi? Eikö siitä ole kerrassaan mitään sanottavaa? :)

      Graafinen suunnittelu kiinnostaa, koska haluaisin kuvittajaksi. Kuvittelen graafikon koulutuksen antavan siihen monipuolisimmat eväät, liekö niin...? Kuvataiteilijakin voisi olla mahdollinen tutkinto, mutta ateneumiin on käsittääkseni varsin vaikea päästä ja amk-kuvataideopetuksen tasosta en ole ihan vakuuttunut...

    • lahtis

      "Mietteitä taiteesta" on minusta hieman hakoteillä. Ei Turun piirustuskoulu tai nykyisin Turun AMK:n taidekoulu (tai mikä onkaan) ole graafisen suunnitelun tiimoilta mikään "se" juttu. Graafisen suunnitelun puolella TAIK (siis nyk. Aalto) ja Lahden amk:n muotoiluinstituutti ovat kovia sanoja.

      heebbu:lle. Ateneum on museo. Kuvataideakatemia on Suomen korkeinta kuvataiteellista koulutusta antava opinahjo - taideyliopisto. TAIK ja Lapin yo:n taiteiden tiedekunta keskittyvät kai enemmän muotoiluun kuin taiteeseen - toki kummassakin voi opiskella kuvaamataidonopettajaksi. Koulusurmaajajupakka Lahdessa ei liity graafisen suunnittelun puoleen (eli muotoiluinstituuttiin) mitenkään. Jupakka tapahtui taideinstituutin puolella. Toisaalta ei kannata uskoa asian tiimoilta kaikkea asianomais(t)en kirjoittamaa - se jupakka oli käsittääkseni kaikin puolin aika sekava juttu. Eli muotsikka ja taideinsituutti olivat erillisiä Lahden amk:n laitoksia silloin, kun tuo koulusurmaajajupakka tapahtui. Nykyisin ne ovat kai hallinnollisesti samaa laitosta, mutta silti esim. sijaitsevat ihan eri rakennuksissa.

      Niin, jos nyt sitten taidekoulutusta harkitset, joka on siis eri asia kuin graafisen suunnittelun opiskelu, niin AMK-tasolla kuvataidekoulutusta on tarjolla esim. Lahdessa, Turussa (se mainittu piirustuskoulu), Tampereella, Kankaanpäässä ja Imatralla. Taidekentällä nämä kaikki ovat ihan arvostettuja. Tosin apurahapuolella homma menee paljolti niin, että paikallisesta AMK:sta valmistuneet saavat paikallisia apurahoja - muilla on vaikeampaa. Kansallisella tasolla sitten akatemian kasvatit ohittavat aika helposti AMK-väen. Vaikka toki taidealalla apurahojen kannalta myös meriiteillä (eli näyttelyillä ynnä muulla) on vatlavasti merkitystä, ei vain koulutuksella.

      Näillä eri taidekouluilla on käsittääkseni hieman painotuseroja, ja esim. Lahti on aika tavalla painottunut kai maalaukseen, Tampere mediataiteeseen, Imatra grafiikkaan jne. Sitä en osaa sanoa, mistä saisi parhaiten eväitä kuvittajaksi, mutta ehkä paras tausta kuitenkin on esim. TAIKin tai Lahden muotsikan graafinen suunnittelu tai Lapin yo:ssa graafinen suunnittelu, ei ehkä niinkään kuvataitelijan koulutus.

      Ja siis kyllä, esim. Lahden amk:n muotsikka on todella kovatasoinen - tutkihan hieman esim. tunnettujen muotoilijoiden ynnä muiden taustoja. Esim. Harri Koskinen on opiskellut Lahdessa ja sitten muistaakseni TAIKissa. Kustaa Saksi (jonka luulisi olevan tuttu nimi, jos on kuvittamisesta kiinnostunut) on myös Lahdesta valmistunut.

      Opiskelupaikan saamisesta. Mainitsit, että "Ateneumiin" eli kuvataideakatemiaan on vaikea päästä. No, sama pätee kyllä näihin kaikkiin ed. opinahjoihin, koska kulttuurialan opiskelupaikat ovat todella haluttuja. Tuskinpa Lapin yliopistoonkaan on ihan helppo päästä.

      Täytyy vielä myöntää, että vedän kotiinpäin eli Lahden suuntaan, joten ei tämä toki ole mitenkään puoluteeton kommentti.

      • lahtis

        Äh, lisäys.

        Kulttuurialan koulutuspaikkoja ollaan kovasti karsimassa. Yliopistot taitavat säilyä tältä meiningiltä, mutta amk-puolella karsintaa on tapahtumassa. Kuvataiteen puolella mm. Lahden taidekoulutus on yksi, joka saattaa loppua. Tämä ei kuitenkaan koske siis muotoilun puolta Lahdessa eikä näin ollen myöskään graafista suunnittelua.

        Niin, piti sekin vielä mainita ja mainostaa, että onhan Lahtikin osa muotoilupääkaupunkia, ja osasyynä tähän on juuri Lahden amk:n muotoiluinstituutti.


      • Eri mieltä

        Lahti oli parikymmentä vuotta sitten ihan kova tasoinen opinahjo. Nyt käytännössä kovaa kansainvälistä kärkeä Suomessa edustaa vain turkulaisten animaatiokoulutus.


    • Lahtis

      Jaksan olla eri mieltä nimimerkin Eri mieltä kanssa.

      Kyllä Lahden muotsikka on yhä kovatasoinen, tai opiskelija-aines ainakin on hyvätasoista. Ohessa joitain meriittejä parilta viime vuodelta:

      ----------------------

      -Aapo Huhta Vuoden nuori lehtikuvaaja 2011
      Lehtikuvaajarahasto julkisti Vuoden 2011 nuoren lehtikuvaajan 24.9. Turussa Suomen Lehtikuvaajat ry:n Syyspäivillä. Vuoden 2011 nuori lehtikuvaaja Aapo Huhta (s. 1985) on helsinkiläinen freekuvaaja, joka opiskelee tällä hetkellä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa kolmannella vuosikurssilla.


      -Muotoilun koulutusohjelma ammattikorkeakoulujen laatuyksiköksi vuosille 2010–2012



      -Muotoiluopiskelijalle menestystä D&AD Student Awards -kilpailussa
      Japanin Kyoto Institute of Technologyssa vaihto-opiskelijana ollut Muotoiluinstituutin pakkausmuotoilun kolmannen vuosikurssin opiskelija Ilari Laitinen on ehdolla arvostetun Yellow Pencil -palkinnon saajaksi "Environmental Design" -sarjassa tämän vuoden D&AD Student Awardseissa Lontoossa


      -Graafisen suunnittelun opiskelijoille kunniamaininta Vuoden Huiput 2010 -kilpailussa
      Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin graafisen suunnittelun opiskelijat Aleksi Ahjopalo, Lauri Toikka ja Lauri Tujula on palkittu kunniamaininnalla Vuoden Huiput 2010 -kilpailussa sarjassa Nuoret luovat.


      -Marika Häkkisen opinnäytetyö palkittiin Thesis 2010 -kilpailussa
      Thesis 2010 -kilpailuun osallistui 185 opinnäytetyötä. Kulttuurialan opinnäytetyösarjassa (I-sarja) palkittiin neljä opinnäytetyötä 1.000 euron stipendillä. Muotoiluinstituutista valmistuneen muotoilija (AMK) Marika Häkkisen opinnäytetyö "Nallenpolku 1. Ateljeerivitalon kunnostussuunnitelma" oli yksi palkituista. Kaikkiaan kuudessa eri sarjassa palkittiin 20 opinnäytetyötä.

      -Juri Karisen opinnäytetyölle "Millennium Yacht Design Award" -palkinto
      Jahtimuotoilun kansainvälinen kilpailu ”Millennium Yacht Design Award” on nyt järjestetty kahdeksannen kerran Italiassa, Carrarassa, Seatec-messujen yhteydessä. Messut keskittyvät superjahti- ja laivasuunniteluun sekä tekniikkaan että alihankintaan.

      -Marion Robinson menestyi Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailussa
      Graafisen suunnittelun pääaineen aikuisopiskelija Marion Robinson on palkittu Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailun Taidekirjat ja valokuvateokset -sarjassa. Marion on suunnitellut Miniprint Finland 2010 -näyttelyn näyttelyluettelon

      -Heikki Juvonen palkittiin Ranskassa
      Muotoiluinstituutista valmistunut teollinen muotoilija ja nykyään Lontoon Royal College of Artissa opiskeleva Heikki Juvonen voitti Ranskassa Citroënin autosuunnittelukilpailun.

      -Tea Tauriainen voitti Suomen Pankin 200-vuotisjuhlalogokilpailun
      Graafisen suunnittelun kolmannen vuosikurssin opiskelija Tea Tauriainen voitti Suomen Pankin 200-vuotisjuhlalogokilpailun. Voittoisa Joutsen-logo julkaistiin Suomen Pankissa tammikuussa 2011.

      -Yonna Moriya on Vuoden Nuori Suunnittelija 2010
      Vuoden Nuori Suunnittelija 2010 -kilpailun on voittanut Yonna Moriya työllään ”CHNM”. Moriya opiskelee Lahden ammattikorkeakoulussa muoti- ja vaatesuunnittelua.

      -Radon suunnittelukilpailun voitto Tatu Vuoriolle
      Rado, kansainvälinen kellofirma, julisti kesällä 2010 online-kilpailun muotoilijoille. Yksi kilpailuun osallistuneista oli Muotoilu- ja taideinstituutista vastavalmistunut muotoilija Tatu Vuorio.

      -PacTec 2010 -pakkauspalkinto Muotoilu- ja taideinstituutille – Design Institute wins PacTec 2010 packaging prize
      Suomen Messusäätiön myöntämä 10.000 euron PacTec 2010 -pakkauspalkinto on myönnetty Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin pakkausmuotoilu ja grafiikka -pääaineelle. Nyt neljättä kertaa jaettava palkinto luovutetaan PacTec, GrafTec ja FoodTec -messujen yhteydessä 21.9.2010.

      -Habitare-suunnittelukilpailun voitto Muotoiluinstituutin opiskelijoille
      Habitare-suunnittelukilpailun ovat voittaneet Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kalustemuotoilun 3. vuosikurssin opiskelijat Arttu Kuisma ja Janne Melajoki työllään ”Rrround”.

      -Aivan! -muotoilustudiolle Vuoden nuori muotoilija 2010 -palkinto
      Vuoden nuori muotoilija -palkinnon vuonna 2010 sai kaksi muotoilijayhteisöä: Aivan! ja Imu. Aivan! on osakeyhtiömuotoinen muotoilustudio, johon kuuluvat Muotoiluinstituutista muotoilijoiksi valmistuneet Jarkko Jämsén, Antti Mäkelä, Mikael Silvanto ja Saku Sysiö.

      Täältä lisää: http://www.lamk.fi/muotoilu/ajankohtaista.html

    • heebbu

      Kiitos lahtis vastauksistasi. ja sori, nimitin kuvataideakatemiaa entisellä nimellään eli ateneumiksi... joka ei toki ole kaikkien tiedossa.

      Sinänsä ei kiinnosta pätkän vertaa, onko opiskelijamateriaali missäkin kovatasoista, vain opetuksen taso kiinnostaa. Kaikki nuo palkinnot ja nimityksethän ovat loppujen lopuksi yhtä tyhjän kanssa (ehkä pl. laatuyksikkö)... siis omaa itseäni, omaa kehitystäni ajatellen. Lahti vain kaupunkina on vastenmielinen, minkä lisäksi olen kovin akateemisesti orientoitunut (tarkoittaen etten vain näe itseäni amk-opiskelijana...) Ja riippumatta siitä opiskeliko kouluammuskelijana pidätetty henkilö rakennuksessa A vai B, on tuo koko tapahtuma äärimmäisen huonoa mainosta Lahden amk:lle.

      Toki lahteen on helpompi päästä opiskelemaan kuin taikkiin tai ateneumiin. lahteen graafista suunnittelua opiskelemaan v. 2011 pääsi 11 % ennakkotehtävät palauttaneista (vuonna 2010 6,2 %). Kuvataideakatemiaan kandintutkintohakijoista vuonna 2010 hyväksyttiin 2,5 % (kaikista hakijoista, ko-kohtaisia tilastoja en löytänyt), taikkiin graafisen suunnittelun ohjelmaan 2,9 % (lappiin 7,7 %).

      Edelleen kaipaan vastauksia ketjuun, mielellään myös muilta kuin ko. oppilaitoksissa parastaikaa opiskelevilta / niistä hiljattain valmistuneilta :)

    • lahtis

      heebbulle.

      En opiskele itse muotsikassa enkä taideinstituutissa, mutta nämä ja toisaalta kuvataideala ovat tuttuja muuten.

      Jos olet akateemisesti suuntautunut, niin sitten ei ehkä kannata edes harkita ammattikorkeita. Toisaalta kannattaa tehdä itselle selväksi, kumpi on enemmän omankaltainen paikka: taide- vai muotoilualaa painottava oppilaitos, eli siis kuvataideakatemia vaiko TAIK (tai kenties se Lapin yo). Kannattaa tutkailla aika tarkkaan opinto-oppaat läpi ja selvitellä, mitä eri oppilaitoksista valmistuneet ihmiset ovat tehneet. Karkea jako ja tarkoituksellinen kärjistys: kuvataideakatemiasta valmistuu vapaita taiteilijoita, TAIKista valmistuu mainostoimistoväkeä.

      Myös ilmapiiri on käsittääkseni varsin erilainen - ja opiskelu on ymmärtääkseni hyvin erilaista. TAIKissa ollaan kuulemma varsin ura- ja bisnesorientoituneita, kun taas kuvataideakatemia on ilmapiiriltään ehkä astetta boheemimpi (tosin enää mielikuva renttutaiteilijoista ei ehkä pidä aivan paikkaansa). Samantyyppinen jako näkyy jo Lahden muotsikan ja taideinsituutin välillä - ja jako muuten näkyy ihan fyysisesti jo siinä, millaisessa ympäristössä opiskellaan. Onkin - siis sinun itsesi kannalta - aika turha vertailla graafisen suunnittelun sisäänpääsyä (olipa kyse TAIkista, muotsikasta tai Lapin yo:sta) kuvataideakatemian sisäänpääsyprosentteihin. Nämä ovat erityyppisiä koulutuksia. Helsingissä tosin on se hyvä puoli, että halutessaan voi tietysti opiskella hieman ristiin JOO- eli joustavan opinto-oikeuden turvin.

      Mutta on noilla meriiteillä mielestäni ainakin se merkitys, että ymmärtääkseni muotsikassa juuri opettajat kannustavat ja avustavat opiskelijoita osallistumaan noihin eri kilpailuihin, joita tuossa meriittilistalla on. Menestys kilpailuissa taas kai kertoo opiskelijoiden tasosta ja mahdollisesti myös siitä, että jotain on opittu (ja siis myös opetettu).

      Ja kyllä, koulusurmaajajupakkaan liittyen, on sillä merkitystä että laitokset ovat aivan eri paikoissa - ne ovat sekä fyysisesti että hengeltään hyvin erilaisia paikkoja. Vaikka taideninstituutti onkin osa Lahden amk:ta (ja nykyisin hallinnollisesti yhdessä muotsikan kanssa), on se varsin omanlaisensa paikka - se on kuin eräänlainen boheemi pikku saareke.

      Lopuksi. Lahti voi olla vastenmielinen - eihän tämä mikään maailman napa tai onnela ole. Toisaalta itselläni on aikamoiset ennakkoluulot Rovaniemeä kohtaan. Tai voihan se olla ihan ok paikka, mutta minusta se on liian pohjoisessa.

    • Vaihtoehto Lapista
    • OZON1

      Olen käynyt Lapin yliopiston teollisen muotoilun linjan ja valmistunut sieltä maisteriksi. Voin omasta puolestani sanoa, että sillä tutkinnolla ei työllisty eikä tee mitään. Älä mene sinne. Opettajat on siellä aika turhautuneita oman työnsä heikkoon arvostukseen, enkä pitänyt siellä olevia ns. professoreita minään ruudinkeksijöinä. Jotkut poikkeustapaukset saattavat työllistyä, mutta noin keskimäärin sieltä valmistuu työttömäksi. Olen nähnyt Lapin yliopiston opiskelijoita kenkäkauppiaina. Jos haluat muotoilijana töitä sinun pitää lähtökohtaisesti olla erittäin lahjakas ja työteliäs. Silloin automaattisesti sinun paikkasi on Aalto yliopisto eli entinen Taik. Jos et sinne pääse älä ryhdy muotoilijaksi. Muotoilijoiden työtilanne on erittäin heikko myös Ylen verkkosivujen mukaan. Harkitse asiaa vielä kahdesti - äläkä Lapin yliopistoa ollenkaan.

      • heebbu

        ozoonillahan on tiukkaa tekstiä! en siis ole harkinnutkaan muotoilua, vaan graafista suunnittelua. ja haluaisin perinteiseksi kuvittajaksi, en varsinaisesti graafiseksi suunnittelijaksi. en ole siis hakenut vielä minnekään, ensi vuonna? joten kokemuksia otetaan vastaan edelleen.
        muotoilualalla on varmaan aika vähän työpaikkoja, ja helsingin alueella nekin. kaitpa siellä opiskelevat pääsevät töihin helpommin käsiksi?


      • kuvittajaksi
        heebbu kirjoitti:

        ozoonillahan on tiukkaa tekstiä! en siis ole harkinnutkaan muotoilua, vaan graafista suunnittelua. ja haluaisin perinteiseksi kuvittajaksi, en varsinaisesti graafiseksi suunnittelijaksi. en ole siis hakenut vielä minnekään, ensi vuonna? joten kokemuksia otetaan vastaan edelleen.
        muotoilualalla on varmaan aika vähän työpaikkoja, ja helsingin alueella nekin. kaitpa siellä opiskelevat pääsevät töihin helpommin käsiksi?

        heebbu:
        jos haluat kuvittajaksi ja olet riittävän lahjakas alalle, et tarvitse siihen erikseen koulutusta. kouluissa (graafinen suunnittelu, esim. taik) ei opeteta sinulle omintakeista tyyliä tai piirustustaitoa, se on siis kuitenkin oivallettava ja harjoiteltava itse.

        toki graafisen suunnittelun opiskelu tukee kuvitustyötä, mutta ei ole kannattavaa käyttää siihen 3-4 v, jos et edes halua tehdä töitä graafisena suunnittelijana. lyhyemmässäkin ajassa voit työstää itsellesi kunnollisen portfolion ja sitten vaan työnhakuun. Maailma on täynnä tekstejä ja aiheita, joiden kuvittamista voit harjoitella omalla ajallasi mielin määrin, vaikka muun palkkatyön ohessa. netissä on myös ilmaisia verkostoja joissa voi hakea töilleen palautetta ja tutkia mitä muut tekevät.

        mieti millaisia töitä haluat ja mitä mahdolliset asiakkaasi/työnantajasi etsivät, ja toteuta portfolioosi juuri sellaisia kuvia, omalla tyylilläsi. ota sinne pelkästään parhaat työsi. jos sinulla ei ole tarpeeksi 100%-tasokkaita töitä, tee niitä lisää, mielummin kuin täytät loput jollain sinne-päin-töherryksillä.

        kuvitustöiden saannissa oikeasti tärkeintä on kiinnostava, tasokas portfolio. toiseksi tärkeintä on saada julkaistuja työnäytteitä (voi olla että joudut tekemään ensin jotain duuneja huonoillakin sopimuksilla tai ilmaiseksi, jotta pääset alkuun). cv:tä tai koulutuksia ei yleensä edes kysellä.

        jos koet, että et ole riittävän hyvä piirtämään ollaksesi kuvittaja tai tehdäksesi portfoliota, vaan tarvitset siihen vielä vuosien koulutusta, olet luultavasti hakoteilla. jos taas olet oikeasti hyvä, niin pääset kyllä alkuun ilman mitään alan koulutustakin. lahjakkaille tekijöille on aina kysyntää, myös kaikkein suosituimmilla aloilla. tsemppiä!


      • Samaa mieltä

        olin itse Lapissa vuoden, opettajat tosiaan vaikuttivat tosi turhautuneilta työhönsä ja varsinkin nyt kun koko koulu on evakossa sieltä on kadonnut se "taiteellinen ilmapiiri". Muutama lahjakas oppilas löytyy, mutta suurin osa on sellaisia jotka eivät ole minnekään muualle päässeet.


    • ozon1

      Tosiaan: Jotkut nerot maailmanhistorian aikana ovat tosiaan olleet itseoppineita. Toisaalta olen törmännyt taide alallakin tilanteisiin, joissa papereita ja C.V.tä on kysytty ja katsottu. Ei koulutuksesta haittaakaan välttämättä ole, mutta jos perusasiat eivät ole kunnossa ei pelkillä papereillakaan tee mitään. Onhan se vähän epäilyttävää, jos työhistoriassa on pahoja aukkoja. Ei se tee hyvää vaikutusta. Herää kysymys, että miksi niitä aukkoja on. Onko hakija ollut pitkään esim. sairaana psyykkisten ongelmien takia, eli onko hän hullu. Jos hakija on selvästi hullu, niin ei se mitään töitä saa. Siis tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä. Tämä on sellainen yhteiskunta, että täällä pitää olla hyvä työhistoria ja töitä pitää tehdä koko ajan menestyäkseen kuin olisi tuli perseen alla. Monet uupuvat ja päätyvät kuntoutustuelle. Suomessa syödään ennätysmäärä psyykelääkkeitä.

      Mitä tulee taiteelliseen lahjakkuuteen, on se aika vaikeasti määriteltävissä oleva käsite. Viittaan taas taiteen historiaan ja nero kultteihin: Monet taiteilijat, jotka ovat oikeasti lahjakkaita näkijöitä ei ole elinaikanaan ymmärretty. On ehkä onnettomuus muotoilijalle, jos hän on edelläkävijän kaltainen näkijä. Työt voivat olla lahjakkaita, mutta kun niitä ei kukaan tajua, ei siitä ole mitään hyötyä teollisessa tuotannossa. No - on selvää, että kaikkien huonoiksi arvioitujen tekijöiden työt ovat tällä tavalla "väärinymmärrettyjä". Minusta Lapin yliopistoon on muotoiliulinjalle liian helppo päästä ja sitten siitä seuraa, että ei pärjää kilpailussa kun valmistuu. Lapin yliopistossa on paljon huonoa ainesta, myös opettajien joukossa mielestäni.

      • Ozon1

        Tarkoitin siis sanoa: kaikkien huonoiksi arvioitujen teollisten muotoilijoiden työt tuskin ovat Van Goghin tavoin väärinymmärrettyjä töitä . Ne ovat vain aidosti huonoja töitä, ei muuta.


    • heebbu

      Kiva että keskustelu jatkuu. En siis tosiaan ole kiinnostunut muotoilusta vaan vain ja ainoastaan kuvittamisesta. Ja olen itsekin tullut siihen tulokseen, että en lähde opiskelemaan graafista suunnittelua tai mitään muutakaan taide(teollista)alaa tutkintotavotteisesti (korkeintaan joitain kursseja esim. avoimessa (onko niitä...?), jos elämäntilanne ja asuinpaikkakunta niin sallisi). Kiva että "kuvittajaksi" on samaa mieltä!
      Omasta piirustustaidostani en kylläkään enää osaa sanoa yhtään mitään. Nuorempana olin aina paras, nyt olen kai hukannut lahjakkuuttani keskittymällä ihan muihin asioihin.

      Olisi kai pitänyt kuunnella kuviksenopeja ja lähteä opiskelemaan sellaiseksi itsekin - olisi saanut piirustusoppia ja samalla edes jossain määrin työllistävän tutkinnon. Joskaan ei kai kuviksen opettajien työtilanne mikään paras mahdollinen ole...?

    • muotoilunvaltakunta
    • Anonyymi

      Taiteiden tiedekunnassa saa turpaan ihan huolella jos tiedät opiskelemastasi alasta edes perusteet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      320
      7600
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      176
      1853
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1382
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1251
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1231
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      56
      1181
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe