Raakakuitu/ravintokuitu?

Kuiduista tietämätön

Olen tässä ummetusvaivaisen kissani takia tarkastellut kissanruokien pakkausselosteita ja niiden kuitupitoisuuksia. Ainakin Royal Caninin kuivaruuissa on mainittu sekä raakakuitu että ravintokuitu. Osaisikohan kukaan fiksumpi kertoa mitä nuo tarkottavat ja mitä eroa niillä on keskenään?

14

7524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dddddfsdfdfsdsfsdf

      En valitettavasti osaa tuohon vastata..


      Mutta jos et ole jo kuullut, niin ummetusta voi auttaa esim .kaurahiutaleilla/leseillä ! Eli sille voi antaa hiutaleita/leiseitä pelkiltään ruoan joukossa tai puuron muodossa.

      Uskon muutenkin, että juuri raksut aiheuttavat kissoille ummetusta. Siirtyisin itse kunnon lihaan :)

      Mutta tosiaan en ole lääkäri. Kannattaa viedä kisu eläinlääkärille ja syöttää niiden vinkkien mukaan.

    • Kuiduista tietämätön

      Luulin jo vastanneeni tähän, mutta en sitten näköjään vastannutkaan, joten otetaanpa uusiksi. Eli: kissani on eläinlääkärin hoidossa kyllä jo. Ajattelin kysyä tätä kuituasiaakin eläinlääkäriltä, mutta kyselen nyt ensin täältä, jos joku osaisi vastata.

      Ja raksuja meillä syödään todella minimaalisesti juurikin siitä syystä, että kuivaruoka helposti vain pahentaa ummetusta. Olen kuitenkin tarjonnut kissalleni märkäruuan ohella pieniä määriä Royal Caninin Fibre Response -raksuja, sillä kyseinen kuivaruoka on tarkoitettu nimenomaan ummetuksen hoitoon. Tarjoan raksut liotettuina.

      Olen kyllä kuullut, että kaurahiutaleista ja -leseistä voisi olla apua. Siitä en tosin ole varma tulisiko ne antaa raakoina vai kypsennettyinä ja minkä verran niitä tulisi tarjota. Tietäisikö joku kertoa jotain ohjetta tähän?

    • edellinennnnnnn

      Joo itse olen miettinyt ihan samaa!! Eli määrää... Sitä ei tunnuta kertovan missään näissä nettisivustoilla.


      Niin ja raakakauitu on käsittelemätön kuitu! Ravintokuitu on liukenematon kuitu. Tiedä sitten mitä tarkoittaa...


      http://kissawiki.brandson.fi/wiki/index.php/UKK_Ummetus Tässä juttua vielä ummetuksesta.
      Toki lääkärien neuvot ovat aina yleensä oikeita ja toki kannattaa häntä kuunnella, mutta olen yhä sitä mieltä, että oli raksu sitten ummetukseen, virtsongelmiin taikka karvanlähtöln, ovat ne silti aina huonoa ruokaa.. Mielummin ostaa sitten vaikka ummetukseen tarkoitettua märkäruokaa...

      Keksit ja murot eivät ole meille ihmisillekään hyvää ruokaa ja me olemme sentään sekasyöjiä. Kissat ovat lihansyöjiä, eli niille tuollaiset vilja ja tuhka raksut eivät ole luonnollista ruokaa..

      Suosittelisin kokeilemaan ihan täysin erilaista ruokavaliota, koska jos kissallasi ei ole mitään sairautta löydetty (paksusuolen syöpä, karvapallerot jne), on ummetuksen johduttava ruoasta. Eli kissalle pelkkä Barf-ruokavalio käyttöön tai sitten esim. annetaan kaksi kertaa päivästä laadukasta märkäruokaa ja kerran päivästä lihaa...

      barfin kanssa täytyy antaa kissoille luujauhetta, ja kaikki täytyy laskea tarkkaan, joten sitä pitäisi ehdottomasti opiskella ennen kuin aloittaa. Toki voi kalsiumin tarpeen koravat esim. myös multicatilla.

      Jo syöttää vain 1/3 lihaa voi antaa kissalle 1/3 annostuksen multicatista, tai olla antamatta. Ihmiset ovat vähän erimieltä tästä.

      Possusuikaleet ovat eisim yleensä kaikkien kissojen mieleen.

      Itse poistaisin siis kisun ruokavaliosta kaikki valmiit hiilarit ja kasvikset, koska usein kissojen ruoissa hiilarit ovat huonoja hiilareita ja turhaa huttua. Kissan tulee kuitenkin saada n. 1 prosentti ruoastansa kuituja. Eli 100g ruoka-annospussissa tulisi olla 1g. Eli jos esim syöttää pelkkää barffia, punnitsee kissan ruoat ja laskee paljon päivässä antaa kuitulisää. Sitten laskee vain paljonko esim kaurahiutaleita tulisi antaa, että saadaan oikea kuitumäärä.

      Ne voi tosiaan laittaa raakana lihan joukkoon (kisu ei kyllä välttämättä tykkää) tai sitten keittää puuroksi, esim lusikallinen puuroa ja antaa se suoraa kissalle. Ihan miten kissa tykkää.. Toki ensin täytyy laskea se määrä :)

      Kannattaa googlailla esim. Barffia, siellä on hyviä neuvoja juuri tuon kuidun saannin suhteen.

    • Kuiduista tietämätön

      Ihan ensin, kissani ummetus ei johdu ruuasta. Kissa on tutkittu eläinlääkärissä läpikotaisin ja diagnoosi on hermovauriosta johtuva hypomotiliteetti. Eli hermovaurio on aiheuttanut sen, että paksusuolessa ei ole tarpeeksi liikettä työntämään ulostemassaa kunnolla eteenpäin.

      Mihin muuten perustat väitteesi, että liha olisi ummetuskissalle hyväksi? Onko asiasta tutkimustuloksia tms? Eräs eläinkaupan myyjä muuten sanoi, että todella lihapitoinen ruokavalio saattaa joskus pahentaa ummetusta, mikä on sinäänsä ristiriitaista, sillä kissa on lihansyöjä.

      Kehoitit ostamaan ummetukseen tarkoitettua märkäruokaa. Ostan sitä kyllä heti kun eläinkauppa tilaa sitä lisää valikoimiinsa. On päässyt tuote loppumaan. Ummetukseen tarkoitettua märkäruokaa tuntuu muutenkin olevan vähän. Yhtä jo kokeilin, mutta ei maistunut kissalle. Nyt odotan, että saan tuota toista haettua kunhan eläinkauppaan tilaavat sitä.

      Ongelmallista tässä on se, että ainakaan Royal Caninin niinsanotuissa lääkeruuissa (eläinlääkäriltä saatavat ruuat) ei ole lainkaan märkäruokaa ummetukseen, vain raksuja. Hill'sillä taitaa tosin sellaista olla, mutta täältä päin saa aina huonosti Hill'sin lääkeruokia. Ummeksen hoitoon tarkoitettuja raksuja tuntuu puolestaan olevan vaikka minkälaista merkkiä, mikä on sinäänsä outoa, koska raksut eivät ole ummetuksesta kärsivälle kissalle hyvästä.

      Tarkoitukseni ei ollut tässä ketjussa kirjoitella pitkiä pätkiä kissani ongelmista, vaan kysyä vain tuota kuitujuttua. Eli: edelleenkin jos joku tietäisi selittää kuituasiaa, otan tietoa mielelläni vastaan.

    • sdssds

      Tuolla linkissänihän juuri puhuttiin, kuinka lihapitoinen ruoka usein auttaa ummetukseen, kun taas hiilaripitoinen usein aiheuttaa ummetusta. Näin esimerkkinä. Kuiduistahan vastasinkin jo.

      • Kuiduista tietämätön

        Selvä, ok. En lukenut linkkiä ajatuksella läpi, mutta lukaisen sen nyt. :)


      • proteiinia, rasvaa
        Kuiduista tietämätön kirjoitti:

        Selvä, ok. En lukenut linkkiä ajatuksella läpi, mutta lukaisen sen nyt. :)

        Niin, siellä linkin tekstissä puhuttiinkin proteiinista, jonka tulisi olla eläinperäistä eikä suoraan lihasta. Ehkä siksi et huomannut tuota kohtaa tai se ei jäänyt mieleesi. Siellä kun ei sanota suoraan myöskään sitä, että lihapitoinen auttaa ummetukseen vaan, että se on kissalle oikea ruokavalio. Samassa kohdassa mainitaan toinen tärkeä tekijä eli rasva, joka kissalle on huomattavasti tarpeellisempaa kuin ihmisille tai edes koirille. Kissahan ei liho rasvasta, vaan hiilareista joten rasvan karttaminen voi aiheuttaa ongelmia.

        Myös veden määrällä on ratkaiseva osuus ummetuksen synnyssä sekä hoidossa.


    • Kuiduista tietämätön

      Lihapitoinen ruoka on todellakin kissalle oikea ruokavalio. Se on selvää se. Ja mitä veteen tulee, kissani on aika huono juomaan ja siksi lisäänkin sen ruokaan nestettä.

      "Kissan tulee kuitenkin saada n. 1 prosentti ruoastansa kuituja. Eli 100g ruoka-annospussissa tulisi olla 1g."

      Tässä kohtaa palaan edelleen kuituongelmaan. En siis tiedä tulisiko tuijottaa raakakuitu- vai ravintokuitupitoisuutta. Eli kumpaa noista tulisi olla 1%?

      • kuituja ja kuituja

        Tuo on enemmänkin hiusten halkomista, raakakuitu on käsittelemätöntä kuitua. Ravintokuitu jaetaan kahteen osaan, liukenemattomaan joka on juuri sitä suoliston toimintakuitua ja liukoiseen joka toimii veren sokerin tasaajana.

        Muutenkin noiden kuitujen ihan pilkulleen laskeminen on turhaa hommaa, kunhan katsoo ettei sitä ole älyttömästi - se lisää vain suolen massaa turhan suureksi. Kun kuituja on juuri viljoissa paljon, on vaan katsottava, ettei viljoja ole suurissa määrissä. Eläintenruoissa on mainittuna yleensä juuri raakakuitumäärä.

        Jos on ongelmia sen ulosteen ulostulossa, niin kuitua voi vähän enemmän antaa, voi käyttää laktuloosivalmistetta, lisätä veden määrää sekä antaa rasvaa. Muut keinot on sitten lääkkeiden antama apu jos suolessa on toiminnallinen ongelma, eli liian vähäinen liikkuvuus. Suolihan tekee liikettä, joka työntää ulostemassaa eteenpäin. Jos vähäisen liikkuvuuden kanssa suolessa on vähän ulostemassaa, voi yhdistelmä lisätä ongelmaa. Barfissa myös luut lisäävät massaa ja se on se luonnollisin ainesosa suolen toiminnan kannalta, kun siis puhutaan kissoista.

        Kissahan syö hiiret kokonaisina, eli mukana on luut, liha, sisäelimet sekä hiiren vatsan sisältö jossa on hyvin pieni määrä hiilareita ja kuituja, sekin käsiteltynä. Kokonaisuudessaan hiiressä on siis sekä hiilareita että niitä kuituja sen 1-2 % verran. Tuo on siis se perupilari, jonka mukaan ruokinnan tulisi kulkea. Hiiressä vettä on 70 %, joten sen verran tulisi olla vettä päivittäisestä ruokavaliosta.

        Kun kissallasi on siis ummetusongelma, niin silloin kuidun määrää voi lisätä tuosta mitä normaalisti tulisi olla. Liian tarkaksi meneminen noiden termien ja muiden kanssa, saat itsellesi vaan vatsahaavan;)


    • Kuiduista tietämätön

      Sinä viimeinen kirjoittaja, kiitos informatiivisesta viestistäsi. Osan noista asioista jo tiesinkin, mutta sain myös hieman uutta tietoa sinulta. Ja ehkä tosiaan jätän tuon hiustenhalkomisen, enkä ala sen enempää eritellä noita kuituasioita. ;)

      • luita ja jauhoa

        Ole hyvä:) Yksi juttu tuli mieleeni noista luista. Jos kissa ei suostu suurempia luupaloja pureksimaan, voisi ne luut raakana jauhaa tai murskata ja lisätä ruokaan. Sillä saisi sitä luonnollista massan lisääjää ja samalla ne kalkitkin ilman teollisia tuotteita. Barffiseoksissa joissakin on murskattua luuta mukana, mutta sekin voi olla joillekin kissoille liian karkeaa - kun eivät ole tottuneet niihin. Luusta tehtyä jauhoa sen sijaan voisi laittaa vaikka lempiruokaan sekaan. Luujauhoa sa kyllä erikseenkin, mutta tuore olisi sen kaikkein paras ja voihan sitäkin pakastaa jos isomman määrän tekee/saa valmiina.


    • Miskun emäntä

      Eläinlääkäri neuvoi psylliumkuidun mikäli on ummetusta kissalla. 1 dl vettä ja 1/4 psylliumia sekoitetaan ja annetaan siitä vain 2 ml kissalle ruiskulla. Vettä on sen lisäksi saatava noin 2 dl. Loppu psylliumistä heitetään pois.
      Vien kissan kävelylle kolmasti päivässä, että se saa liikuntaa.
      Yleensä vatsa toiminut joka päivä tai joka toinen.
      Annan myös kaupan kastikeruokia ja vain sellaisia, joissa on kuitua noin 1 %.
      Lisäksi kissani syö raakaa lihaa, sydäntä ja keitettyä kanaa ja seitä.

    • Kuiduista tietämätön

      Miskun emäntä, kuinka paljon psylliumia siis käytetään? 1/4 mitä? Ruokalusikallista? Desiä? Ja mitä psylliumia olet kissalle antanut? Ulkoilu on kissalle tosiaan hyvästä, jos on ummetusta. Meillä ei kissa suostu valjaissa olemaan.

    • Miskun emäntä

      Isommista eläinlääkärikeskuksista saa Fibre-nimisiä raksuja. Siinä on sopiva määrä psylliumia ja lisäksi siinä on ravinteita. Se on halvempaa kuin terveyskauppojen psyllium. Ennen annoin 1/4 teelusikallista 1 dl veteen sekoitettuna, josta 2 ml, mutta lopetin, koska tämä on parempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      439
      2024
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      207
      1730
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      184
      1478
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1471
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      50
      1167
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      2
      1134
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      132
      1078
    8. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1006
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      978
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      34
      976
    Aihe