Pennulle sitruunapanta?

Minjigjsögkpö

Pentuni täytti tänään 11vk eli on vielä kovin nuori ja siksi kyselen.. onko pannasta jotain haittaa tuon ikäiselle?

Homma nimittäin menee nyt näin.
Palattiin tänään ulkoilemasta kotia päin. Asun kerrostalossa ja hissillä eräs seinä naapurini (jota en kyllä ennen ole nähnyt) ilmoitti minulle että koirani haukkuu liikaa päivisin ja hän on ilmoittanut asiasta isännöitsijälle. Maanantaihin mennessä pitää asian olla kunnossa.
Katsoin siinä vähän että ok, ei sitten viitsinyt tulla minulle ilmoittamaan ensin että "haukkuminen" häiritsee, olisin ehkä voinut asialle tehdäkin jotain eikä isännöitsijälle olisi tarvinnut vielä ilmoittaa..

Toinen juttu; olen 2 kertaa nauhoittanut koiran ääniä sen yksin ollessa, tosin aika lyhyitä aikoja: reilu 40min ja 20min pätkät. Näissä kummassakaan koira ei juuri ollenkaan hauku/ulise, mitä nyt vähän alkupuolella mutta suurin osa nauhoituksista on ollut lähes täysin hiljaisia, jopa kellon tikitys kuuluu kovemmin kuin koiran touhut.
Eihän tämä tietenkään kerro miten kaverilla menee esim. koulu päiväni aikana, mutta jotenkin en usko haukunnan olevan jatkuvaa.

Siksi tuosta sitruuna pannasta kun tosiaan yksin olo harjoituksia ei paljoa kerkiä enään harjoitella kouluni takia ja vapaa ajat olisin mielelläni koiran seurassa. Tietysti pitää silti yrittää opettaa toista vieläkin ja alussa kun pentu minulle tuli, niin tottakai silloin harjoiteltiin paljonkin, mutta tässä saattaa tulla vähän kiire oppia !

Ja luopuahan en heti ekan ongelman edessä haluaisi, kyllä tuosta turrista sen verran jo mun koira on kehkeytynyt.

14

1922

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mijkjökön

      helevetisti kirjootus ja yhdyssana virheitä, anteeksi tämä

      aloittaja

    • hauhauvufvuf

      Teillä on äkänen mummo talossa jos kerran valittaa kun koira haukkuu päividin. Täällä meilki haukkuu koirat päivisin ja sille mä en voi mitään. Siitä on vähän turha valittaa

    • Pen_tu

      Sinun kannattaisi kysellä myös muilta naapureilta, onko koirasta ollut haittaa ja paljonko se oikeasti metelöi. Koko päivän jatkuva (useita tunteja) haukkuminen ei ole sallittua, mutta lyhyet ajat silloin tällöin (esim. 5 min. tunnissa), pitää naapurien vain kestää. Jos isännöitsijä valittaa sinulle, voit sitten kertoa hänelle, mitä muut naapurit ovat sanoneet.

      Varoitusta ei voi tulla, jos valituksia ei tule usealta henkilöltä ja jos kukaan ei voi todistaa, että koira todella haukkuu koko päivän (ainakaan jos isännöitsijä hoitaa työnsä kunnolla). Monesti myös järjestyssääntöihin kuuluu se, että pikkupennun opetellessa yksinoloa, siitä ei voi valittaa. Mitään parin päivän aikarajaa ei siis voi asettaa. Voithan vaikka laittaa lapun rappukäytävään, jossa selität, että sinulla on pentu ja pyydät naapureita sanomaan suoraan sinulle, jos koirasta on haittaa.

      Meilläkin yksi naapuri oli keväällä valittanut isännöitsijälle, että koirani haukkuu kahdeksasta neljään todella paljon. Kaikki muut naapurit sanoivat, että koira haukkuu vain silloin tällöin, eikä se häiritse. Lisäksi lähdin tuohon aikaan pois kotoa aina kymmeneltä, joten haukkuminen ei ole voinut alkaa kahdeksalta.

      En suosittele sitruunapantaa pennulle (enkä oikeastaan muunkaan ikäiselle koiralle). Se ei ratkaise varsinaista ongelmaa. Tee lisää yksinoloharjoituksia (aloita menemällä eri huoneeseen ja tämän sujuessa siirrä harjoittelu ulko-ovelle). Voit myös kokeilla dap-haihdutinta.

    • vuffe'

      mulle tossa viikko sitten sanottiin, että siitä ei ainakaan kovin helposti saa häätöä jos koira haukkuu päivisin. Ja kun asun nuorisosäätiön asunnoissa. Se on vähän sellanen että sille ei voi oikein mitään. Ja ei kovin montaa valittajaa ole kun suurin osa on päivisn töissä. Mutta enhän tietenkään voi tietää teidän talon tapoja. Voisit laittaa rappuun lapun, että sinulla on noin pieni koiranpentu talossa, että harjoitat samalla että se oppii olemaan yksin, että se ei jatkossa myöhemin hauku paljoa. ja lopuksi pahoittelut jos koira häiritsee. Kysyppä isännöitijältä suoraan, että mitä mieltä hän on että kun koira haukkuu päivisin

    • mksgjhökä

      Nauhoitin tänään koulupäiväni ajan koiran ääniä, loppujen lopuksi tää kone äänitti vaan reilu 4h mutta onhan sekin jo jotain... Päivä mulla siis kesti noin 6h.

      Ekan 2h aikana pentu haukkuu todellakin aika paljon, se jakautuu niin että ensimmäinen 35min ääntä lähtee, noin ½h hiljaista ja ja taas n 40min ulinaa ja haukkumista.
      Ei nyt ihan jatkuvasti mutta paljon kuitenkin.

      Loppuaika on sitten hiiren hiljaista, melkeen epäilyttää et onko toi nauhotus ollut edes päällä..

      ELi tuon mukaan se haukkuisi yhteensä reilu tunnin ainakin tuossa ajassa, onkohan se sitten liikaa...? Lyhemissä tallenteissa huutaminen on kestänyt max 10 sec plus muutama satunnainen haukahdus.

      Aloittaja

      • Pen_tu

        Ei tuo ainakaan minusta ole liikaa, kun on kyse tosiaan vasta pennusta, joka opettelee yksinoloa. Varsinkin, jos meteliä lähtee vasta hiljaisuusajan jälkeen. Minusta parasta olisi laittaa se lappu rappukäytävään, jossa pahoittelet meteliä ja selität, että pentu vasta opettelee yksinoloa. Voithan vaikka varmuuden vuoksi soittaa isännöitsijälle ja selittää tilanteen. Luultavasti ymmärtää tilanteesi. Jos naapuri vielä valittaa, voit sitten kertoa, että olet jo keskustellut isännöitsijän kanssa.

        Olethan myös harjoitellut yksinoloa pennun kanssa? Lähde välillä pois kotoa vain lyhyeksi ajaksi, älä aina jätä pentua moneksi tunniksi yksin.


    • Oma mielipide

      Kadun itse, etten laittanut pennulle suoraan sitruunapantaa silloin kun sitä harkitsin.

    • mjksjfoi

      Joo siis ollaan harjoiteltu yksinoloa silloin kun pentu tuli,harmi vaan että parin päivän päästä piti mennä jo kouluun, joten ei kerinnyt pitkän kaavan mukaan yksinoloharjoituksia toteuttaa. Kyllä nykyisinkin jonkin verran harjoitellaan tuon varsinaisen koetuksen lisäksi, mm. wc ja suihku käynneillä en ota mukaan tietenkään, roskat käyn viemässä yksin ja lähikaupassa tms myös.
      Niitä tarkoituksella oven taakse- harjoituksia tehtiin alussa, nyt ei pahemmin enään..

      Nauhoitin tältäkin päivältä nyt koko yksinolo ajan, alussa ensimmäiseen 4 tuntiin ei ollut kuin yksittäisiä haukahduksia, sen jälkeen pari pidempää sessiota (toinen aika kesti aika pitkään) ja lopussa taas melko hiljaista.
      Tänään tuo kotoa poistuminen sujui melko hyvin, ei yrittänyt rynnätä ovesta ulos niinkuin yleensä, vaan jäi parin metrin päähän katsomaan. Välillä nuo kotoa poistumiset on aika sähläämistä kun pentu yrittää kaikkensa että pääsisi mukaan.. en tiedä sitten vaikuttaako nämä siihen miten se päivänsä yksinään viettää.

      Tuon lapun pistin tänään hissiin, jos sen siellä pari päivää annan olla ellei joku käy repimässä :P

    • Rotikkarinsessa

      Tuon ikäiselle pennulle kannattaa antaa vaikka pakkasessa ollut ydinluu kaluttavaksi ennen lähtöä, jolloin se keskittyy siihen lähtösi sijaan (toki luu voi olla joku muukin, mutta kuitenkin sellainen spesiaaliherkku, jota se ei saa muulloin). Se osoittaa pennulle, että lähtösi on, jos ei nyt aivan positiivinen, niin ainakin neutraali juttu.

      Lisäksi, älä missään nimessä tee lähdöstä isoa numeroa. Voit halutessasi huikata pennulle "heipat" iloisella ja reippaalla äänellä: itsellä tosin toimi tuon pennun kanssa se, etten yksinkertaisesti ottanut siihen kontaktia enää sen jälkeen, kun olin sille luun antanut.

      Ja kannattaa jättää myös pennulle tekemistä yksinolojen ajaksi. Aktivointileluja (köyhän miehen aktivointilelun saa tehtyä helposti vessapaperinhylsystä tai maitopurkista), piilota nameja paikkoihin, joista pentu ne lähes varmasti jossain vaiheessa löytää, mutta ei kuitenkaan liian helposti, jätä sille oma nukkumapaikka näkyville tai jotain tällaista.

      Toisaalta, jotkut käyttävät myös häkkiä, kun koira on yksin. Häkin pitää tosin olla koiralle mieluinen, turvapaikka, eikä mikään rangaistus siitä, että se jää yksin. Tähän en sen tarkemmin osaa neuvoa antaa, koska itse en ole käyttänyt (enkä mitä luultavimmin käytäkään) häkkiä koiran kotonaollessa koskaan.

      • ME

        Hyviä neuvoja, niillä mentiin meilläkin. Tosin jossain vaiheessa loppui sitten aktiviteetin kehittely ennen kotoa lähtöä, kun ei koira yksin ollessaan ollut niistä kiinnostunut vaan käytti aikansa nukkumiseen. Mutta niillä saa hyvin hämättyä koiran omiin puuhinsa, jolloin pääsee itse lähtemään ilman suurempaa hössötystä ja sähellystä. Takaisintullessakin kannattaa jättää pentu huomioimatta. Menet vain neutraalisti sisään niinkuin koiraa ei olisikaan, riisut rauhassa takin jne ja sitten kun pentu on rauhallinen eikä enää rieku ympärillä tervehdit sitä. Tämä osaltaan opettaa pennulle sen ettei sinun poissaolosi ole niin ihmeellistä ja samalla se opettaa myös koiralle kuinka kuuluu käyttäytyä kun joku tulee, ei riekuta ja hypitä vaan odotetaan lupaa tulla moikkaamaan. Myöskin kotona ollessa kannattaa joskus jättää pentu huomiotta, ei siis edes sulkea sitä eri tilaan vaan samassa huoneessakin ollessa. Lue kirjaa, katso tv:tä, surffaile netissä tms, ja ole niin kuin koiraa ei olisikaan. Se saa rauhassa touhuilla omiaan, nukkua tai mitä nyt sitten tykkääkin. Tämäkin opettaa sitä itsenäisemmäksi, jolloin myös yksinolo on aina vain helpompaa.

        Häkin käyttö koiralla taitaa Suomen lain mukaan olla kiellettyä. Toki välillä ja väliaikaisesti saa käyttää, mutta ei pitkiä aikoja tai niin, että se olisi paikka jossa koira viettää yksin ollessaan aikansa. Sen sijaan voi kokeilla rajata koiran aluetta pienemmäksi (sulkemalla ovia, laittamalla aitoja/portteja), sillä pienempi tila saattaa joskus saada pennun tuntemaan olonsa turvallisemmaksi, kuin se että olisi koko talo käytössä.

        Yksi keino on jättää myöskin radio päälle (mielellään jollekin puhekanavalle), jolloin pentu ei koe olevansa niin yksin vaan radiosta kuuluva puhe rauhoittaa.

        "Tuon lapun pistin tänään hissiin, jos sen siellä pari päivää annan olla ellei joku käy repimässä :P"

        Sinuna antaisin sen olla siellä niin kauan kun koira on pentu ja yksinolemisen opettelu on vielä käynnissä. Muuten joku saattaa luulla, että kun lappua ei ole, on asiat opittu ja pitäisi olla hiljaista. Tsemppiä treeniin, kyllä se pentu äkkiä oppii yksin olemaan ja tottuu ottamaan tuon ajan levon kannalta.


      • Rotikkarinsessa
        ME kirjoitti:

        Hyviä neuvoja, niillä mentiin meilläkin. Tosin jossain vaiheessa loppui sitten aktiviteetin kehittely ennen kotoa lähtöä, kun ei koira yksin ollessaan ollut niistä kiinnostunut vaan käytti aikansa nukkumiseen. Mutta niillä saa hyvin hämättyä koiran omiin puuhinsa, jolloin pääsee itse lähtemään ilman suurempaa hössötystä ja sähellystä. Takaisintullessakin kannattaa jättää pentu huomioimatta. Menet vain neutraalisti sisään niinkuin koiraa ei olisikaan, riisut rauhassa takin jne ja sitten kun pentu on rauhallinen eikä enää rieku ympärillä tervehdit sitä. Tämä osaltaan opettaa pennulle sen ettei sinun poissaolosi ole niin ihmeellistä ja samalla se opettaa myös koiralle kuinka kuuluu käyttäytyä kun joku tulee, ei riekuta ja hypitä vaan odotetaan lupaa tulla moikkaamaan. Myöskin kotona ollessa kannattaa joskus jättää pentu huomiotta, ei siis edes sulkea sitä eri tilaan vaan samassa huoneessakin ollessa. Lue kirjaa, katso tv:tä, surffaile netissä tms, ja ole niin kuin koiraa ei olisikaan. Se saa rauhassa touhuilla omiaan, nukkua tai mitä nyt sitten tykkääkin. Tämäkin opettaa sitä itsenäisemmäksi, jolloin myös yksinolo on aina vain helpompaa.

        Häkin käyttö koiralla taitaa Suomen lain mukaan olla kiellettyä. Toki välillä ja väliaikaisesti saa käyttää, mutta ei pitkiä aikoja tai niin, että se olisi paikka jossa koira viettää yksin ollessaan aikansa. Sen sijaan voi kokeilla rajata koiran aluetta pienemmäksi (sulkemalla ovia, laittamalla aitoja/portteja), sillä pienempi tila saattaa joskus saada pennun tuntemaan olonsa turvallisemmaksi, kuin se että olisi koko talo käytössä.

        Yksi keino on jättää myöskin radio päälle (mielellään jollekin puhekanavalle), jolloin pentu ei koe olevansa niin yksin vaan radiosta kuuluva puhe rauhoittaa.

        "Tuon lapun pistin tänään hissiin, jos sen siellä pari päivää annan olla ellei joku käy repimässä :P"

        Sinuna antaisin sen olla siellä niin kauan kun koira on pentu ja yksinolemisen opettelu on vielä käynnissä. Muuten joku saattaa luulla, että kun lappua ei ole, on asiat opittu ja pitäisi olla hiljaista. Tsemppiä treeniin, kyllä se pentu äkkiä oppii yksin olemaan ja tottuu ottamaan tuon ajan levon kannalta.

        Häkin laittomuudesta en tiedä, mutta sen tiedän, että moni sitä käyttää. Häkin pitää vain olla koiran kokoon suhteutettuna tarpeeksi iso eikä sellainen, missä se sopii vain makaamaan ja kääntymään (jonka kokoisia käsittääkseni jotkut käyttävät näyttely-/yöhäkkeinä). Toisaalta moni käyttää häkkiä myös kotonaollessaan, tosin silloin yleensä häkin ovi on auki, jolloin koira saa mennä ja tulla miten haluaa: häkki on lähinnä se rauhoittumis-/turvapaikka.

        Itse kuitenkin häkin sijaan varmaan suosisin pikemminkin tuota tilan rajaamista, koska pienentäähän sekin tilaa ja saa koiran olon turvallisemmaksi, jos se kokee ahdistusta isolla alueella.


    • HukkaPerii.

      Älä ihmeessä laita tuossa tilanteessa koiralle sitruunapantaa, ei väliä vaikka kyseessä olisi oennun sijasta aikuinen!

      Pnetu hätääntyy kun joutuu jäämän yksin, sehän on selvä. Jos laitat sitruunapannan päälle koira ei tietysti uskalla haukkua/ulista, jonka vuoksi ahdistuneisuus ei pääse lainkaan purkautumaan ulos, ja se aiheuttaa satavarmasti jotain ongelmia tulevaisuudessa. Vaikka senkin ettei pentu tunne oloaan turvalliseksi yksin kun yhistää sen että "suihkauttava hirviö" saapuu aina kun jää yksin.

      Kannattaa tosiaan harjoitella sitä yksinoloa ja ihan koulupäivien jälkeenkin jättää pentu aina vähäksi aikaa yksin, kuin myös tietysti viikonloppuina.

      On myös tosi juttu että noin nuori koira (ja jotkun vanhemmatkin) tuntevat olonsa turvattomaksi jos joutvat jäämään yksin isolle alueelle, eli sitä tilaa jossa viettää yksin aikansa kannattaa rajata. Osta vaikka kaksi pakettia kompostikehikkoa bilteemasta, yhdessä neljä palaa eli yhteensä sitten kahdeksan ja kokoa niistä pentuaitaus johon pennelin voi laittaa yksinolon ajaksi.

      Kannattaa myös hankkia webbikamera, koneeseen vaan kiinni ja nauhoittamaan kuvaa ääntä. Siinä ainakin on todistusaineistoa ettei koira koko ajan metelöi, vaikka kyllä uskon ettei isännöitsijänkään mielestä noin pienen pennuin pidö vielä osata olla hipihiljaa yksin. Äläkä missään nimessä poista vanhoja naihoituksia koneelta vaan laita vaikka levylle talteen, onpahan ainakin todisteita pidemmältä ajalta.

    • lkjgaokgmoop

      vähän paremmin näyttäis menevän yksin olot ( tai kuulostaisi menevän)
      Sanon pennulle aamulla "heippa" ja ja se ei enään erdes yritä tulla mukaan vaan saattaa jäädä jopa "toiseen huoneeseen". Lainaus merkit siksi koska asun yksiössä, mutta eteinen, keittiö ja olo/makuutila ovat erikseen.
      Eilen oltiin aamusta melkeen 4 h koiran kanssa menossa ja sitten jätin sen kotiin yksin, tulos oli että ei haukkunut nauhoituksen perusteella kertaakaan! Johtui varmasti siitä että ihan väsynyt oli, mutta edistystä sekin :D
      Tänäänkin aika vähäistä ollut äänen käyttö, haukku kyllä välillä, mutta ei enään niin pitkiä aikoja putkeen ja kuten ennenkin, suurimman osan ajasta oli hiljaa.

      Ehkäpä se siitä pikkuhiljaa alkaa oppimaan, etenkin kun selvästikään kaikki haukunnat ei kuulosta ikävöimiseltä vaan ihan pelkkää leikkimistä. Muutenhan se ei mihinkään ulkoa/rapusta tulevaan ääneen reagoi..

      aloittaja

    • pentuihminen

      No itse en kanssa ole sitruunapannan kannalla mutta oman pentuni olen opettanut olemaan haukkumatta kankaisella kuonokopalla eikä tarvinut kauaakaan sitä käyttää kun loppui haukkuminen ja joka kerta kun haukkui niin ei tarvinnut kuin näyttää vempelettä niin johan hiljeni nyt vauvani täytti 4v eikä ole pahemmin haukkunut turhista mutta kuonokopan käyttöä täytyy valvotusti tietenkin käyttää...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe