Kaksi IVF:ää takana

eivaanonnista

Takana 4 v lapsettomuutta. Minä kohta 33v, puoliso 34v. Lapsettomuuden syy selittämätön, minulla lievä endo. Tehty yksi inssi ja 1. IVF/ICSI lyhyellä kaavalla (Puregon, Orgalutran, Pregnyl ja luget). IVF:lä hedelmöittyivät paremmin. Tuloksena kolme siirtokelpoista alkiota, tuoresiirto nega, PAS nega ja yksi ei selvinnyt sulatusta.
Toinen IVF pitkällä kaavalla (Synarela, puregon, pregnyl ja luget). Soluja saatiin vain kuusi, osa epäkypsiä. Yksi TOP alkio siirrettiin tuoreena, nega ja yksi ihan hyvä odottaa pakkasessa.
Itse olen murheissani solujen vähäisestä määrästä, hoitohenkilöstö lohduttaa sillä, että kovin paljon kerralla soluja ei toivota. Tämä vain vähentää PASien mahdollisuutta kun katoa käy joka välissä ja pakkaseen jää vain 1-2 alkiota.
Endoa ei ole tutkittu kuin ultralla, toisessa munasarjassa pieni 2 cm pesäke ja siitä tuleekin soluja vähemmän. Kovia kuukautiskipuja aina 1-2 pv. Ulostaminen sattuu ja muutenkin kramppaa. Burana auttaa. Pitäisikö endo tutkia paremmin ja hoitaa? Lääkärin mielestä ei. Haittaako se oikeasti niin paljon kuin puhutaan? Pyysin seuraavaan PAS siirtoon Primaspania ja toivoin myös kortisonia (kuullut että käytetään endon yhteydessä). Vain Primaspan alkaa. Milloin kortisonia käytetään?
Tuntuu, että aika (iän puolesta) käy vähiin ja hoitojen. Tämän PASin jälkeen enää yksi IVF sen mahdollinen yksi PAS. Tehdäänkö julkisella neljättä ja kannattaako se? Väheneekö todennäköisyys hoitojen jatkuessa?
Missä mättää? Kaksi tervettä ja normi elintavoilla varustettua ihmistä ei saa lasta. Edes kiinnittymisyritystä ei tapahdu, limakalvo ollut ok (10-12cm). Kuukautiset melko niukat, rusehtavat ja hyytymiä. Onko sillä vaikutusta. Luomusti emme enää edes jaksa yrittää joten sekin keino melkein kokonaan poissa käytöstä. Miksi toiset raskautuu melkein heti?

1

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei,

      Kiitos kysymyksestä.

      Kukaan ei oikein pysty vastaamaan siihen, miksi toiset raskautuvat heti. Yhtä siirtoa kohti raskaus% vaihtelee 20-45, riippuen naisen iästä. Mutta 100 %:iin ei oikein missään päästä. Sinulle on tehty nyt 3 siirtoa ja on aika yleistä, että täytyy tehdä useampi siirto, ennekuin raskaus alkaa.

      On arvioitu, että jos n. 100 naista yrittää tulla raskaaksi itsekseen (=luomusti) ja jos kaikilla näistä naisista todettaisiin heti ovulaation jälkeen hedelmöittynyt alkio kohdussa, niin raskaus alkaa ehkä 20:llä ja 80 alkiota on sellaista, joista raskaus ei ala. Eli ihminen tekee paljon sellaisia alkioita, joistav raskaus ei ala.

      Tuo solujen määrä vaikuttaa aivan hyvältä. Nykyään todellakin toivotaan, ettei alkioita tule liikaa. Näin vältytään hyperstimulaatiolta, joka on eräs IVF-hoidon suurimpia riskejä ja näin myös yleensä saadaan parempilaatuisia alkioita. Ja on myös niin, että munarakkuloita kasvattavien lääkkeiden "käskyyn" vastaa ne munarakkulat, mitkä ovat siihen valmiita ja joillakin se on 1 rakkula ja joillakin voi olla 40:kin. Kuitenkin alkioiden laatu on teillä ollut noin hyvä, mikä on hienoa ja pakkaseenkin on jäänyt. LÄHÈSKÄÄN kaikilta ei jää pakastuskelpoisia alkioita. Jokainen siirtokelpoinen alkio voi olla se, mistä teidän raskaus alkaa.

      Endometrioosia ei, kuten tiedätkin, pysty näkemään ultraäänellä kovinkaan helposti, ellei munasarjassa ole ns. endometrioomaa (sinulla tuo 2 cm.n pesäke). Nykyään ei tarkempia tutkimuksia tehdä, vaan tähtäin on siinä, että tulisit raskaaksi, mikä olisi paras hoito endometrioosiin. Munasarjasta ei mielellään lähdetä kovin herkästi poistamaan noita endometrioomia, koska samalla poistuu toimivaa munasarjakudosta. Toki jos kivut ovat elämääsi pahasti invalidisoivia, tähystystä harkitaan, mutta aina tähystykselläkään ei kipuja saada pois.
      Endometrioosin vaikuttaa raskaaksi tuloon joskus hidastavasti, mutta ei estä sitä.

      Kotisonin käyttö lapsettiomuushoitojen yhteydessä on harkittava aina erikseen. Ei tiedetä parantaako kortisonin käyttö raskauden ennustetta mitenkään. Kortisonia on käytetty -90 luvuan alusta lähtien eri asioiden hoitoon lapsettomuuden ympärillä ja aina sen käytöstä on luovuttu tehottomana. Edelleenkään ei ole olemassa mitään erityistä syytä, miksi kortisonia tulisi käyttää. Luottaisin sinuna hoitavaan lääkäriisi. Hänkin haluaa, että tulisitte raskaaksi ja varmasti suosittelee kortisonia, jos ajattelee, että siitä olisi teidän tapauksessa hyötyä.

      Kysy omalta lääkäriltäsi, mikä tilanne teidän alueellanne julkisen suhteen. Ainakin kolme hoitoa tekevät ja mahdollisesti enemmänkin.

      Ikä, 33 v, on sinulla vielä varsin hyvä ja ennuste on teillä hyvä.

      Vaikka ette jaksaisi ns. ajoittaa yhdyntöjä, ei tuota luomu vaihtoehtoa kannata sullkea pois. Tärkeää on myös hoitaa parisuhdetta nyt tässä vaiheessa. Jos taakka lapsettomuuden suhteen alkaa käydä liian suureksi, kannattaa kysyä psykologin palveluja hoitavalta lääkäriltäsi. Joskus on hirveän hyvä käydä tuulettamassa asioita asiantuntijan kanssa..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      133
      1342
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1195
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      846
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      156
      832
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      150
      733
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      728
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      588
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      575
    Aihe