Jakot

markku

Ostin pari kuukautta sitten käsikesyn harmaa papukaijan poikasen. Ensimmäinen jako tämä ei ole, sillä minulla oli aikuinen Jako viisi vuotta, kunnes se menehtyi :( Tämä jako ei ikinä oppinut puhumaan, sitä oli vanhassa kodissa kohdeltu kaltoin.
Olenkin tässä miettinyt, että jos kaikki sujuu niin minkä ikäisinä jakot oppivat puhumaan. Arttu on siis pari kuukautta eikä vielä puhu, jos nyt puhuu ikinä :)

7

806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • salla

      Olen nyt pari vuotta harkinnut ja onkinut kaiken tiedon harmaapapukaijoista. Nyt alkaa rahatkin olla kasassa :D joten jakon [käsikesyn poikasen] etsintä voi alkaa.
      Muutama kysymys mietityttää. Tietysti voin kysyä nämä myös kasvattajalta. Miten jakoa "koulutetaan" tarkoitan, että miten sen saa käskystä menemään häkkiin? Opiiko se ei sanan merkityksen?


      Minulla ei ole kokemusta linnuista ennen, mutta olen sitä vastaa, että ottaisin aluksi muutaman undulaatin harjoitukseksi. Olen varautunut siihen, että jakot tarvitsevat aikaa ja huomiota ja pystyn täyttämään sen kaikki vaatimukset.
      Jos vertaisin tätä koiriin. Kun hankin koiraa osui kohdalle saksanpaimenkoira, joka täyttyi kaikki vaatimukset. Sanottiin, että se ei sovi ensimmäiseksi koiraksi. Olisiko pitänyt sitten ottaa ensin vaikkapa chicuahua? Kun hain seura että harrastus koiraa mm..suojeluun, vesipelastukseen yms..?

      • maija

        Meillä on 20 vuotias jako..Tuli meille eräältä perheeltä joka muutti espanjaan. Omistajan vaihdos hiukan rassasi Hekua, mutta otti meidät pian uudeksi perheekseen. Hekun kohdalla voin kumota väitteen, että jako olisi vain yhden ihmisen koira. Nopeasti herra tottui myös lapsiin, noihin villeihin ja äänekkäisiin pikku ihmisiin! Välillä tuntuu Hekun oikeen nauttivan lasten höynäyttämisestä. Herra sanoo: "hyppää" ja lapsethan hyppää :D

        Moniin noloihinkin tilanteisiin on jouduttu herran puhe taidon vuoksi. Tämä on herran suosikki temppu. Tunnistaa vessan oven ja kun sieltä astuu ulos kuulu "teillä on vetoketju auki" :D Jokainen vieras on saanut tämän kokea. Ja paljon muita tilaneteita on tullut vastaan ja varmasti niitä tulee vielä lukuisia!
        Puhetaidosta poitsu sanoi ekan sanansa 7kk:n ikäisenä ja sanahan oli "Heku" myöhemin tuli lisäksi "Heku tahtoo!"


      • -M-

        No ihan samoilla periaatteilla voit opettaa papukaijaa kuin koiraasikin. Siis toistoa, palkintaa ja ehdollistamista. Eli kun lintu vaikka järsii jotain kiellettyä sille sanotaan napakasti "ei" (ja mahdollisesti nostetaan pois kielletyn kohteen luota) ja kehutaan / namutetaan /rapsutetaan heti kun ei-toivottu toiminta keskeytyy tai lintu poistuu tavalla tai toisella kielletystä kohteesta.

        Aina häkkiin laittaessasi sanot linnulle esim "häkkiin" ja kehut sitä kun se on kiltisti häkissä (vaikka sen itse olisit laittanut orrelle istumaan), kyllä se yhdistää. Jos haluat linnun menevän sinne itse voit vaikka paimentaa lintua kepillä tai kädellä samaa komentoa hokien ja taas kehua aina kun ollaan menosa oikeaan suuntaan ja superkehu / namutus sitten kun ollaan häkissä asti.

        Fiksujahan ne ovat ja oppivat ymmärtämään hyvin monia sanoja ja komentoja ja aivan varmasti oppii myös mitä EI-tarkoittaa (eri asia sitten on otetaanko se juuri sillä hetkellä huomioon...)Naksuttimen avulla muuten voi tehokkaasti koulia papukaijaakin jos olet siihen koirapuolella perehtynyt.

        Ja Mattie Sue Athanin "Guide to a well-behaved parrot" on ihan oikeasti ostamisen arvoinen kirja pappareista haaveileville.

        Jos asiaan on oikeasti perehtynyt huolella ja todella tietää mihin on päänsä panemassa ei minusta ole mitään estettä ottaa suoraan isoa kaijaa lemmikiksi. Erilaista sen kanssa touhuilu joka tapauksessa on kuin niillä pienemmillä. Toki pienen linnun kanssa saa hyvin kokemusta siitä onko se lintu juuri omin lemmikki, mutta ei se minista mikään ehdoton edellytys ole. Lähinnähän nuo "aloita pienellä lajilla" neuvot ovat hyödyksi niitä teini-ikäisiä varten jotka vaan keksivät että "nyt mä haluun linnun ja se semmonen puhuva papukaija olis kiva". Tai muuten vaan eivät viitsi/jaksa/osaa etsiä muuten tietoa ennen linnun hankintaa.


      • salla

        Kiitos paljon jakamastasi tiedosta. Koirista on kokemusta. Sitä voi sitten hyödyntää papukaijan koulutuksessa :D
        Itse olen sitä vastaan, että aikuisena otetaan "harjoitukseski" pienempi lintu. Tietysti nuoret ovat eriasia jos se on yhtä-äkkinen päähän pisto. Itse olen harkinnut jakoa pitkään ja vakavasti.


    • -M_

      Tuo puhuntaikä vaihtelee aikalailla yksilöllisesti, mutta useimmat harmaat taitavat ainakin suuremmassa määrin avata sanaista arkkuaan vasta tuossa ensimmäisen ikävuoden tienoilla. Yksittäisiä sanoja voi tulla hyvinkin varhain (ja enmmänkin jos on oikein äänekäs yksilö), ja toisaalta joku ei sitten suostu mitään mutisemaan ikinä...

    • jako fani

      Kyllä se siitä.ei kannata menettää toivoa vaikka menisi kauemminkin.mul on harmaapapukaija joka on noin 7vuotias.sain sen reilu vuosi sitten.se on kuulemma komennellut koiria edellisellä omistajalla,mutta meillä se ei ole vielä kertaakaan puhunut.kärsivällisyyttä.eikä se puhe saa tärkeintä ollakaan.rikun kanssa ainakin on huomannu että hän on yhden ihmisen kaija,sillä hän ei ole vieläkään täysin hyväksyny mun avopuolisoani mutta mut se on hyväksyny kaveriksi ja kerjää kaikin tavoin huomiota.hienoja vihellyksiä ja sovelluksia eräästä merkkiäänestä hän kyl huutelee.

    • LMa

      Meidän Timneh Jaco on nyt n.1,5-vuotias. Sen puhumaanoppiminen on sujunut kuin ihmislapsilla. Ensin vain ääntä kuin olisi astunut kumilelun päälle. Pikkuhiljaa monimutkaisempia ääniä/äänteitä. Meidän mielestä lintusemme jokelteli kuin vauvat. Nyt on jo noin kymmenen sanan varasto. Se on hyvin opinhaluinen ja kuuntelee tarkasti meidän ihmisperheenjäsenten juttelua. Puhu paljon linnullesi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      118
      9465
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      156
      2536
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      9
      1396
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe