Tuikkukynttilät?

tuituituitui

Hei

Menevätkö poltetut tuikkukynttilät metallijätteeseen?

15

5853

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitäjää.

      onko se metallia mikä siitä jää?

    • Kierrättäjä1

      Tuikkukynttilöiden ja muidenkin kynttilöiden metallikuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Niistä vaan pitää ensin katsoa, onko talijäämiä hirveästi. Itse teen niin, että laitan talijäämät roihukynttilöihin ja niin niidenkin paloaika pitenee huomattavasti.

    • ap

      Joo, taisin ilmaista asiani vähän epäselvästi.. Eli siis kyse oli tosiaan tuikkukynttilöistä, joissa on metallikutori (näitähän löytyy myös muovikuorilla ym...).

      Lähinnä mietin juuri tuota talijäämä-asiaa, kun kyllähän niitä talijäämiä usein jää jonkun verran, eli estääkö ne metallikuoren laittamisen metallikeräykseen?

      Lehdessä oli juuri joku artikkeli kierrätyksestä, missä sanottiin, että metallijätekeräys ei ole niiiiiin tarkkaa, esim. muoviosien ym. suhteen, mutta eipä siitä nyt sitten saanut kauhean hyvää käsitystä sitten, että mitä sinne voi laittaa...

    • Kierrättäjä1

      Kuten jo aiemmin sanoin, talijäämät pois. Metallinkeräykseen laitetaan vain metallia, sen pitäisi olla ihan maalaisjärjelläkin selvää.

      Artikkelin, jonka olet lukenut, tarkoittaa sitä, että esimerkiksi deodoranttipulloista ei tarvi poistaa muoviosia, vaan ne irtoavat käsittelyssä, sama juttu vaikka säilykepurkkien papereilla. Mutta tälijäämät on poistettava ja ne voi polttaa vaikkapa roihukynttilässä.

    • ap

      Ok, kiitos vastauksesta, taisin lukea kaikki vastaukset vähän kiireessä.. Mutta tätä tosiaan hain, eli ne talijäämät tulee poistaa..

    • sepalaapois..

      ja hössön hössön.

      ajatelkaapa nyt järjellä,jos sellaista on satuttu jakamaan.

      jos kerralla laitetaan 10000kg metallia sulatukseen,niin mitä merkkaa kilo kynttilän talia seassa?
      -ei yhtään mitään!!

      • Kierrättäjä!

        Kuten jo aiemmin täällä sanoin, metallinkeräykseen kuuluu vain metallia. Tarvittaessa ylimääräiset ainesosat on poistettava, esim. talijäämät.

        Pienikin määrä jotain muuta saattaa tuhota ison erän. Enkä puhu nyt pelkästään metallista, vaan esimerkiksi muovipussi paperinkeräyslaatikossa saattaa tuhota isoja määriä keräyspaperia!


    • tultaperseenalle

      Paskat ne mitään nykypäivänä tuhoa, meneehän metallinkeräykseen: pakoputket, iskarit, yms. kyllä ne siellä masuunissa sulaa kaikki!

    • sepalaapois

      metallinkeräyksessä ei ole tuollaisella talimäärillä mitään merkitystä.

      romut kipataan sulattoon,jossa lämpötila on ainakin 1600C,joten kyllä siellä kynttilän tali palaa pois,mutta sitähän ei puunhalaajat voi tajuta,kun se järki kerkesi mennä naapuriin,kun piti puita halata.

    • Yualle

      Kyllä menevät ja talijäämähän on palavaa ainesta.

      Siten no probs, talijäämähän vaan kiihdyttää sulamisprocessia, joka metallikuorta kierrätyksessä kohtaa =)

    • Taliaivo_

      Tuikkukynttilöissä käyteään parafiinia, ei siis steariinia/talia. Hyvälaatuiset tuikkukynttilät palavat vedottomassa paikassa yleensä loppuun joten mitään kaavittavaa ei löydy.

    • Tinatar

      Mäkin ihmettelen,miten sen lopun talijäämän (tai mitä steariinia se nyt sitten onkin) edes sieltä tuikusta saa kaavituksi niin tarkkaan pois.

      Miten te siis saatte ne ylimääräiset talijäämät sinne roihuihin? Rapsuttelette jollain veitsellä vai? Ja sitten ne roihut palaa huomattavastikin kauemmin, kun siellä on muutama hitunen jostain tuikusta jäänyttä talia mukana?

      Ei jumankauta, en takuulla rupea moiseen hommaan, ei niitä loppujäämiä sieltä mihinkään tarvitse raaputella. Jos kerran sinne saa dödöpullonkin laittaa muoviosineen, niin jo nyt on kumma jos ei jotain tuikkua mitättömine talijäänteineen.

      Ja pilaako todella joku muovipussi paperinkeräyksessä ison erän jätepaperia? Mistä tuon tiedät? Onko faktaa tarjota tästä tiedosta?

      Lehtien ja muiden postien välissä tulee jos jonkinlaista ylimääräistä mainosta ja niissä on joskus jopa muovia mukana. Onko pakko ruveta kaikki selaamaan ja tarkastamaan läpi? Minä ainakin heitän mainoskuoretkin suoraan jätepaperilootaan vaikka niissä olisi sisällä mitä.

      • Kierrättäjä1

        Sitä en tiedä, minkälaisia ja miten ootte tuikkujanne poltelleet, mutta itselleni on sattunut muutaman kerran, että talia on jäänyt huomattavat määrät. Ei muuta kuin muovirasiaan odottamaan roihun polttamista ja useammasta talijäämästä yksi roihu on palanut noin 2-4 tuntia kauemmin, mitä paketissa lukee.

        Ulkona tulee poltettua muovikuorisia isompia kynttilöitä ja niihin reunoihin jää monestikin poltettavaa kynttilää, jonka olen hyödyntänyt roihuissa.

        Tässä on suora linkki kotitalouksien paperinkierrätykseen. Sama ohje on koko maassa:

        http://www.paperinkerays.fi/asukkaille/asukkaille-/lajitteluohjeet

        Ja jos lukutaito on mennyt tai et jaksa lukea, niin tässä lyhyt tiivistys:

        "Tärkeää:
        Ethän niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä
        Ei muovikasseja eikä ruskeita paperikasseja"

        Tämmöisiä ohjeita ei turhaan laiteta.


    • Kierrättäjä1

      Semmoista vielä, että mikä ihmeen hirveä haloo tästä on syntynyt. Metallinkierrätys "ohjeissa" lukee, että tarvittaessa talijäämät on poistettava. Täällä "vastustajat" ovat lukeneet vain puolet tekstistä ja päätelleet ohjeet ihan päin mäntyä.

      Olen kirjoittanut aikaisemmin näin:
      6.11.2011 18:31
      "Tuikkukynttilöiden ja muidenkin kynttilöiden metallikuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Niistä vaan pitää ensin katsoa, onko talijäämiä hirveästi."

      28.1.2012 20:17
      "Tarvittaessa ylimääräiset ainesosat on poistettava, esim. talijäämät."

      HUOM! Mitä teidän mielestänne nämä sanat tarkoittavat. Ensimmäisessä kohdassa sana "hirveästi" ja toisessa lauseessa "tarvittaessa"!

      Kannattaisiko ensin lukea lauseet kunnolla loppuun, ennen kuin aletaan hirveästi moittimaan minun kirjoituksiani ja vastustelemaan yleisiä kierrätysohjeita. Voisin tässä samalla kertoa, että tiedän, mistä puhun, olen nimittäin lukenut asiasta eri lähteistä ja keskustellut myös erään jäteyhtiön kierrätysneuvojan kanssa. Olen jo muutaman vuoden ajan "harrastanut" täydellistä kierrättämistä, eli vältellyt sekajätteen ja näin ollen kaatopaikkajätteen aiheuttamista!

    • kierrosvielä

      minäkin just kierrätin hiiren loppuunkuluneen pariston samaan roskaastiaan,missä on kaikki muukin jäte.

      ja hyvin kiertää..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      333
      3125
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2315
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      88
      1696
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      200
      1642
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      70
      1424
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      57
      1313
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      13
      1116
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      22
      1107
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      3
      1073
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      162
      964
    Aihe