Peliongelman rajauksesta kysyen

Ehkä peliaddikti

Hei!

Haluaisin tietää hieman lisää peliriippuvuusryhmänne keskustelujen kriteereistä. Olen vakavasti pohtinut, olenko peliriippuvainen. Mahdollinen peliriippuvuuteni ei kuitenkaan ole varsinaisiin rahapeleihin (RAY, PAF, nettikasinot yms.) liittyvä, vaan tavanomaisempiin tietokone- ja videopeleihin liittyvää. Aika suuri osa päivästä kuluu erilaisten tietokone- ja videopelien parissa, joskus saatan lykätä opiskelutöideni tekemistä sen takia tai mennä nukkumaan aikomaani myöhemmin pelaamisen takia, ja toisaalta rahaakin on kulunut jonkin verran konsolien, lisävarusteiden ja pelien hankkimiseen. Lisäksi tuttavapiirissäni on ihmisiä, joiden videopelaaminen saattaisi tarkemmin tutkittaessa täyttää riippuvuuden kriteerit.

En kuitenkaan ole varma, sisältyykö tämänkaltainen peliriippuvuus määrittelemiinne ehtoihin, joten ajattelin kysyä asiaa suoraan teiltä. Jos ei entuudestaan kuulu, niin uskoisin tämänkin olevan tärkeä huomioitava seikka. Ihan yhtälailla ns. tavallistenkin videopelaajien joukossa on niitä, joille on kehittynyt vakava addiktio, jotka joutuvat talousvaikeuksiin riippuvuutensa takia, jotka ovat jo saattaneet menettää elämältään muun merkityksen pelaamisen takia.

Kiitos vastauksestanne jo ennakkoon!

2

378

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Hyvä kysymys. Tarkempi määrittely on varmasti paikallaan, sillä riippuvuus tuntuu olevan paljon käytetty muotisana, jolla puhekielessä kuvataan toistuvia tapoja tai vahvaa halua.

      Peliriippuvuus on siis lääketieteellinen diagnoosi ja väärinymmärrysten välttämiseksi puhumme Peluurissa peliongelmasta ja ongelmapelaamisesta. Emme ota kantaa siihen, onko yksittäisellä henkilöllä peliriippuvuus vai ei, emmekä anna henkilökohtaisia arvioita peliongelman vaikeusasteesta.

      Vaikka pelaajalla ei olisikaan diagnosoitua peliriippuvuutta, hänellä voi olla peliongelma. Se, miten vaikeaksi ongelma voidaan todeta, riippuu pelaajan ja hänen läheistensä kokemuksesta. Kun pelaaminen aiheuttaa haittaa useille elämän osa-alueille, esimerkiksi perheeseen, parisuhteeseen, ajanhallintaan, työssä tai opinnoissa selviytymiseen, ruokahaluun tai unensaantiin, on tilannetta varmasti syytä tarkastella lähemmin.

      Pelaaminen itsessään ei ole negatiivinen asia. Se on mukavaa ajanvietettä ja viihdettä sekä monella tavalla hyödyllistäkin erilaisten taitojen kehittymisen kannalta. Liikapelaaminen sensijaan aiheuttaa usein haittoja. Rajanveto kohtuullisen pelaamisen ja ongelmapelaamisen välille on vaikeaa.

      Kun nyt pohdit omaa tilannettasi, ohjaisin sinua ajattelemaan, kuinka paljon haittaa pelaaminen sinulle itsellesi tai lähipiirillesi aiheuttaa. Mainitsit opiskelutöiden ja nukkumaanmenon lykkäämisen ja runsaan ajankäytön pelien äärellä. Tilanteen kartoittamiseksi voisit esimerkiksi pitää päivittäistä pelipäiväkirjaa, johon merkitset pelaamiseen käyttämäsi ajan. Pidemmällä aikavälillä päiväkirjasta on helppo hahmottaa pelaamisen vaikutuksia omaan ajanhallintaan.

      Peluurin palvelut ovat keskittyneet ensisijaisesti rahapelaamiseen liittyviin pulmiin. Olemme kuitenkin huomioineet rajan hämärtymisen varsinaisen rahapelaamisen ja monimuotoistuvan digitaalisen pelaamisen välillä. Yhä useampiin pelimuotoihin kytkeytyy rahankäyttö jossain määrin. Riippuvuudesta tai ongelmasta puhuttaessa väliä ei kuitenkaan ole sillä, liittyykö toimintaan rahaa vai ei.

      Peliongelman ja peliriippuvuuden määrittelyä Peluurin nettisivuilla: http://www.peluuri.fi/peliongelma/peliongelman_maarittelya_ja_tuntomerkkeja_-_peliriippuvuus/.

      Päihdelinkin nettisivuilta löytyy sekä rahapelaamiseen, että netinkäyttöön liittyvä testi, jonka avulla voi arvioida, onko omassa tilanteessa ongelmiin viittaavia merkkejä: http://www.paihdelinkki.fi/testit.

      Esitä rohkeasti lisäkysymyksiä, jos haluat keskustella asiasta lisää.

      Ystävällisin terveisin,
      Peluuri-tiimi

    • Ehkä peliaddikti

      Hei, ja kiitos aiemmasta vastauksestanne!

      Ehkä keskeisin syy sille, miksi alunperin esitin aiemman kysymykseni, on kysyä, miten Peluuri-tiimi suhtautuu niihin peliongelmaisiin, joiden peliongelmat juontavat juuri kuvailemastani, "yleisluontoisemmasta" digitaalisesta pelaamisesta. Onko minun esimerkiksi kohtuullista odottaa saavani apua Auttavan puhelimen kautta, jos ongelmapelaamiseni ei enimmäkseen liity rahapeleihin, vaan esimerkiksi konsoli- ja tietokonepeleihin?

      Kiitokset jo ennakkoon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      269
      4831
    2. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      84
      3292
    3. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      40
      2985
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      47
      2543
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      45
      1807
    6. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      97
      1610
    7. Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle

      Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘
      Ikävä
      97
      1398
    8. PS uusimman gallupin rakettimainen nousija

      https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden
      Maailman menoa
      144
      1015
    9. Tekiskö nainen mieli tavata...

      Viikonloppuna ja...?
      Ikävä
      70
      1007
    10. Laita vielä yksi viesti

      Saisin rohkeutta☺️ Naiselta
      Ikävä
      102
      956
    Aihe