Peliongelman rajauksesta kysyen

Ehkä peliaddikti

Hei!

Haluaisin tietää hieman lisää peliriippuvuusryhmänne keskustelujen kriteereistä. Olen vakavasti pohtinut, olenko peliriippuvainen. Mahdollinen peliriippuvuuteni ei kuitenkaan ole varsinaisiin rahapeleihin (RAY, PAF, nettikasinot yms.) liittyvä, vaan tavanomaisempiin tietokone- ja videopeleihin liittyvää. Aika suuri osa päivästä kuluu erilaisten tietokone- ja videopelien parissa, joskus saatan lykätä opiskelutöideni tekemistä sen takia tai mennä nukkumaan aikomaani myöhemmin pelaamisen takia, ja toisaalta rahaakin on kulunut jonkin verran konsolien, lisävarusteiden ja pelien hankkimiseen. Lisäksi tuttavapiirissäni on ihmisiä, joiden videopelaaminen saattaisi tarkemmin tutkittaessa täyttää riippuvuuden kriteerit.

En kuitenkaan ole varma, sisältyykö tämänkaltainen peliriippuvuus määrittelemiinne ehtoihin, joten ajattelin kysyä asiaa suoraan teiltä. Jos ei entuudestaan kuulu, niin uskoisin tämänkin olevan tärkeä huomioitava seikka. Ihan yhtälailla ns. tavallistenkin videopelaajien joukossa on niitä, joille on kehittynyt vakava addiktio, jotka joutuvat talousvaikeuksiin riippuvuutensa takia, jotka ovat jo saattaneet menettää elämältään muun merkityksen pelaamisen takia.

Kiitos vastauksestanne jo ennakkoon!

2

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Hyvä kysymys. Tarkempi määrittely on varmasti paikallaan, sillä riippuvuus tuntuu olevan paljon käytetty muotisana, jolla puhekielessä kuvataan toistuvia tapoja tai vahvaa halua.

      Peliriippuvuus on siis lääketieteellinen diagnoosi ja väärinymmärrysten välttämiseksi puhumme Peluurissa peliongelmasta ja ongelmapelaamisesta. Emme ota kantaa siihen, onko yksittäisellä henkilöllä peliriippuvuus vai ei, emmekä anna henkilökohtaisia arvioita peliongelman vaikeusasteesta.

      Vaikka pelaajalla ei olisikaan diagnosoitua peliriippuvuutta, hänellä voi olla peliongelma. Se, miten vaikeaksi ongelma voidaan todeta, riippuu pelaajan ja hänen läheistensä kokemuksesta. Kun pelaaminen aiheuttaa haittaa useille elämän osa-alueille, esimerkiksi perheeseen, parisuhteeseen, ajanhallintaan, työssä tai opinnoissa selviytymiseen, ruokahaluun tai unensaantiin, on tilannetta varmasti syytä tarkastella lähemmin.

      Pelaaminen itsessään ei ole negatiivinen asia. Se on mukavaa ajanvietettä ja viihdettä sekä monella tavalla hyödyllistäkin erilaisten taitojen kehittymisen kannalta. Liikapelaaminen sensijaan aiheuttaa usein haittoja. Rajanveto kohtuullisen pelaamisen ja ongelmapelaamisen välille on vaikeaa.

      Kun nyt pohdit omaa tilannettasi, ohjaisin sinua ajattelemaan, kuinka paljon haittaa pelaaminen sinulle itsellesi tai lähipiirillesi aiheuttaa. Mainitsit opiskelutöiden ja nukkumaanmenon lykkäämisen ja runsaan ajankäytön pelien äärellä. Tilanteen kartoittamiseksi voisit esimerkiksi pitää päivittäistä pelipäiväkirjaa, johon merkitset pelaamiseen käyttämäsi ajan. Pidemmällä aikavälillä päiväkirjasta on helppo hahmottaa pelaamisen vaikutuksia omaan ajanhallintaan.

      Peluurin palvelut ovat keskittyneet ensisijaisesti rahapelaamiseen liittyviin pulmiin. Olemme kuitenkin huomioineet rajan hämärtymisen varsinaisen rahapelaamisen ja monimuotoistuvan digitaalisen pelaamisen välillä. Yhä useampiin pelimuotoihin kytkeytyy rahankäyttö jossain määrin. Riippuvuudesta tai ongelmasta puhuttaessa väliä ei kuitenkaan ole sillä, liittyykö toimintaan rahaa vai ei.

      Peliongelman ja peliriippuvuuden määrittelyä Peluurin nettisivuilla: http://www.peluuri.fi/peliongelma/peliongelman_maarittelya_ja_tuntomerkkeja_-_peliriippuvuus/.

      Päihdelinkin nettisivuilta löytyy sekä rahapelaamiseen, että netinkäyttöön liittyvä testi, jonka avulla voi arvioida, onko omassa tilanteessa ongelmiin viittaavia merkkejä: http://www.paihdelinkki.fi/testit.

      Esitä rohkeasti lisäkysymyksiä, jos haluat keskustella asiasta lisää.

      Ystävällisin terveisin,
      Peluuri-tiimi

    • Ehkä peliaddikti

      Hei, ja kiitos aiemmasta vastauksestanne!

      Ehkä keskeisin syy sille, miksi alunperin esitin aiemman kysymykseni, on kysyä, miten Peluuri-tiimi suhtautuu niihin peliongelmaisiin, joiden peliongelmat juontavat juuri kuvailemastani, "yleisluontoisemmasta" digitaalisesta pelaamisesta. Onko minun esimerkiksi kohtuullista odottaa saavani apua Auttavan puhelimen kautta, jos ongelmapelaamiseni ei enimmäkseen liity rahapeleihin, vaan esimerkiksi konsoli- ja tietokonepeleihin?

      Kiitokset jo ennakkoon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      239
      2268
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      65
      1495
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      72
      1271
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      59
      1235
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      158
      1130
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      86
      1061
    7. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      86
      938
    8. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      70
      870
    9. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      54
      858
    10. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      779
    Aihe