Muutama kysymys aseiden keräilyyn liittyen

alkavaaseharrastaja

Saako poliisilta lupia aseisiin, jos niitä keräilee? Toisen maailmansodan aikaiset pistoolit kiinnostaisi, mutta en haluaisi deaktivoituja.

Olen ajatellut alkaa harrastamaan pistooliammuntaa. Saanko useammalle pistoolille luvat vai onko joku maksimirajoitus tietyntyyppisiin aseisiin? Jos hakee luvat harrastukseen ja keräilyyn.

Voiko aseita tilata ulkomailta esim. Amerikasta? Colt 1911 0.45 ACP pistoolista olisi nyt juhlaversio saatavilla ja mietin, että jos jotain asetta ei saa Suomesta, mutta siihen saisi luvat niin onnistuuko tilaus sitten.

4

1435

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -eSa-

      Eu:sta ja USA:sta voi tilata molemmista aseita. Molempien kohdalla tarvitaan normaalin ostoluvan lisäksi paperisotaa. USA:sta tilattu ase tarvitsee paperisotaa huomattavasti enemmän, mikä myös maksaa jopa tuhansia euroja kaikkine tuonti/tulli ym. maksuineen.

      Aseiden keräily ja ammunnan harrastaminen ovat tänä päivänä selvästi kaksi eri asiaa. Keräilijät ovat erikoisstatuksen omaavia ihmisiä, jotka on rekisteröity sisäasianministeriöön.

      Heidän on myös keräilijänstatusta hakiessaan esittevä keräilysuunnitelma, sekä todistettava pystyvänsä turvallisesti säilyttämään aseita. Kaikilla keräilijöillä on myös mm. pakollinen poliisitarkastus (viranomaiset tulevat kotiin)
      jossa katsotaan miten aseita säilytetään. Lisäksi käsittääkseni tarvitaan jonkinlaisia suosittelijoita, jotka lisäävät luvanhakijan uskottavuutta. Myös keräilijöiden järjestössä mukana oleminen katsotaan isoksi eduksi.

      Keräilijä voi omistaa vaikka 100 pistoolia tai tuhat kivääriä. Usein (varsinkin tänä päivänä) nämä aseet ovat kuitenkin lähes kaikki ampumakiellossa, eli niitä saa vain keräillä/huoltaa/rassata, mutta ei ampua.

      Viranomaiset poikkeuksetta myös nykyisin velvoittavat, että keräily on tavallaan uskottavaa. Aseiden on siis oltava riittävän merkittäviä/"uskottavia". Esim. kaksi vuotta sitten valmistettu moderni, muovinen Glock 17 pistooli ei ole useinkaan uskottava keräilykohde.

      Täältä voit saada lisätietoa keräilystä:

      http://www.armaaboa.fi/?Kirjasto:Aseker%E4ily
      http://www.asehistorianliitto.fi/in_fi.html

      Mitä tulee ampumaharrastukseen pistoolilla, niin siihen pätevät täälläkin moneen kertaa kerrotut säännöt. Omaa ENSIMMÄISTÄ pistoolia/revolveria varten:

      - Vähintään 20 vuoden ikä
      - Vähintään ensin kaksi vuotta harrastusta laina-aseella
      - Ampumapäiväkirjat harrastuksesta
      - Virallisen ampuma-asekouluttajan todistus 2 vuoden harrastuksesta
      - Oikein täytetty ostolupahakemus perusteluineen 72 euron maksu
      - Määrättyyn ampumaurheilulajiin sopiva asetyyppi (pitää perustella)
      - Isompien pistoolin kohdalla turvallisen ampujan tutkinto on käytännössä vaadittu.
      - Tietokoneella tehty psykologinen testi (noin 260 kohtaa)
      - Aina kahden poliisin suorittama haastattelu

      - > ostolupa pistooliin / revolveriin tulee JOS tulee.

      Ostoluvassa määritelty ase (tietty tyyppi) pitää ostaa 6 kuukauden sisällä. Tämän jälkeen on kuukausi aikaa näyttää ostettu ase poliisille. Tämän jälkeen saa pienen odotuksen jälkeen lopulta virallisen hallussapitoluvan (muovinen kortti).

      Lupa pitää aina olla mukana henkkareiden kanssa, kun asetta kuljetetaan radalle tai esim. korjattavaksi. Jos ase on mukana ilman perusteltua syytä, vaikkapa ravintolassa/ruokakaupassa, poliisin löytäessä sen, riittää se kaikkien ampuma-aselupien perumisen perusteeksi. ASETTA EI SIIS SAA KANNISKELLA VAPAASTI MUKANAAN. HALLUSSAPITOLUPA EI OLE "KANTOLUPA".

      Ensimmäisen pistoolin / revolverin jälkeen voi hakea lupia myös toisiin lyhyisiin aseisiin, mutta tällöinkin protokolla on aivan sama, tosin psyko-testiä ei tarvitse tehdä, jos sen tekemisestä on alle kolme vuotta.

      Edelleen, lupahakemuksen pitää olla perusteltu. Et siis saa lupaa vaikkapa nyt revolveriin, ellet harrasta todistettavasti siluetti-ammuntaa. Pelkkä "tarkkuusammunta" EI KELPAA perusteluksi.

      • -eSa-

        Edelliseen vielä täydentäen / tarkentaen:

        ensimmäisen pistoolin lupa on aina voimassa määräaikaisesti viisi vuotta. Tänä aikana on käytävä harrastamassa todistettavasti noin kerran kuukaudessa ko. aseella. Kun viisi vuotta on kulunut, on viranomaisille esitettävä todistus tapahtuneesta harrastuksesta. Jos todistuksia ei ole, lupaa ei jatketa.


        Ensimmäistä lyhyttä asetta seuraavien lyhyiden aseiden, siis pistoolien ja revolverien kohdalla ei tarvitse harrastaa luonnollisestikaan kahta vuotta ko. aseen lajia ensin laina-aseella, vaan luvan saa riittävin perusteluin heti.

        Tällöinkin on kuitenkin käytännössä esim. oltava ko. lajin seurassa jäsenenä ja mukana toiminnassa.

        Ja jos nyt vaikka hakee toiselle pistoolille lupaa perusteella "sovellettu reserviläisammunta itselataavalla pistoolilla, kaliberissa 9x19 mm", niin SRA-ampujan kurssi ja koe pitää olla suoritettuna, ENNENKUIN tyrkkää lupahakemusta menemään.


      • -eSa-

        Jaahas, alkaa olla pää vanhalla niin horo, että tämäkin unohtui:

        aselupaa hakiessa pitää olla nykyisin myös todistus suoritetusta asepalveluksesta/siviilipalveluksesta.

        Jos on esim. hankkinut kuuluiset "hullun paperit" aikoinaan armeijan kutsunnoissa, niin sitten voi siirtyä johonkin toiseen harrastukseen, koska pyssylupaa ei tule.


      • Itse tilasivat
        -eSa- kirjoitti:

        Jaahas, alkaa olla pää vanhalla niin horo, että tämäkin unohtui:

        aselupaa hakiessa pitää olla nykyisin myös todistus suoritetusta asepalveluksesta/siviilipalveluksesta.

        Jos on esim. hankkinut kuuluiset "hullun paperit" aikoinaan armeijan kutsunnoissa, niin sitten voi siirtyä johonkin toiseen harrastukseen, koska pyssylupaa ei tule.

        Aika moni armeijan "oikotietä" ohittanut on tullut vastaan, että aseet kuitenkin kiinnostavat. En pidä niin kovin pahana, jos näille ei lupia annettaisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1683
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1320
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1108
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      895
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe