Yleistä mietiskelyä ja omakokemus

Pohtija...

Olen miettinyt onko ruumiillinen kuritus vaikuttanut itseeni miten.

Olen huomannut itsessäni sellaista lievää taipumusta narsismiin.
Siskollani narsismi ilmenee vielä astetta pahempana.
Isäni on aina ollut vähän enemmän narsisti kuin myös hänen veljensä.
Siis heidän kahden tapa hoitaa asioita on aina se paras ja muiden tavat on heidän mielestään (perseestä). Itsetuntoa kohottavaa kuunnella kerran viikossa miten ajatuksesi tai joku muu on perseestä.

Olen mietiskellyt joskus mikä on voinut aiheuttaa tämän ja mitään tarkkaa en osaa sanoa mutta jotenkin epäilen että ruummillinen kuritus on vaikuttanut asiaan. Isäni on 55 ja hänen isänsä kuoli isäni ollessa 30. Isäni kodissa vitsaa ja remmiä käytettiin ahkerasti. (1960-70 lukua) Jos kaaduit pyörällä ja housut meni rikki tiesit että kun pääset kotia remmiä tulee. Joka pienistä hölmöilyistä tuli remmiä tai risua jonka itse hait. Isosisäni oli jo ilmeisesti jotenkin narsisti ja tuolla kasvatuksella myös isästäni ja hänen veljestään tuli samanlaisia.

Kasvatus tavat siirtyivät tietysti ja siskoni ja minä saimme remmiä milloin mistäkin. Tuli sitä hölmöiltyäkin mutta minulla ja siskolla osa johtui siitä että kärsimme molemmat pakko-oireisesta häiriöstä. Sitä oli vaan pakko tehdä kaikkea. Ei mahtanut itselleen mitään. Milloin oli silmä mustana kun oli pakko lyödä itseä. Välillä käsivarsi oli vereslihalla kun oli pakko purra itseä kovaa.
Vanhempien kanssa oli turha haastaa mistään kun sitä olisi kumminkin saanut kuulla olevansa hölmö. Kuritus ei siis auttanut (se ei paranna pakko-oireta :)) vaan olisi pitänyt päästä lääkäriin. Nyt vanhempana 27 syön masennus lääkkeitä pakko-oireisiin. Lääkitys on aina suurin sallittu annos mm. zoloftia söin joskus ja määrä oli 200mg päivässä.

Lieveilmiöitä mitä seurasi sitten kovasta kasvatuksesta. Isäni veli piti kovaa kuria samaan tyyliin omille lapsilleen häntä toteltiin joka asiassa virheitä ei sallittu ja hän muutti tapojaan vähän kun alkoi olla ongelmia kun lapset vielä 7 vuotiaana pissi sänkyyn nukkuessa. Tietääkseni hän ei piiskannut lähinnä retuutti ja eristi toiseen huoneeseen. Lapset ovat nykyään esimerkki kansalaisia mutta toisista tulee kilttejä ilman kuritustakin riippuen esim. geeneistä.

En osaa sanoa miten minuun on vaikuttanut. Olen tullut monessa suhteessa enemmän äitiin joka on ollut kiltti ja rauhallinen. Minulla oli ongelmia kiusaamisen kanssa kouluaikoina koska en uskaltanut laittaa vastaan. Uskon että osa syy siihen on kun vanhemmat alistivat tahtoonsa. Minulla ei ollut omaa tahtoa sen löysin vasta myöhempää. Miellytin vanhempiani 20 vuotiaaksi saakka. Lapsuus vaikutti myös osaltaan siihen että sairastuin masennukseen.
nyt kohta kolmekymppisenä kärsin välillä agressiiviisuudesta jonka olen tosin onnistunut pitämään sisälläni enkä ole lyönyt ketään. Suunnaton viha tosin liittyy yleensä jonkunlaiseen alistamiseen tai nöyryyttämiseen.

Huutokasvatuksesta vielä. Tapasin nykyisen naisystäväni pari vuotta sitten ja hänellä on nykyään 6 v poika. Äidillä oli omat ongelmat ja hän huusi lapsellen kurkku suorana jos esim hanskat eivät menneet käteen samalla sekunnilla. Ihmettelimme kun poika 5 vuotiaana pissi housuun päivälläkin. Ei ikinä päiväkodissa vaan aina kotona tai meidän kanssa. Sitten kuin aloin itse myös osallistumaan kasvattamiseen ja sain naisystävän hakemaan apua ongelmiinsa ja vähentämään huutamista niin housuun pissiminenkin loppui.
Lääkärissä eivät löytäneet mitään elimellistä syytä... Eivät osanneet sanoa mistä johtuu.
Lasta retuutettiin ja sille huudettiin mutta ei ne hanskat sen nopeammin käteen menny. Nyt on opittu varaamaan aikaa vähän pukeutumiseen ei ne lapset mitään robotteja ole jotka orjallisesti tottelee käskyjä. Valitettavasti...
Yksi mitä olen välttänyt tietoisesti että en opeta lapselle täydellistä tottelevaisuutta vanhempia kohtaan. Jokaisella meistä on oma tahto ja se pitää hyväksyä.

Kaverini on hyvä esimerkki tuosta kovasta kurista. Vanhemmat piti kovaa kuria ja mikä on tulos? Ei mitenkään tasapainoinen käytös kotona kyllä oltiin kiltisti. Mutta kaupungilla ryypättiin jo 14 kesäisenä, varastettiin autoja ja hakattiin muita. Kurittaa ei olisi voinut enää enempää henki olisi varmaan lähtenyt joten se siitä sitten. Asioista ei kuulemma keskusteltu sen enmpää se oli vain remmiä, arestia ja kova huuto että ÄLÄ IKINÄ TEE ENÄÄ TUOLLEEN TAI SAAT SELKÄÄN. No se ei valitettavasti auttanut. Nyt 22 kaverini on peli-addikti jolla on ongelmia sosiaalisissa suhteissa kärsii masennuksesta eikä tule varmaan ikinä menemään toihin vaan pääsee eläkkeelle. Muuten kaiken kaikkiaan nykyään todella hyvä tahtoinen toisille välillä liiankin mutta tuossa tapauksessa voi sanoa että kuritus teki yhden työkyvyttömyys eläkeläisen :(

2

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaisa-unicef

      Kiitos, että jaoit pohdintojasi ja kokemuksiasi. Kurituksella on monenlaiset jäljet ja seuraukset, kuten tarinastasi käy ilmi. Pelokas tai uhmakas käytös on tavallisat kuritetuille lapsille. Onneksi väkivallan kierteestä on mahdollista päästä:
      "Yksi mitä olen välttänyt tietoisesti että en opeta lapselle täydellistä tottelevaisuutta vanhempia kohtaan. Jokaisella meistä on oma tahto ja se pitää hyväksyä."

    • saila.unicef

      Mahtavaa, että olemme saaneet näin paljon keskustelua aikaan! UNICEFin ”Kuritus ei kasvata” –kampanja on loppusuoralla ja joudumme sulkemaan tämän keskustelun kampanjan päätytty. Mutta ei hätää, keskustelut pysyvät auki vielä tiistaihin asti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      92
      1928
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      413
      1497
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1270
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1059
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      69
      986
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      966
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      953
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      939
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      239
      884
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe