Kattotiilet rikki

JMX

Viimetalvena meillä meni usea kattotiili rikki jiirestä uudessa talossamme. Ilmeisti tiilien tuenta ollut huono tai tiilet sahattu väärin. Talotoimittaja ei suostunut korvaamaan vaan sanoi että tämä on normaalia, jos lunta on paljon. Puhui jotain lumikoukkujen tms. asentamisesta.

Miten normaalia tämä lienee ? En ole oikein tyytyväinen toimittajan vastaukseen. Minusta heidän olisi pitänyt ottaa vastuu asiasta, kun tiilet kerran kuuluivat pakettiin. Ainakin heidän olisi pitänyt kertoa etukäteen että katto ei kestä lumikuormaa vaan lumikoukut? ja esteet pitäisi asentaa sitävarten katolle.

22

5260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peltikatto

      Jos asennettu talotehtaan puolesta, ovat vastuussa. Ja on normaalia, että Suomessa on runsaslumisiakin talvia. Ota kuluttajaneuvontaan yhteyttä, jos ei muu auta.

    • fiksarille töitä

      Näkemättä vaikea ottaa kantaa. Yleensä monen sattuman summa.
      Asiaan vaikuttaa esim:
      -onko paikalliset olosuhteet poikkeavia/huomioitu,
      -kenen tekemät suunnitelmat (esim. onko lumiesteet esitetty piirustuksissa...),
      -kuka tehnyt katon (onko käytetty ½-kiviä vai onko jiirissä pikkukikkareita, jotka lumi useimmiten liimauksistakin huolimatta irrottaa...),
      -lapepituudet ja kaltevuudet vaikuttaa jiirin lumikuormaan ja lumen alastulemiseen...),
      -ristikkojako, jiirinpohjarakenne ja ruoteetkin voivat vaikuttaa (yleensä käytetään k900, mutta joskus oli myös k1200, joka tekee jiiristä "velton"),
      -yms.

      Joskus on mahdollista, että myös Murphyn laki toimii.

      Pyydä vastaava käymään ja tarvittaessahan voit tehdä valituksen kuluttajariitalautakuntaan...

      Toivottavasti tästä on edes henkistä apua...

    • JMX

      Kiitoksia tosi paljon vastauksista. Vastaava kävi ja tuumasi että taloyhtiö varmasti syyttää poikkeuksellisen lumista talvea ja niinhän siinä kävi.

      Maallikon (= minun) näkemyksen mukaan jiiriin ei pitäisi kohdistua kovin kohtuutonta painoa, koska lumi ei pääse kasaantumaan aivan tyhjän päälle, sillä osan paineesta L-siipi ottaa vastaan.

      Voisikohan olla että tiilet ovat hieman murtuneet kun niitä on rälläköity sopiviksi ? Yksittäisen tiilen olisi voinut antaa anteeksi, mutta niitä oli monta.

      Benders antaa tiilille 30v takuun. Pitäisihän sen koskea myös jiirtä, jos asennettu ohjeiden mukaan. Asennusohjeissa ei mainita mitään lumiesteistä tms. 1/2 tiilistä kylläkin, joita käsittääkseni oli käytetty.

    • Maalaisjärkeä tarvii

      Lapio kouraan.

      Ei tiilet rikkoudu lumen painosta vaan putoavan lumikuorman vuoksi.

      • sivusta seurannut

        Aika moni on jiirinpohjapellin ja jiiritiilet rikkonut omalla syksyisellä/talvisella tallustelullaan (tai lapiolla).


    • JMX

      Lieköhän kovin yleistä... Tuntuu hieman järjettömältä tallustela jiirienpäällä.

      Nykyvaatimusten mukaan tehdylle katolle ei myöskään tarvitse mennä lapion kanssa. Tästä on ollut paljon juttua viimetalvina.

      Meillä tosiaan tiilet menneet rikki vain jiirestä eikä muualta, jossa putoavan lumen aiheuttama rasite on suurempi.

      • liikaa tossun alla?

        Ei tainnut tiilikaton jiiri sittenkään aueta Hra Kaikkitietävälle?

        Asennoituminen taisi estää keskustelun toimittajankin kanssa, eller hur gick det? Kun netti-tietotaito ei kohtaa osaamista alkaa inttäminen ja lopputuloksena on turha riitely. Toinen vaihtoehto: akkana tiukkapipoinen terveydenhoitaja, jota on syytäkin peljätä.

        Yritin tarjota ammattiapua, mutta tunnepuolen asioihin eivät taidot riitä.. halua olisi, koska pääsisi paremmille palkoille. Kysy neuvoa pirttihirmultasi... tai äipätiltä.


      • 20+17

        Sanomattakin selvää, että uuden talon katto pitää kestää Suomessa lumikuormaa. Mikäli katto kuului talopakettiin, ja se on myös talopakettitoimittajan asentama, on heillä luonnollisesti korvausvelvollisuus.


      • JMX

        Taisit jo hätäpäissäsi haukkua väärän kaverinkin....

        Miksi tämmöinen asia nyt tuollaisen tunnekuohun saa aikaseksi ?


    • JMX

      "Ei tainnut tiilikaton jiiri sittenkään aueta Hra Kaikkitietävälle?"

      Hieman outoa palautetta. En ole mielestäni tässä edes kovin inittänyt... Toimittajan yhdysmiehen kanssa tosi kylläkin, koska olen yrittänyt saada jonkilaisen uskottavan perustelun sille miksi minun pitää maksaa korjaus omasta pussistani. Muiden pikku vikojen lisäksi se ottaa hermoon... Olen samaiselle yhdysmiehelle myös ystävällisesti ilmoittanut tästä keskustelusta, jotta heidänkin näkemykset tulisi huomioitua.

      Kiitoksia muille tuesta ja hyvästä palautteesta!

      • Diiba Daa

        Ja sitten teikäläiset ihmettelevät kusettavia poliitikkoja, talomyyjiä, valelääkäreitä, rehellisiä sijoittajia...


    • EiEIEIEIEI

      Taas kävi näemmä näin että joku s**tanan idiootti pilasi koko keskustelun.
      Olisin mielelläni lukenut enemmänkin aiheesta mutta joku pelle meni ja kommenteillaan sai muut häipymään keskustelusta.

      Kiitos pelle!

      • jiirin haasteet

        täällä samaa probleemaa kuin JMX:llä, mieluusti olisi lukenut asiallisia näkökulmia ongelmaan liittyen mutta meni oudoille laduille tämä viestiketju välillä....


    • alvin-the orava

      jep. tuttu juttu tuo uuden talon tiilikatto ja 1. talven jälkeen 1 kpl harjatiilejä murtunut sekä kuistin jiiri tiilejä muutama halki. kysyin myös vastaavalta että eikö ole pystytys porukan hommia tulla korjaamaan ?, mutta vastaava sanoi kuten jo itsekkin ajattelin että sanoo, pystyttäjien kieltäytyvän kunniasta.
      meinasi että helpommalla pääsee kun korjaa itse jonka myös tein, ei ole paha homma leipoa yksi tuki sille harjatiilelle sekä rälläköidä muutama tiili jiiriin. suurin homma on oikeastaan haalata tikkaat ja tarvikkeet mestoille. kyllähän se uudessa talossa "vituttaa ku pientä oravaa pakkasella, nälkä olisi mutta käpy jäässä."
      tiili kattona on monier ormax.

    • designtalo jiirit

      Kuulin myös jutun, jossa talotehdas teki bendersin tiilikaton, ja pomo itse suositteli laittamaan perästä lumikoukut ettei jiirin tiilet mene lumesta rikki. Jonkunlaisen koukun löysinkin ruotsinkieliseltä bendersin sivulta mutta vähän oli tietoa ylipäätään ja miten sen saa jiiritiilien alle jälkeenpäin. Siis estää kahden lappeen välisen lumen osumisen toisiinsa jiirissä, lumiestettä tuohon ei oikein vinoon jiirin suuntaisesti kyllä helposti taida saada, vinoon ruoteisiin nähden. Sitä oltiin itse kyllä mieltä, että ainakin jos takuuvuoden aikana jotain hajoaa niin kyllä se korjausosapuoli pitäisi olla ihan selvä, mutta virhevastuun perusteella voisi vastuu ulottua pidemmällekkin, kun kerran asia on tiedossa ja mennään riskillä kun koukkuja ei laiteta. Designtalo ja Benders siis kyseessä.

      • hakulikuliasina

        Lumikoukut asennetaan tasaisesti jiiriien ympärille.
        Huomioi lappeen pituus ja kattokaltevuus koukkuja
        asentaessasi. 4-6 kpl / m²

        http://www.benders.fi/ctxserver/picpath/public/bilder/Betongtillbehor/pdf/FI_Snokrok_LU.pdf

        Mulla ei näytä riittävän edes tuo "tasaisesti jiirien ympärille", koska tiilimyyjän suositusten mukaan asennetuista koukuista huolimatta meni taas jiiritiiliä rikki. Pitää varmaan tilata uusi satsi ja pistää lumikoukut, tai lumiesteet. koko lappeen mitalle.


    • 20+17

      JMX ja jiirin haasteet, minkä tehtaan talo teillä on?
      Minulla on ollut samaa ongelmaa jo monena vuonna.

    • Tiili & Suomen talvi

      Design-talon harjakattoisessa, jossa kattolyhty - viime talvena jo kolmannen kerran jiirin tiilistä yli puolet rikki! Se oli kolmas talvi kun katto on päällä. Vieressä on Kastelli, jossa Ormaxin tiilet. Ilmansuunta sama, rakenne sama, lumiesteet samoin. Lumia ei siellä ole pudotettu eikä tarvetta vaihtaa tiiliä ole. Sama talotoimittaja (D-talo) on tästä aiheesta muuallakin edustettuna. Meillä tiilet on Bendersiltä mutta TM:n testin mukaan ihan asiallisia niiden pitäisi olla.

      Lumikoukut auttanee asiaa, lumi ei pääse sulaessaan ja uudelleen jäätyessään painamaan vastakkaisen lappeen alimpia kiviä. Mutta voisihan jiirissä olla tuki tiilien päiden alla, ikäänkuin jiiripelti ylösalaisin. Kuulemma moinen kattotuote on nyt kehitettykin. Jos tämän olisi tiennyt, ei missään tapauksessa tiilikattoa olisi tullut.

      • Tiili & Suomen talvi

        En huomannutkaan, että täällä olikin jo keskusteltu lumikoukuista. Hyvä tietää ettei normimäärä välttämättä riitä. Meille selitykseksi ehdotettiin keväällä sulavaa ja kerralla putoavaa lunta, joka repii tiilet tullessaan. Lumiesteet on laitettu niin kattavasti kuin mahdollista, sekä varsinaiselle lappeelle että lyhdyn puolelle. Lisäksi suunta on ponjoinen, joten lumi ei putoa vaan sulaa. Kuulisin mielelläni lisää aiheesta! Nyt katto on paikkailtu bitumin palasilla ettei aluskate joudu ihan niin paljon ottamaan vastaan. Katon olisi voinut korjata kesälläkin mutta silloinhan se piti ihan hyvin :-)


    • Aapeli123

      Kattotiilien rikkoutuminen jiirissä on minullekin tuttu ilmiö. Ihmettelin itsekin mistä se johtuu ja tulin siihen johtopäätökseen että ilmiö johtuu siitä kun lumikuorma valuu keväällä jiirin suuntaan ja kattotiilen urat eivät ole samansuuntaiset. Kun jiirin kohdassa voi olla miltei metri lunta kun tuuli on sen siihen pakannut niin ei ihme että sellaisen painon alla kattotiili rikkoutuu.

      Itse olen ratkaissut ongelman siten että ostin rautakaupasta kattokolan jolla talvella puhdistan jiirin kohdan muutamaan otteeseen. Onhan siitä tietysti vähän vaivaa mutta kevällä ei tarvitse tallotiiliä mennä katolle uusimaan.

      • tiilet ehjinä

        Vai on muillakin ollut ongelmia tiilikatoanssa.
        Meilläkin vaihdettiin tiiliä vilkkaasti Design-talomme ensimmäisinä vuosina, toistakymmentä tiiltä meni vaihtoon joka kevät. Muutaman kevään jälkeen alkoi tiilivarastomme pohja tulla näkyviin. Jotakin piti siis tehdä.
        Otin yhteyttä rakentajaan, joka oli hoitanut siihen mennessä asiat mallikkaasti. Tuli paikalle firman mies,.Tutkimusten perusteella tiilet rikkoutuivat, koska lumiesteiden taakse kertyi liikaa lunta. Mutta eikös lumiesteiden tarkoitus ole juuri semmoinen, että se kerää taakseen lumikuormaa? Ja meillä keskisessä Suomessa ei lumikuorma ole mikään Suomen ennätystä hipova.
        Saatuani ohjeistuksen kolailla lumiesteiden taakse kerääntynyttä lunta, totesin hankkineeni turhan takia (lisämaksusta) katon väriset lumiesteet. Olisihan tuo kolaaminen onnistunut ilman estelyjäkin. Niinpä poistin kaikki lumiesteet katolta, minkä jälkeen ei yhtään bendersiä ole rikki mennyt. Ja tiilikattoon olen nyt aivan tyytyväinen.
        Olisi ollut reilua yhtiöltä kertoa tiilenmurskaimena toimivasta lumiesteestä, ennen kuin meille kattovaihtoehtoja tarjosivat.


    • Ei_tiilikat_jos_on_jiiri

      Täälläki nbenders katto vm 2006 ja lumikuormaa tulee täällä Meri-Lapissa aika mukavasti. Lumiesteitä on monessa paikassa, mutta se ei aiheuta kuin muutamia tiilen rikkoutumisia ja nämäkin rikkoutuvat tiilet ovat juuri sen lumiesteen alla.

      Jiireissä menevät tiilet rikki. Nyt vaihdoin niitä 4kpl jiirin n. 30 tiiltä. Täytyisi sitä lumikuormaa poistaa sieltä katolta niin ei tarvitsisi tiiliä vaihdella.

      Ajattelin kokeilla niitä bendersin lumikoukkuja.

      http://www.benders.se/fi-fi/tuotevalikoima/katto/kattoturvatuotteet/se-snokrok---0814/

      Tiilet ja nuo koukut kannattaa tilata suoraan benderssiltä. Ovat siellä hivenen halvempia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      152
      6409
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3868
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1995
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1488
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe