Kysymyksiä kuvanveistosta

Kysyvä ei tieltä..

Miten sitä pääsis harrastamaan? Miten kuvanveistäjät ovat aloittaneet harrastuksensa? Onko se niin kallista? Miten esim. kipsi kestää? Ym. Olisin kiitollinen, jos joku asiaan perehtynyt kertoisi. :) Kiitos jo etukäteen!

8

3206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harrastelija

      Kuvanveisto on siitä hyvä ala, että veistämiseen voi käyttää hyvin monipuolisesti eri materiaaleja, kunhan vain antaa mielikuvituksen lentää. Itse olen tehnyt veistoksia savesta, paperimassasta ja betonista, olen parhaillaan harkitsemassa lasikuidun kokeilemista. Mutta mikä tahansa sopii veistoksen valmistusaineeksi, myös esim. puu, kivi, lasi, romumetalli...

      Kannattaa aloittaa jollain edullisemmalla materiaalilla ja pienemmällä työllä, ja edetä siitä sitten isompiin töihin, kun taidot ja tiedot harjaantuvat.

      Niin, ja harrastukseen pääsee käsiksi kokeilemalla, monet työväen- ja kansalaisopistotkin järjestävät kuvanveistokursseja, kirjastosta saa alasta kertovaa kirjallisuutta, ja täältä netistä löydät etenkin englannin kielellä loputtomasti neuvoja :).

    • Pertsa

      Sinun kannattaisi mennä työväenopiston kuvanveistokurssille, jossa aloitetaan opettelemalla mm.kipsivalun tekeminen ja sen jälkeen esim. betonivalu sekä puun veistäminen.
      Kuvanveisto ei ole kallista. Työväenopistossa kustannukset jäävät todella alhaisiksi senkin vuoksi, että kipsi -ym. materiaalit tehdään yhteishankintana.
      Kurssien paras anti on kuitenkin se, että siellä oppii perusasiat valusta ym. veiston perusasioista. Sen jälkeen voit helposti omatoimisesti opiskella lisää ja kokeilla kaikenlaista ominpäin. Kun valutekniikat opitaan yhdessä muiden kanssa, nopeutuu kuvanveiston aloittaminen huomattavasti, pelkästään kirjoista lukemalla kuvanveistoa ei opi vaan tekemällä. Kustannuksiin tämä hieno harrastus tuskin kenelläkään voi kaatua.

    • sculptor

      veistoksia voi lyödä kasaan vaikka jätemateriaalista. Mutta alkuun pääsee vaikka kansanopiston taidelinjalla tai kansalaisopistojen iltapajoissa

    • yore

      mitä kaikkea tarkoitetaan kuvanveistolla? itse olen koristeveistäjä,tosin myös kuvataiteilija,käsintekijä ja teen puusta yleisimmin veisto työni. Luovuus ja kokeilun into sekä ennakkoluulottomuus ovat ne avaimet,jolla pääsee parhaiten eteenpäin. Ei ole olemassa vain yhtä ja ainoaa oikeaa materiaalia eikä tekniikkaa,vaan kaikki on tekijän omassa valinnan vallassa. MISTÄ ALOITTAA? Ellei materiaalit ole tuttuja,niin aloita sillä,että jos tiedät osapuilleen mitä hakuat tehdä ja mihin käyttö tarkoitukseen,eli ulkoilmaan vai sisätilaan,koristeeksi vai käyttöä kestämään,jne. sen jälkeen kun nuo asiat ovat selvät,alkaa materiaali vaatimusten osalta sopivimpien vaihtoehtojen harkinta. Tutustut parhaiten asiaan alkamalla vain tekemään,kokeilun,virheen ja ahaa elämysten kautta opit kyllä. Kuitenkin on olemassa ihmiskunnan muisti,KIRJASTO,josta löydät taatusti paljon aineistoa josta on apua,sillä kaikkia virheitä ei tarvitse itse tehdä jne. Puu on periaatteessa edullinen materiaali ja helposti työstettävää,tuonti puut kalliita ja mitään ei voi yleistää,puu lajeja on niin paljon. Kipsi,askartelu ym. massat,muovailuvahat ja vastaavat ovat suhteellisen edullisia,toki tarvittava määrä vaikuttaa mikä on halpaa ja mikä ei,samoin taloudelliset seikatkin. Kuvanveistoon kelpaa kaikki materiaalit,joista vaan teoksen saa tehdyksi,siitä vain reippaasti kokeilemaan,kuten tapanani on taiteilija tuttavilleni sanoa: LENNÄTÄ AJATUSTA,silloin kun inspiraatio on hakusessa,milloin kenelläkin ja mistäkin syystä. Monenmoisia veisto ja kuvan teko materiaaleina on käytetty mm. seuraavia; kulta ja hopea seokset,myös muut metallit,yleisemmin valutöissä,mutta muutenkin. Savi,styroksi,paperimassa,pahvit,jää,kivi ja vuolukivi,jne. eli materiaaleja ja raaka-aineita kyllä löytyy laidasta laitaan enkä niitä yritä kaikkia luetellakaan,koska asioista on kirjoitettu tuhansia kirjoja ( saisimpa minäkin joskus luettua edes yhden niistä,yleensä katson kuvia,sillä opin sillä tavoin ).
      Kun etsit kirjaa,jossa kaikki olisi yksien kansien välissä,ei sellaista olekaan,siksi kokemuksesta voin muistuttaa,että kannattaa tutustua monenlaisiin eri alojen teoksiin,koska monet asiat auttavat nopeammin ymmärtämään ja laajentavat näkemyksiä. Tällä tarkoitan että esim. kuvanveistoon liittyy niin paljon muutakin kuin pelkät tekniset asiat,sillä aiheeseen ja siis myös materiaaleihin liittyvää tietoa on erialojen kirjoissa,teksteinä ja/tai kuvina,siksi kannattaa myös kuvanveisto kirjan lisäksi selata eri uskonnollisia kuvateoksia,arkitehtuuria ja sen alan kirjoja,sisustus,historia,antiikki ja tyyli huonekalut,koristeveisto,taideteoksia mm.hitsaamalla,entisaikojen purjealukset,linnat ja asuinrakennukset,alkuasukas heimot jne. kaikissa niissä ja monessa muussa on paljon kuvanveistoon liittyviä kuvia ja artikkeleita,sillä asiat ovat nivoutuneet tiiviisti yhteen ympäri maailman. Esim. japanilaiset puutyöt ja veistokset,kuningas kuntien ( myös Ruotsin ) vuosisataiset perinteet,Buddhalaisen ja intiaanien kuvanveisto työt kuin nykyaikaisten synteetistenkin materiaalien välillä on elävä suora yhteys läpi vuosituhansien,olipa sitten kyse vn 2004 tehdystä veistotyöstä tai vaikkapa viikinkien tai muinais kiinalaisten terrakotta sotilaista tai kallio maalauksista tai niitä vielä vanhempien tarve ja taide-esineistä.
      Kaikkea asiaan liittyvää ei pysty edes kertomaan,mutta onko kuvanveisto vaikeaa? EI OLE! Kuvanveisto on joskus työlästä ja hidastakin puurtamista,mutta vaikeaa se ei ole ja sen helpommaksi käy,mitä enemmän sitä tekee,niin kuin asioilla on yleensä tapana olla. Itse olen veistänyt puusta n.9 vuotta,tehnyt savesta,askartelu massoista,muovailuvahasta,kipsistä,betonista,muovista,styroksista,vuolukivestä,paperimassasta,jne. ja yhdistän usein erillaisia materiaaleja täysin oman mieltymykseni,tarpeen ja kokeilun halun vuoksi,joten samaa suosittelen sinullekin. Ennenkuin laukkaat kauppaan ostamaan kipsiä ja muita tarvikkeita,käy kirjastossa tai kirjakaupassa. Tutustu aiheisiin,ota selvää tarvittavista työskentely välineistä ja suunnittele työsi mielessäsi ja hahmottele paperille,niin saat helpomman alun kuin mitä esin. itse sain. JA kun teen kipsitoitä,älä missään tapeuksessa kaada kipsi vettä viemäriin,wc pöyttöön tai lavuaariin,sillä kun kipsi kovettuu,se tukkii kaikki röörit,eikä sitä avaa mitkään kepuli konstit,vaan reiät on tukossa ja niiden avaaminen maksaa enemmän kuin minulta ostettu veistostyö. Askartelu liikkeistä,kuten sinooperi(kallis) ja tiimari ( laatu välttävää ) saa helposti hankittua kaikennäköistä tarvetta ja myös opas kirjoja ja vihkosia. Taiteen tekeminen ei ole väline urheilua,eli kannattaa hankkia tarpeelliset ja hyvät välineet,mutta ei kannata ostaa mitään jota todella ei tarvitse,ja itse mukaan lukien on olemassa tekijöitä,jotka ovat itse tehneet itselleen työkakuja,koska muuten niitä ei ole ollut saatavilla tai olisivat olleet kohtuuttoman kalliita tehtaan tekeminä,tässä tarkoitan esim.eräitä veistorautoja,puukkoja,naskaleita ja lävistimiä nahkatöidin liittyen,sabloonia,taiteilijan veistä ym.ym.ym. sillä rahalla saa ison läjän materiaaleja,jonka jättää turhien tai huonojen välineiden hankinnan sijaan vaikka säästöön.
      Ei muuta kuin tekemisen ja kokemisen iloa kuvanveiston parissa.Se vaan on niin,että kun oppii pikku hiljaa tekemään yhä enemmän ja enemmän,asia menee veriin ja siihen jää koukkuun,mutta se tuskin on mitenkään paha asia.

    • Kipsissä

      9.11 ilmestyy kirja jossa kerrotaan kaikki kipsistä, askartelusta konservointiin sisälle ja ulos, käy katsomassa www.kipsilista.fi ja sieltä ajankohtaista, on ensimmäinen suomeksi tehty teos

    • mallista
    • Jousimies 007

      kuvanveistossa puu on loistava materiaali jonka hankkiminenkin on suht' helppoa koska kaupunki pitää huolta metsistämme ja harventaa niitä tarpeen mukaan. Itsekin aloitin muutama vuosi sitten kun näin tukkeja pinottuna lähistöllä. Se on halpa ja käytännöllinen materiaali, riippuen tietenkin tyylistä pitääkö sitä helppona.

      • Parta-äijä

        PUu tosiaan ja moottorisaha välineeksi , niillä pääsee jo pitkälle .


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8855
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1227
    Aihe