Sokeus

ASD.M.1990

Internetin ihmeellinen maailma ei tunnu -- sattuneesta syystä -- sisältävän minkäänlaisia sokeille ihmisille tarkoitettuja foorumeja tai vastaavia (Googlen kautta löysin vain typeriä vitsejä!), joten päätin tehdä tämän aiheen tänne.

Kysymykseni on yksinkertainen: jos sokeudun, niin oliko elämäni nyt sitten siinä? En voi opiskella, työskennellä, katsoa televisioita, istua tietokoneella tai tehdä yhtään mitään muuta.

Olen kyllä tietoinen siitä, että on olemassa erilaisia sokeille tarkoitettuja apuvälineitä, mutta ymmärtääkseni ne eivät ole ihan ilmaisia. Olen myös tietoinen sokeainkirjoituksesta, mutta kukaan on tuskin kääntänyt minkäänlaista suurta akateemista yhteiskunnallista kirjoitusta sokeille. Vai onko? Onko minun pakko alkaa lukemaan jotain täysin *askoja kirjallisuuden klassikoita tai typeriä pikkulasten satukirjoja? Sitä paitsi en edes tiedä miten saisin käsiini sokeille tarkoitettuja kirjoja, koska en kykene löytämään sellaisia edes näkökyvyn omaavana. Miten ihmeessä löydän niitä sitten sokeana? Ja miten ihmeessä voin kirjoittaa yhtään mitään, jos olen sokea? Ja jos voisin, niin miten kukaan ns. normaali ihminen voisi ikinä lukea tekstejäni, jos ne ovat sokeille tarkoitettuja? Tarkoittaako tämä nyt sitä, että sokeat ihmiset ovat kaiken yhteiskunnallisen, tieteeseen liittyvän, sekä muiden merkittävien asioiden ulkopuolella?

Mitä sokeat ihmiset tekevät kaikella ajallansa ja miten he elävät elämäänsä? Tiedän, että tämä aihe tulee tuskin saamaan kovinkaan paljon vastauksia, koska -- ylläripylläri -- sokeat eivät istu tietokoneella (luultavasti kykkivät jossakin nurkassa itkemässä surkeaa kohtaloaan). Olisi kuitenkin mukavaa, jos esim. sellaiset henkilöt, joilla on sokea tuttava, pystyisivät antamaan oman panoksensa.

PS Olen pahoillani, jos viestini vaikuttaa jotenkin epäkohteliaaseen ja ehkä hieman törkeäänkin sävyyn kirjoitetulta, mutta asia on niin, että a) sokeus pelottaa minua ja b) kirjoitin tämän aloitusviestin jo kertaalleen, mutta se katosi jonnekin, eikä minua huvita kirjoittaa kaikkia samoja asioita kahteen kertaan.

Joka tapauksessa olen kiitollinen jokaisesta vastauksesta, jonka tähän aiheeseen tulen saamaan.

30

5714

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei-epätoivoinen-

      Onhan sokeille tehty kai jotain tietokone ohjelmia, joka kääntää kirjoitukset ja sähköpostit ääneksi, ja on erilaisia äänikirjoja..musiikkia jne.. jne.. .. eli kannattaa pitää kuuloaistista hyvää huolta jos on huononäköinen.
      ei sokeuden takia kannata elämää heittää menemään..

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Puhesyntetisaattori

      • Anonyymi

        On tehty ja osaavat käyttää.


    • Yle-seitsemäs-taivas
    • reikä silmässä

      Olen opettanut kahta sokeaa nuorta. Molemmat selvittivät yo-kirjoitukset erinomaisesti ja ovat nykyään työssäkäyviä perheellisiä korkeakoulututkinnon suorittaneita kansalaisia. Kun seurasin heidän opintojaan, sokeus alkoi tuntumaan vain yhdeltä ominaisuudelta muiden joukossa. Nykyisillä apuvälineillä voi lukea ihan mitä tahansa.
      Kun itse sairastuin niin, että sokeutumisen mahdollisuus oli otettava huomioon, en huolestunut niinkään käytännön selviytymisestä. Syvällisempi henkinen selviytyminen olisi ollut paljon suurempi haaste.
      Miksi pelkäät sokeutumista?

    • Puoliso

      Olen naimisissa henkilön kanssa, joka on sokeutumassa; jo tavatessamme tiesin mahdollisesta sokeutumisesta. Olemme olleet yhdessä parikymmentä vuotta ja viettäneet tavallista nuoren parin elämää ja myöhemmin perhe-elämää. Monia asioita täytyy huomioida ja ennakoida enemmän nyt kun näkövamma rajoittaa osallistumismahdollisuuksia, mutta lähes kaikki on mahdollista: asenne ratkaisee tässäkin. Hyvän ja laaja-alaisen koulutuksen hankkiminen kannattaa ehdottomasti.Toki nurkassa itkeminenkin kuuluu välillä elämään, niin sokeilla kuin näkevilläkin :) ja myös sokeat/sokeutuvat istuvat tietokoneella, eli jos haluat vielä jutella lisää, se onnistuu myös privaatisti.

    • räätälöity
    • Retiniitikko

      En tiedä, minkälaisessa tilanteessa olet itse, ja miksi täydellinen sokeutuminen kauhistuttaa sinua niin kovasti. Oletko saanut itse diagnoosin silmäsairaudesta, joka johtaa mahdollisesti sokeutumiseen? Kannattaa muistaa, että sairaudet etenevät yksilöllisesti, ja toiminnallinen näkö voi säilyä pitkään melko hyvänä, vaikka joillakin osa-alueilla tulisikin puutteita (esimerkiksi, vaikka paikkojen hahmottaminen tai liikkuminen väkijoukossa olisi vaikeaa, voit ehkä silti lukea vaivatta). Sokeuden määritelmä tarkoittaa harvoin ihan täydellistä sokeutta. Sokeille ja näkövammaisille on monenlaisia apuvälineitä ja yhteiskunnan tukimuotoja, joilla voi elää itsenäistä elämää ja tehdä ansiotyötä näkövammasta huolimatta. Innojok Oy:n (sokea) toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi sanoi suunnilleen näin Seitsemäs taivas –ohjelmassa: Näkövammaa suurempi haitta on asennevamma. Näkövamman aiheuttamiin toiminnan vajavuuksiin löytyy usein korvaava toiminta tai apuväline, jolla tehtävän voi suorittaa. Asennevammaan ei löydy ulkopuolista korjausta.

      Sokeus ei ole este elämässä menestymiselle, kun itsellä on sisua, päättäväisyyttä, luovuutta ja halua murtaa ennakkoasenteet.

    • 431790silmät

      Tämä ei varmaan lohduta ja voi olla, että jotain tämä suututtaakin.
      Mutta on sokeudessa hyviäkin puolia, muut aistit tarkentuu, kuulet
      erilaisia asioita (joita muut eivät huomioi), saat erityiskohtelua
      (joka voi olla joskus mukavaa ja joskus ikävää).
      Koittakaa miettiä hyviä puolia ikävistäkin asioista.
      Olen pahoillani kaikkien näkönsä menettäneiden ja
      mahdollisesti näkönsä menettävien puolesta.

      • Anonyymi

        Kiitos pahoitteluista. Kiva että joku jaksaa huomioida meitä vammaisia ihan täälläkin asti.


    • näk-käri

      Kyllä kai sokeutuminen pelottaa jokaista. Se on ihan luonnollista. Mutta ei se elämä siihen lopu, eikä tarvitse mennä nurkkaan kykkimään. Itse olen 80 % näkövammainen. En näe siis kovinkaan paljoa, mutta päivät kuluvat tietokoneella. Teen työtä päätteellä suurennusohjelman avulla ja ajan kuluksi shättäilen ja luen iltalehtiä ja kaiken maailman palstoja. Täysin sokeille on olemassa tietokoneeseen liitettäviä puheohjelmia. Kone siis lukee, mitä ruudulla on ja myös sen, mitä kirjoitat. Kannattaa opetetella hyvin näppäilytaidot.
      Sokeiden kirjat ovat äänikirjoja, siis cd-levykkeitä, joita saa maksutta näkövammaisten kirjastosta Celiasta, posti tuo ne kotiin. Eivätkä ne ole mitään lastenkirjoja, vaan uusimmat kirjat, romaanit, tietokirjat yms. löytyvät sieltä. Apuvälineitä voi anoa esim. keskussairaaloista tai Kelalta esim. tietokoneet, puhe- ja suurennusohjelmat, lukutelevisot. Kuntien vammmaispalvelusta voi anoa esim. lakisääteistä vaikeavammaisten kuljetuspalvelua, tai kodin muutostöitä kuten valaistuksen parantamista.
      Näkövammaisilla on myös monelaista yhteistä kulttuuri- ja harrastustoimintaa. Kävimme jopa viime maanantaina Hartwall Areenalla kuuntelemassa Paul McCarteyta. Paul oli lahjoittanut 20 lippua konserttiinsa Suomen näjkövammaisille. Oli tosi hienoa olla mukana!

    • Antisankari

      Olen 12-vuotias tyttö ja minulla on parin päivän ajan ollut sokeutumisen pelko.
      Miksikö? En ole itsekään varma, mutta se johtuu varmasti myös siitä, että rakastan piirtämistä ja tarinoiden kirjoittelua aivan liian paljon, ja sokeana ei tätä voisi enää tuosta vaan tehdä.

      Minulla on ollut pitkään tällainen pelkokausi, että kammoksun ihan kaikkia sairauksia ja pieniä nipistyksiäkin. Se on todella ahdistavaa, ja välillä olen kuulemma miltei hysteerinen. Minulla on silmälasit ja käytän niitä suht. ahkerasti. Nyt tuo toinen "parempi" silmäni on nimittäin alkanut hieman vuotaa ja rähmiä välillä, ja vaikka näen siis ihan kirkkaasti, sokeutuminen pelottaa ihan kamalasti.

      En tunne ketään sokeaa henkilökohtaisesti tai muuta sellaista. Onko teillä ollut samanlaisia kokemuksia sokeutumisen pelosta? Vanhemmat uskovat, että koska teen niin paljon tarkkaa työtä (piirtäminen, lukeminen, koneella olo...), tuo parempi silmäni joutuu muutenkin tekemään enemmän töitä ja siksi se väsyy.
      Uskotteko, että tämä olisi ihan normaalia? Minulla ei ole synnynnäisiä sairauksia eikä suvussa muutenkaan pitäisi olla mitään perinnöllisiä riskejä.

    • minimamix

      Ole huoletta, et ole tulossa sokeaksi. Sokeutumisen oire ei ole tuo silmän rähmiminen. Silmä on vain tulehtunut ja kannattaisi näyttää vaikka kouluterveydenhoitajalle. Saat siihen jotain silmävoidetta ja se paranee. Voisit myös puhua terveydenhoitajlle sokeutumisen pelostasi. Usein keskutelu auttaa noihin pelkotiloihin ja ahdistukseen. Tuollaiset oireet kuuluvat usein murrosikään.

    • Lanta-aivo

      Joo tiedän että tämä on tyhmä kysymys, mutta kysyn nyt kuitenkin.Mitä silmissä näkyy kun on sokea¿ Näkeekö pelkkää pimeää vai utuista harmaata?

      • Itse sairastan kolmostyypin usherin syndroomaa, olen siis kuurosokea (ja kirjoitan muuten tämän tekstin ihan itse omalla läppärilläni). Allekirjoitan täysin tuon asennevamma kohdan jonka joku kommentoijista sanoi.

        Sokean maailma ei todellakaan ole nurkassa itkemistä ja omaa kurjuutta kärsimässä. Päinvastoin, elämä rullaa paremmin kuin hyvin. On palveluita, apuvälineitä, koulutusta, materiaalia vaikka millä mitalla. On rutosti tuttuja joilta saa vertaistukea kun on itse aktiivinen ja osallistuu erilaisiin tapahtumiin joissa on muitakin aistivammaisia. Meillä kotosuomessa asuu jopa maailman ainoa kuurosokea lakimies. Mahtavaa eikös!

        Celia kirjasto tosiaan tarjoaa hirmu paljon erilaisia kirjoja niin äänikirjoina kuin pistekirjoituksena. Espoossa on mm. näkövammaisten ammattiopisto joss voi opiskella eri aloja.

        Lanta-aivolle vastaan, että sokean alueen kuvaileminen on periaatteessa mahdotonta. Omalla kohdalla se on niin, että sitä ei ole olemassa. Toisaalta aivot ovat niin älykkäät että "täyttävät" tyhjät kohdat. Ne kohdat eivät reagoi liikkeisiin vaan ne ovat ikäänkuin pysähtyneitä kuvia.

        Tottakai sokeus pelottaa alussa. Sen kanssa oppii elämään ja hyväksymään. Loppujen lopuksi sokeus ei olekaan niin kamala asia. Maailmassa on vielä kamalampiakin asioita kuin sokeus. Asennevamma on yksi pahimmista mitä tiedän.

        Voimia ja kannattaa ottaa asioista selvää ennenkuin alkaa maalaamaan tulevaisuudenkuvia mustaksi. Sairaalan kautta saa kuntoutusohjaajan joka osaa neuvoa jatkotoimenpiteistä.


      • Puoliksi sokea

        Itselläni on vasen silmä täysin sokea, mutta oikealla äen kyllä ihan hyvin. Ja näin kysymykseen vastaten näen kirkkaassa valossa valkoista (joskaan en oikein kestä kirkkaita valoja) ja sitä harmaampaa mitä tummemmat valot ovat.


    • kauhunhetket

      Minäkin pelkään sokeutumista enemmän kuin mitään muuta elämässä. Toinen silmäni on synnynnäisesti lähes sokea. Toisessa oli viimeksi joku muutos verkkokalvon reunalla, en tiedä mikä, lääkäri taisi sanoa heijastuma. Ei kuulemma tarvitse tehdä mitään että ihan hyvä silmä se on tule vuoden päästä uudestaan. Paineet ollu viime syksystä alkaen 19-20 ja näköhermo ainakin vielä kunnossa. Olen n.50v perusterve ei diabetesta tms.

      Viime syksynä ajattelin multa lähtee järki kun paineet oli eka kertaa ylärajalla. Kävin psykiatrilla, psykologilla, ei ne psytyneet auttamaaan voimakkaisiin pelkotiloihin mitään. Diapamia olen napsinut kohta vuoden päivät kun voimakkaat pelot sokeutumisesta tai jostain silmäleikkauksesta iskevät päälle. Mulla voi olla pelkojen syynä lapsuuden muistot, tuo lähes sokea silmä on leikattu lapsena ja siitä lienee jäänyt posttraumaattinen stressi. Tänäänkin oon vaan mietiinyt näitä ja itkenyt ja ollut ahdistunut. Iltaisin pelkään laittaa simät kiinni, räväytän ne auki monta kertaa vieläkö näen.

      Pelkään myös mahdollisia leikkauksia. En tiedä miksi, mutta vertauksena voin kertoa (olen nainen) että kun käyn kosmetologilla niin en voi hänen antaa laittaa vanulappuja silmien päälle hoidon ajaksi, mua alkaa ahdistaa ja tulee paniikki. Eli mulla lienee jotain tarumoja joista noinkin älytön silmiin kohdistuva pelko tulee. Ripsiin en voi ottaa kestoväriä kun e voi olla 15min silmät kiinni, joskus olen ottanut ja kauhu on tunne jota koin.

      Jos leikataan pelkään ja murhedin jo nyt, vaikka sellasta ei ole tulossa, ellei tule yhtäkkiä, että nukutetaanko, peitetäänkö molemmat silmät, olenko siis silmät tepattuna herätessä. Jos, on, kauanko niin pitää olla. Saan kauhu/paniikkikohtauksia jopa tälleen päivällä jos koetan pitää silmiä kiinni ja kuvittelen etten enää näkisi.

      Tämä viesti ele feikki vaan asia on hallinnut mua jo vuoden. Ei auta lääkäri sanoi on hyvä silmä. Ei auta psykiatrin puheet, ei psykologin. Mistä saan apua näihin pelkoihin että voisin eää edes vuosi kerrallaan ja olla kauhuissani vasta kun seuraava silmälääkri aika on ajankohtainen?

      • Entinen panikoijja

        Nimimerkille kauhunhetket... Kuulostaa tosi raskailta peloilta. Ehkä paras apu siihen olisi, se että tulisit sinuksi sokeutumisen kanssa. Kuvittelisit elämäsi, että olet sokea ja mietit mikä siinä oikeasti niin pelottaa. Vaikka kuinka tiedät, että silmäsi on terve, vakuuttelut ei auta. Jos tulet sinuksi sokeutumisen kanssa, sinulla ei ole enää mitään pelättävää. Miksi pelätä asiaa, josta tiedät selviäväsi ja että se ei ole sinulle ongelma. Varmasti nuo edellä kuvatut asiat sokeiden kertomuksista, että ei maailma tähän kaadu, auttaisi sinua työstämään asiaa. Mikä näön menetyksessä olisi pahinta...? Elämän hallinnan menetys? Joutua autetuksi? Pimeyden pelko? Kun kelaat ja pohdit asiaa psykologin kanssa, toivon mukaan pelko helpottuu... Kun uskot, että selviät sokeutumisesta, sinulla ei ole enää mitään pelättävää ja voit keskittyä näkemisestä nauttimiseen:)


    • kohta isätön

      minun isä menetti näkönsä 90 % viime syksynä.Hän on todella asenne vammainen paljon enemmän kuin näkövammainen.Ikää on jo 84 vuotta ja näön menetyksen vuoksi tuli mukaan pelot ja harhat jotka ovat valtavia ja keksittyjä.Onko muilla samanlaisia kokemuksia?omaiset ovat todella ihmeissään kun keinot alkavat olla loppu.

      • ehkä apua lääkkeistä

        Onko isän asiasta keskusteltu lääkärin kanssa? Kyse voi olla myös dementiasta, joka luo noita harhoja tai pelkoja.


    • Spermaa_lapseen

      Varmaan yrittäisin tappaa itteni jos tulisin sokeeks.. Hyi vittu oikeesti :(

    • Tasavertasuus

      Että sinulle.
      Olen avustaja sokealle miehelle.niin on näppärä käsistään että voittaa mennen tullen monet näkevät.tietysti olet heti yhteydessä näkövammaisten keskusliittoon.saat tietokoneen jossa puheohjelma.opettelet käyttään.sinä saat siihen apua.joudut kyllä opettelemaan.
      Myös puhelimet on puhuvia ja avustaja auttaa arkiaskareissa.monet tekevät ruokansa itse ja kaikki asiat hoituu avustajan kanssa kun on kärsivällinen.vammaispalveluun yhteyttä niin järjestävät avustajan tarpeesi mukaan.
      Se vaatii järkeä ja oppia.

    • Anonyymi

      Pistekirjoituksella tehtyjä kirjoja saa sokeana, tai muuten näkövammaisena ihan vain kirjastosta. Kyseessä EI ole sama kirjasto, kuin näkevillä on. Sieltä voi pyytää mitä kirjaa vain. Että asia on hoidossa!

      • Anonyymi

        Eiköhän nuo pistekirjoituskirjat ole jo museokamaa. Äänikirjoja saa jo tavallisista kirjastoista ja näkövammaisten omasta kirjastosta Celiasta. Kirjoja voi ladata tietokoneelle ja kuunnella kännykällä tai erillisellä pienellä laitteella. Ja jos ei omista tietokonetta, äänikirjoja saa myös cd-levyillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eiköhän nuo pistekirjoituskirjat ole jo museokamaa. Äänikirjoja saa jo tavallisista kirjastoista ja näkövammaisten omasta kirjastosta Celiasta. Kirjoja voi ladata tietokoneelle ja kuunnella kännykällä tai erillisellä pienellä laitteella. Ja jos ei omista tietokonetta, äänikirjoja saa myös cd-levyillä.

        Pistekirjoituksella tehdyt kirjat ja ylipäätänsä pistekirjoituksen osaaminen ei ole millään tavalla museokamaa vaikka äänikirjoja onkin ollut olemassa jo ikuisuuden ajan. Itse olen sokea, joten tämä on sellaisen ihmisen mielipide, joka osaa ja käyttää itse pistekirjoitusta.

        Ensinnäkin pistekirjoituksen osaaminen on edelleen korvamaton taito kaikille näkövammaisille ja etenkin meille sokeille. Pistekirjoituksen lukemisen ja kirjoittamisen taidon hyödyllisyys ei ole mihinkään kadonnut eikä siitä ole tullut millään tavalla vanhanaikaista. Se kannattaa osata. Pistenäytöt on toki hirveän kalliita, mutta eihän niitä kukaan itse osta vaan niitä saa apuvälineeksi sitten kun pistekirjoitustaito on riittävän hyvällä tasolla.

        Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa älypuhelinten käyttö. Itse olen käyttänyt älypuhelimia sekä näkevänä, että sokeutuneena aina 2000 -luvun alusta asti. Ensin käytössä oli kosketusnäytöttömiä Symbian -älypuhelimia, sitten kosketusnäytöllisiä Symbian -älypuhelimia ja lopulta kosketusnäytöllisiä Android -älypuhelimia. Jokainen näkövammainen, ja etenkin jokainen sokea, varmasti tietää että kosketusnäytöllä tekstin kirjottaminen on erittäin hankalaa ja kömpelöä kun ei näe. Kosketusnäyttönäppikset on näkövammaisen kannalta ihan hirveitä etenkin, jos yrittää kirjottaa vähänkin pidempää tekstiä. Yhdistämällä Bluetoothilla pistenäytön älypuhelimeen tekstin kirjottaminen ja muokkaaminen on erittäin paljon helpompaa. Itse kirjotan pistenäyttöä käyttäen esim WhatsApp -viestejä täysin ongelmitta ja nopeasti, kun taas kosketusnäyttönäppiksen käyttö on täyttä tuskaa. Ja yritäpä muokata sitä tekstiä tai hypätä kohdasta toiseen muuttaaksesi jo kirjotettua tekstiä niin huomaat miten hirveä kosketusnäyttö sokeana on. Pistenäytön avulla homma toimii todella hienosti. Kun osaa pistekirjotuksen sujuvasti niin esim viestien kirjottaminen jne puhelimella helpottuu erittäin paljon. Ja ei, mikään kosketusnäytöltä käytettävä pistekirjoituksen kirjoitustapa ei pääse lähellekään sitä ja sillonkin pitää jokatapauksessa osata pistekirjoitusta.

        Pistenäyttö on aivan korvaamaton jos haluaa tietokoneen kanssa ohjelmoida tai esimerkiksi opetella uusia kieliä kuten Saksaa jne. Ohjelmoidessa on välttämätöntä pystyä lukemaan mitä lähdekoodissa todella on, koska pienikin virhe voi aiheuttaa ohjelmaan bugin tai sen ettei ohjelma käänny. Pelkän ruudunlukuohjelman ja puhesyntetisaattorin avulla ohjelmakoodin kirjottaminen ja lukeminen on hankalaa ja virhealtista. Pistekirjotuksen osaaminen ja pistenäyttö ovat korvaamattomia sokealle ohjelmoijalle tiedän sen omasta kokemuksesta.
        Pistenäytöltä on paljon helpompi tarkistaa mitä rivillä todellaon.

        Samaten jos haluaa opetella uusia kieliä kuten Saksaa on tärkeää voida helposti miten jokin sana oikeasti kirjoitetaan. Monessa kielessä kun sanaa ei lausuta samoin kuin kirjotetaan, hyvänä esimerkkinä englanti. Pistenäyttö ja pistekirjoituksen osaaminen on tässäkin erittäin suurena apuna. Pelkästään puhesyntetisaattorin puhetta kuuntelemalla on paljon hankalampi opetella sanojen kirjoittamista.

        Sama koskee esimerkiksi sitä, jos joutuu kirjottamaan vaikka jotain matemaattisia kaavoja tai jotain vastaavaa.

        Pistenäyttö on hyödyllinnen myös jos tietokoneen tai mobiililaitten ruudulla olevaa tekstiä ei haluta tai voida toistaa puheena kaikkien kuuluville. Pistenäyttö on tietokoneen kanssa muutenkin kätevä ja hyödyllinen monessakin asiassa. Itselläni pistenäyttö on useamman kerran pelastanut päivän kun tietokoneen puhesyntetisaattori on jostain syystä lakannut yhtäkkiä puhumasta esimerkiksi kokeillessani jotain uutta joka päivä käyttävmässäni Linuxissa (Debian) ja olen vahingossa thnyt jonkin asetuksen jonka takia tietokone ei ole enää puhunut. Vaikka puhesyntetisaattori on mykistynyt olen saanut korjattua tilanteen pistenäytön avulla. Jos en osaisi pistekirjoitusta tai ei olisi pistenäyttöä olisin joutunut huutamaan jotain näkevää apuun. Pistenäytön avulla olen kuitenkin saanut itse korjattua ongelman.

        Pistekirjoituksen osaaminen on hyödyllistä myös siksi, että esimerkiksi lääkepakkauksissa on pistekirjoitusmerkinnät. Sokeanakin saa selville mitä lääkettarasiassa on kun osaa pistekirjoitusta sillonkin kun käytettävissä ei ole skanneria tai muuta OCR -laitetta. Samaten hisseissä ja julkisilla paikoilla on pistemerkintöjä. Pistekirjoituksella voi myös merkitä tavaroita niin että saa selville mitä jossain purkissa on jne.

        Ja kyllähänvaikka äänikirjoja ja -lehtiä onkin niin myös paperilla olevien pidempien pistekirjoituksella tehtyjen tekstien lukutaito on hyödyllistä. Moni myös yhä nykyäänkin tykkää myös lukea kirjoja pistekirjoituksella vaikka itse tosin kuuntelenkin romskut äänikirjoina. Itse pidän äänikirjoista ja kuuntelen niitä todella paljon. Lainaan paljon kirjoja Celia kirjastosta. Mutta siitäkin huolimatta pistekirjoituksen luku- ja kirjoitustaito on erittäin hyödyllinen osata.

        T. miksuh


    • Anonyymi

      Olen sokean avustaja ja avustettava opiskelee anmattikoulussa. Kyllä sokea pystyy kuuntelun avulla tekemään tehtäviä. Erityinen thinkpad kone on hyvä apu

    • Anonyymi

      Itkevät jossain nurkassa surkeaa kohtaloaan. Anna mun kaikki kestää.
      Elämäsi ei voi päättyä sokeutumiseen.
      Kerrotko vielä miten sokea on epänormaali?

    • Anonyymi

      Tästä saa parhaat naurut joka kerta.

    • Anonyymi

      Kyllähän sokeat opiskelee, avustajan avulla. Voi elää täyttä elämää. Harrastuksiin saa avustajan mukaan.

    • Anonyymi

      Sinulla on muut aistit,näköaisti on toki dominoiva,mutta käy sokkojen mestoilla,esim.Iiris,jos asut Helsingissä.Ei elämä ole silmäpalluroitten näköavujen varassa,on syntymäsokeitakin.Kunta antaa laupeudessaan täoki tietyn määrän avustajatunteja/taksimatkoja/yms.Nettikäyttöön:pankki-,yms.sivustoille pääset Voice Overin avulla,jos se elämä on siellä.Älä pelkää.

    • Anonyymi

      Tekoälyä monet sokeat käyttää. Opiskella voi jopa AMK.ssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe