Vuokrasopimuksen irtisanominen

akka123

Hei luin jostain että toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen voi purkaa milloin tahansa ilman syytä mutta eräs asia jäi epä selväksi kun sopimuksessa lukee että voimassa vähintään vuoden ?

9

766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitä mitä lukee

      Silloin sopimusta ei voi purkaa ensimmäisen vuoden aikana ilman sanktiota joka on todennäköisesti jossain päin sopimusta määritelty.
      Koskee molempia osapuolia tai voi olla myös määritelty että koskee vain vuokranantajaa tai koskee vain vuokralaista.


      Kiinteistömaailman sivuille kysymyksissä ja vastauksissa on hyvä esimerkki aiheesta:

      Voiko vuokranantaja pakottaa vähintään vuoden sopimukseen?

      Vuokrasin asunnon välitysliikkeen kautta ja vuokrasopimus tehtiin toistaiseksi voimassaolevaksi. Vuokrasopimukseen kuitenkin kirjattiin, että ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on vuoden päästä ja mikäli irtisanon asunnon aiemmin, joudun maksamaan yhden kuukauden vuokran sakkona vuokranantajalle. Mikäli haluan irtisanoa vuokrasopimuksen, mikä on irtisanomisaika? Onko edellä mainittu ehto pätevä?

      Kun vuokralainen irtisanoo toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on yksi kuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka kuluessa irtisanominen tehdään, jollei toisin ole sovittu.

      Laissa ei ole kielletty ottamasta vuokrasopimukseen ehtoa ensimmäisestä irtisanomispäivästä tai sopimussakosta. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat vapaasti sopia irtisanomisajan alkamisajankohdasta ja sopimussakosta olettaen, että sovittua ei voida pitää kohtuuttomana. Vuokrasopimukseesi otettu ehto on näin ollen pätevä. Mikäli irtisanot vuokrasopimuksen ennen sovittua ensimmäistä irtisanomispäivää, sinun on maksettava vuokranantajalle sovitun mukaisesti yhden kuukauden vuokraa vastaava määrä sopimussakkona.

      • gicre

        Harvinaisen asiallinen vastaus tällä palstalla.

        Siitä määräaikaisesta sopimuksesta tai sovitusta ensimmäisestä irtisanomisajasta laissa todetaan seuraavaa;

        "Erityisiä perusteita, joiden nojalla vuokralainen voi irtisanoa vuokrasopimuksen, ovat: vuokralaisen tai hänen huoneistossa asuvan perheenjäsenen sairaus tai vamma, joka aiheuttaa asunnon tarpeen lakkaamisen tai olennaisen muuttumisen, vuokralainen muuttaa toiselle paikkakunnalle opintojensa, työnsä tai puolisonsa työn takia taikka muusta näihin verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi vuokralaisen kannalta ilmeisen kohtuutonta."


    • Lueppa laki

      Ei voi purkaa vuokrasopimusta ilman syytä. Mutta sen voi irtisanoa ilman että tarvii ilmoittaa syytä.

      Vähintään vuosi ehto on laiton, siitä ei tarvi välittää. Sen sijaan jos siihen on määritelty ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä vuoden päähän, niin se sitten onkin ihme kyllä todettu lailliseksi.

      Jokaisen vuokralaisen perussivistykseen kuuluu tuntea asunnon vuokraamista käsittelevä laki, se on aika helppoa ja ymmärrettävää tekstiä, kunhan ymmärtää termit ja tietää esm. mitä eroa on vuokrasuhteen purulla ja iritisanomisella.

      Eikä haittaa vaikka vuokraisännätkin tuntisivat lain jonka alla toimivat, aina näin ei ole kun kyseessä on yksityinen henkilö.

      • zåmpi

        "Vähintään vuosi ehto on laiton,....ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä vuoden päähän, niin se sitten onkin ihme kyllä todettu lailliseksi."

        Mikä ero ???


      • vakiintunut näin
        zåmpi kirjoitti:

        "Vähintään vuosi ehto on laiton,....ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä vuoden päähän, niin se sitten onkin ihme kyllä todettu lailliseksi."

        Mikä ero ???

        Eihän siinä mitään eroa ole. Samaa on ihmetelty monet kerrat, mutta tällaiseksi se käytöntö on nyt menny.

        Vuoden määräaika alkuun ehdittiin todeta laittomaksi, kuten se lainkin mukaan on, mutta myöhemmin todettiin että se on vuokramarkkinoiden toimivuuden kannalta lähes välttämätöntä, joten ensimäiselle mahdolliselle irtisanomispäivälle annettiin hiljainen hyväksyntä, en kyllä tiedä että onko tätä ehtoa koskaan kokeiltu oikeudessa.


    • MummuXYZ

      Miten se irtisanominen sujuu sellaisessa tapauksessa, kun vuokranantaja on irtisanonut sopimuksen puolen vuoden irtisanomisajalla, mutta pääsenkin muuttamaan jo aikaisemmin ja olen irtisanonut asunnon omalta puoleltani nyt kuukauden irtisanomisaikaa käyttäen? Voinko muuttaa normaalisti vai alkaako vuokranantaja vaatia vuokria noilla loppukuukausilta? Sopimus ei ole määräaikainen vain voimassa toistaiseksi.

      • Yleinen tapa on kk irtisanomisaika,voi tarkistaa isännöitsijältä.


      • kyllä vain

    • Jonne H

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3269
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2278
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1504
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1447
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1345
    Aihe